Φωτογραφίες: Ξεκινούν οι εργασίες συντήρησης της «Περαταριάς» στο Μεσόπυργο Άρτας

Φωτογραφίες: Ξεκινούν οι εργασίες συντήρησης της «Περαταριάς» στο Μεσόπυργο Άρτας

Είναι ένα μοναδικό για τη χώρα, χειροκίνητο τελεφερίκ-βαγονάκι με τροχαλία και συρματόσχοινο- που χρησιμοποιείται από το 1960 προκειμένου να διασχίζουν ντόπιοι και επισκέπτες τον Αχελώο

Perat_image3_2
Άμεσα ανταποκρίθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς στο αίτημα κατοίκων της περιοχής για την συντήρηση και επισκευή της Περαταριάς η οποία το τελευταίο διάστημα δεν λειτουργεί. Οι κάτοικοι της περιοχής ευχαριστούν θερμά τον κ. Ψαθά και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη για την άμεση ανταπόκρισή τους και ελπίζουν σύντομα να τεθεί σε λειτουργία για την εξυπηρέτηση των κατοίκων.

Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά δείγματα παραδοσιακής μηχανικής είναι η "Περαταριά" που βρίσκεται στο Μεσόπυργο Άρτας,στην Κοιλάδα του Αχελώου, στα σύνορα με το Νομό Καρδίτσας. Είναι ένα μοναδικό για τη χώρα, χειροκίνητο τελεφερίκ-βαγονάκι με τροχαλία και συρματόσχοινο- που χρησιμοποιείται από το 1960 προκειμένου να διασχίζουν ντόπιοι και επισκέπτες τον Αχελώο.

Μοιάζει με εικόνα βγαλμένη από άλλη εποχή που για τους κατοίκους, όμως, αποτελεί καθημερινότητα, καθώς πρόκειται για το πιο κοντινό μέσο το οποίο συνδέει την Θεσσαλία με την Ήπειρο και το μοναδικό μέσο μετακίνησης για να μπορούν να εξυπηρετούν τις καθημερινές τους ανάγκες (μεταφορά αγαθών και προϊόντων), καθώς η μόνη γέφυρα βρίσκεται 20 χλμ μακριά. Παλαιότερα τοποθετούνταν «οδηγός του πορθμείου», από την Νομαρχία Καρδίτσας, ένας κάτοικος που ήταν υπεύθυνος για τη λειτουργία του. Σε περίπτωση απουσίας του οδηγού το πορθμείο κλειδώνονταν για την ασφάλεια των κατοίκων. Εδώ και αρκετά χρόνια, όμως, δεν υπήρχε οδηγός και οι κάτοικοι χειρίζονταν μόνοι τους το τελεφερίκ, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους. Από τις αρχές του 2018 σταμάτησε να λειτουργεί και οι κάτοικοι ζητούν από την πολιτεία την επισκευή της και ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας, εκεί στο χώρο, δεσμεύτηκε για την επισκευή της "Περαταριάς".


perat_image4


Perat_image3
perat_image4
Κλείσιμο

Perat_image5
Perat_image6

Perat_image8
O Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης