Κύπρος: Εκδηλώσεις τιμής για τους Έλληνες καταδρομείς και αεροπόρους του Νοράτλας «Νίκη 4»

Κύπρος: Εκδηλώσεις τιμής για τους Έλληνες καταδρομείς και αεροπόρους του Νοράτλας «Νίκη 4»

Ο Νίκος Αναστασιάδης τέλεσε τα αποκαλυπτήρια μεταγωγικού αεροσκάφους το οποίο είναι όμοιο με το μοιραίο Νοράτλας που καταρρίφθηκε τον Ιούλιο του 1974 από φίλια πυρά στη Λευκωσία

noratlas-neo
Τα αποκαλυπτήρια μεταγωγικού αεροσκάφους, Νοράτλας, το οποίο είναι όμοιο με το μοιραίο Νοράτλας που καταρρίφθηκε τον Ιούλιο του 1974 από φίλια πυρά στη Λευκωσία, τέλεσε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Εκδήλωση τιμής για τους 32 καταδρομείς και αεροπόρους της Α’ Μοίρας Καταδρομών που έπεσαν στη Κύπρο την πρώτη μέρα της τουρκικής εισβολής το 1974, πραγματοποιείται σήμερα στο στρατιωτικό νεκροταφείο στο Τύμβο της Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία, όπου έχει τοποθετηθεί αεροσκάφος Νοράτλας, όμοιο με αυτά που είχαν λάβει μέρος στην επιχείρηση «Νίκη» το 1974.

Αντικείμενα που είχαν βρεθεί κατά τη πρόσφατη ανασκαφή μέσα στο Νοράτλας «Νίκη 4» θα εκτεθούν εντός του αεροσκάφους που έχει τοποθετηθεί στον χώρο του κοιμητηρίου.

ΝΟΡΑΤΛΑΣ ΤΥΜΒΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΤΙΣΣΑΣ


Την Ελλάδα εκπροσωπούν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος και ο Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Γιώργος Βαρεμένος. Στην εκδήλωση παρευρίσκονται συγγενείς των πεσόντων, παλαιοί πολεμιστές και μέλη των πληρωμάτων των Νοράτλας που είχαν λάβει μέρος στην επιχείρηση «Νίκη».

Ο Κύπριος Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου είπε ότι το αεροσκάφος που βρίσκεται στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, «είναι μια ελάχιστη ένδειξη σεβασμού και ευγνωμοσύνης καθώς και φόρος τιμής σε όλους εκείνους τους καταδρομείς που συμμετείχαν σε αυτήν την τραγική επιχείρηση, τη «Νίκη 4», που είχε ως στόχο στήριξη του αεροδρομίου Λευκωσίας».
Κλείσιμο
Αλλά πάνω από όλα, σημείωσε, «ήταν η ηρωική πράξη εκείνων των ανθρώπων να έρθουν εδώ για να υπερασπιστούν τις δύσκολες μέρες την πατρώα γη. Αυτή η ενέργεια είναι συμβολική αλλά έχει σημασία να αποδοθεί ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε όλα αυτά τα παλληκάρια που στο τέλος είχαν μια τραγική κατάληξη».

Το Νοράτλας «Νίκη-4» συμμετείχε με άλλα αεροσκάφη σε μυστική στρατιωτική αποστολή της Ελλάδας τον Ιούλιο του 1974 για να μεταφέρει καταδρομείς στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Μετέφερε 28 καταδρομείς και 4 μέλη του πληρώματος.

Ωστόσο το αεροσκάφος ενώ βρισκόταν σε διαδικασία προσγείωσης δέχθηκε φίλια αντιαεροπορικά πυρά προερχόμενα από το αεροδρόμιο, καθώς εξελήφθη ως τουρκικό, με αποτέλεσμα να συντριβεί στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

Από τη σύγκρουση, εκσφενδονίστηκαν 16 καταδρομείς, οι οποίοι περισυλλέγησαν και τάφηκαν στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμιας. Ενας καταδομέας, ο Θανάσης Ζαφειρίου, επέζησε. Απεβίωσε την 1η Σεπτεμβρίου 2016. Οι υπόλοιποι 16, των οποίων οι σοροί δεν είχαν εντοπιστεί, ήταν σφηνωμένοι στο μπροστινό μέρος του αεροσκάφους και τάφηκαν μαζί με τα συντρίμμια του. Τα λείψανα τους εντοπίστηκαν κατά την εκταφή στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και ταυτοποιήθηκαν. Τα λείψανά τους επιστράφηκαν στις οικογένειες. Από τους 16, δεν έχουν ανευρεθεί τα λείψανα τριών.

Χρειάστηκαν 14 μήνες για να ολοκληρωθούν οι εργασίες της ανασκαφής και της ταυτοποίησης.

Τα οστά των ηρώων που δεν ταυτοποιήθηκαν θα παραμείνουν στην Κύπρο και θα ταφούν στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

kammenos-simaies



Η Ελλάδα δεν είναι μακριά

Χθες στο στρατόπεδο των Καταδρομών «Στέλιου Μαυρομμάτη», στη Κύπρο, τελέσθηκαν τα εγκαίνια του μουσειακού χώρου για την επιχείρηση «Νίκη» με την οποία τα αεροσκάφη «Noratlas» μετέφεραν στην 21η Ιουλίου 1974 καταδρομείς από τη Κρήτη στη Κύπρο.

Ο υπουργός άμυνας Πάνος Καμμένος στην ομιλία του ανέφερε πως «δεν μπορεί κανείς, όσο υπάρχει ένας ακόμα ζωντανός από όλους εμάς, να αμφισβητήσει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα».

Ο κ. Καμμένος απευθυνόμενος στους επιζώντες της επιχείρησης που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση μεταξύ άλλων είπε: «Υπέρ πίστεως και πατρίδας αγωνίζονται οι Έλληνες στρατιώτες σε όλα τα μέρη που υπάρχει ελληνικό έθνος. Συνεχίζουν την παράδοση και βεβαιώνουν τον ελληνικό λαό, το ελληνικό έθνος, είτε βρίσκεται εδώ στην Κύπρο μας είτε στη μητέρα πατρίδα, ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή. Είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαταστήσουμε εσάς που επιζήσατε αλλά και τη μνήμη εκείνων που έπεσαν».

Είπε ακόμα πως ως υπουργός εθνικής άμυνας διαβεβαιώνει ότι η Κύπρος δεν είναι μακριά. «Η Κύπρος δεν ήταν ποτέ μακριά» ανέφερε και συμπλήρωσε πως «οφείλουμε στη μνήμη εκείνων που έπεσαν, αλλά και εκείνων που σήμερα βρίσκονται εδώ, να αποκαλύψουμε όλη την αλήθεια.

Ίσως η αλήθεια είναι σκληρή για κάποιους. Αλλά δεν μπορεί στο όνομα του να μην αποκαλυφθούν κάποιες πτυχές κάποιων που δεν ακολούθησαν τον όρκο τους να αφήνουμε την ιστορία του ελληνικού έθνους κάτω από μια σκιά.

Στο πλαίσιο αυτό, σε στενή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, στα 3,5 αυτά χρόνια μαζί με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού κάνουμε ότι μπορούμε προκειμένου να αποκαταστήσουμε αυτή την αλήθεια και να ζητήσουμε ένα μεγάλο συγγνώμη σε εκείνους που αδίκησε το έθνος επί 44 ολόκληρα χρόνια».

Δηλώσεις Αναστασιάδη

Υπόμνηση του χρέους απέναντι στις παρούσες και τις μέλλουσες των γενεών, για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού αλλά και την πλήρη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου αγνοουμένου αποτελούν το μνημείο «Μάνας Αγνοουμένου» και το αεροσκάφος ΝΟΡΑΤΛΑΣ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης μιλούσε στο πλαίσιο τελετής αποκαλυπτηρίων του αεροσκάφους Νοράτλας προς τιμήν των Ελλήνων που σκοτώθηκαν κατά την τουρκική εισβολή, στον Τύμβο Μακεδονίτισσας.

Θέλω να υπογραμμίσω και να σας διαβεβαιώσω, επισήμανε στην ομιλία του ο Κύπριος Πρόεδρος, «ότι θυσίες ανθρώπων που ανυπολόγιστα πότισαν με το αίμα τους την αξιοπρέπεια και την ελευθερία της πατρίδας, τονίζουν και σηματοδοτούν για εμάς τη δική μας ιστορική ευθύνη, καθώς και το ηθικόν και πολιτικό μας χρέος, απέναντι σε γεγονότα που υπήρξαν ορόσημα για την Ιστορία μας».

«Τιμώντας τη συμμετοχή, το θάρρος, τη θυσία και την προσφορά στην πατρίδα όλων των αγωνιστών μας αλλά και τη μνήμη των αγνοουμένων μας, θα συνεχίσουμε τον αγώνα τους για την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως επίσης και για την εξεύρεση μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό ζήτημα», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Πρόσθεσε ότι «ενεργώντας με ιδιαίτερη ευαισθησία, θα συνεχίσουμε αμετάθετα τις προσπάθειες που υπαγορεύει το καθήκον μας έναντι των συγγενών των ηρώων και αγνοουμένων μας με στόχο τον τερματισμό της απαράδεκτης στάσης που επιδεικνύει η Τουρκία και τη διακρίβωση της τύχης κάθε αγνοούμενου στη βάση συγκεκριμένων και τεκμαρτών αποδείξεων».
Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «την ίδια στιγμή, αγωνιζόμαστε χωρίς υπαναχωρήσεις για την εξεύρεση μίας λύσης που θα εξασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα και την πλήρη κυριαρχία της πατρίδας μας».

Μιας λύσης, σημείωσε, «που θα σέβεται στο ακέραιο το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα απαλλάσσει τον τόπο μας από στρατούς κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις υποτέλειας και θα εξασφαλίζει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας».

Εξέφρασε ακόμη «την ευγνωμοσύνη ολόκληρου του Κυπριακού λαού για την αμέριστη και διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στον αγώνα που καταβάλλουμε για τον τερματισμό της κατοχής και της επανένωσης της πατρίδας μας».

Απευθυνόμενος στον Πάνο Καμμένο είπε ότι «η δωρεά του αεροσκάφους Νοράτλας και το μνημείο που αποκαλύψαμε χθες που θα υψώνονται πλέον στον ιερό τούτο χώρο ως ελάχιστο δείγμα τιμής και ευγνωμοσύνης στους αγωνιστές, τους ήρωες, τους αγνοούμενους μας και τις οικογένειες τους, αποτελούν άλλη μία έμπρακτη απόδειξη της στήριξης της Ελληνικής Κυβέρνησης».

«Τόσο το μνημείο όσο και το αεροσκάφος θα αποτελούν παράλληλα από τούδε και στο εξής υπόμνηση του χρέους που έχουμε απέναντι στις παρούσες και τις μέλλουσες των γενεών, για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού αλλά και την πλήρη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου αγνοουμένου», τόνισε.

Καμμένος: Όσο υπάρχει και ένας ζωντανός

Στα παραδείγματα των καταδρομέων στη Ρω και των σημερινών «μαχητών του Αιγαίου» όπως αποκάλεσε τα πληρώματα της πολεμικής αεροπορίας, αναφέρθηκε στο δικό του χαιρετισμό ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Αναφέρθηκε σε αυτά που του είπε ο Λοχαγός στο νησί της Ρω παραδίδοντας του την Ελληνική σημαία που κατέβηκε από τον ιστό: «Σας παραδίδω την φθαρμένη σημαία από τον ιστό της Ρω και σας υπόσχομαι ότι όσο υπάρχει έστω και ένας ζωντανός ανάμεσα μας αυτή η σημαία δεν θα υποσταλεί ποτέ».

«Αυτά είναι τα παιδιά σας και αυτή είναι η κληρονομία που αφήσατε οι καταδρομείς στους νέους καταδρομείς, που παραλαμβάνουν την εντολή αυτή και την παραδίδουν στα παιδιά τους», είπε ο κ. Καμμένος.

Για την πολεμική αεροπορία ανέφερε κάθε μέρα, πολλές φορές και πέντε με έξι φορές την ημέρα στο κινητό τηλέφωνο έρχεται μήνυμα του αρχηγού της πολεμικής μας αεροπορίας.
«Δύο τουρκικά αεροπλάνα, τέσσερα, έξι, οχτώ, παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, είσοδος από Λήμνο, ‘κύριε Υπουργέ είμαστε στον αέρα’», είπε.
Υπόσχεσή του, πρόσθεσε, «που πραγματοποιείται μέχρι σήμερα αδιαλείπτως, μέρα, νύχτα, χειμώνα, καλοκαίρι ‘εμείς θα προσγειωνόμαστε τελευταίοι’».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εθνικης Άμυνας «αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που απειλείται η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας η πολεμική μας αεροπορία, τα πληρώματα είναι έτοιμα από την Σκύρο, από την Λήμνο, από την Κρήτη από την Κεντρική Ελλάδα, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα βρίσκονται μέσα στα πιλοτήρια, όπως βρεθήκατε εσείς εκείνη την ημέρα που ξεκίνησε η επιχείρηση ΝΙΚΗ».

Διαβεβαίωσε όλους αλλά κυρίως τα πληρώματα του Νοράτλας ότι «οι πιλότοι μας που ξεκινούν από τα νησιά για τις αναχαιτίσεις καθημερινά ξεκινούν με το ίδιο χαμόγελο που ξεκινήσατε και εσείς. Ξεκινάνε όχι για να κάνουν μια αγγαρεία, αλλά για να κάνουν το καθήκον τους. Είναι ευτυχείς που ξεκινούν ξέροντας ότι το 10% των συμφοιτητών τους έχει φύγει ηρωικά προς τα Ηλύσια Πεδία».

Σε δικό του χαιρετισμό ο Υποπτέραρχος εν αποστρατεία Ανδρέας Στραβοπόδης, Κυβερνήτης του ΝΙΚΗ 9 απευθύνθηκε στον Κυβερνήτη του Νοράτλας 133 στο πλήρωμά του και στους 29 λεβέντες καταδρομείς, όπως είπε, «και ακόμα σε όλους όσοι πότισαν με αίμα τα άγια τούτα χώματα», υπενθυμίζοντας ότι «θυσία υπέρ πατρίδος, θάνατος δεν λογιάζεται».
«Ο αγώνας συνεχίζεται με διαφορετικό τρόπο. Διαφαίνεται δε ότι τόσο αίμα, τόσες θυσίες μαζί και η θυσία των πεσόντων δεν πήγαν χαμένες, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ λείπει μόνο η επανένωση και η επούλωση των πληγών», είπε.

Δυσεπίλυτα προβλήματα, πρόσθεσε, «που και αυτά θα βρουν λύση με τον καλύτερο για όλους τρόπο. Τούτο το εγγυάται ο κυπριακός λαός που μέσα από δημοκρατικούς κανόνες και θεσμούς θα βρει τρόπους για να ξεπεραστούν με δικαιοσύνη όλα τα εμπόδια».

«Η πολιτική ηγεσία με σωφροσύνη διαχειρίζεται τη συνέχεια, οι καρποί ελπίζουμε ότι δεν θα αργήσουν», σημείωσε, μεταξύ άλλων.
Για το Νοράτλας ο κ. Στραβοπόδης «είναι ελάχιστος φόρος τιμής σε σας, θυμίζει την προσπάθεια σας, δείχνει σε όλους ότι η λευτεριά κερδίζεται με αίμα, προβληματίζει για τα λάθη του παρελθόντος».

Μετά τα αποκαλυπτήρια ο κ. Στραβοπόδης ξενάγησε τον Πρόεδρο της κυπριακής Δημοκρατίας στο εσωτερικό του ΝΟΡΑΤΛΑΣ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης