Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Οικουμενικού Πατριαρχείου - Μόσχας

bartholomaios-kyrillos-13

Ο Κύριλλος, δε θα μνημονεύει πλέον τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο μετά την αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Εκκλησίας - Παρέμβαση και από το Κρεμλίνο: «Για τη Μόσχα το μόνο προτιμώμενο σενάριο είναι η διατήρηση της ενότητας» δήλωσε ο Πεσκόφ

Κλιμακώνει την αντίδρασή της η Ρωσική Εκκλησία κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως με αφορμή την απόφαση να δρομολογηθεί η αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Όπως μετέδωσε το sputnik, ο πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλος, δε θα μνημονεύει πλέον τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, όπως αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε έκτακτη συνεδρίαση.

Αμέσως μετά την πολύωρη συνεδρία ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας, σχολίασε την σημερινή συνεδρίαση μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο κοινωνικό δίκτυο.

«Ο πόλεμος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά της Μόσχας συνεχίζεται εδώ και 100 χρόνια» - αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ.

Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος συνεχίζει: «Την δεκαετία του 1920, όταν η ρωσική Εκκλησία διώκονταν, όταν η Σοβιετικοί είχαν στόχο να καταστρέψουν την θρησκεία, όταν αρχιερείς και ιερείς δολοφονιόντουσαν, όταν Ναοί βομβαρδίζονταν, όταν τα σχολεία και τα μοναστήρια σφραγίζονταν, τι θέση πήρε τότε η Κωνσταντινούπολη; Όλα αυτά τα χρόνια ουδέποτε λάβαμε χέρι βοηθείας έστω από αλληλεγγύη και συμπάθεια».

«Ακριβώς το αντίθετο έγινε…Η Κωνσταντινούπολη απαίτησε την παραίτηση του Πατριάρχη Τύχωνα και προσωρινή κατάργηση του Πατριαρχείου Μόσχας! Υποστήριξε το σχίσμα και είχε αλληλογραφία με τους Σοβιετικούς αξιωματούχους για να υπονομεύσουν την κανονική Εκκλησία» - προσθέτει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος των Εξωτερικών Σχέσεων.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος υπογραμμίζει ότι «χωρίς την γνώση του Πατριάρχη Τύχωνα η Κωνσταντινούπολη ήθελε να στείλει μια επιτροπή στην Σοβιετική Ένωση, προκειμένου δήθεν για την εξερεύνηση της κατάστασης, αλλά στην ουσία για την νομιμοποίηση της Ιεραρχίας των ψευδοανακαινιστών. Από το Πατριαρχείο Μόσχας αφαιρέθηκαν παρανόμως οι Εκκλησίες της Πολωνίας, Φινλανδίας και Εσθονίας, ενώ στην διασπορά δημιουργήθηκε το Εξαρχάτο των Ρωσικών Παροικιών υπό την δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.»

«Στην δεκαετία του ’90 όταν η Ρωσική Εκκλησία αντιμετώπιζε δυσκολίες που σχετίζονται με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, τότε ήρθε και η Κωνσταντινούπολη, η οποία δεν παρέμεινε στο πλευρό μας, με το να δεχτεί τους σχισματικούς Ουκρανούς από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, δημιούργησε δικαιοδοσία στην Εσθονία και επανειλημμένα προσπάθησε να εισβάλει στην Ουκρανία» - αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό ο Μητροπολίτης Ιλαρίων.

Ακόμη ο Μητροπολίτης του Πατριαρχείο Μόσχας ανέφερε: «Σήμερα, βλέπουμε την ιστορία να επαναλαμβάνεται! Το ίδιο που έγινε τότε με τον Πατριάρχη Τύχωνα, δηλαδή αποστολή Εξάρχων στο Κίεβο, δήθεν για θεραπεία του σχίσματος αλλά στα αλήθεια για νομιμοποίηση τους, με σκοπό την απόσχιση της Εκκλησία από το Πατριαρχείο Μόσχας και την αποδυνάμωσή του.»

