Μεταναστευτικό: Πάνω από 13.000 άνθρωποι στη Μόρια - Αγώνας δρόμου για αποσυμφόρηση των νησιών

moria0

Σε σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποφασίστηκε η εμπλοκή και του υπουργείου Εσωτερικών - Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναζητά καταλύματα - Κλειδί ο έλεγχος των ροών - Φεύγουν την Κυριακή από τη Λέσβο 570, έφτασαν σε μιάμιση ημέρα 703! 

Η άμεση εμπλοκή του Υπουργείου Εσωτερικών και του Τάκη Θοδωρικάκου προκειμένου να στηριχθούν οι Δήμοι και οι Περιφέριεας που θα εμπλακούν στην αποσυμφόρηση των νησιών από τους χιλιάδες μετανάστες, αποφασίστηκε σε νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η σύσκεψη για το μεταναστευτικό, υπό τον πρωθυπουργό, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλου Γεωργιάδη και του Ειδικού Γραμματέα Υποδοχής Μάνου Λογοθέτη.

Όπως έγινε γνωστό από το Μέγαρο μαξίμου, πλέον ενεργοποιείται και το υπουργείο Εσωτερικών υπό τον Τάκη Θεοδωρικάκο, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει λάβει ασφυκτικές διαστάσεις καθώς συνεχίζονται αμείωτες οι ροές από τα τουρκικά παράλια και το ΚΥΤ της Μόριας μέσα σε ένα διάστημα τριών μηνών βρίσκεται πλέον σε εκρηκτική κατάσταση.

Ο πληθυσμός του καταυλισμού μέσα και έξω από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας ξεπερνά επίσημα πλέον τις 13.000, φτάνοντας με όσους αποβιβάσθηκαν σήμερα τις 13.198.

Για την ερχόμενη Κυριακή έχει προγραμματισθεί η μετακίνηση 570 προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι μέσω Πειραιά θα μεταφερθούν σε δομές στην υπόλοιπα Ελλάδα.

Ας σημειωθεί ότι το τρίμηνο Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου ο αριθμός όσων μένουν στο ΚΥΤ αυξήθηκε κατά 140% (από 5.500 σε 13.200). Ενώ το ίδιο διάστημα, αναχώρησαν από τη Λέσβο 4.000 άτομα για δομές στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι στο υπουργικό συμβούλιο που έγινε για το ίδιο θέμα την περασμένη Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, τονίστηκε ότι με βάση την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων εθνικότητας όσων εισέρχονται στη χώρα, ότι πλέον το πρόβλημα είναι μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα, η κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο, ή η αίτησή τους απορρίπτεται και η αύξηση των επιστροφών, από 1.806 στα 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης, σε 10.000 μέχρι το τέλος του 2020.

Κλειδί για την εξέλιξη του ζητήματος είναι ο έλεγχος των ροών από την Τουρκία. Οι αυξημένες μεταναστευτικές - προσφυγικές ροές συνεχίστηκαν και τα τελευταία 24ωρα καθώς συνολικά 703 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στη Λέσβο από τα μεσάνυχτα της Τρίτης μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης.

Αναζητούνται καταλύματα

Κτήρια που θα στεγάσουν αιτούντες άσυλο αναζητά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που εξέδωσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το σκοπό αυτό.

Ειδικότερα, το υπουργείο ενδιαφέρεται να μισθώσει κτίρια τουριστικών καταλυμάτων και συγκροτήματα κατοικιών για τις ανάγκες υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών, αιτούντων άσυλο.

Προκειμένου να διερευνηθεί η διαθεσιμότητα ακινήτων, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι (φυσικά ή νομικά πρόσωπα ως ιδιοκτήτες ή και κάτοχοι ακινήτων δυνάμει σχετικών συμβάσεων), να υποβάλουν σχετική δήλωση ενδιαφέροντος.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Είδος ακινήτου :

1. Κτίρια κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων βάσει της κείμενης νομοθεσίας (ν.4276/2014, Α΄155, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει): ξενοδοχεία, σύνθετα τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια- διαμερίσματα, οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις με οικίσκους, δυναμικότητας τουλάχιστον είκοσι (20) κλινών, όπως η δυναμικότητα αυτή καθορίζεται στα έγγραφα για τη νόμιμη λειτουργία τους. Η άδεια λειτουργίας του καταλύματος από τους αρμόδιους φορείς(π.χ. ΕΟΤ, Περιφέρεια) θα πρέπει να είναι σε ισχύ τουλάχιστον κατά την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

2. Κτίρια συγκροτημάτων κατοικιών, αριθμού τετραγωνικών ώστε να διασφαλίζεται η στέγαση τουλάχιστον είκοσι (20) ατόμων.

3. Γεωγραφικά κριτήρια: Σε όλη την επικράτεια εκτός των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

Σε περίπτωση υπερπροσφοράς η επιλογή των καταλυμάτων θα γίνει με βάση τα κάτωθι κριτήρια :

α) Σειρά Μειοδοσίας : Πιο αναλυτικά οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να προτείνουν τιμές προσφοράς κάτω των 12 ευρώ/ωφελούμενο/ ημέρα διαμονής χωρίς Φ.Π.Α., που προβλέπεται ως ανώτατο όριο τιμής μονάδος

β) Σε περίπτωση ισοβαθμίας η επιλογή θα γίνει με βάση την χρονολογική σειρά κατάθεσης της αίτησης.

Κατάσταση: τα κτίρια των κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων και οι ιδιωτικές κατοικίες πρέπει να είναι απολύτως έτοιμα προς χρήση με μέριμνα και δαπάνη του εκμισθωτή.

Χαρακτηριστικά:

Για κτίρια κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων

1. Βρίσκονται σε τοποθεσία κατάλληλη, που να επιτρέπει πρόσβαση σε υπηρεσίες

2. Τηρούνται οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές που ορίζει η τουριστική νομοθεσία ανά κατηγορία καταλύματος και κατάταξης σε κλειδιά ή αστέρια αναφορικά με: το κτίριο, την πρόσβαση ΑΜΕΑ, την πυρασφάλεια, τα δωμάτια, την κουζίνα, την ψύξη και θέρμανση, την παροχή ζεστού νερού.

Για τα συγκροτήματα κατοικιών

1. Βρίσκονται σε τοποθεσία κατάλληλη, που να επιτρέπει πρόσβαση σε υπηρεσίες.

2. Το μίσθωμα θα ορίζεται για κάθε κατοικία ξεχωριστά.

3. Κάθε κατοικία πρέπει να διαθέτει με μέριμνα και δαπάνη του εκμισθωτή καθ’ όλη τη διάρκεια της μίσθωσης:

α) Φυσικό και επαρκή αερισμό, φυσικό φωτισμό, να είναι απαλλαγμένο από υγρασία, επαρκή θέρμανση και ψύξη, ζεστό νερό, πόσιμο νερό, αποχέτευση. β)Κουζίνα, χώρους υγιεινής, υπνοδωμάτια για κατάλληλες συνθήκες ύπνου, ελάχιστο κοινό χώρο εστίασης.

γ) η εύκολη πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα είναι επιθυμητή.

4. Κάθε κατοικία πρέπει να είναι επιπλωμένη οπότε και θα καταγραφούν τα υπάρχοντα έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές και οικοσκευές για να επιστραφούν στον ιδιοκτήτη κατά τη λήξη της μίσθωσης.

Διάρκεια μίσθωσης:

Έξι (6) μήνες, με δυνατότητα μονομερούς παράτασης εκ μέρους του Υπουργείου μέχρι (6) μήνες επιπλέον.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης ενδιαφέροντος: θα ανακοινωθεί σύντομα.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος γίνεται αποκλειστικά με την υποβολή σχετικού αιτήματος στην πλατφόρμα του ΕΣΗΔΗΣ (www.promitheus.gr), μετά την σχετική ανάρτηση της οριστικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Πληροφορίες : ΥΠ.Υ.Τ. 210 9285151, 210 9285122, 210 9285130, email : stegasi@ firstreception.gov.gr

ΛΟΙΠΟΙ ΟΡΟΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ

- Η παρούσα πρόσκληση δεν είναι δεσμευτική για τις Υπηρεσίες Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο ουδεμία υποχρέωση έχει απέναντι στους ενδιαφερόμενους που θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους.

- Από την παρούσα πρόσκληση δε μπορούν να στοιχειοθετηθούν αξιώσεις αποζημίωσης εκ μέρους των συμμετεχόντων που θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους

- Τα στοιχεία των δηλώσεων ενδιαφέροντος θα χρησιμοποιηθούν από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αποκλειστικά για τον σκοπό της πρόσκλησης και δεν θα δημοσιοποιηθούν.

- Η παρούσα πρόσκληση θα αναρτηθεί στους ιστότοπους του Υπουργείου και των αρμόδιων φορέων

Αντίθετη η ΕΝΠΕ σε «δομές/στρατόπεδα»

Αντίθετο σε νέες «δομές-στρατόπεδα» για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών είναι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), γιατί -όπως υποστηρίζει- «σε βάθος τριετίας αποδεικνύονται τοξικά για την κοινωνία στη λειτουργία της».

Το ΔΣ της ΕΝΠΕ, που στη σημερινή του συνεδρίαση συζήτησε εκτάκτως το θέμα, ζητά ένα αξιόπιστο και άμεσα υλοποιήσιμο σχέδιο για το προσφυγικό/μεταναστευτικό με βάση τους εξής άξονες δράσης:

«- Αυστηρή φύλαξη των συνόρων

- Άμεσες διαδικασίες ταυτοποίησης με στελέχωση των γραφείων ασύλου

- Γρήγορη επαναπροώθηση των προσφύγων στις χώρες τελικού προορισμού τους

- Ξεκαθάρισμα και απεμπλοκή των ΜΚΟ

- Όχι νέες δομές/στρατόπεδα, γιατί σε βάθος τριετίας αποδεικνύονται τοξικά για την κοινωνία στη λειτουργία της

- Ειδική πρόνοια για τα ασυνόδευτα παιδιά

-Αξιοποίηση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, στα ορεινά κυρίως της χώρας, που ενδιαφέρονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες

- Συνεργασία και συνέργεια με τις τοπικές κοινωνίες και τους δήμους- Παράλληλη χρηματοδοτική στήριξη από την ΕΕ μέσω του Προγράμματος Κοινωνικής Συνοχής για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες της Ελλάδας».

«Είναι ανθρωπιστικό μας καθήκον να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, είναι όμως εθνική υποχρέωση να κρατήσουμε τη συνοχή του κοινωνικού ιστού στην ελληνική κοινωνία, γιατί διαφορετικά θα βρεθούμε μπροστά σε επικίνδυνα φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, στην ομιλία του. Είπε ότι «το προσφυγικό είναι μια αφορμή να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε από την Ευρώπη χρηματοδότηση και για την ενίσχυση της ελληνικής κοινωνικής πρόνοιας» και υπογράμμισε: «Χρειάζεται ξεκαθάρισμα των ρόλων και των αρμοδιοτήτων του κάθε φορέα, ώστε να ξέρουμε ποιος, πού, πώς και με ποιους πόρους, ανθρώπινους ή χρηματικούς, καλείται να κάνει τι. Αλλιώς εγκυμονεί ο κίνδυνος κοινωνικού αυτοματισμού. Πρώτα ο Έλληνας». Επίσης, ανέφερε ότι θα θέσει όλα τα παραπάνω θέματα σε συναντήσεις που θα έχει με Ευρωπαίους αξιωματούχους, την ερχόμενη εβδομάδα, στις Βρυξέλλες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (77)

Αρης

Θα αδειάσουν τα νησιά,θα μεταφερθούν αλλού και σε δύο μέρες θα ξαναγεμίσουν τα νησιά και πάλι απ' την αρχή.....

Ιδεα

Μηπως καποιοι να φιλοξενηθουν στα ακινητα των πολιτικων;

Jerry

Δεν γνωρίζατε την στάση της ΝΔ και των υπολοίπων στο όλο θέμα πριν τις εκλογές; Οι γενναίοι της βουλης είναι καλά παιδιά και ακολουθούν τις οδηγίες που τους δίνονται ρητά και πιστά. Οι υπόλοιποι Έλληνες δεν μετρούν, χρεοκοπημένος λαός δεν έχει φωνή η δικαιώματα. Στα τέσσερα λοιπον και βγάλτε τον σκασμό σας.

Προχώρα...

...Κυριάκο! Μπαίνει στο τεμάχιο 7 ο Έρντι, συνάντηση όλων των υπουργών με τους Τούρκους φίλους μας εμείς! Γεμίζουν τα νησιά οι πρόσφυγες, τους βρίσκουμε διαμερίσματα εμείς! Πλειστηριασμοί κατοικιών στο φούλ, απαλλαγή από ΦΠΑ για τα νεόδμητα του LAMDA-ΛΑΤΣΗ στο Ελληνικό εμείς! Συμφωνία των Πρεσπών αυτοί, υλοποίηση κατά γράμμα εμείς! Μούρλια είσαι Κυριάκο και μία τελευταία χάρη: φέρε στην Πελοπόννησο και στη μία και ελληνική Μακεδονία μας τα μεταναστοπουλα από το Αφγανοπακιστάν να τα αγκαλιάσουμε και να κάτσουν στα ίδια θρανία με τα καΐνάρια μας, να οσμωθούν οι πολιτισμοί μας βρε παιδάκι μου..., μπράβο βρε αλληλέγγυα κυβέρνηση!!!

Όλη την Ελλάδα ένα hotspot θέλει η ΝΔ

'Oσoι φύγουν τόσοι θα έρθουν! 'Exει σxέδιο n Nτόρα και θα το υλoποιήσει o Koύλης και ο Κωστάκης δήμαρχος! Οι μnτσoτάκηδες θα λύσουν το δnμoγραφικό πρόβλnμα της xώρας να το ξέρετε!

Τραιανος

Το τι ηλιθιοτητες διαβζουμε περι δηθεν βιαιου εξισλαμισμου δεν περιγραφεται. Ρε μαγκα ποιος θα σε αναγκασει εσενα τον Υπερορθοδοξο των 10 εκαττομυριων να ασπαστεις το Ισλαμ. Ποιος? Ο Μετανάστης που αντε ολοι να είναι 700 - 800 χιλιαδες? Χε...κε ο Μετανάστης να σου κανει βιαιη κατηχηση. Αυτος να βολεψει την ζωουλα του κοιταει, ασε που μισουνται μεταξυ τους και σφαζονται και ας είναι ολοι μουσουλμάνοι. Ποιοι κρετινοι τα γραφουν αυτά? Η Ελλαδα εχει σαραντα χιλιαδες εκκλησιες και ΚΑΝΕΝΑ τζαμι (εκτος Θράκης). Εδώ δεν αλλαξαμε πιστη στα 400 χρονια τουρκοκρατιας. Τωρα τους κακομοίρηδες θα φοβηθούμε? Ελεος.

Να πας

Να πας να δεις τα προάστια του Παρισιού. Εικόνες από το μέλλον.

Βέλγος

Στα περισσότερα πάντως σχολεία μας (για Βρυξέλλες ξέρω), απαγορεύεται τα παιδάκια να τρώνε χοιρινό, μιας και στους συλλόγους γονέων οι μουσουλμάνοι είναι πλειοψηφία. Το ίδιο έχει γίνει και σε αντίστοιχα σχολεία στην Γερμανία.

Κουλη Φασουλή

Στα 4 στο αφεντικο σου ΓΣ και τα ΜΚΟ του ε; «Φασουλή» σαν τον Πινόκιο τελικά.

vag

Με τα προσφυγακια για μια Ελλαδα Νεα

@vag

...και ζήτω η Ν,Δ όπως έλεγε ένα σκετσάκι ...κάποτε

Από τότε που επεσε

σήμα για μεταφορά στην ενδοχώρα, αυξήθηκαν οι ροές. Τώρα θα έρθουν και οι πέτρες... Μητσοτάκης και το υπόλοιπο τσίρκο, απλά κατώτεροι της περίστασης. ΆΧΡΗΣΤΟΙ! Για άλλη μια φορά η Ελλάδα πουλιέται. Χειρότερος απ' τον Τσίπρα είναι τούτος...

Η αποστολη τους

The   elites  αυτού του πλανήτη,εδω και χρονια αποφάσισαν να μετατρέψουν την Ελλαδα σε κρανίου τοπο .Εάν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι κυβερνησεις υπάρχουν  για την προστασία τους, τότε είναι ηλίθιοι. Η χειραγωγηση  και η μαζική εξαπάτηση είναι η αποστολή τους .Οπως το μελημα τους ειναι η εφαρμογή της ατζέντας των Ηνωμένων Παγκόσμιοποιητων .Ενα  μερος της ατζεντας ειναι και  η συνεχης εισβολή των αποκαλούμενων προσφύγων παγκοσμίως.Το σχεδιο για την Ελλαδα ειναι το "ΑΠΟΛΥΤΟ ΧΑΟΣ" σε καθε γεωγραφικο μέρος της χωρας .Αυξηση των εγκληματικων επεισοδιων μεταξύ των εισβολεων και εναντιον Ελληνων .Εξαναγκασμός αποδοχης   εξωτερικης βοηθειας με  δυναμεις αστυνομευσης απο Ευρωπαικες χωρες .Κατι που ο λαος θα δεχθεί με ανακούφιση στην αρχη .Ομως η πραγματικοτητα θα ειναι αλλη .Η Ελλαδα θα ανακηρυχθεί  απο τους Ευρωπαίους failed state, και ως σοβαρη απειλη για την υπολοιπη Ευρωπη .Απο εκει και περα  θα είναι μονο κατηφορος .. Μας πανε για μοιρασιά , ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΕΛΑΣΕΙ..ΑΣ ΣΚΕΦΤΕΙ ΑΥΤΟ .. ΠΙΣΤΕΎΑΤΕ ΠΡΙΝ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΤΙ ΘΑ ΈΦΤΑΝΕ ΠΟΤΈ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΧΑΛΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ?.

!

Απολυτα σωστο. Αντιδραστε. Κατοχυρωστε περιουσιες και δωστε προτεραιοτητα στους ελληνες πολιτες. Οι πολιτικοι ειναι εντολοδοχοι. Μονο οι πολιτες με τις πρακτικες τους ισως να αποτρεψουν κατι.. μην αδιαφορειτε για τις περιουσιες στην επαρχια. Θα κανουν επικοισμους σε αδηλωτες περιοοχες. Οι μκο εχουν χαρτογραφησει. Αψογοι συνεργατες οι περιφεριαρχες. Ελαχιστοι θα επαναπροωθηθουν για τους ηλιθιους . Μην πουλατε περιουσια γιατ περιμενουν και ευρωπαιοι να καρπωθουν.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης