«Παιχνίδι» της κυβέρνησης με πανελλαδικές δύο ταχυτήτων και 15.000 προσλήψεις χωρίς διαγωνισμό

gavroglou_ar

Πώς θα χωριστούν οι σχολές σε «πράσινες», για εισαγωγή μόνο με το απολυτήριο, και «κόκκινες» για εισαγωγή με πανελλαδικές - Στις 9:30 οι επίσημες ανακοινώσεις για τις προσλήψεις 15.000 εκπαιδευτικών τα επόμενα χρόνια

Νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» την περασμένη Κυριακή για το νέο εξεταστικό σύστημα.Όπως είπε, μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Βουλή ο υπουργός από «το 2020 θα λάβει χώρα μια μεγάλη τομή στο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Συγκεκριμένα, για τις Σχολές ΑΕΙ που δεν έχουν μεγάλη ζήτηση, οι υποψήφιοι δεν θα δίνουν εξετάσεις, αλλά θα εισέρχονται σε αυτές με το Εθνικό Απολυτήριο Λυκείου».

Πανελλαδικές Εξετάσεις θα δίνουν όσοι υποψήφιοι επιθυμούν να εισέλθουν σε Σχολές με παραδοσιακά υψηλές βάσεις και επομένως κρίνονται ως αυξημένης ζήτησης. Αυτές οι δύο κατηγορίες Σχολών που προσδιορίζονται ανάλογα με την απήχηση που έχουν στους υποψήφιους, θα καθορίζονται στα μηχανογραφικά και με διαφορετικό χρωματικό προσδιορισμό.Οι «πράσινες» σχολές θα είναι αυτές που έχουν την λιγότερη ζήτηση, ενώ οι «κόκκινες» σχολές θα είναι εκείνες που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση.Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο, που αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό οι αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα θα «τρέξουν» τη σχολική χρονιά 2019- 2020, δηλαδή θα αφορούν όσους δώσουν πανελλαδικές το καλοκαίρι του 2020.

Στην ουσία πρόκειται για τμήματα δύο «ταχυτήτων» αν και το υπουργείο επισημαίνει ότι το φαινόμενο παρατηρείται και σήμερα και προκαλείται από τη διαφορά στις προτιμήσεις των υποψηφίων και όχι από το ίδιο το σύστημα εισαγωγής.

Το χρώμα δεν θα είναι μόνιμο για κανένα τμήμα, αλλά θα το αποκτά κάθε χρόνο , ανάλογα με τη ζήτηση από την πλευρά των υποψηφίων. Το πράσινο χρώμα θα δίνεται στα τμήματα με τι μικρότερη ζήτηση και θα δίνεται το “σήμα” στους υποψηφίους ότι μπορούν να εισαχθούν ελεύθερα με το βαθμό του Απολυτηρίου.

Τι αποφάσισε το υπουργικό Συμβούλιο για το νέο σύστημα διορισμών

Ο υπουργός Παιδείας Παιδείας Κ. Γαβρόγλου έχει καλέσει τα ΔΣ της ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ για σήμερα Πέμπτη, στις 9.30 το πρωί στη Βουλή για να τους ανακοινώσει το Σχέδιο του νέου συστήματος διορισμού των εκπαιδευτικών.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκε, ομόφωνα, το Σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το νέο σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο σύστημα διορισμού δεν προβλέπει διορισμούς εκπαιδευτικών με γραπτό διαγωνισμό. Ωστόσο το σύστημα θα εποπτεύεται από το ΑΣΕΠ και θα περιλαμβάνει τα εξής κριτήρια:Ανώτατο όριο αναγνώρισης της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών ορίστηκαν οι 120 μήνες. Τα ακαδημαϊκά προσόντα, και, Κοινωνικά κριτήρια

Τέλος αποφασίστηκε: Να εφαρμοστεί ένα ενιαίο σύστημα μοριοδότησης και κατάταξης για το διορισμό μονίμων εκπαιδευτικών. και την πρόσληψη αναπληρωτών, και , O αναμενόμενος προγραμματισμός των 15.000μονίμων διορισμών , να γίνει με την ακόλουθη χρονική σειρά:

• 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Εκπαίδευση, την επόμενη σχολική χρονιά 2019 – 2020,

• 5.250 εκπαιδευτικών, τη σχολική χρονιά 2020 – 2021,

• 5.250 εκπαιδευτικών, τη σχολική χρονιά 2021 – 2022.

Το υπουργείο Παιδείας εκτιμά ότι για τις 4.500 θέσεις που θα εί αι για την Ειδική Αγωγή , η προκήρυξη των οποίων θα γίνει μέσα στο 2019 οι υποψήφιοι θα είναι περίπου 35.000 .

Για τις επόμενες 10.500 θέσεις που θα είναι για τη Γενική Εκπαίδευση οι υποψήφιοι θα είναι περίπου 100.000 .

Συλλαλητήριο στο υπουργείο Παιδείας

Η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ αναμένεται να ζητήσουν από τον υπουργό να τον συναντήσουν το μεσημέρι όπου έχουν προγραμματίσει στο υπουργείο Παιδείας συλλαλητήριο.
ΟΛΜΕ όσο και ΔΟΕ είχαν ζητήσει από τον υπουργό Παιδείας να πραγματοποιηθεί συνάντηση πριν από το υπουργικό Συμβούλιο, αίτημα που ο Κ. Γαβρόγλου δεν αποδέχθηκε. Οι δύο Ομοσπονδίες για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εκπαιδευτικών στο συλλαλητήριο κήρυξαν τρίωρη στάση εργασίας. Η ΟΛΜΕ ανακοίνωσε οτι προχωράει στην διοργάνωση συλλαλητηρίου σήμερα έξω από το υπουργείο Παιδείας, στις 13.00, με παράλληλη κήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας από 11.00 έως 14.00, και ζητάει άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας για το ζήτημα του συστήματος διορισμών.

Η ΔΟΕ αποφάσισε οτι «μόλις ανακοινωθεί σχέδιο διορισμών που κινείται σε αρνητική κατεύθυνση, θα προχωρήσει σε πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στο Υπουργείο Παιδείας με κήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης (3ωρη στάσης εργασίας, με δυνατότητα κήρυξης 3ωρης στάσης εργασίας από τους Συλλόγους όλης της χώρας)». Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. διευκρινίζει ότι η προγραμματισμένη κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου και ώρα 1 μ. μ., ενώ ανάλογα με το περιεχόμενο των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου θα επανεκτιμήσει τη στάση του στην κατεύθυνση της περαιτέρω κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Διαφορετικό σύστημα επιλογής Εκπαιδευτικών σε ΠΕ και ΔΕ ζητούν με επιστολή τους στον υπουργό Παιδείας οι αναπληρωτές μηδενικής προϋπηρεσίας. Τονίζουν ότι έχουν βρεθεί σε αυτό το σημείο, "εξαιτίας ενός συστήματος το οποίο προτάσσει την προϋπηρεσία ως βασικό κριτήριο αξιολόγησης ενός εκπαιδευτικού με αποτέλεσμα να θέτει στο περιθώριο μια ολόκληρη γενιά εκπαιδευτικών που έτυχε να μην έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν στο δημόσιο τομέα, πολλώ δε μάλλον να δώσουν εξετάσεις ΑΣΕΠ."

ΣΧΟΛΙΑ (38)

Ροδο του Ισπαχαν

Το ρουσφέτι του αιώνα.Ασφαλως αυτο με την προϋπηρεσία φωτογραφίζει τους σημερινούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και τους τάζει μονιμότητα απο το παράθυρο.Το ίδιο έκανε κι ο Σκουρλέτης τον περασμένο Μάρτιο με τον διαγωνισμό για τους δήμους.

γιαννης

καλημέρα σας , αν θέλει κάποιος την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος εκτός ολων των αλλων κάντε τα 5 απλά βήματα μήπως και δούμε άσπρη μερα . 1. Μειώστε τον αριθμό των εισακτέων σε αυτό που σας ζητάνε τα τμήματα και μπορούν να εκπαιδεύσουν δηλαδή κατά 30% μ.ο. Οι θετικές σχολές ειδικά ΔΕΝ μπορούν να λειτουργούν με πολλούς εισακτέους . 2. Σταματήστε τις μεταγγραφες , κάντε εστίες να μένουν οι άνθρωποι στις σχολές που πέτυχαν ώστε να μένουν εκεί. 3. Περιορίστε τα τμήματα με εκπαιδευτικά κριτήρια και όχι με πόσους καφέδες πουλά ο τοπικός καφετζής ή πως θα ενοικιάσουν τα ερείπια τους ακριβά οι ντόπιοι. 4. Περιορίστε τον αριθμό των τμημάτων που μπορεί να δηλώσει κάποιος , είμαστε οι μοναδική χωρα στην ΕΕ που υποψήφιος μπορεί να δηλώσει 80 και τμήματα άσχετα ως προς το αντικείμενο μεταξύ τους. Μέχρι 15 τμήματα είναι αρκετά ..ίσως και λιγοτερα 5. Επαναφερετε το ν+2 για τον χρονο σπουδών κάντε αυτά τα απλά για αρχή και μετά δεν θα εχετε ανάγκη για πράσινα και κόκκινα τμήματα.

Κούλης

Αφού είναι μέσω ΑΣΕΠ γιατί λετε/παπαρολογιες?

αυτά πληρώνουμε

Αν είχαμε μπει τότε στο σιδηρούν παραπέτασμα θα είχαμε γλυτώσει εδώ και 25 χρόνια από τα αριστερά ουτοπικά πράγματα, όπως οι άλλες χώρες του ανατολικού μπλοκ και τώρα θα δημιουργούσαμε (βλ. Εσθονία). Εμείς όμως συνεχίζουμε την κατηφόρα, και σε 10 χρόνια που θα είμαστε κάτω και απο την αλβανία τα ίδια θα λέμε. Είμαστε άξιοι της (κακής) τύχης μας.

Γεωμέτρης

Για να πάρει κάποιος απολυτήριο με τον νέο νόμο, θα δίνει εξετάσεις σε 4 μαθήματα, τα θέματα των οποίων θα είναι σε περιφερειακό επίπεδο ή πανελλαδικό, ώστε να μην βάζει ο καθε καθηγητής 20άρια σε όλους. Οι πράσινες σχολές, θα είναι αυτές που είναι ήδη πράσινες, αυτές δηλαδή που περνάς με 3.000 μόρια. Οι σχολές δηλαδή, που κανένας δεν θέλει να περάσει. Αλλά οι περισσότεροι, είναι τόσο γίδια, που πιστεύουν ότι τους λένε. #sano

Εμ βέβαια

Δεν γίνεται το αριστερό γρουπούσκουλο να μην ασχοληθεί και με το αγαπημένο της θέμα πριν μας αφήσει χρόνους, δηλαδή την παιδεία... Αδειάστε μας τη γωνιά επιτέλους, αρκετή ζημία κάνατε...

Montazieros

Ο χειρότερος υπουργός που πέρασε ποτέ τα τελευταία τριάντα χρόνια από την χώρα. Ο Πολάκης είναι καλύτερος για ένα και μόνο λόγο. Διότι δεν μπορεί να κρύψει αυτό που πραγματικά είναι και ξέρεις με τι έχεις να κάνεις. Ενώ εδώ, αυτός ο χαμηλοβλεπέ κυριούλης, υποσκάπτει ακούγοντας με θρησκευτική ευλάβεια τις οδηγίες του αφεντικού του, σταθερά και συστηματικά τα θεμέλια της κοινωνίας μας τα οποία ακουμπούν πάνω στο εκπαιδευτικό σύστημα. Και είναι αδίστακτος επειδή ο ίδιος είναι φορέας υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης όπως η Αμερικάνικη. Το κάνει συνειδητά χωρίς αιδώ και χωρίς αναισθητικό.

υποψιασμένος πολίτης

Χτες έγραψα για την υπερπληθώρα εκπαιδευτικών και για σχολεία με ανεπαρκή αριθμό μαθητών κι έπεσαν να με φάνε οι κηφήνες της δημοσιοξάπλας. Την Ελλάδα θα τη σώσει αυτός που θα σουτάρει τους μισούς τουλάχιστον δημοσιοκοπρίτες.

αστείο

Το πιο σύντομο αστείο του 2018: ο ΞΥΡΙΖΑ εναντίον της παραπαιδείας, χαχαχααχαχαχαχαχ

Τζίμης

Να και κάτι καλό ο Σύριζα, μπράβο. Να μειωθεί ρε φίλε η παραπαιδεία με όλους αυτούς τους φροντιστάδες που τα παίρνουν αφορολόγητα και ληστεύουν το κάθε νοικοκυριό. Όσον αφορά για τους λάτρεις της αριστείας αμφιβάλλω εάν έχουν γράψει έστω και ένα 20 στις πανελλάδικές, όσο για τις σχολές που απαιτούνται υψηλά στάνταρ θα παραμείνουν οι εξετάσεις, δεν θα πηγαίνει έτσι κάποιος στην Ιατρική Αθήνας. Δυστυχώς βέβαια έρχονται κάτι ντουβάρια από τα Βαλκάνια και είναι έτοιμοι γιατροί, ίσως θα ήταν καιρός να επαναφέρουμε το Δικατσά δεν αντέχονται.

Μπράβο

Καρανικα, εσύ ;

πετρος-ξανθη

ποια βαλκανια ?? γιατι ειδες τις μειονοτητες στην ελλαδα με τι βαθμο εισαγωγης μπαινουν στις ιατρικες και φαρμακευτικες σχολες ?? να σου πω εγω ... το 2016 που εδωσα πανελληνιες εγω εγραψα 13.500 μορια και περασα νοσηλευτικη και συμμαθητης μου μουσουλμανος εγραψε 4.167 μορια ! και περασε φαρμακευτικη θεσσαλονικη ! (αριστοτελειο). επισης συμμαθητης μου παλι μουσουλμανος εγραψε 2300 μορια και περασε ιατρικη λαρισα !! και σας κανω την εξης ερωτηση... αφου μαζι τελειωσαμε ελληνικο γυμνασιο και λυκειο ΓΙΑΤΙ αυτοι γραφοντας ασσοδυο στις πανελληνιες περασαν σε ιατρικη και φαρμακευτικη ?? δυστυχως οικογενειες πασχιζουν να σπουδασουν τα παιδια τους με πενιχρα μεσα αλλα δυστυχως βλεπεις αυτον που δεν ηξερε να γραφει το ονομα του να εχει γινει και γιατρος ... δηλαδη θελω να πω οτι ετσι και αλλιως λογω αδικιας του συστηματος των πανελληνιων καποιες ομαδες που δεν εχουν λογω να μπαινουν χωρις μορια σε ανωτατες σχολες τους αφηνουν και μπαινουν γραφοντας μονο το ονομα τους στις πανελληνιες.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Fthiwtida-xasisofyteia

Στον έκτασης δύο περίπου στρεμμάτων δασικό χώρο που είχε αποψιλωθεί και διαμορφωθεί κατάλληλα, οι δράστες είχαν δημιουργήσει δύο χώρους για την αποξήρανση των ύψους ως 1,55 μέτρου δενδρυλλίων και είχαν στήσει μια μεγάλη δεξαμενή νερού με λάστιχα για το πότισμα

ASO0

«Από την ίδρυσή του έως τις μέρες μας, η πορεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών συνοδεύει αδιάλειπτα την Ιστορία του Έθνους μας, αποτελώντας φάρο για την Παιδεία και την Επιστήμη», τόνισε ο Πρύτανης 

xam98

Οι Έλληνες συνεχίζουν να επιδίδονται επίμονα στο κυνήγι του χαμένου θησαυρού - Στόχος τους να ανακαλύψουν κάποιον από τους αμύθητους θησαυρούς της εποχής των πειρατών, της Τουρκοκρατίας ή ακόμα της Κατοχής και του Εμφυλίου

2