«Γιατί η Κωνσταντινούπολη δεν κάνει μια Τοπική Εκκλησία στην Αμερική; Γιατί; Δεν υπάρχει εκεί ανεξάρτητο Κράτος; Αλλά όχι: όλες οι προσπάθειες που καταβάλλονται είναι προκειμένου να κρατήσει τουλάχιστον ένα μέρος της Αμερικής στη σφαίρα επιρροής της Κωνσταντινούπολης, και να μην αφήσουν τους πιστούς της Βορείου Αμερικής να ενωθούν σε μια ολοκληρωμένη ισχυρή αυτοκέφαλη οντότητα. Γιατί; Γιατί δεν θέλει να χάσει το δικό του, ενώ το αλλότριο δεν το λυπάται…» - αναρωτιέται μέσω Facebook ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

Παρέμβαση και από το Κρεμλίνο

Παρέμβαση σχετικά με την απόφασή του Οικουμενικού Πατριαρχείου για απονομή αυτοκεφάλου καθεστώτος στην Ορθόδοξο Εκκλησία της Ουκρανίας πραγματοποίησε την Παρασκευή το Κρεμλίνο, μέσω του εκπροσώπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο κ. Πεσκόφ σχολιάζοντας το ζήτημα, υπογράμμισε την ανάγκη να παραμείνει ενωμένη η ορθόδοξη εκκλησία, τονίζοντας ότι το ρωσικό κράτος παρακολουθεί τις εξελίξεις, αλλά δεν μπορεί ουσιααστικά να παρέμβει.

«Φυσικά προκαλεί ανησυχία η πληροφορία για τις πιθανές λύσεις σε ό,τι αφορά την εκκλησία της Ουκρανίας. Αλλά την ίδια ώρα αυτά τα ζητήματα άπτονται του ενδοεκκλησιαστικού διαλόγου, είναι εκκλησιαστικά ζητήματα, και βεβαίως το κράτος δεν μπορεί να ανακατευτεί σε αυτά. Για την Μόσχα και για ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο, το μόνο προτιμώμενο σενάριο είναι η διατήρηση της ενότητας» δήλωσε ο Πεσκόφ.


Με πληροφορίες από romfea.gr

ΣΧΟΛΙΑ (20)

zz

Καταρχάς η Ουκρανική ορθόδοξη εκκλησία όπως και των Βαλτικών χώρων και Πολωνίας ανίκανε στην αυτοκέφαλη Ρωσσική εκκλησία η οποία με την σειρά της όπως όλες οι άλλες είναι υπό την σκεπή του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης , βάση τον ορθόδοξων κανόνων Μητροπολίτες στις χώρες που ανήκουν στην εποπτεία της Μόσχας διορίζονται από την αυτοκέφαλη Ρωσσική εκκλησία και όχι ΑΜΕΣΑ από των Οικουμενικό Πατριάρχη ,για να γίνει κάποια χώρα αυτοκέφαλη πρέπει η απόφαση να είναι συλλογική , στην περίπτωση των Βαλτικών χώρων η απόφαση ήταν δικτατορική έτσι θέλω έτσι πράττω , τώρα το ίδιο γίνεται και με την Ουκρανική , ο λόγος καθαρά πολιτικώς σε ότι αφορά την Ουκρανία ο λόγος καθαρά πολιτικώς , αυτό θα φέρει διάσπαση στην Ορθοδοξία αρκεί να λάβει κάποιος υπόψη του ότι η Ορθόδοξη εκκλησία είναι μοιρασμένη μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης και Μόσχας . Οι εκκλησιές που στηρίζουν Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι < η εκκλησίες της Αλεξανδρείας , Ιεροσολύμων , Κύπρου ,Ελλάδος , Αλβανίας >. Όσες στηρίζουν πατριαρχείο Μόσχας είναι < εκκλησία της Αντιοχείας ,Γεωργίας , Σερβίας ,Βουλγαρίας , Πολωνίας , Τσεχίας , Σλοβακίας >. Η Ορθόδοξη εκκλησία Ρουμανίας κρατά ουδετερότητα .

@ zz

Kι έλεγα, υπάρχει θέμα για την Ρωσία και δεν έχει γράψει ακομη ο άεργος τεμπελχανάς zz? Kι όμως βγήκε από το καβούκι του, μάλλον βγήκε από την πρεσβεία, που πληρώνεται το 0,60 για να γράψει τις παπάτζες του...

zz

ΠΡΟΣ< @ zz 15/09/2018, 19:34 >. Επί του θέματος έχεις να πεις κάτι φαφλατά νεοέλληνα ?Άλλωστε η αξία σου είναι 0,60 σεντς , τι μπορεί να πει κάποιος με τέτοια αξία που έχεις .

konspach

Άλλη μια απόδειξη ότι οι θρησκείες είναι για τους ανόητους.. Δεν λέω ότι δεν υπάρχει Θεός, Θεός υπάρχει άλλωστε όλη η κτίση από το μικρότερο μέχρι το μεγαλύτερο κτίσμα της λειτουργεί με την ίδια λογική υποατομικό, ατομικό, πλανητικό, γαλαξιακό κτλ σύστημα και όπου υπάρχει λογική και νόμος υπάρχει και οντότητα λογικής που την διατηρεί. Νομίζω όμως ότι θα ήταν ύβρης, ιεροσυλία και υπέρτατη προσβολή προς τον Θεό να θεωρήσω ότι αυτές οι ανόητες και επίγειες θρησκείες έχουν κάποια σχέση με τον Θεό.

Δημητρης

Ο θέμα δεν είναι τόσο απλό ούτε ασήμαντο όσο το νομίζουν κάποιοι. Είναι πολύ σοβαρό. Γιατί η αυτονομία να δωθεί με τέτοια βιασύνη και όχι στον κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά στην σχισματική; Γιατί Αμερικανακια μου;

@ Δημητρης

Για να ρωτάς εσύ, ρωσοδουλάκι μου

ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΣΜΟΣ

Γελοια πραγματα. Πρεπει να τελειωνει αυτή η ιστορια με τον Οικουμενικο Πατριαρχη, Τουρκο πολιτη, εδρα το Φαναρι, χωρις καμια ισχυ, αλλα πολύ φασαρια. Συμπαθω τον Βαρθολομαιο αλλα δεν πρόκειται περι προσωπων. η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΩΘΕΙ, και να ελευθερωθει από τις ορεξεις του ΦΑΝΑΡΙΟΥ. Όπως οι καθολικοι, πρεπει να ενωθουν, να υπαρχει ΕΝΑΣ ΠΡΩΤΟΣ, ονομαστε τον όπως θελετε, Πατριαρχη, Παππα Ορθοδοξο, Μεγα Αλεξανδρο, δεν εχει σημασια, ΑΛΛΑ να είναι ενας. Τωρα εχουμε 100 Πατριαρχες. Να ενωθουν, να φτιαξουν ένα συστημα σαν των Καθολικών για κάθε εκκλησια η ότι το ονομασουν, και να εχει εδρα το ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ , αυτονομο, στην επικρατεια της Ελλαδας, και αν δεν συμφωνουν, ας βρουν καπου, τι σημασια εχει. Ετσι ισως σταματησει και αυτή η παιδιαριστικη συμπεριφορά, του εκεινο δικο μου, το άλλο δικο σου...απαραδεκτη. Λιγο μυαλο δεν υπαρχει. Ειμαι βαφτισμένος Χριστιανος Ορθόδοξος, αλλα δεν είμαι φανατικος θρησκευτικα, αλλα για να αποδωσει ο ρολος της Ορθοδοξιας θα πρεπει να ενωθουν κατω από έναν, και εξω από την Τουρκια, μεχρι τοτε, το δικο μου δικο σου θα συνεχιζεται, με οποιες συνεπειες…και να σταματησει το μνημονευω μνημονεύεις, φαρισαισμος εισαγομενος από ιουδαικες συνήθειες...Ποιος Χριστος, ποια Εκκλησια...παπαριες...ετσι δεν είναι?

Αυτοδύναμη ΑΡΙΣΤΕΡΑ ως τείχος ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ του λαού γιά να μην έρθουν οι Φασίστες!

Ανοησίες ... ανακατεμένες!..

ΓΚΑΣΜΑΣ ΕΚ ΓΚΑΣΜΑΔΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΤΑΤΟΣ

ΑΣΕ ΡΕ ΚΟΥΜΠΑΡΕ , ΕΣΥ ΔΕ ΠΙΑΝΕΣΑΙ , ΔΕ ΜΕΤΡΑΣ. ΑΣΧΟΛΗΣΟΥ ΜΕ ΤΟ ΣΙΝΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ ΠΟΥ ΧΤΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΡΑΒΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΜΑΤΟ ΣΟΥ. Ή ΜΗΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΤΣΑΜΠΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΟΥ ΣΕ ΑΥΓΗ Ή ΡΙΖΟ;

Το τερμάτισες

Όλα τα έγραψες στην τελευταία πρόταση. Πες μας τι πίνεις και δεν μας δίνεις. Χαχα...

Eulogimenos

Θεια Κοινωνια

Τσκ

Αλλά τί ακριβώς συμπαθείς στον Μπαρτολόμιου;

Gkarik

ΣΛΑΑΑΑΑΠ! Τον πατριάρχη δεν θα τον ξαναβρίσεις. Τον πατριάρχη!!!

Ορθοδοξο Φαρισαίκο ιερατείο

Ο κόσμος σας πήρε χαμπάρι. Καμία σχέση με τον χριστιανισμό δεν έχετε

Αυτοδύναμη ΑΡΙΣΤΕΡΑ ως τείχος ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ του λαού γιά να μην έρθουν οι Φασίστες!

Ο Χριστός ΤΙ ΕΙΠΕ; __________Να μην θεωρούνται Παιδιά Του οι Ουκρανοί;_________Ουαί Υμίν ΙΕΡΕΙΣ και Φαρισαίοι ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ!..____________Ότι ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΤΕ τον κόσμο, ανάλογα σε ποιό Κράτος είστε και ποία ΠΟΛΙΤΙΚΗ ασκεί τούτο!.._______Δηλαδή εμμέσως ΟΜΟΛΟΓΕΙΤΕ ότι είστε "κοσμικοί"._______"Κοσμικός"= Μεγάλη Ύβρις γιά τον κλήρο!________Διότι (ξέρουν) ότι "Άρχων του κόσμου τούτου" ΔΕΝ είναι ο Χριστός.__________Αλλά ο Διάβολος!..__________Έτσι; _____...Ουαί!

ααα ωστε διαβαζεις και το ευαγγελιο!!!????

και παρόλα αυτα ΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ 100 ΣΧΟΛΙΑ ΟΛΟ ΜΙΣΟΣ ΚΑΙ ΚΑΚΙΑ κι απο πανω εχεις και το θρασος να κουνας και το δαχτυλο στην εκκλησια επαναφέροντας την στην ταξιν!!!!!!!!! η πραγματικη μου ερωτηση παντως ειναι : ειχε και μαθημα Θεολογιας στο ιεκ δημοσιογραφιας του χατζηλαλακα???? και το περασες???????? εισαι εσυ μια κουφαλα....

Μην μιλας

Ρε βλαξ

Την δεκαετία του 1920,

όταν η ρωσική Εκκλησία διώκονταν, όταν η Σοβιετικοί είχαν στόχο να καταστρέψουν την θρησκεία, όταν αρχιερείς και ιερείς δολοφονιόντουσαν, όταν Ναοί βομβαρδίζονταν, όταν τα σχολεία και τα μοναστήρια σφραγίζονταν, τι θέση πήρε τότε η Κωνσταντινούπολη;

Νίκοςςς

αν θυμάμαι καλά ανιστόρητε, το Φανάρι τη δεκαετία του 1920 έπαθε μεγαλύτερη καταστροφή λόγω Μικρασίας. Οι ρώσοι μητροπολίτες αντιθέτως συνεργάστηκαν με το κομμουνιστικό καθεστώς, μέχρι και κατάσκοποι της KGB έγιναν, και σήμερα όπως βλέπεις δένει και λύνει.

ΧΟΥΧΟΥ

ΚΟΥΚΟΥ!!! ΑΓΥΡΙΓΕ , ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ;;;ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΒΛΕΠΩ !!!! ΜΠΡΑΒΟ , ΜΠΡΑΒΟ , Η ΕΠΟΧΗ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΕΞΟΔΑ!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης