Η ΕΡΤ τιμά την 47η επέτειο του Πολυτεχνείου

Η ΕΡΤ τιμά την 47η επέτειο του Πολυτεχνείου

Σήμερα και αύριο, με επετειακές εκπομπές, ντοκιμαντέρ-αφιερώματα, ραδιοφωνικές μεταδόσεις αλλά και ψηφιακά

Αρχειο-ΕΡΤ-Συλλογη-Αριστοτελη-Σαρρηκωστα-1-1
Η ΕΡΤ τιμά την 47η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, μεταδίδοντας επετειακές εκπομπές και ντοκιμαντέρ-αφιερώματα, τηλεοπτικά από την ΕΡΤ1 και την ΕΡΤ2 και ραδιοφωνικά από το Πρώτο και το Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, καθώς και από την ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX.

Polytexneio-collage-1


Η ΕΡΤ1, σήμερα Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου στις 00:50, μεταδίδει το επεισόδιο «Οι νεκροί του Πολυτεχνείου και οι ελεύθεροι σκοπευτές της χούντας» από την εκπομπή «Η μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο.

Η εκπομπή παρουσιάζει μέσα από μαρτυρίες και ντοκουμέντα το μυστικό σχέδιο της χούντας που παγίδευσε όλη την περιοχή με ελεύθερους σκοπευτές και αιματοκύλισε το Πολυτεχνείο.

Η δημοσιογραφική έρευνα ξεχωρίζει τον μύθο από την πραγματικότητα και φωτίζει τη λίστα με τα θύματα που συνέταξε ο εισαγγελέας Δημήτρης Τσεβάς μετά την πτώση της χούντας. Η κάμερα της εκπομπής βρέθηκε στα σημεία όπου οι ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούσαν αδιακρίτως και με τη βοήθεια των αυτοπτών μαρτύρων αποτύπωσε το παζλ της σφαγής.
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Γιαχνής. Σενάριο: Δημήτρης Πετρόπουλος, Χρίστος Βασιλόπουλος.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ-1
Αρχείο ΕΡΤ- Συλλογή Αριστοτέλη ΣαρρηκώσταΑύριο Τρίτη, 17 Νοεμβρίου στη 01:15, η ΕΡΤ1 μεταδίδει το επεισόδιο «Λογοκρισία και προπαγάνδα τα χρόνια της χούντας» από την εκπομπή «Η μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο. Τα κόλπα της χούντας αλλά και η στυγνή λογοκρισία είναι το θέμα της εκπομπής που επανέρχεται στα χρόνια που όλα τα σκίαζε η φοβέρα.

Σαρρηκωστας-Πολυτεχνειο-copyΗ ΕΡΤ2, αύριο Τρίτη, 17 Νοεμβρίου στις 22:00, μεταδίδει το επετειακό αφιέρωμα «Τα άλλα Πολυτεχνεία», παραγωγής 1982, με θέμα το χρονικό της κατάληψης του Πολυτεχνείου της Αθήνας, εξετάζοντας ταυτόχρονα τις παράλληλες εξεγέρσεις στην Πάτρα, στα Γιάννενα και στη Θεσσαλονίκη.

Κλείσιμο
Μέσα από μαρτυρίες των πρωταγωνιστών των φοιτητικών εξεγέρσεων στις επαρχιακές πανεπιστημιουπόλεις, παρακολουθούμε πώς αναπτύχθηκε το φοιτητικό κίνημα έξω από την Αθήνα, από τις αρχές του 1972, με τις μορφές παρανομίας, μέχρι τη βαθμιαία μαζικοποίησή του, όπως εκδηλώθηκε στις πολιτικές αντιδικτατορικές συγκεντρώσεις το φθινόπωρο του ’73.
Σκηνοθεσία: Νέστωρ Παβέλλας Αφήγηση: Χρήστος Τσάγκας Διεύθυνση παραγωγής: Λουκία Ρικάκη

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ-2
Αρχείο ΕΡΤ- Συλλογή Αριστοτέλη ΣαρρηκώσταΣτις 23:00, ακολουθεί η επετειακή εκπομπή «Θυμάμαι…», σε σκηνοθεσία Σταύρου Στρατηγάκου και ρεπορτάζ Ηλία Γκρη. Ο Γιάννης Κομνηνός και η Ανθή Μυρογιάννη, ξεδιπλώνουν μπροστά στον φακό την προσωπική και οικογενειακή τους τραγωδία, αφού έχασαν τα παιδιά τους στα δραματικά γεγονότα του τριημέρου.

Η-ΔΙΚΗ-ΤΟΥ-ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ-1


Στη συνέχεια, στις 23:40, μεταδίδεται η εκπομπή-αφιέρωμα «Η Δίκη του Πολυτεχνείου», παραγωγής 1982, που περιλαμβάνει αποσπάσματα από την ιστορική Δίκη του 1975 στις Φυλακές Κορυδαλλού.
Στην εκπομπή περιλαμβάνονται καταθέσεις κατηγορουμένων και μαρτύρων κατηγορίας, καθώς και η απόφαση του Δικαστηρίου που ανακοινώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1975.
Επιμέλεια εκπομπής: Κατερίνα Πατέλη

***
Το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας τιμά την 47η επέτειο από την ηρωική εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, μεταδίδοντας αύριο Τρίτη, 17 Νοεμβρίου στις 12:00, ένα ωριαίο επετειακό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ της εκπομπής «Αφύλαχτη διάβαση». Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα που αναπτύχθηκε την περίοδο 1970-1973, μέσα από τις προφορικές μαρτυρίες φοιτητών εκείνης της περιόδου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ιωάννινα.

FK2


Η αντίδραση των φοιτητών στους διορισμένους φοιτητικούς συλλόγους, οι πρώτες φοιτητικές συνελεύσεις στην καρδιά της χούντας, η συγκρότηση ενός δυναμικού φοιτητικού κινήματος στον απόηχο των νεανικών κινημάτων της δεκαετίας του ’60, τα συνθήματα των φοιτητών, οι ηγετικές μορφές του φοιτητικού αγώνα.

Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ στηρίζεται στις προφορικές μαρτυρίες και καταγραφές φοιτητών σε τέσσερις πόλεις της Ελλάδας, που αποτέλεσαν και τους βασικούς πυλώνες συγκρότησης και ανάπτυξης του φοιτητικού κινήματος.
Κύριος αφηγητής είναι ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Χρίστος Ν. Ζαφείρης, ο οποίος συμμετείχε στις φοιτητικές κινητοποιήσεις της Θεσσαλονίκης ως τελειόφοιτος φοιτητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου αλλά και ως δημοσιογράφος. Η ιστορικός Βασιλική Λάζου μιλάει στο ντοκιμαντέρ για τα συνθήματα των φοιτητών κατά τη διάρκεια του αντιδικτατορικού αγώνα.
Από την Αθήνα, ακούγονται οι μαρτυρίες του Ολύμπιου Δαφέρμου και του Σάμη Γαβριηλίδη, που έφυγε πριν από λίγους μήνες από τη ζωή και παραχώρησε την τελευταία του συνέντευξη στον Θωμά Σίδερη.
Από την Πάτρα, ακούγονται οι μαρτυρίες των Άκη Ταγκαλάκη, Αντώνη Τσουρινάκη, Κώστα Βογιατζή και Τζόγιας Καπάγου.
Από τα Ιωάννινα, ακούγονται οι μαρτυρίες των Δανιήλ Σπαρτιάτη και Νίκου Ράπτη.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον πρωτοπόρο του φοιτητικού κινήματος στη Θεσσαλονίκη Θωμά Βασιλειάδη, ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή, ενώ ακούγεται η μαρτυρία του από το Αρχείο της ΕΡΤ.
Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 τιμά με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Αύριο Τρίτη, 17 Νοεμβρίου στις 13:00, στις «Αδέσποτες νότες» με τον Μιχάλη Γελασάκη, παρουσιάζονται κάποια από τα εκατοντάδες τραγούδια που λογοκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας (1967-1974), είτε για λόγους πολιτικών φρονημάτων των δημιουργών τους, είτε για αισθητικούς λόγους και λόγους «ηθικής τάξεως».

Οι «Πλανόδιες μουσικές» του Κώστα Θωμαΐδη, στις 17:00, θα περιηγηθούν σε τραγούδια και μελωδίες εκείνης της εποχής, καθώς και σε τραγούδια που επηρεάστηκαν από τα γεγονότα εκείνων των ημερών.

Την ημέρα του Πολυτεχνείου, στην εκπομπή «Μουσικής απόλαυσις», με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη, στις 18:00, οι συνειρμοί και οι παιδικές μνήμες της εποχής γίνονται αφορμή για περιήγηση στα προσωπικά μουσικά ακούσματα της επταετίας και των πρώτων χρόνων της Μεταπολίτευσης.

To 1973… αλλιώς! Είναι η χρονιά του «Βυζαντινού εσπερινού» και των «Μικροαστικών»… Η χρονιά της «Εγνατίας 406» για τον Μπιθικώτση και των πρώτων τραγουδιών του Άκη Πάνου για τον Καζαντζίδη… «Ας είμαστε ρεαλισταί» τραγουδάει ο Βοσκόπουλος, «Πού θα πάει, πού» ο Μητσιάς αλλά και ο Πάριος, «Τα Κύθηρα ποτέ δεν θα τα βρούμε» ο Μητροπάνος… «Θα πάω στη ζούγκλα με τον Ταρζάν» γράφει ο Γιάννης Μαρκόπουλος, αλλά μελοποιεί και τον «Στράτη τον θαλασσινό» του Γιώργου Σεφέρη… Η εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα αύριο, 17 Νοεμβρίου 2020, στις 21:00, ψάχνει μέσα στα τραγούδια του 1973 – λίγο πριν, λίγο μετά το Πολυτεχνείο.

***
Την επέτειο του Πολυτεχνείου τιμά και το ERTFLIX.
Στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα της δημόσιας τηλεόρασης, στην κατηγορία «Η ΕΡΤ θυμάται», έχουν ανέβει τα ντοκιμαντέρ «Η μηχανή του χρόνου», «Τα άλλα Πολυτεχνεία», «Θυμάμαι» και «Η Δίκη του Πολυτεχνείου», που θα μεταδοθούν από την ΕΡΤ1 και την ΕΡΤ2, σήμερα Δευτέρα 16 και αύριο Τρίτη 17 Νοεμβρίου.

Ειδήσεις σήμερα: 

Τα SOS για τη μείωση ενοικίου - Όφελος ανεξάρτητα με το ποιος εμφανίζεται ως ενοικιαστής

Μητσοτάκης για Πολυτεχνείο: Αδιανόητο να στήνουν σκηνικό σύγκρουσης - Ολοι οι αρχηγοί να αφήσουμε μαζί ένα λουλούδι

Πολυτεχνείο - Απαγόρευση συγκέντρωσης: Στα όρια της κοινωνικής πρόκλησης το κείμενο των «τριών»
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης