Πέτσας για την ένταση με την Τουρκία: Η αποφασιστικότητα και οι διεθνείς συμμαχίες βοήθησαν στην αποκλιμάκωση

Πέτσας για την ένταση με την Τουρκία: Η αποφασιστικότητα και οι διεθνείς συμμαχίες βοήθησαν στην αποκλιμάκωση

«Περιμένουμε από τη γειτονική χώρα έμπρακτη συμμόρφωση στις αρχές καλής γειτονίας και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

PETSAS
«Θετικό βήμα αποκλιμάκωσης της έντασης που προκάλεσε η Άγκυρα» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τις ανακοινώσεις του εκπροσώπου της Τουρκικής Προεδρίας, σημειώνοντας ότι στην αποκλιμάκωση της έντασης βοήθησαν «οι διεθνείς συμμαχίες της χώρας και, αφετέρου, η ικανότητα και αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

«Αυτό το θετικό βήμα, ελπίζουμε να μην μείνει μετέωρο. Και αυτό γιατί, δυστυχώς, βλέπουμε ξανά το «Barbaros» στην κυπριακή ΑΟΖ, γεγονός που επιβαρύνει το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, περιμένουμε από τη γειτονική χώρα έμπρακτη συμμόρφωση στις αρχές καλής γειτονίας και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο»
δήλωσε ο κ. Πέτσας στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

«Έχουμε πει πολλές φορές ότι θέλουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα, ιδίως μάλιστα σε περιόδους έντασης. Έχουμε, επίσης, πει -και είναι πάγια εθνική θέση- ότι θέλουμε το διάλογο για τη διευθέτηση της μιας και μόνης ελληνοτουρκικής εκκρεμότητας που αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Ο διάλογος, ωστόσο, αυτός δεν μπορεί να γίνει κάτω από απειλές και απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων, αλλά με σεβασμό στις αρχές καλής γειτονίας και με βάση το Διεθνές Δίκαιο, βασική πτυχή του οποίου αποτελεί η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας»  συμπλήρωσε.

Ο κ. Πέτσας τόνισε επίσης: «Από την πρώτη στιγμή της τελευταίας τουρκικής πρόκλησης, η Ελλάδα κινήθηκε με ψυχραιμία, ετοιμότητα και αποφασιστικότητα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις τέθηκαν άμεσα σε επιφυλακή, ενώ - με οδηγίες του Πρωθυπουργού- έγινε διάβημα στην Άγκυρα και ενημερώθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη, η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Ο ίδιος είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Καγκελάριο της Γερμανίας, καθώς και με τους Προέδρους της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Αιγύπτου και της Κύπρου. Καταστήσαμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Αντιπαραθέσαμε στην τουρκική πρόκληση το Διεθνές Δίκαιο, που είναι με το μέρος μας. Κινητοποιήσαμε τους συμμάχους μας, που βρέθηκαν στο πλευρό μας. Και αναδείξαμε τη δυνατότητα, την ετοιμότητα και τη βούλησή μας να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Πετύχαμε απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., με την οποία δόθηκε εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής να καταρτίσει κατάλογο κυρώσεων εναντίον της γείτονος, σε περίπτωση που επιχειρήσει παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Συνεπώς, αυτό που φέρνει αποτέλεσμα είναι αφενός οι διεθνείς συμμαχίες της χώρας και, αφετέρου, η ικανότητα και αποφασιστικότητά της να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.»

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Εκατοντάδες έλεγχοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς - Ποιες παραβάσεις εντοπίστηκαν

Σε καραντίνα όλοι οι καλεσμένοι γάμου στις Σέρρες - Θετικά στον κορωνοϊό 4 άτομα

Μελέτη ΑΠΘ: «Χωρίς μέτρα τα κρούσματα θα αυξηθούν σημαντικά στα τέλη Αυγούστου»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης