Succession: Ποια είναι η αληθινή οικογένεια που ενέπνευσε τους Ρόι στην επιτυχημένη σειρά

Succession: Ποια είναι η αληθινή οικογένεια που ενέπνευσε τους Ρόι στην επιτυχημένη σειρά

Η βραβευμένη τηλεοπτική σειρά που χαρακτηρίστηκε ως μια από τις καλύτερες όλων των εποχών, φέρει μεγάλη ομοιότητα με μια πραγματική αυτοκρατορία των μέσων ενημέρωσης

succession_arthrou
Η σειρά «Succession» ολοκληρώθηκε πέρυσι, κλείνοντας ένα συγκλονιστικό σερί 4 σεζόν και αφήνοντας το στίγμα της στο τηλεοπτικό τοπίο. Στέφθηκε ως μια από τις καλύτερες τηλεοπτικές σειρές όχι μόνο της σύγχρονης τηλεόρασης, αλλά όλων των εποχών, και τώρα απολαμβάνει τη δόξα της τελευταίας περιόδου των βραβείων, έχοντας ήδη σαρώνει Emmy και Χρυσές Σφαίρες. Η σειρά που ασχολείται με την οικογένεια Ρόι που έχει διοικεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας στον κόσμο. Ωστόσο, ο κόσμος τους αλλάζει όταν ο πατέρας τους αποχωρεί από την εταιρεία και τα τέσσερα παιδιά του παλεύουν για τον θρόνο.

Οι θεατές ίσως δεν γνωρίζουν την έμπνευση πίσω από τη σειρά και τα αληθινά πρόσωπα που κρύβονται πίσω από τους χαρακτήρες της. Έχει υποστηριχθεί ουκ ολίγες φορές ότι το καλούπι της οικογένειας Ρόι είναι σε γενικές γραμμές η οικογένεια Μέρντοχ και η τεράστια αυτοκρατορία της στα μέσα ενημέρωσης. Η σειρά είναι δομημένη πάνω σε έναν κόσμο που είναι αμιγώς Μερντοχικός, από το σκηνικό της Νέας Υόρκης και το δεξιό ειδησεογραφικό δίκτυο, μέχρι τις οικογενειακές συγκρούσεις και τις ατελείωτες διαμάχες για τη διαδοχή. Η Waystar Royco έχει πολύ ακριβείς ομοιότητες με την πραγματική News Corp και τα βασικά μέλη της μυθοπλαστικής οικογένειας προσιδιάζουν σε έναν βαθμό στους Μέρντοχς. Παρακάτω ακολουθούν οι ομοιότητες, αλλά και οι διαφορές, της οικογένειας και της επιχείρησης των Ρόι με τους Μέρντοχ.

Η Waystar Royco και η News Corp μοιράζονται ανατριχιαστικές ομοιότητες
Ως εταιρεία, η Waystar Royco είναι πιο εκτεταμένη και πιο διαφοροποιημένη από τη News Corp, η οποία ανέκαθεν ήταν κυρίως εταιρεία μέσων ενημέρωσης. Η Waystar διαθέτει θεματικά πάρκα και μια εταιρεία με κρουαζιέρες, οντότητες για τις οποίες ο 92χρονος πλέον Ρούπερτ Μέρντοχ δεν είχε ποτέ ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η News Corp του Μέρντοχ έχει ασχοληθεί ακροθιγώς με ορισμένα τεχνολογικά εγχειρήματα, όπως η καταστροφική εξαγορά της MySpace το 2005, αλλά ως επί το πλείστον ελέγχει τηλεοπτικά δίκτυα, εφημερίδες, ιστότοπους, περιοδικά, υπηρεσίες streaming και έναν εκδοτικό οίκο βιβλίων. Επίσης, η News Corp κατείχε το κινηματογραφικό στούντιο 21st Century Fox, αλλά το πούλησε στη Disney το 2019.
qMjwLcGWDi3dAG6s5Iq4379OEfg
Παρά τις διαφορές αυτές, οι δύο εταιρείες έχουν τόσα πολλά κοινά στοιχεία που είναι αδύνατο να συμπεράνει κανείς ότι η News Corp δεν αποτελεί τη μεγαλύτερη έμπνευση για τη Waystar Royco. Το συντηρητικό ειδησεογραφικό δίκτυο ATN της Waystar βασίζεται ξεκάθαρα στο Fox News, ο φανταστικός εκδοτικός οίκος βιβλίων Northstar Publishing είναι συγγενής με τη Harper Collins της News Corp και η δεξιά διακείμενη εφημερίδα New York Globe έχει ως πρότυπο τη New York Post. Η εμμονική επιδίωξη του Λόγκαν Ρόι να αποκτήσει την Pierce Global Media, έναν πρωταρχικό ανταγωνιστή της Waystar Royco, παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την επιτυχημένη εξαγορά της Dow Jones (εκδότριας της Wall Street Journal) από τον Ρούπερτ Μέρντοχ το 2007.

Αν και όμοιοι, ο Λόγκαν Ρόι και ο Ρούπερτ Μέρντοχ δεν είναι πανομοιότυποι
Ο Λόγκαν Ρόι (Μπράιαν Κοξ) και ο Ρούπερτ Μέρντοχ είναι και οι δύο πατριάρχες ισχυρών επιχειρηματικών οικογενειών που μετανάστευσαν στην Αμερική (ο Ρόι είναι από τη Σκωτία, ο Μέρντοχ από την Αυστραλία). Ενώ ο Ρόι φαίνεται να έχεις ταπεινές καταβολές, ο πατέρας του Μέρντοχ ίδρυσε την αυτοκρατορία των μέσων ενημέρωσης που θα κληρονομούσε ο Ρούπερτ αργότερα εξελίχθξηκε σε μεγαθήριο. Στην προσωπική τους ζωή, και οι δύο έχουν πολλά διαζύγια στο ενεργητικό τους (ο Ρόι έχει παντρευτεί τρεις φορές, ο Μέρντοχ τέσσερις). Πολιτικά, και οι δύο είναι εξέχοντες συντηρητικοί με δεσμούς με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Και ίσως το πιο σημαντικό, και οι δύο έχουν μια χούφτα παιδιά (ο Ρόι έχει τέσσερα, ο Μέρντοχ έξι), πολλά από τα οποία εργάζονται στην οικογενειακή επιχείρηση.
logan-rupert
Ο Λόγκαν Ρόι και ο Ρούπερτ Μέρντοχ

Ίσως η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ του Ρόι και του Μέρντοχ είναι ότι ο πρώτος είναι θρασύς και φωνακλάς, ενώ ο δεύτερος, σύμφωνα με τις περισσότερες μαρτυρίες, είναι πιο ήπιος και σεμνός. Ενώ, ο Ρόι φαίνεται να ενδιαφέρεται πρωτίστως για την άσκηση εξουσίας και την επέκταση της επιχειρηματικής του αυτοκρατορίας, ο Μέρντοχ είναι περισσότερο ένας δημοσιογράφος που έχει χρησιμοποιήσει άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες για να κρατήσει τις εφημερίδες του ζωντανές.

Ο Κένταλ Ρόι και ο Λάχλαν Μέρντοχ εγκατέλειψαν και οι δύο την οικογενειακή επιχείρηση
Κλείσιμο
Ο Λάχλαν Μέρντοχ είναι ο μεγαλύτερος γιος του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης και συχνά αναφέρεται ως πιθανός διάδοχος του πατέρα του, όπως ο Κένταλ Ρόι (Τζέρεμι Στρονγκ). Ο Λάχλαν υπηρετεί σήμερα σε πολλές σημαίνουσες θέσεις στην αυτοκρατορία Μέρντοχ, μεταξύ των οποίων ως συμπρόεδρος της News Corp και ως διευθύνων σύμβουλος της Fox Corporation. Ο Λάχλαν εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 18 του χρόνια, αν και έκανε ένα πολυετές διάλειμμα προτού τελικά επιστρέψει στην τροχιά της News Corp. Αυτό το διάλειμμα από τη News Corp μπορεί να ενέπνευσε την αποχώρηση του Κένταλ από τη Waystar Royco.
kendall-lachlan
Ο Κένταλ Ρόι και ο Λάχλαν Μέρντοχ
Παρόλο που ο Λάχλαν δεν διεξήγαγε ποτέ έναν επιθετικό πόλεμο εναντίον του ίδιου του πατέρα του, όπως έκανε ο Κένταλ στη σειρά, εντούτοις αποτελεί μια αρκετά προφανή έμπνευση για τον χαρακτήρα του Κένταλ. Όπως και ο Κένταλ, θεωρείται συχνά ότι είναι ο προφανής κληρονόμος, αλλά έχει έρθει αντιμέτωπος με σκληρό ανταγωνισμό από τα μικρότερα αδέλφια του.

Ο Ρόμαν Ρόι και ο Τζέιμς Μέρντοχ έχουν μια ροπή στο σκάνδαλο
Όπως και ο Ρόμαν Ρόι (Κίραν Κάλκιν), ο Τζέιμς Μέρντοχ είναι οι νεότεροι αδελφοί με ιστορικό επαναστατικότητας και οξυμένης αντίδρασης. Ο Τζέιμς ενεπλάκη ίσως στο μεγαλύτερο ατόπημα στην ιστορία της οικογένειας Μέρντοχ: το σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών της News International. Ο Τζέιμς διασύρθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση και τους συναδέλφους του στον Τύπο για την προφανή έλλειψη ενδιαφέροντος για τα παραπτώματα που συνέβαιναν στις εφημερίδες τις οποίες τουλάχιστον ονομαστικά είχε αναλάβει να επιβλέπει. Το επίπεδο της κατηγορίας που δέχτηκε για το σκάνδαλο έπληξε την ιδιότητά του ως επικρατέστερου υποψήφιου για τη διαδοχή του πατέρα του.
yNBZQClgWN729DqH3o0IXTARRe9
Ο Κίραν Κάλκιν υποδύθηκε στη σειρά τον Ρόμαν Ρόι
Αν και ο Ρόμαν θεωρείται περισσότερο αουτσάιντερ λόγω του ότι ασπάζεται το ανορθόδοξο και το αντικαθεστωτικό (στην εκπομπή, αγκαλιάζει έναν δεξιό, Τραμπικό υποψήφιο για Πρόεδρο), ο Τζέιμς είναι επαναστάτης λόγω των πιο κεντρώων ή φιλελεύθερων πολιτικών του απόψεων (αυτός και η σύζυγός του ήταν εξέχοντες υποστηρικτές της προεδρικής υποψηφιότητας του Τζο Μπάιντεν το 2020). Παρ' όλα αυτά, τόσο ο Ρόμαν όσο και ο Τζέιμς μοιράζονται το χαρακτηριστικό γνώρισμα ότι είναι τα «κακά παιδιά» των οποίων η τάση για αντίδραση μπορεί να βλάψει τις πιθανότητές τους να κυβερνήσουν μια μέρα την αυτοκρατορία του πατέρα τους.

Η Σιβάν Ρόι και η Ελίζαμπεθ Μέρντοχ μοιράζονται τα λιγότερα κοινά στοιχεία
Η Σιβάν - Σιβ - Ρόι (Σάρα Σνουκ) και η Ελίζαμπεθ Μέρντοχ είναι πολύ διαφορετικοί άνθρωποι, με μόνη ίσως ομοιότητα ότι οι πατεράδες τους είναι ιδιοκτήτες αυτοκρατοριών μέσων ενημέρωσης. Εδώ εγκείται η μεγαλύτερη διαφορά των δύο οικογενειών. Η Ελίζαμπεθ ίδρυσε την εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών Shine Group, η οποία ήταν υπεύθυνη για εκπομπές όπως το The Biggest Loser, το Lilyhammer και το MasterChef. Η Shine εξαγοράστηκε από τη News Corp το 2011 για περίπου 415 εκατομμύρια λίρες. Έκτοτε, η Ελίζαμπεθ ξεκίνησε μια δεύτερη εταιρεία παραγωγής με την ονομασία Sister, η οποία παρήγαγε το «Chernobyl» και έχει στα σκαριά ένα δράμα για την 11η Σεπτεμβρίου με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό του «Succession», Τζέρεμι Στρονγκ (πώς έρχονται όλα και δένουν...).
bfrxHsrblXhQojatxZXlG6NxeiN
Η Σάρα Σνουκ έπαιξε τον ρόλο της Σιβ Ρόι
Το βιογραφικό της Σιβ περιστρέφεται κυρίως γύρω από τις επιχειρήσεις και την πολιτική, με ελάχιστες τηλεοπτικές παραγωγές. Ο σύζυγος της Σιβ, Τομ Γουάμπσγκανς (Μάθιου ΜακΦάιντεν), μπορεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον πρώτο σύζυγο της Ελίζαμπεθ, τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων Μάθιου Φρόιντ(δισέγγονο του γνωστού Φρόιντ). Παρόλο που η Ελίζαμπεθ φημολογούνταν κάποτε ως πιθανή διάδοχος του πατέρα της, έχει χαράξει σε μεγάλο βαθμό τη δική της πορεία καριέρας μακριά από τη News Corp.

Το «Succession» βρήκε διάδοχο, οι Μέρντοχ θα τα καταφέρουν;
Σε διάφορες χρονικές στιγμές, και τα τρία από τα προαναφερθέντα παιδιά Μέρντοχ θεωρήθηκαν ως η κορυφαία επιλογή για να διαδεχθούν τον πατέρα τους. Ο Λάχλαν, ως ο μεγαλύτερος, θεωρήθηκε αρχικά ως ο πιο προφανής υποψήφιος, όπως και ο Κένταλ. Αλλά όταν ο Λάχλαν έκανε ένα διάλειμμα από τη News Corp, η δημόσια αντίληψη ήταν ότι ο Τζέιμς είχε πάρει τη θέση του ως ο νέος επικρατέστερος υποψήφιος κυριάρχησε. Στη συνέχεια, το σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών έπληξε σοβαρά τη φήμη και την αξιοπιστία του.
zZ3Cv1lz61V9OXXvtCPVtCFTVP7
Η Ελίζαμπεθ δεν έχει εμπλακεί στις καθημερινές δραστηριότητες της News Corp, αλλά ορισμένοι έχουν υποθέσει ότι η επιτυχία της εκτός της οικογενειακής επιχείρησης και η μη εμπλοκή της σε οποιεσδήποτε αντιπαραθέσεις θα μπορούσαν να την καταστήσουν ασφαλέστερο στοίχημα για να διαδεχθεί τον πατέρα της. Σήμερα, ο Λάχλαν φαίνεται να είναι ο καταλληλότερος για να γεμίσει το κενό που θα αφήσει ο πατέρας του, αλλά αν μάθαμε κάτι με το τέλος του «Succession» και την οικογένεια Ρόι, τα πάντα είναι δυνατά για τους Μέρντοχ...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης