Πατριάρχης Βαρθολομαίος : Την εποχή της «οπτικής επανάστασης» οι άνθρωποι έγιναν «οθονιστές»

Πατριάρχης Βαρθολομαίος : Την εποχή της «οπτικής επανάστασης» οι άνθρωποι έγιναν «οθονιστές»

Οι άνθρωποι όλων των ηλικιών είναι πλέον «κολλημένοι στήν ὀθόνη» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης ο οποίος εγκαινίασε έκθεση αγιορείτικης τέχνης στο Σισμανόγλειο

sismanogleio
Μία ιδιαίτερα σημαντική έκθεση Αγιογραφίας που περιλαμβάνει έργα που για πρώτη φορά εκτίθενται εκτός των Μονών, εγκαινιάστηκε στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Πρόκειται για εβδομήντα έργα, αγιογραφίες και μικρογλυπτική πολύτιμων λίθων, σύγχρονα δείγματα της βυζαντινής παράδοσης που βγαίνουν για πρώτη φορά από το Άγιο Όρος και εκτίθενται στο Σισμανόγλειο Μέγαρο . Αγιογραφίες του ιερομόναχου αγιογράφου Λουκά θα ταξιδέψουν στην Νέα Υόρκη προκειμένου να κοσμήσουν τον υπό κατασκευή Ναό του Αγίου Νικολάου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε οτι η «έκθεση έχει ξεχωριστή σημασία διότι συνδέεται με την ορθόδοξη εικόνα και την θεολογική της αλήθεια το πνευματικό περιεχόμενο και το απαράμιλλο κάλλος της. Η ορθόδοξη εικόνα είναι απολύτως συνδεδεμένη με τον πυρήνα της ορθοδόξου ταυτότητός μας».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε: «Εἰς μίαν ἐποχήν τῆς λεγομένης «ὀπτικῆς ἐπαναστάσεως», τῆς τηλεοράσεως καί τοῦ Internet, τῆς «πλημμυρίδος τῶν εἰκόνων» πού κατακλύζουν νυχθημερόν τά ὄμματα καί τάς ψυχάς τῶν ἀνθρώπων καί καλλιεργοῦν τό φρόνημα τῆς προσκολλήσεως εἰς τά γεώδη καί τά μάταια, μέσα εἰς ἕν παγκοσμιοποιημένον πολιτισμικόν περιβάλλον, ὅπου οἱ ἄνθρωποι ὅλων τῶν ἡλικιῶν εἶναι, ὅπως λέγεται, «κολλημένοι στήν ὀθόνη», ἔγιναν, κατά τόν μακαριστόν καθηγητήν Δημήτριον Μαρωνίτην, «ὀθονιστές», ἐδῶ, ἡ παρουσία καί ἡ μαρτυρία τῆς ὀρθοδόξου εἰκόνος εἶναι φῶς καί ἐλπίς, εἶναι ἡ φωνή τοῦ οὐρανοῦ.

Ὅλας αὐτάς τάς ἀληθείας, αὐτό τό πνεῦμα καί τό ἄρωμα τοῦ Παραδείσου, τήν ἐσχατολογικήν ὁρμήν τῆς ἐν Χριστῷ ζωῆς, θά συναντήσωμεν εἰς τά ὑπέροχα ἔργα, τά ὁποῖα εὑρίσκονται ἐνώπιόν μας εἰς τό Σισμανόγλειον Μέγαρον. Ἐδῶ κτυπᾷ σήμερον ἡ καρδία τῆς ὀρθοδόξου φιλοκαλίας.

Τό Ξενοφωντινό Καλλιτεχνικό Ἐργαστήρι λειτουργεῖ ἀπό τό ἔτος 1985. Ἐδημιουργήθη μέ τήν εὐλογίαν τοῦ Ὁσιολογιωτάτου Ἡγουμένου τῆς Μονῆς Ξενοφῶντος πατρός Ἀλεξίου, ὁ ὁποῖος καί τό ἐστήριξε γενναιοφρόνως καθ᾿ ὅλην τήν ὑπερτριακονταετῆ λειτουργίαν του. Εἰς τό Ἐργαστήριον τοῦτο, τό ὁποῖον ἐνσαρκώνει τό φιλοκαλικόν πνεῦμα τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ξενοφῶντος καί ἀποτελεῖ διδασκαλεῖον γνησίας πιστότητος εἰς τήν Παράδοσιν τῆς Ὀρθοδόξου ἁγιογραφίας, μαθητεύουν μοναχοί καί λαϊκοί, ἀλλά καί ἄλλοι ἐνδιαφερόμενοι ἀπό διαφόρους χώρας».

Κλείσιμο
Η έκθεση αγιογραφικών έργων του ιερομόναχου πατέρα Λουκά της Μονής Ξενοφώντος, με τίτλο «Ξενοφωντινό καλλιτεχνικό εργαστήρι», θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 17 Μαΐου. Η διοργάνωση ανήκει στο Άγιο Όρος, το υπουργείο Εξωτερικών και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη. Οσοι επισκεφθούν την έκθεση θα μπορέσουν να θαυμάσουν την αγιογραφική τέχνη του Ξενοφωντινού Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου που αποτυπώνει την αθωνική παράδοση και την βυζαντινή εικονογραφία.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Μάρκου Μπόλαρη και της Γενικής Προξένου της Ελλάδας Τζωρτζίνας Σουλτανοπούλου,. Τα εγκαίνια της έκθεσης Αγιογραφίας και Ψηφιδωτού του αγιορείτη ιερομόναχου πατέρα Λουκά της Μονής Ξενοφώντος, παρακολούθησε πλήθος κόσμου από την Κωνσταντινούπολη και από την Ελλάδα.

Ο Αγιογράφος Λουκάς επικεφαλής του Ξενοφωντινού Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου τόνισε αναφερόμενος στην Κωνσταντινούπολη οτι όλη μας η ιστορία είναι εδώ και μιλώντας για την έκθεση είπε οτι είναι συμβολική οχι μόνο για το πνευματικό μήνυμα αλλά και για μήνυμα συμφιλίωσης.

Η Γενική πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη Τζωρτζίνα Σουλτανοπούλου αναφέρθηκε στην Μονή Ξενοφώντος και το Αγιογραφικό εργαστήριο που αξιοποιεί τις τέχνες και τόνισε οτι: “Πρόκειται για έργα τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στο εξωτερικό, εκτός των Μονών τις οποίες κοσμούν, ταξιδεύοντας στον τόπο της πνευματικής καθοδήγησης των αγιογράφων της Ι. Μονής Ξενοφώντος , στην Κωνσταντινούπολη. Ως εκ τούτου η έκθεση αποκτά ιδιαίτερη σημασία , δίδοντας μία λαμπρή ευκαιρία στο εδώ κοινό να θαυμάσει την αγιογραφική τέχνη ως εκφραστή της ουσίας και του κάλλους της Ορθόδοξης Πίστεως”.

Ο καθηγούμενος της Ι.Μ. Ξενοφώντος Αρχιμανδρίτης Αλέξιος υπογράμμισε: “Η προβολή του κάλλους της τέχνης ψυχών δοσμένων στον Κύριον , ακτίνα φωτός στον γνόφο της αγνωσίας των καιρών μας”.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου αναφέρθηκε στην αλυσίδα δια μέσω του Βυζαντίου με τη μεγαλειώδη παράδοση ειδικά στη Μονή Ξενοφώντος που ανανεώνουν τη βυζαντινή αγιογραφία που σέβεται την παράδοση .

Πηγή Φωτογραφίας: romfea.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης