Γκάλοπ: Ενισχυμένη η κυβέρνηση - 21 μονάδες διαφορά από ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου

Γκάλοπ: Ενισχυμένη η κυβέρνηση - 21 μονάδες διαφορά από ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου

Διπλάσιο το ποσοστό της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση – Σύγκρουση στη Βουλή για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού

ypoyrgiko_mitso
Η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο ανάσχεσης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας ίσως εξηγεί και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ευρεία υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι των πολιτικών του αντιπάλων.

Σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία της τελευταίας μέτρηση από την Metron Analysis που δημοσίευσε το δελτίο ειδήσεων του Mega, το 74% των πολιτών επικροτεί τους χειρισμούς του Έλληνα πρωθυπουργού και την ίδια ώρα το 56% κρίνει ως αρνητική την στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζει και ο πίνακας με την πρόθεση ψήφου όπου καταγράφεται αύξηση της διαφοράς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις στις 21,1 μονάδες.

Η «γαλάζια» παράταξη συγκεντρώνει ποσοστό 42,5% στην πρόθεση ψήφου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί στο 21,4%. Στο 5% βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής, στο 4,7% το ΚΚΕ, στο 3,2% το ΜέΡΑ 25 και στο 2,9% η Ελληνική Λύση.
ROTHESI


Κλείσιμο
Ορισμένοι ωστόσο θεωρούν πως οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την σχεδόν αυτόματη και αναγκαστική συσπείρωση των πολιτών γύρω από την εκάστοτε κυβέρνηση σε περιόδους ακραίας κρίσης και ανασφάλειας. Επιπροσθέτως, η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει πως η εικόνα των δημοσκοπήσεων έρχεται ως αποτέλεσμα μιας πλασματικής εικόνας που δημιουργούν χειραγωγούμενα από την κυβέρνηση ΜΜΕ. Οι δυο αυτές θέσεις θα μπορούσαν να ισχύουν αν οι πολίτες τοποθετούνταν επί πολιτικών θεωριών ή εξαγγελιών. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το 74% των πολιτών έρχεται κατά κάποιο τρόπο «κατόπιν εορτής» να κρίνει θετικές τις έως σήμερα πράξεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δηλώνει ότι τον εμπιστεύεται ως πρωθυπουργό όχι γιατί οι άλλοι απέτυχαν αλλά γιατί ο ίδιος πέτυχε σε δύσκολες συνθήκες. Ισως αυτό να εξηγεί και το γεγονός ότι η κοινωνία δηλώνει αισιόδοξη παρά την κοινή παραδοχή πως ακολουθεί μια βαρύτατη οικονομική κρίση.
MITSOTAKIS

AJIOLOGISI
ENTIPWS

Απο την άλλη πλευρά και όπως φάνηκε από την συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στην Βουλή, ο πρωθυπουργός επιλέγει να τοποθετηθεί θεσμικά και να μιλήσει για την χώρα, τους πολίτες και τις προκλήσεις που ακολουθούν. Να απευθυνθεί στο σύνολο της κοινωνίας ή τουλάχιστον στην συντριπτική πλειοψηφία που δηλώνει στήριξη στο εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης. Χωρίς ταξικούς διαχωρισμούς, δογματισμούς και ιδεοληψίες. Παράλληλα, απέφυγε να πέσει στην παγίδα μιας στείρας, αποκρουστικής και ακραίας πολιτικής αντιπαράθεσης που του έστησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μίλησε για την ανάγκη ουσιαστικής και εποικοδομητικής κριτικής, την υποχρέωση λογοδοσίας από την κυβέρνηση, για τον ρόλο της πολιτείας ως προστάτη της κοινωνίας και συμπαραστάτη των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών αλλά και για το σχέδιο ενός κοινωνικά δίκαιου σχεδίου αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της κρίσης. Τόνισε την ανάγκη άσκησης πολιτικής ρεαλισμού και όχι λαϊκισμού.

Στον αντίποδα, ο Αλέξης Τσίπρας προτίμησε να μιλήσει για τον πρωθυπουργό και όχι για τους πολίτες. Να επαναφέρει μια διχαστική ρητορική που τουλάχιστον στην παρούσα συγκυρία μοιάζει ξεπερασμένη. Επανέφερε όρους όπως Ορμπανισμός, golden boys, διαπλοκή και σκάνδαλα δείχνοντας ότι προσμένει ενδεχόμενο στραβοπάτημα της κυβέρνησης από το να απαντήσει στις πραγματικές αγωνίες των πολιτών.

Πέραν αυτών και η νέα δημοσκόπηση δείχνει πως η εμπιστοσύνη των πολιτών στη στρατηγική της κυβέρνησης για την υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και για την ανάσχεση των οικονομικών συνεπειών που την συνοδεύουν εδραιώνεται. Σε αντίθεση με όσα υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί αυτονόητων ενεργειών εκ μέρους του πρωθυπουργού, η κοινωνία θεωρεί πως η πρώτη «απόδραση» από την ασύμμετρη επίθεση του φονικού ιού με ελάχιστες απώλειες δεν ήταν αυτονόητη ούτε τυχαία εξέλιξη αλλά αποτέλεσμα έγκαιρης αντίδρασης και αρμονικής συνεργασίας πολιτείας και επιστημονικής κοινότητας. Όχι μόνο γιατί η μνήμη από την τραγωδία του 2018 στο Μάτι είναι ακόμα νωπή αλλά κυρίως γιατί οι πολίτες έως πριν από λίγες εβδομάδες παρακολουθούσαν με κομμένη ανάσα την καταμέτρηση νεκρών σε γειτονικά κράτη και προσεύχονταν να μην βρεθούν σε αντίστοιχη θέση. Τελικά, ανησυχία, η αγωνία και ο ατομικός φόβος μετατράπηκαν – όπως δείχνουν οι σφυγμομετρήσεις – σε υπερηφάνεια για την εθνική επιτυχία και την συλλογική προσπάθεια και σε ελπίδα για την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών που έπονται.

Ειδήσεις σήμερα:

Νέο γκάλοπ: Το 87% επιβραβεύει την κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας

Η τραγωδία... Covid-19 συνεχίζεται στις ΗΠΑ: Πάνω από 2.000 νεκροί για 3η συνεχόμενη μέρα

ΗΠΑ: Διαδηλωτές κατά της καραντίνας με όπλα στο Δημαρχείο του Μίσιγκαν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης