Κορωνοϊός: Πώς μεταδίδεται - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

corona-virus54

Οι ελληνικές αρχές εμφανίζονται καθησυχαστικές, ενισχύοντας παράλληλα τις προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών


Τι πρέπει όλοι να γνωρίζουμε για τον Covid-19

Ο Covid-19 ανήκει στην οικογένεια των κορωνοϊών, μία ομάδα ιών που συχνά προκαλούν κατά κανόνα ήπιες αναπνευστικές λοιμώξεις στον άνθρωπο και στα ζώα (π.χ. νυχτερίδες, θηλαστικά, καμήλες, μυρμηγκοφάγοι κ.α.). Οι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται με κορωνοϊούς τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, έχοντας ήπια έως μέτρια συμπτώματα κοινού κρυολογήματος. Σπάνια κάποιος κορωνοϊός μεταλλάσσεται και εξαπλώνεται από τα ζώα στους ανθρώπους, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με τους ιούς SARS (2003) και MERS (2012). Όταν ένας νέος ιός προσβάλει τους ανθρώπους, κανείς δεν έχει ανοσία και όλοι μπορεί να προσβληθούν (πανδημία). Η ευρεία αυτή εξάπλωση του ιού είναι και ο λόγος που έχει προκληθεί παγκόσμια ανησυχία και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε παγκόσμιο συναγερμό στις 30 Ιανουαρίου 2020.

Πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός;

Το νέο στέλεχος κορωνοϊού εξαπλώνεται από άνθρωπό σε άνθρωπο με τα σταγονίδια από το βήχα ή το φτέρνισμα και τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως εντός 2 με 5 ημερών (μέγιστο χρονικό διάστημα 14 ημέρες) από τη μόλυνση. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο κάθε ασθενής κολλάει 1,4 – 2,5 άλλα άτομα (συγκριτικά στην εποχική γρίπη κάθε ασθενής κολλάει κατά μέσο όρο 1,3 άλλα άτομα).

Τα συμπτώματα λοίμωξης στα περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία περιλαμβάνουν κυρίως: Άτυπη πνευμονία, Πυρετό, Καταβολή, Ξηρό Βήχα, Δύσπνοια, Λεμφοπενία, Παράταση χρόνου προθρομβίνης, Αυξημένη γαλακτική δεϋδρογενάση, Αμφοτερόπλευρα διηθήματα, Θολερότητα τύπου θαμβής υάλου.

Στις επιπλοκές που προκαλεί ο κορωνοϊός περιλαμβάνονται: Σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας (ARDS), σηπτική καταπληξία, αρρυθμίες.

Νοσηλεία, έχει χρειαστεί το 26% ανάγκη σε μονάδα εντατικής θεραπείας (δεδομένα από την πόλη Ουχάν που ξεκίνησε η επιδημία) – μεγαλύτερο κίνδυνο ασθενείς με συμπαραμαρτούντα νοσήματα (καρδιαγγειακά, καρκίνο, ανοσοανεπάρκεια).

Υψηλό ποσοστό ενδονοσοκομειακής μετάδοσης παρατηρείται μεταξύ ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και νοσηλευόμενων ασθενών έως 30%.

Υπάρχει θεραπεία για τον κορωνοϊό;

Ειδική αντι-ιϊκή θεραπεία για τη λοίμωξη δεν υπάρχει, ωστόσο χορηγούνται ευρέως φάσματος αντι-ιικοί παράγοντες (ρεμδεσιβίρη, λοπιναβίρη/ριτοναβίρη, ιντερφερόνη-β).

Η ανάπαυση και η λήψη πολλών υγρών βοηθούν στην αντιμετώπιση της λοίμωξης.

Μέχρι σήμερα η αναλογία των θανάτων σε σχέση με τα επιβεβαιωμένα περιστατικά είναι χαμηλή, μικρότερη από 4% (δηλαδή πεθαίνουν λιγότεροι από 4 ανά 100 ασθενείς με τον κορωνοϊό), ποσοστό μικρότερο από τον SARS και τον MERS. Στην πραγματικότητα, η θνητότητα ίσως είναι πολύ πιο χαμηλή (2%), αφού πολλοί ασθενείς με ήπια συμπτώματα ενδεχομένως δεν απευθύνθηκαν στις υγειονομικές αρχές και συνεπώς δεν έχουν καταμετρηθεί.

Τα περισσότερα θύματα ήταν άνω των 60 ετών και είχαν άλλα προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, όμως υπήρξε και η περίπτωση θανάτου ενός νεαρού υγιούς ατόμου.

Δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο για το νέο κορωνοϊό, αλλά ήδη ξεκίνησε η προσπάθεια δημιουργίας του και υπολογίζεται ότι θα μας είναι διαθέσιμο μέσα στους επόμενους μήνες.

Τρόποι πρόληψης του κορωνοϊού

Όπως και στην περίπτωση του ιού της γρίπης, τα μέτρα ατομικής υγιεινής είναι πολύ σημαντικά για την πρόληψη της μετάδοσης και περιλαμβάνουν καλό πλύσιμο χεριών, με αντισηπτικά αλκοολούχα διαλύματα ή σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σε περίπτωση που εσείς ταξιδέψατε ή ήρθατε σε επαφή με άτομα που ταξίδεψαν στη Κίνα τις τελευταίες 14 ημέρες:
- Tακτικό πλύσιμο των χεριών
- Kάλυψη του στόματος στο βήχα ή το πτέρνισμα
- Tακτική απολύμανση των χώρων που συναθροίζονται άτομα
- Eθελοντική απομόνωση ατόμων που έχουν συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης.

VID 20200224 WA0000

ΣΧΟΛΙΑ (102)

Αγόρασα

Μια μάσκα αερίων ολοπρόσωπη. Τι φίλτρα να πάρω, γνωρίζει κανείς?

Γκόου μπακ

άνθρακα

ΛΜ

Σας παρακαλώ.... Διαβάστε όλα τα σχόλια.... Ανεξαρτήτως της σοβαρότητας της κατάστασης κλπ κλπ θα ξεραθείτε στα γέλια..!!!!!! Έφτιαξε η μέρα μου!!!!! Είμαστε απίστευτος λαός ρε φίλε!!!!!!!!!!!!!!!!!

Λες?

Ευχαριστούμε λιμοκοντοριδιε.

Κορονοϊός 🆘

Λοιπόν! Ο κορονοϊός πολύ φοβάμαι, δηλαδή τι φοβάμαι, σίγουρος είμαι,ότι θα έρθει και στην Ελλάδα και το 70% τουλάχιστον του πληθυσμού θ αφανιστει!!!!!!!!! Θα μας βρουν μεγάλες συμφορές και τα ψωμιά μου είναι λίγα. Οι προφητείες του πατέρα παισιου ΤΩΡΑ επαληθευονται. ΤΩΡΑ βγαίνουν αληθινές. Καλά ξεμπερδέματα!!!!!!!!!!?!!!!!!!!!!

den yparxoun...

...δεν υπάρχει σωτηρία σ' αυτή την χώρα..ποιος κορονοϊός...

akis pakis

Καλά που υπάρχουν και οι ηλικιωμένοι γιατί οι μισθοί όπου υπάρχουν δε φτάνουν για τα βασικά. Σε παιδίατρο να θες να πας και το σκέφτεσαι. Όσο για τον κορόνα, λόγω φόβου που είναι υπερβολικός, θα μας κλείσουν όλους στα σπίτια και θα κατασκευάσουν ανεμπόδιστα ότι κέντρο μεταναστών θέλουν.

Σια

Είναι ντροπή όλα αυτά που γίνονται.

Τσιν τσαν τσον μου

Κάνε μήνυση στους Κινέζους τότε.

ΒΥΝΗ

Με κακοτυχία μπήκε το 2020 .

Ενημέρωση

Οι αρχές καθησυχάζουν τον κόσμο, αλλά δεν έχω δεί ή ακούσει τίποτα επίσημο και οργανωμένο ακόμη, πέρα από κάτι σποραδικά και περιορισμένα άρθρα, όπως αυτό εδώ και κάποιες σύντομες παρουσιάσεις ειδικών στην TV, όπου ο παρουσιαστής επικαλύπτει τον ειδικό. Τα κανάλια βέβαια έχουν άπλετο χρόνο για να μας εξηγούν εδώ και μήνες και κάθε 20 λεπτά οτι το Κ8, Κ12, Κ20 κλπ σημαίνει κατάλληλο μέχρι 8, 12 κλπ, σε τέτοιο σημείο (μήπως φταίει και η έλλειψη προγράμματος) έχουν φθάσει. Δεν έχω δεί ένα ολοκληρωμένο άρθρο για τις κινήσεις που πρέπει να κάνει κανείς όταν έχει ενοχλήσεις και δεν ξέρει ακόμη τι έχει, πού να απευθυνθεί συγκεκριμένα και όχι γενικόλογα, όπως και τι σημαίνει να απολυμάνεις τον χώρο (αρέσει αυτό και το λένε όλοι, αμφιβάλλω αν καταλαβαίνουν τι σημαίνει). Και βέβαια θα όφειλαν οι κρατικές... υπηρεσίες να βγάλουν ανακοίνωση ολοκληρωμένη και επίσημη με όλες τις λεπτομέρειες.

Ξυπνάτε συντροφοι

Εγώ νιώθω ότι είναι μια μούφα και μισή όλο αυτό. Κοιτάξτε μόνο τα χρηματιστήρια πως παίζουν εδώ και 2 3 βδομάδας χωρίς ψυχολογία. Καταρχας αν διαβάσετε από έγκυρες πηγές τους θανάτους, οι περισσότεροι είναι άνω των 65-70 και αυτοί με ήδη υπάρχοντα προβλήματα υγείας. Έχω περάσει ίωση πνευμονίας ξεκούραση και χαλάρωμα χρειάζεται. Υπάρχουν λόγοι που πανικοβάλουν τον κόσμο.

IKAROS

τελικα καποιος που μπηκε στο νοσοκομειο με αυτο εχει βγει να μας πει οτι τελικα δεν ειναι τιποτα ??? οσο για το αν νοσουν τα παιδια τα νεα τησ ημερα σημερα εχουν την απαντηση .... σεν ειναι τοσο καλα τα πραγματα κ ασ λενε οτι δεν ειναι τιποτα κτλ ....

Νάντια

Σε περίπτωση που υπάρξει κορωνοϊος στα κέντρα μεταναστών τι θα γίνει?

Walking dead!!!

.

Θα φαγωθούνε μεταξύ τους

πριν προλάβει η φύση να επιλύσει .

Φακλάνα

1)Μινιατούρες ποτά στην τσάντα για όσους δεχτούν βήξιμο ! 2)Καποιο άρθρο έγραφε ότι τα μικρόβια έχουν αρκετά συχνά σημείο εισόδου στον οργανισμό τα μάτια , οπότε πράξτε δεόντως !

Από την εγκληματική αμέλεια

της κεραμεως έτσι μεταδίδεται...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης