Πέθανε ο εκδότης Στρατής Φιλιππότης

filipotis

Το 2004 τιμήθηκε με έπαινο «για την προσπάθειά του να προβάλλει την πολιτιστική ζωή της Τήνου» από την Ακαδημία Αθηνών, ενώ έχει τιμηθεί πολλές φορές και από άλλους φορείς, όπως από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοπωλών

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 85 ετών, ο γνωστός εκδότης Στρατής Φιλιππότης, μετά από σύντομη ασθένεια. Ο Στρατής Φιλιππότης γεννήθηκε στις 17 Απριλίου του 1933 στον Πύργο της Τήνου. Καταγόταν από τη γνωστή οικογένεια Φιλιππότη με παράδοση στη μαρμαρογλυπτική. Ήρθε στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 1945 και φοίτησε δύο χρόνια στο 5ο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών. Ξεκίνησε την επαγγελματική σταδιοδρομία του τον Σεπτέμβριο του 1949 από την Ακαδημία του βιβλίου «Βιβλιοπωλείον της Εστίας», ενώ συγχρόνως φοιτούσε σε νυκτερινό γυμνάσιο.Τον Ιανουάριο του 1978 άνοιξε δικό του βιβλιοπωλείο στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ασκληπιού και τον ίδιο χρόνο ξεκίνησε τις εκδόσεις «Φιλιππότη» με σήμα τον «Ξυλοθραύστη». Το πρώτο βιβλίο των εκδόσεων «Φιλιππότη» ήταν «Η κρίση του πολιτισμού» του Ευάγγελου Π. Παπανούτσου. Το 1992 εγκαινίασε νέα εκδοτική προσπάθεια με την επωνυμία «Ερίννη» -ποιήτρια της νήσου Τήνου- με σήμα αρχαίο νόμισμα της Τήνου. Έχει δύο γιους, τον Ανδρέα και τον Γιώργο, οι οποίοι συνεχίζουν το έργο του.Το 2004 τιμήθηκε με έπαινο «για την προσπάθειά του να προβάλλει την πολιτιστική και κοινωνική ζωή του Αιγαίου και ιδίως της Τήνου» από την Ακαδημία Αθηνών, ενώ έχει τιμηθεί πολλές φορές και από άλλους φορείς, όπως από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοπωλών κ.ά. Φέτος, έκλεισαν 30 χρόνια από την έκδοση του «Αθηναϊκού Ημερολογίου» το οποίο επιμελείτο. Είχε, επίσης, γράψει βιβλία που αφορούσαν κυρίως την Τήνο.Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 ήταν υποψήφιος με το ΚΚΕ στην Α' Αθηνών, καθώς και στις δημοτικές εκλογές του 2006 με το ψηφοδέλτιο του Σπύρου Χαλβατζή (ΚΚΕ).Η κηδεία του θα γίνει στην Τήνο.

ΣΧΟΛΙΑ (5)

Δεν καταλαβαίνω ποτέ

Αυτούς που περιφρονούν το χωριό τους Εν ζωή, αλλά το τιμούν με τον τάφο τους . Εκεί όπου έζησες, θάψου . Αν το χωριό σου δεν ήταν αρκετά καλό για να ζήσεις, μάλλον ούτε τον τάφο σου θα ξεχορταριάσει κανείς .

Lol

ΚΚΕ αφεντικό, ούτε στον εχθρό μου .

Κριμα

Ο μακαρίτης, αν και αξιόλογος, επέλεξε να πολιτευτεί , στο τέλος του βίου του, με το ΚΚΕ . Δηλαδή ένα αμετανόητο Σταλινικό κόμμα , που από ιδρυσεως προσπαθεί να διαμελίσει την χώρα (και επιτέλους θα τα καταφέρει). Ένα κόμμα Σταλινικό (θαυμαστές ενός γενοκτόνου) που έφυγε από την οικουμενική κυβέρνηση της απελευθέρωσης και σήκωσε όπλα για να κάνει την χώρα Σοβιέτ (κι αυτό το κατάφερε επιτέλους) . Και είναι περήφανοι γι αυτό ! Λυπούμαι, αλλά αυτό επισκιάζει όλα τα αλλά . Είναι σαν να λέμε ότι ο δικτατορας Παπαδόπουλος ήταν ήρωας του Β´ ΠΠ.( Ήταν, αλλά η χούντα επισκίασε όλα τα προηγούμενα) . - - - Χουντικοί κι Αριστεροί πρέπει να ντρέπονται για την πολιτεία τους, όχι να καμαρώνουν κι ολας . Φτάνει, αρκετά υποφέραμε από τα ανθελληνικά άκρα .

Ελληνας αναγνώστης

Μακάρι και άλλοι Ελληνες να προσέφεραν στον ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ όσα ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ από το μετερίζι του και με τον τρόπο του ο ΕΚΛΙΠΩΝ (το πλούσιο περιεχόμενο του κατάλογου του εκδοτικού του οίκου αρκεί). Υπήρξε αταλάντευτα ΤΙΜΙΟΣ, ΤΟΜΠΡΟΣ, ΑΥΑΙΣΘΗΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ (αφήστε που κουβαλούσε μέσα του πολύ.... Ζορμπά).

Ήταν ένας αμετανόητος σταλινικός

Όλα τα αλλά είναι δευτερεύοντα . Καλλιεργημένοι ήταν κι οι αξιωματικοί των SS, σκότωναν κόσμο ακούγοντας κλασική μουσική . Χιτλερικοί και Σταλινικοι είναι απλως απαράδεκτοι .

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης