SOS για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις: Τα βακτήρια «θεριεύουν» στα ράντζα

nosokomeio_main02

Στην Ελλάδα χάνονται κάθε χρόνο λόγω των λοιμώξεων περίπου 1.600 άνθρωποι - Κλεμπσιέλλα, acetobacter και ψευδομονάδα  τα πιο επικίνδυνα μικρόβια

Τα βακτήρια κατέχουν κυρίαρχη θέση στα ελληνικά νοσοκομεία, γεγονός που με τη σειρά του δίνει μια αρνητική πρωτιά στη χώρα μας: κατέχει την πρώτη ή τη δεύτερη θέση, σταθερά σε βάθος χρόνου, σε συχνότητα νοσοκομειακών λοιμώξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, Ιταλία και Ελλάδα αντιπροσωπεύουν το 1/5 των λοιμώξεων στη Γηραιά ήπειρο.

Τα βακτήρια και οι ιδιαίτερα αυξημένες νοσοκομειακές λοιμώξεις μονοπωλούν για μια ακόμη φορά την Ελληνική Εταιρία Λοιμώξεων (ΕΕΛ) και το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν σήμερα και ολοκληρώνονται την Κυριακή 3 Μαρτίου.

«Το κυρίαρχο θέμα των ελληνικών νοσοκομείων είναι η ιδιαίτερα αυξημένη συχνότητα των νοσοκομειακών λοιμώξεων που οδηγούν σε βαρύτατες νοσήσεις και θανάτους» τονίζουν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων, προσθέτοντας πως οι συνέπειες για τη δημόσια υγεία και την εθνική οικονομία είναι δραματικές. Επικαλούνται μάλιστα τα στοιχεία μεγάλης μελέτης που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet και περιείχε συγκριτικά στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με αυτή, τα βακτήρια, που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά ευθύνονται για τον θάνατο τουλάχιστον 33.000 ανθρώπων (στοιχεία για το 2015) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ παγκοσμίως ο αριθμός τους αυξάνεται στα 700.000 άτομα ετησίως. Οι περισσότεροι από τους θανάτους λόγω των λοιμώξεων αφορούν μωρά μικρότερα των 12 μηνών και άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Τα βακτήρια θεριεύουν κυρίως από τα ράντζα στην Ελλάδα


Στην Ελλάδα χάνονται κάθε χρόνο λόγω των λοιμώξεων περίπου 1.600 άνθρωποι, αριθμός τρομακτικός αν αναλογιστούμε τη θεραπευτική φαρέτρα που είναι διαθέσιμη σήμερα για την αντιμετώπιση των βακτηρίων.

Τρία είναι τα πιο επικίνδυνα μικρόβια στην Ελλάδα για τις ανθεκτικές νοσοκομειακές λοιμώξεις: η κλεμπσιέλλα, το acetobacter και η ψευδομονάδα. Και σύμφωνα με τους ειδικούς της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων, στα ελληνικά νοσοκομεία βασικό «όχημα» διασποράς των βακτηρίων αποτελούν τα ράντζα.

«Τα ποσοστά λοιμώξεων θα ήταν χαμηλά στη χώρα μας εάν τηρούνταν κάποιες στοιχειώδεις προδιαγραφές στη λειτουργία του συστήματος υγείας. Για παράδειγμα, αν δεν υπήρχαν τα ράντζα (σσ είναι κανόνας στο ΕΣΥ, ιδίως σε μεγάλα νοσοκομεία) και οι επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας που συνεπάγεται η ύπαρξή τους, αν υπήρχαν Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας επαρκώς στελεχωμένες με την αναλογία γιατρών-νοσηλευτών- ασθενών όπως ορίζουν τα διεθνή στάνταρντ και όχι υποστελεχωμένες, η εικόνα θα ήταν πολύ διαφορετική» αναφέρει ο κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος- Κακολύρης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων.

Πρωτιά στη χρήση αντιβιοτικών, πρωτιά και στις λοιμώξεις


Η αύξηση των λοιμώξεων που σχετίζονται με τα ανθεκτικά βακτήρια, ως «πρωτιά» για τη χώρα μας συσχετίζεται άμεσα με μία άλλη θλιβερή ελληνική «πρωτιά», την αλόγιστη κατανάλωση αντιβιοτικών.

«Τα ανθεκτικά μικρόβια δημιουργούνται λόγω της υπερβολικής χρήσης αντιβιοτικών. Ωστόσο, σε μείζον θέμα, περισσότερο και από τη δημιουργία τους, έχει εξελιχθεί η διασπορά των μικροβίων, και σε αυτό πρέπει να εστιάσουμε όλοι, πολιτεία, υπουργείο Υγείας, επαγγελματίες υγείας, πολίτες» επισημαίνει ο κ. Αθανάσιος Σκουτέλης, παθολόγος- λοιμωξιολόγος, διευθυντής της Β΄Παθολογικής κλινικής στο ΥΓΕΙΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συρρίκνωση αυτών των τρομακτικών «μαύρων» αριθμών από τις επιπτώσεις των βακτηρίων, μπορεί να γίνει με απλά βήματα: «η τήρηση των στοιχειωδών μέτρων υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών με αντισηπτικό από όλους μέσα στα νοσηλευτικά ιδρύματα, ο έλεγχος των νοσηλευομένων με απλό γρήγορο τεστ για το φορτίο βακτηρίων που κουβαλούν, η απόσταση ασφαλείας των κλινών και συνεπώς των ασθενών μέσα στους θαλάμους, η ύπαρξη λοιμωξιολόγων στο σύστημα υγείας, η ενεργοποίηση του συστήματος επιτήρησης των ανθεκτικών βακτηρίων, καθώς και των Επιτροπών μέσα στα νοσοκομεία για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση». Η εφαρμογή τους βεβαίως προς το παρόν απέχει πολύ από τη ρουτίνα της ελληνικής νοσοκομειακής πραγματικότητας, ωστόσο οι ειδικοί θεωρούν πως υπάρχουν σημαντικοί θύλακες μέσα στο σύστημα υγείας όπου η αναχαίτιση των βακτηρίων γίνεται επιτυχώς.

Μία τέτοια περίπτωση αναφέρει ο κ. Αχιλλέας Γκίκας, καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης: αφορά τα μέτρα που εφαρμόστηκαν σε κλινικές και δημόσιες δομές στην Κρήτη και τα οποία περιόρισαν τη διασπορά των βακτηρίων, και συνεπώς την εμφάνιση των λοιμώξεων.

Το μοντέλο της Γαλλίας


Την αξία τήρησης αυτών των απλών μέτρων αναδεικνύουν οι επιστήμονες φέρνοντας το παράδειγμα της Γαλλίας: η χώρα αντιμετώπιζε μεγάλο πρόβλημα με τα ανθεκτικά βακτήρια και υλοποίησε πρόγραμμα για την αναχαίτισή τους. Βασισμένη κυρίως στα προαναφερθέντα μέτρα επέτυχε μέσα σε τρία χρόνια να μειώσει κατά 50% τα ανθεκτικά βακτήρια μέσα στα νοσοκομεία. Ανάλογο σημαντικό στόχο επέτυχε και η Ολλανδία σε ό,τι αφορά τη συρρίκνωση ενός πολύ επικίνδυνου βακτηρίου, του χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου, στο 0,5% μέσα στις δομές υγείας. Το ίδιο βακτήριο ευθύνεται για το 35% των λοιμώξεων στην Ελλάδα.

Ενδεικτικό της σημασίας που δίδεται στην ενημέρωση και την εκπαίδευση για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων είναι πως στο πλαίσιο του 19ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Λοιμώξεων οργανώθηκε ειδικό πρόγραμμα - κλινικό φροντιστήριο για γιατρούς και νοσηλευτές με θέμα «Πρόληψη και έλεγχος των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων στα Ελληνικά Νοσοκομεία» όπου θα συζητηθούν τα αίτια και οι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος (συστηματική καταγραφή, εκπαίδευση προσωπικού, μέτρα πρόληψης, νομοθετικό πλαίσιο κ.λπ.). Επίσης, θα συζητηθούν οι ιδιαιτερότητες στην αντιμετώπιση προβληματικών λοιμώξεων από πολυανθεκτικά παθογόνα με περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές, και η αντιμετώπιση λοιμώξεων σε ειδικούς πληθυσμούς (π.χ. σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή).

Έμφαση θα δοθεί και στην παρουσίαση νεότερων αντιβιοτικών που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ή πρόκειται να κυκλοφορήσουν στο αμέσως προσεχές διάστημα. «Λόγω της αυξανόμενης αντοχής των μικροβίων στα διαθέσιμα αντιβιοτικά υπάρχει ανάγκη για νέα και ασφαλή φάρμακα, τα οποία μπορεί πραγματικά να σώσουν ασθενείς» επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Αρκετά νέα αντιβιοτικά έχουν ήδη κυκλοφορήσει και άλλα που αναμένονται σύντομα. Όπως όμως υπογραμμίζουν οι λοιμωξιολόγοι, είναι απαραίτητη η εκπαίδευση των γιατρών στη σωστή χρήση των νέων φαρμάκων, γιατί διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουν και αυτά τη δραστικότητά τους λόγω περαιτέρω αύξησης της μικροβιακής αντοχής.

ΣΧΟΛΙΑ (13)

Ριτα

εχασ την μητέρα μου απο ενδονοσοκομοιακο μικρόβιο στο ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ. ΒΡΩΜΙΑ ΚΑΙ. ΔΙΣΩΔΙΑ! Οι γιατροι έρχονταν χωρις μάσκες και γαντια απο τον εναν θαλαμο στον άλλον. Οι νοσηλευτες μπορει να φορούσαν γάντια άλλοι ναι άλλοι όχι, απο το εναν ασθενή στον άλλο, χωρις να τα αλλαζουν. Ενημερωση ελλιπή, κυρίως από ειδικευομενους. Πληρωμη δωματίου έξτρα για δυο κφεβατια στο δωματιο και οχι με τέσσερα!!!! Σεντονια όχι καθημερνα εξοδα: Αποκλειστικη Πανες Υποσεντονα Σαπουνι Καθαριστικά Πατωματα σκισμενα μαύρα Καθαριστρια χωρις μάσκες και προφυλαξεις Υπάρχει συστημα υγείας? Την μανούλα μου την τελειωσαν.!!! Παροχη μηδεν! Υγεία. Μηδεν! Πριν δωσουν καποιο βραβειο Νομπελ στον κ. ΤΣΙΠΡΑ ας επισκεφτεί ενα Δημόσιο Νοσοκομείο!!!!!! Πόσοι άλλοι θα χαθούν ετσι άδικα?

Αλήθειες και πονηριες

Από μία μικρή έρευνα στο διαδίκτυο αποδεικνύεται ότι ο μέσος όρος τών ενδονοσοκομειακων λοιμώξεων στην Ευρώπη είναι περίπου 6%. Δηλαδή τό 6% των ασθενών σε νασοκομεια προσβάλλονται από από νοσοκομειακές λοιμώξεις..!!! Στο 6% ευρίσκονται καί τό Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελβετία.!!! Έτσι οι Έλληνες ομιλητές νά μας αναφέρουν σέ ποίο ποσοστό ευρίσκεται η χώρα μας, μας αναφέρουν ότι ..**η Ελλάδα καί Ιταλία ΜΑΖΊ αντιπροσωπεύουν τό 20%..(=1/5) τών λοιμώξεων στην Ευρώπη..**** Έτσι δεν μας αναφέρουν (πονηριές...επιστημονικές) , τό ποσοστό τών ενδονοσοκομειακων λοιμώξεων τόσο τής Ελλαδας όσο καί τής Ιταλιας με βάση τόν αριθμό των νοσοκομειακών ασθενών... Δηλαδή μπορεί η Ιταλία να βρίσκεται στο 8% καί η Ελλάδα στο 15%. Κανείς δεν γνωρίζει....

Μπακούνηνς

Και εμάς τους αριστερούς ανθρώπους τι μας νοιάζουν τα ράντσα, τα βακτήρια και οι λοιμώξεις; Αυτά είναι για το λαουτζίκο. Εμείς οι αριστεροί πάντα στα καλύτερα ιδιωτικά πάμε. Αριστεροί είμαστε, όχι κορόιδα, αμ πως!

Platonas

Πρωτον αυστηρη τηρηση επισκεπτηριου οπως εξωτερικο διοτι προγραμματιζουν απολυμανση πριν και μετα .Δευτερον που θεωρω οτι ειναι ξεφτιλα να σταματησει το προσωπικο να βγαινει εξω με τις πρασινες ρομπες για να πανε στο αναψυκτηριο. Οι ιδιοι φερνουν τα μικροβια μεσα. Τριτον απο τη στιγμη που δε βαζουμε μυαλο τα αντιβιοτικα να χορηγουνται μονο με συνταγη γιατρου. Πολακη κανε τη δουλεια που σου αναθεσαν και ασε τις αποδειξεις που εχεις στο γραφειο σου για τη παραβατικοτητα των προηγουμενων.

Έλληνες

Έθνος βρωμιάρηδων. Όταν χρειάστηκε να νοσηλευτών για μια επέμβαση σε δημόσιο νοσοκομείο ( δεν είχα τότε ιδιωτική ασφάλεια ) χρειάστηκα 5 μπουκάλια χλωρίνη για να αισθανθώ στοιχειωδώς άνετα στον θάλαμο. Μετά ήρθε η «Καθαριστρια» και σφουγγαρίσε με μια κατάμαυρη σφουγγαρίστρα και φτου από την αρχή...

Ελλην Εξωτερικου

Λογω νοσηλιας συγγενικου μου προσωπου σε νοσοκομειο, παρατηρησα ενα σοκαριστικο γεγονως. Το νοσηλευτικο προσωπικο οταν εβηχε εβαζε την παλαμη του στο στομα. Αυτο στην ευρωπη ειναι απαγορευτικο για ολους τους ανθρωπους μετα την επηδιμια γριππης δεκα χρονια πριν. Ολοι εμαθαν να βηχουν στο μεσα μερος του αγκωνα. Εγινε καμπανια. Στα ελληνικα νοσοκομεια δεν υπαρχει καν στα σχετικα τοιχοκολημενα φυλλαδια προφυλαξης κατα των ιωσεων. Απιστευτο. Το τι γινεται στους δημοσιους χωρους αφηστε το καλυτερα. Ταμεια σουπερ μαρκετ, καφε κλπ. Οι ελληνες ειναι διαρκως αρρωστοι και ξοδευουν τεραστια ποσα. Αυτο συμφερει πολλους..

Ανώνυμος

Έχασα πριν 2 χρόνια τον πατέρα μου στο Αττικό νοσοκομείο από το βακτήριο κλεμπσιέλλα ενώ τον είχαν στο ράντζο.κατι πρέπει να γίνει Γτ χάνονται άνθρωποι...

Σκάνδαλο Novartis:

Ερωτηθείσα για το ποια και πόση είναι η ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο, η κ. Παπασπύρου τόνισε ότι αυτά θα βγουν στο τέλος όταν παρουσιαστούν όλα τα πορίσματα. Επίσης, τόνισε ότι η έρευνα που κάνει η επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης αφορά δημοσίους υπαλλήλους και διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει η ίδια εάν προκύπτουν ή όχι ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα.

