«Ιερός Πόλεμος» ανάμεσα σε Φανάρι και Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία

patriarxeio

Στα άκρα η κόντρα τους - Επίσημη απάντηση από το Φανάρι δεν υπάρχει, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση της Μόσχας χαρακτηρίζεται ως μονομερής και το Πατριαρχείο θα συνεχίσει να μνημονεύει τον Πατριάρχη Μόσχας

Στα άκρα οδηγήθηκε η κόντρα της Ρωσίας με το Φανάρι μετά την αναγνώριση του αυτοκέφαλου της ουκρανικής Εκκλησίας - καθώς η Εκκλησία της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι διακόπτει κάθε δεσμό με το Πατριαρχείο.

Επίσημη απάντηση από το Φανάρι δεν υπάρχει, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση της Μόσχας χαρακτηρίζεται ως μονομερής και το Πατριαρχείο θα συνεχίσει να μνημονεύει τον Πατριάρχη Μόσχας.

Σε ότι αφορά στους πιστούς από τη Ρωσία στην Ελλάδα θεωρητικά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα νέα δεδομένα δεν τους «αγγίζουν», ωστόσο σε ότι αφορά στις Εκκλησίες της Κρήτης, των Δωδεκανήσων και σε μονές του Αγίου Ορους δεν θα μπορούν οι Ιεράρχες από τη Ρωσία να συλλειτουργούν γιατί θα πρέπει να πάρουν άδεια από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο οποίο ανήκουν οι Εκκλησίες των Νέων Χωρών. Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας και Πασών των Ρωσιών εξέδωσε ανακοίνωση όπου κάνει λόγο για «επιβουλή» του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στην κανονιστική επικράτεια της Ρωσικής Εκκλησίας.

«Η αποδοχή διαλόγου με σχισματικούς και πρόσωπα στα οποία έχει επιβληθεί ανάθεμα από εκκλησία άλλης δικαιοδοσίας, η επιβουλή σε ξένα κανονιστικά όρια, η προσπάθεια αποποίησης δικών της ιστορικών αποφάσεων και υποχρεώσεων, όλα αυτά θέτουν το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως έξω από τα όρια του κανονιστικού πεδίου και προς μεγάλη μας λύπη κάνει πλέον για εμάς αδύνατη την επαφή της ευχαριστίας με τους ιεράρχες, τους πνευματικούς και τους πιστούς...».

Τονίζεται επίσης ότι «στο εξής και μέχρι την άρση των αντικανονικών αποφάσεων που πήρε το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως οι ιερείς του Πατριαρχείου Μόσχας είναι αδύνατο να συλλειτουργούν με τους κληρικούς της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και για τους πιστούς (αδύνατη) η συμμετοχή σε πράξεις λατρείας σε ναούς αυτής». Η ανακοίνωση αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της ρωσικής εκκλησίας.

Σύμφωνα πάντως με εκκλησιαστικούς κύκλους από το Φανάρι δεν πρόκειται για σχίσμα καθώς και το 1996 για το εσθονικό ζήτημα για 3 μήνες είχε διακοπεί η κοινωνία μεταξύ των δύο Εκκλησιών και μετά αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις. Σχολιάζοντας την σημερινή κατάσταση, οι ίδιες πληροφορίες επισημαίνουν ότι η η ιστορία έχει αποδείξει ότι τίποτα δεν είναι μόνιμο αν βρεθεί το σωστό το modus vivedi.

Το προηγούμενο διάστημα υπήρξε έντονο παρασκήνιο ανάμεσα σε δύο πλευρές, που είχε κορυφωθεί με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σύμφωνα με την οποία ο πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλος, δεν θα μνημόνευε πλέον τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο. Στο πλευρό της Ρωσικής Εκκλησίας βρισκόταν και το Κρεμλίνο, που είχε ταχθεί υπέρ της διατήρησης της ενότητας.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις της ρωσικής πλευράς δεν πτόησαν το Φανάρι, που προχώρησε στην αναγνώριση του αυτοκέφαλου της ουκρανικής Εκκλησίας κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, που συνεδρίασε το τριήμερο 9-11 Οκτωβρίου. Το Πατριαρχείο αποφάσισε επίσης να επαναφέρει τον Πατριάρχη Φιλάρετο και τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Λαέτιτς, ενώ απηύθυνε έκκληση προς τις εμπλεκόμενες πλευρές να αποφύγουν καταλήψεις Ναών, Μονών και περιουσιακών στοιχείων, καθώς και να απέχουν από κάθε πράξη βίας και εκδικητικότητας.

Η μεγαλύτερη ρήξη στη σύγχρονη ιστορία της Ορθοδοξίας

Η απάντηση της Ρωσικής Εκκλησίας και η απόφασή της να διακόψει κάθε δεσμό αποτελεί το μεγαλύτερο ρήγμα που έχει εκδηλωθεί στη σύγχρονη ιστορία της Ορθοδοξίας. Ο επικεφαλής του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας, Μητροπολίτης Ιλαρίων, δήλωσε ότι η Ιερά Σύνοδος, που συνεδρίασε στο Μινσκ της Λευκορωσίας, έκρινε ότι είναι αδύνατον πλέον να συνεχιστούν οι επαφές με την Κωνσταντινούπολη, ανακοινώνοντας με αυτόν τον τρόπο την de facto διακοπή των σχέσεων των δύο εκκλησιών.

«Στη σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, ελήφθη η απόφαση να σταματήσει πλήρως κάθε επικοινωνία με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης. Ήταν μια επιβεβλημένη απόφαση, όμως, η Ιερά Σύνοδος δεν μπορούσε να λάβει άλλη απόφαση καθώς η λογική των πρόσφατων ενεργειών του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης οδηγούσε σε αυτό», τόνισε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων.

Ο Μητροπολίτης εξέφρασε την ελπίδα να αλλάξει απόφαση το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης στο θέμα του αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Εκκλησίας. Λίγο νωρίτερα, ο πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών είχε εκφράσει την ελπίδα να μείνει ενωμένη η Ορθόδοξη Εκκλησία και να ξεπεράσει τις δυσκολίες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (44)

Κρης

Υπάρχουν επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα εκείθεν - κακείθεν, αλλά να παραμένουμε Έλληνες σε ότι σκεφτόμαστε και κρίνουμε. - Οι Ρωσόφωνοι ΕΛΛΗΝΕΣ (και προερχόμενοι από τις Ρωσικές Δημοκρατίες που ο κ.Α. Παπανδρέου έφερε με συμφωνία) στην Αλεξανδρούπολη έχτισαν την Ρωσικού ρυθμού εκκλησία στην περιοχή τους ενώ οι Δυτικοί ...... αλήθεια τί ναό (-ούς) μας έχτισαν; Πόσος χρόνος χρειάστηκε να πάρει άδεια ο Άγιος Νικόλαος για να ξαναχτιστεί στο σημείο ΜΗΔΕΝ; - Οι Ρωσόφωνοι ΕΛΛΗΝΕΣ να μη χτίσουν εκκλησία στο ρυθμό τους αλλά οι "με όποιο τρόπο ερχόμενοι μη Ελληνες" στη χώρα μας να χτίσουν τους δικούς τους χώρους Θρησκευτικής Λατρείας?!?!?! (αλλά ξέχασα εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε μιας και αυτοί δεν έχουν χρήματα!). - Οι Ρώσοι αναγνώρισαν τη γείτονα χώρα ως "Μακεδονία" ενώ οι ΗΠΑ και άλλοι Δυτικοί Σύμμαχοί μας ΔΕΝ την αναγνώρισαν με αυτό το όνομα!!?!?!?! - Ότι λέει η τέως "Κόκκινη Αρκούδα" είναι παρέμβαση στα εσωτερικά μας, ότι λένε και κυρίως κάνουν οι Δυτικοί Σύμμαχοί μας ΔΕΝ είναι παρέμβαση στα Εσωτερικά μας ή και της γείτονος?!?!?! - Αλήθεια ποιό μοναστήρι σχετκό με τη Θρησκεία του επισκεύτηκε ο πολυπράγμων Αξιότιμος Πρέσβυς της Συμμάχου στην τελευταία βόλτα του στο περιβόλι της Παναγιάς, και μετά μας είπε όσα μας είπε; - Αλήθεια με ποιά "Θρησκευτική συνάφεια" το ΥΠΕΞ της μεγάλης Συμμάχου παρέχει τη στήριξη και επιβραβεύει τη ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου; Ή να μάθουμε αν το Οικουμενικό Πατριαρχείο εχει το δικαίωμα μέσα από την Τουρκία να κάνει Εξωτερική Πολιτική και άρα σωστά το συγκεκριμένο ΥΠΕΞ του παρέχει στήριξη για την απόφασή του! - Ποιός "Ολιγάρχης" πέραν του και ΠΑΟΚτσή βαυτισθέντος έκανε μία σοβαρή επένδυση - και δημιούργησε ΝΕΕΣ θέσεις εργασίας - στη Χώρα μας; Όχι ότι οι άλλοι έκαναν (και ο τέως και ο νυν ιδιοκτήτες των Ναυπηγείν Σύρου και Ελευσίνας - 2ης γενιάς Ελληνες νόμιμοι μετανάστες στις ΗΠΑ - απλά τα πήραν για να μην κλείσουν. ΔΕΝ δημιούργησαν ΝΕΕΣ θέσεις εργασίας). - Ποίος Δυτικός Σύμμαχος μας συμφώνησε να αγοράσει τα ζαρζαβατικά (αυτά παρήγαγε η Ελλάδα, αυτά πούλαγε) που συμφωνίσαμε να ΜΗΝ ΠΟΥΛΑΜΕ στη Ρωσία μετά το εμπάργκο που της επιβάλαμε σαν ΕΕ; ..... Οι περί την Ιερουσαλήμ, γνωρίζουν πως αν ήθελαν οι Ρώσοι μπορούσαν μέσω άλλου δρόμου να τα παίρνουν, έκαναν όμως τη συμφωνία με την Τουρκία και μας υποκατέστησαν?!?!?! Και έχουμε Ελληνικά ζαρζαβατικά αδιάθετα ή μη καλλιεργούμενα χωράφια - μποστάνια πλέον! - Τώρα ναααααα και το πρόβλημα στην Κασοριά, ξέρουν οι ντόπιοι για τι αναφέρομαι.

Al

Moscow is the third Rome and there will be no other

Ελένη

Γεμίσαμε Πουτινικούς φασίστες εδώ μέσα, φαίνεται!

αίλιν!1

Οι εθνικιστές προδότες θα υποστηρίξουν τα συμφέροντα του ξένου αφεντικού τους, του Πούτιν.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΕΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΟΣΟΥΣ ΚΑΠΝΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΑΖΕΤΕ

Πληροφορία τελείως

Δεν υπάρχει σχίσμα γιατί ποτέ δεν ήμασταν ούτε φίλοι ούτε ισότιμοι. Οι Ρώσοι είχαν πάντα βλέψεις να καταπιούν το Ελληνόφωνο στοιχείο και να σλαβοποιησουν τα πάντα. Η Ουκρανία είναι μια χώρα που ιστορικά υπέφερε πολύ από την Ρωσία. Τυπικά να αναφέρω τον μεγάλο λιμό που εξόντωσε πάνω απο το 10% του Ουκρανικου πληθυσμού. Γουγλαρετε να δειτε. Όλες οι χώρες του πρώην σιδηρούν παραπετασματος και του σοβιέτ υπέφεραν φρικτά. Κανένας δεν θέλει πια τη Ρωσία νταβατζή να τους πνίγει όλους. Η Ρωσία ειναι μια χώρα που όλοι ξέρουν πως εχουν πλουτίσει κάποιοι. Επίσης εγκληματολογικα έχει από τους υψηλότερους δείκτες ειδεχθων και φρικιαστικών εγκλημάτων και πολιτισμικά είναι ένας αχταρμάς. Όλες οι πρώην σοβιετικές χώρες την έχουν κάνει πέρα, ακομα και πρωην ρωσοφιλες όπως η Ελλάδα. Η Ρωσία πέρα από κτηνώδης σε όσες χώρες ειχε προσαρτημενες, απεδείχθη διαχρονικά ασταθής και αναξιόπιστη σύμμαχος σε ολους. Η Σερβία το ένιωσε στο πετσί της αυτό. Και εμείς. Η Ουκρανία θέλει την Εκκλησία της και όλες οι χώρες θέλουν να πάνε στη Δύση, στις ευρωπαϊκές ιδέες, να φύγουν απο αυτή την Ρωσική μαυρίλα. Δικαίωμα τους και οι άλλοι λυσσανε. Η Ρωσία χρησιμοποιεί την Ορθοδοξία σαν εργαλείο επεκτατισμού, επιθυμεί διακαώς το Πατριαρχείο, όλα τα Πατριαρχεία δηλαδή, και να εξαφανίσει από παντού την Ελληνική πολιτισμική και γλωσσική παρουσία στην Ανατολική Χριστιανοσύνη. Αυτό ήθελε από τότε που ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος τους εκχριστιανισαν και έγιναν άνθρωποι (αλλά ο Πούτιν τις προάλλες τους είπε Σκοπιανούς). Ορεγεται και ανακατεύει το Άγιο Όρος και δεν θα πρέπει να υποτιμούνται οι προθέσεις της. Δεν είναι απλή αψιμαχία παπάδων όπως λέτε αλλά Πανσλαβισμος. Πλέον ολοι αυτό πιστεύουν. Μακριά. Καλά έκανε ο Οικουμενικός. Οι ρωσοφιλοι αδαείς να σκεφτουν καλύτερα.

@ Πληροφορία τελείως

Ισως το πιο σωστό σχολιο εδώ μέσα. Σωστά όσα γράφεις.

Πυργιώτης Καλλιεργητής

Αυτά διαβάζω και ανάβω λιβάνια...

Θα ρθει η μέρα που θα σε λιβανίσουμε κι εσένα....

..κουμμούνι. Υπάρχουν 4 επιλογες, να σε θάψουν σε χριστιανικό νεκροταφείο, σε Εβραίικο, σε μουσουλμανικό, ή να σε πετάξουν στα σκουπίδια μαζι με τους αλλους μπολσεβίκους

Ορθόδοξος Χριστιανός

Ως ειδικός επί του θέματος προτείνω να αφοριστούν και αναθεματιστούν άπαντες για παραδειγματισμό και νουθεσία. Η υπομονή έχει και όρια...

ΕΒΡΑΙΙΣΤΑΝ

Οσα και να φάτε Εβραιόπουλα θα έρθει η μερα που θα έχετε την τύχη των Ρωμαίων

Ch

Η ειρωνία ,σε θέματα όπως η Αιώνια Ζωή,δεν είναι καλό.Οταν ένας έχει γεύση,και καταλαβαίνει τα αρώματα από μια τούρτα ,όσο και να τα περιγράψει,και να συμφωνήσουν πολλοί μαζί του,ο ασθενής δεν θα μπορέσει να την απολαύσει .Καλο είναι ο ασθενής να αρχίσει θεραπεία ,για να γίνει καλά ,και να αρχίσει να τρώει με ευχαρίστηση .

Φαιδρά Πορτοκαλέα

Όλος ο κόσμος ζεί στο 2018 και το παπαδαριό της Εβραιοδοξίας ζεί στον 2ο αιώνα μετά Χριστού...

zz

Ο Πατριάρχης Μόσχας, το γνωστό τσουτσέκι του Βλαδίμηρου, κάνει απλά ότι του διατάζει ο δικτατορίσκος του...

μήτσος

Καλή και δίκαια αποπληρωμή στους Ρώσους για τα γεγονότα της Βουλγαρικής Εξαρχίας στα 1870.

@μήτσος

Έτσι! Μια ζωή εχθροί μας.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης