Η κοινή εκμετάλλευση του φυσικού αερίου είναι το κλειδί για τη λύση του Κυπριακού λένε οι Τουρκοκύπριοι

geotriseis

«Εάν μας αγνοήσουν η τουρκική πλευρά δεν θα παραμείνει αδιάφορη - Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας» δήλωσε ο Οζντίλ Ναμί

Ο λεγόμενος «υπουργός» οικονομίας και ενέργειας του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί δήλωσε πως δεν αναμένει θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό κατά τις προσεχείς συναντήσεις στη Νέα Υόρκη στο τέλος του μήνα. Στη Νέα Υόρκη θα βρίσκονται τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο Μουσταφά Ακιντζί.

Ο κ. Ναμί αναφέρει ότι το λέει αυτό με λύπη, «δεν περιμένω κάποια θετική εξέλιξη στη Νέα Υόρκη. Το κυπριακό μπορεί να λυθεί. Αυτό το είδαμε στο Κραν Μοντανά. Εάν τότε ο Ελληνοκύπριος ηγέτης δεν είχε εγκαταλείψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το ζήτημα θα είχε τελειώσει. Η ιστορία δεν θα συγχωρήσει τον κ. Αναστασιάδη».

Αναφερόμενος στους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου, ο Οζντίλ Νάμι απηύθυνε «ανοιχτή και σαφή έκκληση (προς την ελληνοκυπριακή πλευρά). Ελάτε να συζητήσουμε το ενεργειακό ζήτημα σε συνεργασία, με τρόπο που θα ωφελήσει και τους δύο λαούς. Η Κύπρος, ολόκληρη η περιοχή και η Ευρώπη θα εξασφαλίσουν μεγάλο κέρδος από τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών».
Μίλησε επίσης για ένα σημαντικό έργο, εννοώντας την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία με καλώδια, το οποίο είναι αποφασισμένοι να υλοποιήσουν την Τουρκία.

«Σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου υπάρχουν στο νότιο τμήμα της Κύπρου. Υπάρχουν επίσης στο Ισραήλ. Ελάτε και ας μετατρέψουμε όλους αυτούς τους πόρους σε ένα έργο ειρήνης. Ας φτιάξουμε μια κοινή νέα ενεργειακή πολιτική. Ας μεταφέρουμε αυτούς τους πόρους στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας. Με αυτό τον τρόπο αφενός θα μειώσουμε το ενεργειακό κόστος και αφετέρου θα θέσουμε τα θεμέλια για την ειρήνη, δημιουργώντας αλληλεξάρτηση. Είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε αυτό το σενάριο συνεργασίας αντί για το σενάριο της έντασης. Η πρώτη μας προτίμηση ήταν πάντα η συνεργασία. Έχουμε κάνει όπως πάντα το καθήκον μας, αλλά η άλλη πλευρά δεν έχει δώσει θετική ανταπόκριση μέχρι σήμερα».

Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά, είπε, ενεργήσει μονομερώς, η τουρκική πλευρά θα κάνει «ό, τι είναι απαραίτητο». Αν οι συνομιλητές μας αγνοήσουν αυτό το θέμα και επιμένουν να κάνουν μονομερή βήματα, η τουρκική πλευρά δεν θα παραμείνει αδιάφορη, πρόσθεσε ο κ. Ναμί.

«Έχουμε πει από πριν τι θα κάνουμε για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας. Θα λάβουμε ταυτόχρονα τα ίδια μέτρα που θα λάβει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας».

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που προήλθε από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας, ο Οζντίλ Νάμι είπε ότι η αγορά στα κατεχόμενα μειώθηκε κατά 800 εκ. στερλίνες λόγω της κρίσης και αντιμετωπίζουν ορισμένες δυσκολίες στο θέμα της αντιστάθμισης αυτών των ζημιών με την βοήθεια της Τουρκίας, επειδή η αλλαγή του τουρκικού πολιτικού συστήματος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και οι μηχανισμοί στους οποίους οι Τουρκοκύπριοι θα υποβάλουν τα αιτήματά τους για εξεύρεση λύσεων δεν έχουν καθορισθεί.

Σημειώνοντας ότι το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα κατεχόμενα είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος στην Τουρκία, ο κ. Νάμι είπε ότι το κόστος αυτό θα μειωθεί όταν μεταφέρουν ηλεκτρική ενέργεια από την Τουρκία με υποθαλάσσια καλώδια.

Υπάρχουν εκτιμήσεις, συνέχισε, ότι το έργο αυτό θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο ενώ ορισμένοι λένε ότι τρία χρόνια θα ήταν μια «πιο ρεαλιστική προσδοκία».

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Νταν

Αντε κ στο Αιγαιο

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

thyma_main01

Ο 70χρονος αντιπτέραρχος εν αποστρατεία και η Βουλγάρα σύντροφός του μεταφέρθηκαν εν ζωή στο Ασκληπιείο Βούλας - Η γυναίκα τραυματισμένη προσπάθησε να φύγει με ταξί - «Με σκότωσε, με σκότωσε», είπε στον ταξιτζή

71