Δύσκολες ώρες βιώνουν οι κάτοικοι της Χίου εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε, απειλώντας χωριά, περιουσίες και ανθρώπινες ζωές. Ανάμεσα σε όσους βρέθηκαν στο νησί τις κρίσιμες ώρες ήταν και ο ηθοποιός Δημήτρης Γκοτσόπουλος, ο οποίος περιέγραψε την εμπειρία του στα social media.
Σε story που δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram ο ηθοποιός εξήγησε πως είναι καλά και περιέγραψε τη δύσκολη κατάσταση, που επικράτησε λόγω της πυρκαγιάς. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, δόθηκε μάχη με τις φλόγες με στόχο την προστασία των κατοίκων και των επισκεπτών. Η φωτιά, ωστόσο, συνεχίζει να καταστρέφει στο πέρασμά της σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες και δασικές εκτάσεις.
«Επειδή μου στέλνετε πολλά μηνύματα είμαι καλά. Περάσαμε το απόγευμα σχεδόν μέσα από τις φλόγες για να προλάβουμε το χωριό. Σχεδόν καήκαν οι άνθρωποι, κατέφυγαν στη θάλασσα, χάθηκαν σπίτια, περιουσίες, ένας παράδεισος πάει και η Βόρεια Χίος. Η απόλυτη ανοργανωσία. Ό,τι έκαναν οι εθελοντές. Ντροπή», έγραψε ο ηθοποιός.
Δείτε το story
Με το πρώτο φως της ημέρας, πέντε ελικόπτερα ξεκίνησαν ρίψεις νερού από αέρος, ενώ στο έδαφος επιχειρούν 146 πυροσβέστες με επτά πεζοπόρα τμήματα και 31 οχήματα, σε συνθήκες έντονων ανέμων που ξεπερνούν τα 6 μποφόρ.
Διασώστες του ΕΚΑΒ παρείχαν πρώτες βοήθειες σε 10 πυροσβέστες που τραυματίστηκαν στο πεδίο, ενώ στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου μεταφέρθηκαν επτά κάτοικοι με αναπνευστικά προβλήματα.
Μια πρωτοβουλία του καφέ NESCAFÉ® φέρνει παιδιά της ΚΥΔΩΝ Special Team και παιδιά εργαζομένων της Nestlé στο ίδιο γήπεδο, δείχνοντας στην πράξη ότι ο αθλητισμός μπορεί να δημιουργεί χώρο για όλους.
Υπάρχουν μέρες που μοιάζουν μικρές στα μάτια των μεγάλων αλλά είναι τεράστιες για ένα παιδί. Η πρώτη μέρα στο σχολείο μετά τις διακοπές. Η σχολική εκδρομή που περιμένει εδώ και εβδομάδες. Η απαγγελία ενός ποιήματος μπροστά στην τάξη. Η πρώτη προπόνηση, ένας αγώνας, μια νέα γνωριμία.
Σε μια εποχή όπου η γεωπολιτική αβεβαιότητα, οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και ο διεθνής ανταγωνισμός επαναπροσδιορίζουν τις προτεραιότητες των κρατών, η παραγωγική βάση μιας χώρας αποκτά ξανά στρατηγική σημασία.