Μαρια

Ρωτήστε κ το προσωπικό καθαριότητας που το λένε τα απογεύματα κάνουμε γρήγορα κ καλύπτει κ κλινικές.και βέβαια απαγορεύεται να πει ότι καλύπτει.

Ι.Κάλφας Σουηδία

SOS για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις: Τα βακτήρια «θεριεύουν» στα ράντζα. Γρίπη: 91 οι νεκροί - 17 θάνατοι μέσα σε μία εβδομάδα από την επιδημία. Στην Ελλάδα του SOS Πεθαίνουν οι Έλληνες από βακτηρίδια της Βρομιάς αυτή είναι μια πραγματικότητα. Αγαπητέ μου αρθρογράφε δεν είναι δυνατόν ο ιός της Γρίπης να περιορίζετε και να καλπάζει με μεγάλη ταχύτητα στην Ελλάδα αφήνοντας τα αλλά κράτη ανεπηρέαστα . Η Ελλάδα είναι ένα μπάχαλο δεν λειτουργεί τίποτε κανονικά. Το Ράντζο μικρός ειμου και γέρασα να το ακούω ακόμα είναι το ίδιο δεν άλλαξε και δεν θα αλλάξει τίποτε σε αυτό το έθνος που το διοικούν κανίβαλοι. Προ εβδομάδων το ΠΡΟΤΩ θέμα δημοσίευσε πως η αγορά και τα Νοσοκομεία έχουν έλλειψη φαρμάκων. Συγχρόνως ο Έλληνας καταναλώνει όλο και περισσότερα φάρμακα από κάθε άλλο Ευρωπαίο. Εκάστος Έλληνας αγοράζει ελεύθερα φάρμακα για το παραμικρό. Όλοι είναι γνώστες αυτής τις κατάρας αλλά κανένας δεν θέτει κανόνες για να την σταματήσει. Ο Έλληνας ποτέ δεν μπόρεσε να κάνει κράτος με τις αξίες ενός κράτους. Τώρα εγκαταλείπει το Σαπιοκάραβο την Ελλάδα και η μεσαία τάξη κατά χιλιάδες. Στην Πόλη που ζω εγώ στην Σουηδία προ τρία- τέσσερα χρόνια δεν είχαμε κανέναν Έλληνα ιατρό τώρα υπερβαίνουν τους 65 με διάφορες ειδικότητες και καθημερινός αυξάνονται . Βρε ζουρνάδες τα τελευταία χρόνια εξόρισε το τρελοκομείο των Πλάκηδων γύρο στου 500000 επιστήμονες . Καλά θα κάνει ο αρθρογράφος και έκαστος αρθρογράφος να εξετάσει τους λόγους που προτρέχουν και πεθαίνουν η Έλληνες κατά τάγματα από την γρίπη και από βρομιά . Να σκεφτούν οι Ελληναραδες των μπολσεβίκων πως στην Ελλάδα κατοικούν 11 εκατ. και πέθαναν 90 άτομα στην από γρίπη στην υπόλοιπη Ευρώπη κατοικούν 450 εκ. τότε η αναλογία θα ήταν 3,5-4500 νεκροί έ όχι αγαπητή μου αυτή η αριθμεί δεν υπάρχουν . Να σταματήσει ο Έλληνας να ψεκάζει τα φύλα του θάμνου αν ξεραίνονται τα φύλα του ,ο θάμνος θέλει νερό στην ριζά του. Κάτι ακόμα εξορίσατε και εξορίζεται την μεσαία τάξη που είναι ο μοχλούς της ανάπτυξης και περιμένετε αναδρομικά και καλοζωία θα πεθαίνετε με το παραμικρό ιό και θα υποφέρεται αυτό είναι δεδομένο.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης