Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης να αποσύρει την αντισυνταγματική διάταξη - Οι πολίτες να μην μετέχουν σε μαζικές εκδηλώσεις

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης να αποσύρει την αντισυνταγματική διάταξη - Οι πολίτες να μην μετέχουν σε μαζικές εκδηλώσεις

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για τεχνητή ένταση με αφορμή τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου - Μιλά για «βλακώδη, αχρείαστη και προβοκατόρικη απόφαση»

tsipras_alexis_peris
Επίθεση στην κυβέρνηση για τη απόπειρα κλιμάκωσης «μιας τεχνητής έντασης με αφορμή τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου» εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, από το περιστύλιο της Βουλής και κάλεσε επίσης τους πολίτες να μην μετέχουν σε μαζικές εκδηλώσεις για την επέτειο.

«Καλούμε (τον κ. Μητσοτάκη) να αποσύρει αυτή την αντισυνταγματική διάταξη. Καλούμε επίσης τους πολίτες να καταδικάσουν αυτές τις πρακτικές, αλλά ταυτόχρονα τους καλούμε να μη συμμετάσχουν σε μαζικές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου φέτος ή σε εκδηλώσεις που δεν θα είναι απολύτως διασφαλισμένη η προστασία της δημόσιας Υγείας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, που αναφέρθηκε και στην επικοινωνία του με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το ζήτημα.

«Η κυβέρνηση, χωρίς κανέναν λόγο και ενώ γνωρίζει ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης 8 μήνες έχουν δείξει τη μέγιστη υπευθυνότητα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αποφάσισε όχι το δρόμο του διαλόγου, όχι να συνεννοηθεί μαζί μας, αλλά με το αποφασίζουμε και διατάζουμε, μία αντισυνταγματική διάταξη για την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων σε όλη τη χώρα για τέσσερις μέρες», σημείωσε, προσθέτοντας ότι κανείς δεν είχε πρόθεση να θέσει σε δεύτερη μοίρα την προστασία της δημόσιας Υγείας, ενώ χαρακτήρισε την απόφαση «βλακώδη, αχρείαστη και προβοκατόρικη».

Δήλωση στο Περιστύλιο της Βουλής


«Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα βγήκε να κάνει μια δήλωση μιλώντας δήθεν ενωτικά, απέναντι στο διχασμό που ο ίδιος όμως δημιούργησε. Για ακόμη μία φορά προανήγγειλε τη θέση και τη στάση της Προέδρου της Δημοκρατίας και μας κάλεσε να πάμε έξι αρχηγοί και η Πρόεδρος, επτά, να καταθέσουμε λουλούδια, παραβιάζοντας δηλαδή την ίδια τη διάταξη που ο ίδιος ανακοίνωσε χθες», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντας πανικό στον κ. Μητσοτάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αύριο θα γιορτάσει συμβολικά την επέτειο και δεν θα βρεθεί στον χώρο του Πολυτεχνείου μετά από 47 χρόνια, καθώς δεν μπορεί να γιορτάζεται «σε ένα στρατόπεδο καταστολής με την παρουσία εκατοντάδων ή και χιλιάδων ανδρών των ΜΑΤ». Αντιπροσωπεία του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας, όπως και μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης του 1973 θα μεταβεί στον χώρο του ΕΑΤ – ΕΣΑ.

Κλείσιμο
Ταυτόχρονα, σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε νομό, πενταμελής αντιπροσωπεία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει στεφάνι, τηρώντας τα μέτρα. «Διότι για εμάς ο αγώνας για τη Δημοκρατία είναι ένας αγώνας που δεν τελειώνει. Είναι διαρκής, είναι ένας αγώνας που αφορά κάθε μέρα στο σήμερα και το αύριο αυτού του τόπου», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.




Αναλυτικά, ο κ. Τσίπρας δήλωσε:

Επικοινώνησα χθες και σήμερα με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να τους εκφράσω τη βαθιά μου ανησυχία σε σχέση με την απόπειρα κλιμάκωσης της όξυνσης, μιας τεχνητής έντασης από την πλευρά της κυβέρνησης με αφορμή τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου.

Νομίζω ότι και οι τέσσερις συμμερίζονται αυτήν την ανησυχία. Η κυβέρνηση, χωρίς κανέναν λόγο και ενώ γνωρίζει ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης 8 μήνες έχουν δείξει τη μέγιστη υπευθυνότητα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αποφάσισε όχι το δρόμο του διαλόγου, όχι να συνεννοηθεί μαζί μας, αλλά με το αποφασίζουμε και διατάζουμε, μία αντισυνταγματική διάταξη για την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων σε όλη τη χώρα για τέσσερις μέρες. Ήταν δεδομένο ότι κανείς δεν είχε πρόθεση να θέσει σε δεύτερη μοίρα την προστασία της δημόσιας Υγείας, αλλά αυτή η απόφαση ήταν βλακώδης, αχρείαστη και προβοκατόρικη. Και το λέω με όλη την επίγνωση του όρου.

Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα βγήκε να κάνει μια δήλωση μιλώντας δήθεν ενωτικά, απέναντι στο διχασμό που ο ίδιος όμως δημιούργησε. Για ακόμη μία φορά προανήγγειλε τη θέση και τη στάση της Προέδρου της Δημοκρατίας και μας κάλεσε να πάμε έξι αρχηγοί και η Πρόεδρος, επτά, να καταθέσουμε λουλούδια, παραβιάζοντας δηλαδή την ίδια τη διάταξη που ο ίδιος ανακοίνωσε χθες.

Κατανοώ ότι βρίσκεται σε πανικό και σε αδυναμία να απευθυνθεί με ευθύνη απέναντι στις πολιτικές δυνάμεις και τους πολίτες. Εμείς για ακόμη μία φορά τον καλούμε να αποσύρει αυτή την αντισυνταγματική διάταξη. Καλούμε επίσης τους πολίτες να καταδικάσουν αυτές τις πρακτικές, αλλά ταυτόχρονα τους καλούμε να μη συμμετάσχουν σε μαζικές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου φέτος ή σε εκδηλώσεις που δεν θα είναι απολύτως διασφαλισμένη η προστασία της δημόσιας Υγείας. Είναι ευθύνη όλων μας να προστατεύσουμε τη δημόσια Υγεία αλλά είναι και υποχρέωσή μας να τιμήσουμε τους νεκρούς του Πολυτεχνείου και να μην αφήσουμε να μπει σε καραντίνα και η Δημοκρατία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αύριο, θα προβεί σε μία συμβολική πράξη. Δεν θα βρεθούμε στο χώρο του Πολυτεχνείου για πρώτη φορά μετά από 47 χρόνια. Γιατί η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μια όαση και μία έξαρση ελευθερίας. Και δεν μπορεί 47 χρόνια μετά να γιορτάζεται σε ένα στρατόπεδο καταστολής με την παρουσία εκατοντάδων ή και χιλιάδων ανδρών των ΜΑΤ. Το Πολυτεχνείο μπορεί να γιορταστεί στις καρδιές μας, στην ψυχή μας, σε κάθε σπίτι, σε κάθε νοικοκυριό, σε κάθε οικογένεια, σε κάθε μήκος και πλάτος της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα το γιορτάσει συμβολικά, θα τιμήσει τους νεκρούς, με αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής μας ομάδας αλλά και των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης του 1973 στο χώρο του ΕΑΤ – ΕΣΑ, σε μια εκδήλωση τιμής και μνήμης.

Ταυτόχρονα, σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε νομό, πενταμελής αντιπροσωπεία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει στεφάνι τηρώντας προφανώς όλα τα υγειονομικά μέτρα, για να τιμήσει τους νεκρούς. Διότι για εμάς ο αγώνας για τη Δημοκρατία είναι ένας αγώνας που δεν τελειώνει. Είναι διαρκής, είναι ένας αγώνας που αφορά κάθε μέρα στο σήμερα και το αύριο αυτού του τόπου.


Ειδήσεις σήμερα

«Ψυχολογικό τραύμα θόλωσε την κρίση μου» είπε 30χρονη δασκάλα που ασέλγησε σε 16χρονο

Ο «μαϊμού Μπραντ Πιτ» της έφαγε λεφτά τάζοντάς της γάμο κι αυτή μήνυσε τον... αληθινό Μπραντ Πιτ

Ευθανασία σε χιλιάδες βιζόν και στην Κοζάνη - Αγωνία για μετάλλαξη του ιού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης