Γεωργιάδης: Προειδοποιήσεις στις τράπεζες για τη στήριξη των επιχειρήσεων

Γεωργιάδης: Προειδοποιήσεις στις τράπεζες για τη στήριξη των επιχειρήσεων

Ο υπουργός Ανάπτυξης χαρακτήρισε υποκριτική την αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη των επιχειρήσεων

adonis_georgiadis_koronoios
Αυστηρή προειδοποίηση στις διοικήσεις των τραπεζών απηύθυνε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης ενόψει των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων παροχής ρευστότητας στην αγορά υπογραμμίζοντας πως “σε 30 ημέρες θα μετρήσουμε πόσα χρήματα έχει δώσει κάθε τράπεζα και για όποια έχει μείνει πίσω στους στόχους θα της αφαιρούνται τα ποσά για να δοθούν σε άλλες που τρέχουν πιο γρήγορα. Σε αυτό θα είμαστε αμείλικτοι”.

Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι τις επόμενες ώρες θα τεθεί σε εφαρμογή η πλατφόρμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ύψους 7 δισ. ευρώ και πρόσθεσε “αν σε αυτό το εγγυοδοτικό εργαλείο μετρήσουμε σε λίγες μέρες ότι οι τράπεζες δεν δίνουν τα χρήματα όπως πρέπει στις επιχειρήσεις, οι σχέσεις μας μαζί τους θα είναι πολύ άσχημες. Το ξεκαθαρίζω”.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Νίκου Παππά ο οποίος μεταξύ άλλων ζήτησε την παροχή ρευστότητας χωρίς την τήρηση των αυστηρών τραπεζικών κριτηρίων, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε “σας άκουγα να μιλάτε για δάνεια εκτός κριτηρίων και σας φανταζόμουν σε εξεταστική να ερευνάτε δάνεια όπως κάνατε στο παρελθόν. Σέβομαι την κριτική σας για τις διοικήσεις των τραπεζών. Την σέβομαι γιατί εσείς διορίσατε τις διοικήσεις τους. Αν λέτε ότι κάνατε κακές επιλογές εγώ δεσμεύομαι να το επανεξετάσουμε”.

Πάντως, ο υπουργός επισήμανε ότι είναι υποκριτική η αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, υπενθυμίζοντας ότι επί ημερών του το ΤΕΠΙΧ Ι παρείχε 200 εκατ. ευρώ σε 9 μήνες, ενώ το τελευταίο διάστημα, επι κυβέρνησης ΝΔ το ΤΕΠΙΧ ΙΙ έδωσε σε 25 ημέρες 900 εκατ. ευρώ.

“Αυτό που κάνουμε είναι να δίνουμε το μεγαλύτερο ποσό στις επιχειρήσεις και ταυτόχρονα να κρατούμε την δημοσιονομική σταθερότητα. Εσείς φωνάζατε και κάνατε σόου και φέρατε 3ο μνημόνιο. Εμείς με λελογισμένα βήματα φέραμε 32 δισ. ευρω” είπε ο κ. Γεωργιάδης.

“Θα ήταν πράξη γενναιότητας απο τον ΣΥΡΙΖΑ να αναγνωρίσει την προσωπική συμβολή του κ. Μητσοτάκη για την στροφή της Ευρώπης. Ηταν στην ομάδα των 9 ηγετών που πίεσαν για την έκδοση της απόφασης για το Ταμείο Ανάπτυξης. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιάστηκε εξαπίνης. Προχωρήσατε σε ανακοινώσεις στο Ζάππειο χωρίς να γνωρίζετε τι θα γινόταν 24 ώρες μετά”.

Απο την πλευρά του, ο κ. Παππάς υποστήριξε ότι το “μαξιλάρι” που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και οι “θετικές εξελίξεις” στην Ευρώπη δημιουργούν ένα ασφαλές πλαίσιο για την παροχή ουσιαστικής οικονομικής στήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ωστόσο, ο ίδιος είπε πως απο τις 750 χιλιάδες επιχειρήσεις εντάχθηκαν στην επιστρεπτέα προκαταβολή μόλις 50 χιλιάδες και πρόσθεσε σε άλλο σημείο “1 στους 4 επιχειρηματίες στην εστίαση λέει ότι μπορεί να μην ανοίξει. Οι τράπεζες λειτουργούν με βάση την πιστωτική πολιτική. Αυτό δεν αλλάζει. Απο τα 16 δις ευρώ που έλαβαν συνολικά έχουν δώσει 3,5 δις ευρώ στο πελατειακό τους φιλέτο. Εδώ το μείζον ζήτημα είναι αν έχετε πρόθεση να προικοδοτήσετε την αναπτυξιακή τράπεζα για να χρηματοδοτήσει την αγορά πέρα και έξω απο τα τραπεζικά κριτήρια που είναι φτιαγμένα για περιόδους κανονικότητας. Αν αφήσουμε τα χρήματα του φορολογούμενου να διοχετεύονται μέσω τραπεζών με κριτήρια προ κρίσης θα επιδεινωθεί η ύφεση”.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης