Κύπρος: 44 χρόνια από την εισβολή, την προδοσία και τον ηρωισμό

attilas_arthroo

Τρισάγια και μνημόσυνα στην ελεύθερη πλευρά της Κύπρου, για την θλιβερή επέτειο που άλλαξε για πάντα την ιστορία του νησιού - Το... «αν» που πληγώνει και οι ήρωες που τίμησαν τη στολή τους

Ακριβώς στις 5:30. Την ώρα, που χαράζει η καινούργια μέρα, με τον ήλιο να αχνοφαίνεται στον ορίζοντα, το ίδιο απόκοσμο ουρλιαχτό των σειρήνων θυμίζει τι συμβαίνει 44 χρόνια πριν στη Κύπρο. Η 20η Ιουλίου 1974 δεν θα είναι ποτέ μια μέρα όπως οι άλλες. Είναι η μέρα που η ιστορία του νησιού άλλαξε. Η μέρα που τα τουρκικά στρατεύματα πάτησαν, σχεδόν ανεμπόδιστα, το πόδι τους στις ακτές της Κερύνειας, διακόπτοντας βίαια μια ιστορική πορεία χιλιάδων χρόνων, συνδεδεμένη με τον ελληνισμό. Η Κερύνεια «βαφτίστηκε» Girne και οι λιγοστοί Έλληνες που περιπλανιούνται στα σοκάκια της είναι επισκέπτες στον τόπο τους.

Τρισάγια και μνημόσυνα, στην ελεύθερη πλευρά της Κύπρου, με τα μάτια στραμμένα στο υπόλοιπο νησί, πέρα από τα συρματοπλέγματα. Σε αυτό το υπόλοιπο νησί, στα κατεχόμενα, που πραγματοποιούνται παρελάσεις και εορταστικές εκδηλώσεις για την αθλιότητα που βαφτίστηκε «άθλος». Τουρκικά αεροσκάφη επιδείξεων, φρεγάτες και υποβρύχια του ναυτικού του εισβολέα, δεν αφήνουν να δημιουργηθεί καμία ψευδαίσθηση. Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει. Η απειλή είναι υπαρκτή και ο χρόνος συμμαχεί με αυτούς που σκότωσαν, βίασαν και γκρέμισαν.

TOYRKIKH_EISBOLH5


Το «αν»… που πληγώνει

Η τουρκική εισβολή τα ξημερώματα της 20ης Ιουλίου 1974, θα μπορούσε να αποτραπεί τις πρώτες ώρες, αν δεν είχε προηγηθεί στις 15 Ιουλίου 1974, το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, και η συγκέντρωση των επίλεκτων μονάδων της Κυπριακής Εθνικής Φρουράς στη Λευκωσία, για να στηρίξουν τον γραφικό και επικίνδυνο Νίκο Σαμψών, τον οποίο επέλεξε η χούντα του Ιωαννίδη ως τον εκλεκτό της, για να του απονείμει η ιστορία τον τίτλο του «οκταήμερου Προέδρου».

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που έγραψε στα απομνημονεύματα του ο Τούρκος στρατηγός Μπεντρεντίν Ντεμιρέλ, ο οποίος ήταν ο διοικητής 39ηςΜεραρχίας Πεζικού, η οποία μετείχε στο πρώτο κύμα της απόβασης στις ακτές της Κερύνειας: «Αναρωτιέμαι σήμερα αν τότε εκείνη η ακτή είχε εμπόδια ή ήταν ναρκοθετημένη! Τι θα κάναμε; Ποια άλλη ακτή θα επιλέγαμε και θα ερευνούσαμε; Ήταν ποτέ δυνατόν αφού η επιχείρηση στην Κύπρο θα άρχιζε το πρωί της 20ης Ιουλίου, να ψάχναμε άλλη ακτή και να την ερευνούσαμε κιόλας; Και όμως η προδοσία δεν έθεσε στους Τούρκους ούτε καν αυτί το εμπόδιο. Μια τουφεκιά την ώρα που πατούσαν το πόδι τους στην ακτή.

TOYRKIKH_EISBOLH4
Μπορούσαμε και δεν το κάναμε

Είναι προφανές ότι από τη μία οι Τούρκοι δεν είχαν προβεί σε επαρκή προπαρασκευή και από την άλλη οι ελληνικές δυνάμεις, αν και ανέμεναν μια τουρκική κίνηση δεν είχαν προετοιμάσει την άμυνα.

Στην περιοχή που οι Τούρκοι έκαναν την απόβαση, υπήρχαν δύο κυπριακά τάγματα πεζικού. Κανένα από τα δύο δεν κινητοποιήθηκε για να αντισταθεί στην απόβαση (αποβίβαση) των Τούρκων. Το 281 Τάγμα Πεζικού είχε σταλεί να κυνηγήσει τον Μακάριο που είχε διαφύγει από την επίθεση των πραξικοπηματιών στο Προεδρικό Μέγαρο και το άλλο είχε λάβει οδηγίες να μην κάνει απολύτως τίποτα.

Παρά το ότι υπήρχε πλήρης αποδιοργάνωση, το 251 Τάγμα Πεζικού υπό τον Καλαματιανό αντισυνταγματάρχη Π. Κουρουπή, που ακόμα είναι αγνοούμενος άρχισε να χτυπάει τα τουρκικά στρατεύματα με ότι οπλισμό διέθετε. Μάχη που καθήλωσε τους Τούρκους για 2,5 μέρες. Την ίδια ώρα, χωρίς εντολές από το Γενικό Επιτελείο, από τα υψώματα του Πενταδακτύλου άρχισαν και οι βολές πυροβολικού με προσωπική πρωτοβουλία του τότε υπολοχαγού Αντωνακόπουλου (αργότερα Αρχηγός ΓΕΣ και ΓΕΕΘΑ). Είναι αξιοσημείωτο ότι στη περιοχή βρισκόντουσαν και κάποιες άλλες ελληνοκυπριακές δυνάμεις οι οποίες δεν αντέδρασαν γιατί δεν είχαν εντολές από το Γενικό Επιτελείο!

Ο αντισυνταγματάρχης Π. Κουρουπής

KYPROS_ANTUSYNTAGATARXHS_PAYLOS_KOYROYPHS
Εισβολείς για κλάματα

Παρά, την σχεδόν ανύπαρκτη ελληνική αντίσταση, οι Τούρκοι καθυστέρησαν για ώρες να δημιουργήσουν προγεφύρωμα και να προχωρήσουν στη κατάληψη της Κερύνειας που βρισκόταν μόλις 8 χιλιόμετρα μακριά από την ακτή Πέντεμιλι στην οποία έγινε η απόβαση. Αν υπήρχε στοιχειώδης αντίσταση, είναι σίγουρο ότι οι απώλειες τους θα ήταν τεράστιες και ενδεχομένως το εγχείρημα να έπαιρνε άλλη τροπή. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι το πρώτο βράδυ της 20ης Ιουλίου, οι τουρκικές αποβατικές δυνάμεις βρισκόντουσαν καθηλωμένες σε μια ακτίνα 400 μέτρων στις ακτές και δεν υπήρξε καμία ελληνική αντεπίθεση. Αντιθέτως, οι ελληνικές δυνάμεις χτυπούσαν άλλους στόχους και κατά τις μετακινήσεις τους αντιμετώπιζαν την τουρκική αεροπορία, η οποία κυριαρχούσε πάνω από τη Κύπρο χωρίς καμία ελληνική παρουσία. Ακόμα και τα δύο υποβρύχια που είχε στείλει το ελληνικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού διατάχθηκαν να αλλάξουν πορεία και αντί να χτυπήσουν τον τουρκικό στόλο επέστρεψαν στην Ελλάδα. Η ελληνική αεροπορία, η οποία είχε προμηθευτεί προσφάτως αεροσκάφη Phantoms, δεν έδωσε άδεια απογείωσης και εμπλοκής. Δηλαδή έγιναν όλα όσα έπρεπε για να διευκολυνθεί η τουρκική εισβολή σε μια εποχή που σε Αθήνα και Κύπρο τα ηνία τα κρατούσαν οι στρατιωτικοί, όργανα του Ιωαννίδη.

TOYRKIKH_EISBOLH3
Τίμησαν τη στολή τους

Παρά την εικόνα διάλυσης στις μάχες που έγιναν, υπήρξαν παραδείγματα πραγματικού ηρωισμού και θυσίας που δυστυχώς δεν ήταν ικανά να ανατρέψουν τη τραγωδία.

Οι πρώτοι νεκροί ήταν ο υποπλοίαρχος Ε. Τσομάκης, από τη Καλλιθέα και οι ναύτες και οι αξιωματικοί δυο παλιών τορπιλακάτων Τ1 και Τ3 που βγήκαν στα ανοικτά της Κερύνειας για να αντιμετωπίσουν τον Τουρκικό αποβατικό στόλο. Ήταν μια αποστολή αυτοκτονίας και όμως εκτέλεσαν. Ο Τσομάκης που επέβαινε στη τορπιλάκατο Τ3 παρά το ότι βρισκόταν κάτω από τις επιθέσεις της τουρκικής αεροπορίας και τον κανιοβολισμό του τουρκικού στόλου, βρέθηκε σε απόσταση βολής και ήταν έτοιμο να χτυπήσει με δύο τορπίλες. Εκείνη τη στιγμή η τορπιλάκατος χτυπήθηκε στέλνοντας στο θάνατο τον ίδιο. Είχε προλάβει ωστόσο με τα αντιαεροπορικά να καταρρίψει δύο τουρκικά αεροσκάφη. Περάσανε χρόνια για να αναγνωρίσει η Ελληνική Πολιτεία τη θυσία του, η οποία ήταν η πρώτη αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αν επέλεγε τον δρόμο που επέλεξαν άλλοι, λίγες μέρες μετά την εισβολή θα επέστρεφε στην Ελλάδα, καθώς στις 24 Ιουλίου, ολοκληρωνόταν η διετής μετάθεση του στη Κύπρο.

Η Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) με τεράστιες απώλειες άντεξε στη πρώτη φάση της εισβολής καταφέρνοντας να δημιουργήσει σημαντικό κόστος στις τουρκικές δυνάμεις. Ακόμα και όταν κατά τη περίοδο της εκεχειρίας οι Τούρκοι επιχείρησαν να καταλάβουν το στρατόπεδο, το Γενικό Επιτελείο ζητούσε να μην υπάρξει απάντηση και να τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός, κάτι που δεν τήρησαν αυτοβούλως οι αξιωματικοί και οι στρατιώτες βλέποντας τις τουρκικές δυνάμεις να πλησιάζουν σε απόσταση αναπνοής. Ακολούθησε ο δεύτερος γύρος της εισβολής ο οποίος ήταν καθοριστικός. Η ΕΛΔΥΚ έδωσε άνιση μάχη και αποδεκατίστηκε αφού αφέθηκε χωρίς αεροπορική κάλυψη και κάλυψη πυροβολικού να αντιμετωπίσει μια επίθεση στην οποία οι Τούρκοι έριξαν τις καλύτερες δυνάμεις τους. Ακόμα και σε αυτή τη χαμένη μάχη της ΕΛΔΥΚ βρέθηκαν άνθρωποι όπως ο Μανιάτης λοχαγός Σωτήρης Σταυριανάκος που με νύχια και με δόντια πολέμησαν ακόμα και με ένα πιστόλι εναντίον αρμάτων. Κάποια στιγμή ένας από τους στρατιώτες τον ρώτησε: «Δε μου λες, κύριε Λοχαγέ εμείς εδώ οι λίγοι, τι κάνουμε; Τι παριστάνουμε; Τους 300 του Λεωνίδα; Γιατί όσο και να αντέξουμε, όσο και να κρατήσουμε, σε κάποια στιγμή θα πέσουμε». Η απάντηση του Σταυριανάκου δεν χωρούσε παρανοήσεις: «Άκουσε να σου πω Λοχία. Είμαστε Έλληνες Στρατιώτες, εδώ είναι Ελλάδα και είμαστε υποχρεωμένοι να πέσουμε μέχρι ενός. Τα άρματα θα περάσουν από πάνω μας».

Ο Μανιάτης λοχαγός Σωτήρης Σταυριανάκος

KYPROS_LOXAGOS_SOTIRIS_STAURIANAKOS
Ο αντισυνταγματάρχης Στυλιανός Καλμπουρτζής, διοικητής της 181 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού, μετά από τριήμερη άνιση μάχη με καταδρομείς του Τουρκικού στρατού , έπεσε ηρωικά μαζί με 37 άνδρες του, στην διάβαση Πέλλα Πάϊς -Συγχαρί, στην οροσειρά του Πενταδακτύλου.
Αυτοί που θυμούνται τις τελευταίες στιγμές αναφέρουν την υπεράνθρωπη προσπάθεια, που κατέβαλε τις κρίσιμες ώρες της τελικής μάχης εκθέτοντας τον εαυτό του σε θανάσιμο κίνδυνο βάλλοντας μόνος από προωθημένη θέση πυροβολικού για να καλύψει την ασφαλή αποχώρηση των στρατιωτών του. Η τύχη του Καλμπουρτζή αγνοείτο από τις 23 Ιουλίου 1974. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 ένας Τουρκοκύπριος παρέδωσε στην Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων το περίστροφο του και την βέρα του γάμου του. Τα οστα του είχαν βρεθεί σε ομαδικό τάφο το 2011 και ταυτοποιήθηκαν με DNA το 2015.

Ο αντισυνταγματάρχης Στυλιανός Καλμπουρτζής

KYPROS_ANTUSYNTAGATARXHS_STYLIANOS_KALMPOYRTZIS
Στο αεροδρόμιο Λευκωσία οι καταδρομείς που έφτασαν με τα αεροσκάφη ΝΟΡΑΤΛΑΣ από τη Κρήτη, βρέθηκαν πριν ακόμα προσγειωθούν, στο στόχαστρο των ελληνικών δυνάμεων που νόμιζαν πως τα αεροσκάφη ήταν τουρκικά. Κάποια προσγειώθηκαν και οι καταδρομείς μπόρεσαν να υπερασπίσουν την τιμή των ίδιων και της Ελλάδας. Δυστυχώς οι καταδρομείς και το πλήρωμα του ΝΟΡΑΤΛΑΣ «Νίκη-4» σκοτώθηκαν πλην του Θανάση Ζαφειρίου που έκανε άλμα στο κενό και απεβίωσε το 2016. Αυτοί οι άνθρωποι μόλις προσφάτως ταυτοποιήθηκαν και τα οστά τους παραδόθηκαν στους συγγενείς τους. Θάφτηκαν μαζί με ο αεροπλάνο τους στο σημείο που έπεσαν.Την ίδια ώρα στη Πάφο, ο Κερκυραίος πλωτάρχης Ε. Χανδρινός. παρά το ότι δεν είχε διαταγές κανονιοβόλησε τον τουρκικό θύλακα και στη συνέχεια παραπλάνησε την τουρκική αεροπορία, η οποία αναζητώντας το αρματαγωγό «Λέσβος» βύθισε δύο τουρκικά αντιτορπιλικά.

Ο Κερκυραίος πλωτάρχης Ε. Χανδρινός
KYPROS_PLOTARXHS_ELEFTHERIOS_XANDRINOS
Στιγμές ηρωισμού θυμούνται ακόμα και σήμερα οι κάτοικοι της ευρύτερης Λευκωσίας, η οποία δεν έπεσε στα χέρια των Τούρκων. Ο τότε ταγματάρχης Δ. Αλευρομάγειρος με το 336 Τάγμα Πεζικού μπόρεσε να κρατήσει τις γραμμές και να καθηλώσει τους Τούρκους στα σημεία που βρισκόντουσαν και πριν την εισβολή (Πράσινη Γραμμή).

Ο τότε ταγματάρχης Δ. Αλευρομάγειρος

KYPROS_TAGMATARXHS_DHMHTRHS_ALEUROMAGEIROS
Στα υψώματα του Πενταδακτύλου, οι Μοίρες Καταδρομών κρατούσαν τις θέσεις τους και προωθήθηκαν πολλές φορές καταλαμβάνοντας το στρατηγικής σημασίας κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα που δεσπόζει της Κερύνειας. Σε μια από τις μάχες ο διοικητής της 33ης Μοίρας καταδρομών Ταγματάρχης Γιώργος Κατσάνης, από το Σιδηρόκαστρο, άκουσε να τον φωνάζουν με το όνομα του και νόμισε ότι επρόκειτο για Έλληνες. Μόλις σηκώθηκε να δει τι συμβαίνει τον θέρισε μια ριπή και έμεινε νεκρός στα βράχια. Οι Τούρκοι γνώριζαν τα ονόματα όλων των Ελλήνων αξιωματικών και μάλιστα τα φώναζαν τυχαία σε μάχες που οι αντίπαλες δυνάμεις βρισκόντουσαν κοντά.

Ο διοικητής της 33ης Μοίρας καταδρομών Ταγματάρχης Γιώργος Κατσάνης

KYPROS_TAGATARXHS_GEORGIOS_KATSANIS
Θα μπορούσε να γίνει αναφορά και σε πολλούς άλλους όπως ο Λοχαγός της ΕΛΔΥΚ Βασίλης Σταμπουλής που έμεινε μέχρι τέλους στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, όταν πια το κατέλαβαν οι Τούρκοι και άρχισαν να αποκεφαλίζουν ακόμα και τα πτώματα, για να φωτογραφηθούν ως ήρωες με τα κεφάλια Ελλήνων. Ο ηρωϊκός θάνατος, δεν μειώνει σε καμία περίπτωση των ηρωισμό αυτών που επέζησαν και ήταν αρκετοί, όπως ο Αντισυνταγματάρχης Παναγιώτης Σταυρουλόπουλος, ο Ταγματάρχης Γιώργος Παπαμελετίου, ο καταδρομέας Μανώλης Μπικάκης και πολλοί άλλοι που σήμερα δεν είναι στη ζωή, και δεν μπόρεσαν να δουν όσο ζούσαν τις θυσίες των συμπολεμιστών τους να δικαιώνονται.

Ο Ταγματάρχης Γιώργος Παπαμελετίου

KYPROS_ANTISYNTAGMATARXHS_GIORGOS_PAPAMELETIOY


TOYRKIKH_EISBOLH2
TOYRKIKH_EISBOLH1
TOYRKIKH_EISBOLH
Τρεις έγχρωμες φωτογραφίες από το αρχείο του τουρκικού στρατού

TOYRKIKH_EISBOLH_1_EGXROMH
TOYRKIKH_EISBOLH_2_EGXROMH
TOYRKIKH_EISBOLH_3_EGXROMH
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (43)

...

Ελδυκ 310...

ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΥΠΡΙΟΣ

Καλύτερα να μάθετε λίγη ιστορία από τα πραγματικά γεγονότα παρά από τα διάφορα παραμύθια με τα οποία οι διάφοροι επιτήδιοι δηλητηρίασαν την σκέψη του λαού προς όφελος των 2 "εθναρχών" Καραμανλή και Μακάριου. Ο Σαμψών κάθε άλλο παρά γραφικός. Πραγματικός Έλληνας πατριώτης που ανάλαβε στην πιό δύσκολη στιγμή για να αποτρέψει τον αδελφοκτόνο πόλεμο που κάποιοι άλλοι ήθελαν. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις πριν λίγες μέρες του Τάκη Τσαγκάρη (εφεδρικο Μακαρίου) για τον ρόλο και την δραση του αείμνηστου Νίκου Σαμψων στο πραξικόπημα. Αλήθεια γιατί περίμενε 44 χρόνια ο εν λόγω κύριος για να πεί την αλήθεια? Δώστε επιτέλους τον φάκελο της Κύπρου που βρίσκεται θαμμένος στα υπόγεια της βουλής των Ελλήνων, στον λαό να μάθει επιτέλους πως οι Μακάριος και Καραμανλής ήταν οι 2 νεκροθάφτες της Κύπρου.

Γιάννης

Η κύρια ευθύνη για την Κυπριακή τραγωδία ανήκει στην Ελληνική χουντική κυβέρνηση,με το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου.Ο στρατός ,όπως τον έζησα εγώ,κατα την διάρκεια της επιστρατεύσεώς μου,ήταν σε διάλυση,ανίκανος για κάθε στρατιωτική επιχείρηση.Τα τεθωρακισμένα ήταν στην συντριπτική τους πλειοψηφία στην περιοχή των Αθηνών,για να είναι έτοιμα για την προστασία της κυβέρνησης της Χούντας.Και παρέμεναν εκεί μετά την πτώση της Χούντας ,για να εκβιάζουν την κυβέρνηση Καραμανλή.Και έφυγαν προς τα σύνορα μετά από εντολή του Καραμανλή,ο οποίος απείλησε τους στρατιωτικούς ότι, σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους, θα βγει και θα τους καταγγείλει στον Ελληνικό λαό.Σημειώνω ότι για αρκετό χρόνο ο Καραμανλής,κοιμήθηκε πολλές φορές σε διαφορετικό κάθε φορά πλοίο ,για λόγους ασφαλείας.

Πλατύφυλλος (βασιλικός)

Το τι συνέβη από την στιγμή της εισβολής και έπειτα είναι ένα θέμα. Δεν περιμέναμε την Κύπρο για να μάθουμε πως η γειτονιά μας δεν βγάζει ιππότες αλλά εν δυνάμει καθάρματα και το ποιοί είναι οι Τούρκοι. Τα αίτια είναι τόσο παλιά που τα συμπεράσματα από μια ιστορική φάση της εξέλιξης του Κυπριακού, είναι ατελή. "Φάκελλος Κύπρου" δεν υφίσταται για να ανοίξει. Υπάρχει σειρά εγγράφων, καταθέσεων, μαρτυριών κλπ που μετά από τόσα χρόνια είναι λίγο πολύ γνωστές και διαθέσιμες. Τα σημαντικότερα γεγονότα (που πρέπει να ερμηνεύονται στο ιστορικό πλαίσιο που συνέβησαν) περιληπτικά: Η Κύπρος δεν ήταν στα αρχικά σχέδια όσων ετοίμαζαν την επανάσταση του 1821, καθώς ο Κυπριακός Ελληνισμός είχε επιλέξει να μην επαναστατήσει εναντίον της Οθ. Αυτοκρατορίας. Για τον ίδιο λόγο, μετά την επανάσταση, οι μεγάλες δυνάμεις υπέδειξαν στον Καποδίστρια πως δεν μπορούσε για θεωρεί την Κύπρο ως έδαφος που μπορεί να διεκδικήσει το νεοσύστατο Ελληνικό κράτος. Μετά το 50 και το δημοψήφισμα, οι Άγγλοι ζήτησαν από την Ελλάδα δεκαετή σταδιακή μετάβαση προς την ανεξαρτησία. Η Ελλάδα από διμερές, έκανε το θέμα διεθνές στα Η.Ε. και ηττήθηκε. Έτσι όμως μπήκαν στο κάδρο οι Τούρκοι. Οι συμφωνίες Λονδίνου/Ζυρίχης έθαψαν την Ένωση και δημιούργησαν μη βιώσιμο κράτος με δυσανάλογα μεγάλη συμμετοχή των Τούρκων στην διοίκηση. Η Ελλάδα ήταν στο ΝΑΤΟ, χωρίς την Ένωση η Κύπρος έμενε εκτός. Ο Μακάριος επέλεξε τους αδεσμεύτους και από Ενωτικός (μετά τις Σευχέλλες) έγινε υπέρμαχος της ανεξαρτησίας (ίσως για να επιδιωχθεί η Ένωση αργότερα, ίσως από αρχομανία). Οι Αμερικάνοι ήθελαν την Κύπρο στο ΝΑΤΟ. Με το θάψιμο της Ένωσης, ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό, ήταν η διχοτόμηση με διπλή ένωση στο μέλλον (αφού πλέον έπαιζαν οι ΤΚ) και πάση (από έλληνικής μάλλον πλευράς-όπως και σήμερα) θυσία, αποφυγή ενός ελληνοτουρκικού πολέμου (που ήταν ο στόχος της ΕΣΣΔ). Τη δουλειά την έκαναν μέσω των αρχηγών των επιτελείων που ανέλαβαν να παραμυθιάζουν τον Ιωαννίδη (περί ισχύος των ΕΔ) και τον Καραμανλή αργότερα (περί αδυναμίας των ΕΔ). Οι Ελλαδίτες ήταν σε μόνιμη διχόνοια (Βασιλιάς, Πολιτικοί, Απριλιανοί), στην Κύπρο Μακαριακοί και ΕΟΚΑ Β. Το 74, οι Τούρκοι πήραν τα ποσοστά που τους έδιναν οι συνθήκες της Ζυρίχης/Λονδίνου και σε έδαφος, οι Άγγλοι κράτησαν τις βάσεις, η ΕΣΣΔ δημιούργησε κρίση στο ΝΑΤΟ, η Δημοκρατία στην Ελλάδα αποκαταστάθηκε, το Ελληνικό κράτος κράτησε ακέραια τα σύνορά του. Η Μεραρχία (χωρίς αεροναυτική κάλυψη) δεν θα έκανε καμία διαφορά, όπως δεν είχε νόημα και πριν παρα μόνον μέχρι να συγκροτηθεί η ΕΦ.

Ε Ε

Γιατί όμως τελικά δεν έγινε η περιβόητη διπλή ένωση? Μήπως το σχέδιο δεν ήταν αυτό, αλλά η σημερινή κατάσταση που διαιωνίζει το πρόβλημα, ώστε οι "μεγάλες δυνάμεις" να έχουν πάντα δικαίωμα παρέμβασης......?

ΕΛΕΟΣ... ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΧΘΕΣΙΝΟΙ

Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΙ ΕΤΣΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ .ΑΡΚΟΥΣΕ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΣΩΣΕΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΦΗΝΕ Η ΑΡΧΟΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ Η ΙΔΕΟΛΗΨΙΑ ΤΟΥ . ΑΠΟ ΒΗΜΑΤΟΣ Ο.Η.Ε ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ...ΤΕΡΜΑΤΙΣΕ .ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ Ο ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ ΗΤΑΝ ΕΚ ΚΥΠΡΟΥ ΟΡΜΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ ΕΣΤΑΛΗΣΑΝ ΜΕΣΩ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΥ ΣΑΚΟΥ ΕΠΕΙΔΗ Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΘΕΩΡΟΥΣΕ ΟΤΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕ ΜΕ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΗΘΕΛΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ .....ΓΙΑ ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ. ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΕΓΓΛΕΖΟΙ ΕΛΑΒΑΝ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΥΠΟ ΑΠΕΙΛΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ...ΕΑΝ Η ΧΟΥΝΤΑ ΔΕΝ ΣΥΜΜΟΡΦΩΝΟΤΑΝ .

ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΦΥΛΙΟ

Μεταξύ 1970-1974 υπήρχε ελληνικός εμφύλιος πανω στο νησί, δεξιών-αριστερών. Ο Μακαριος φερει ευθύνες που δεν φροντισε να πετυχει συμβιβασμό. Επισης ο Μακαριος δεν ειχε φροντίσει την Αμυνα του νησιού. Και με δικές του δυναμεις. Περα από την ΕΛΔΥΚ, και την διοικουμενη από ελλ. αξ/κους εθνοφρουρά. Ακουσον ακουσον, 3 χρονια ελληνο-ελληνοκυπριακός εμφύλιος! Φταινε κι άλλοι. Αλλά άλλο τα ανθρωπάκια ή τα πιονια ή οι παλαβοί (Ιωαννίδης), κι άλλο οι "αυτοαποκαλούμενοι μεσίες, χαρισματικοί Μεγαλοι Ηγετες διεθνους κλασσης τυπου Μακαριου, Ανδρέα, Τσιπρα. Αυτων το κεφάλι θα μπει στο πιατο μας όταν αποδεικνύονται ανθρωπάκια σαν τα άλλα ανθρωπάκια.

γυρω στο 1994

έπιασαν τυχαία στα χέρια μου κάποια παλιά χαρτιά περιφερειακής υπηρεσίας και φακελοι για καταστροφή και άνοιξα καιμδιαβασα μερικά.Ειδα ένα σήμα της προϊσταμένης υπηρεσίας επί χούντας ακόμη προς την υφιστάμενη σε αυστηρό ύφος οι έγιναν κομμουνιστικές εκδηλώσεις και γιατί επιτρέψαμε να γίνουν κ.λπ.Ποσω ήταν καρφιτσωνενκ ακόμη το αλαντητικο καθησυχαστικο σήμα ότι δεν ήταν κομμουνιστικές εκδηλώσεις αλλά διαδήλωση πολιτών όλων των πολιτικών αποχρώσεων για τη στάση του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών στην τουρκική εισβολή πουνητνα σε εξέλιξη.Την τραγική σημασία αυτού του σήματος την κατάλαβα μετά όταν σε δημοσίευμα διάβασα υπήρχαν εύκολες πολλές δυνάμεις καταδρομών να πάνε στην Κύπρο ,γνωστός μου επιστρατευμενος καταδρομεας μου έλεγε ότι κοιμομασταν φορώντας τα αλεξίπτωτα κάτω απ' τα αεροπλάνα περιμένοντας από στιγμή σε στιγμή αναχώρηση για Κύπρο.Αν πήγαιναν όλες αυτές οι δυνατότητες στην Κύπρο δεν θα έπεφτε στα χέρια των Τούρκων .Αλλά στην Κύπρο δεν πήγαν ποτέ.Λογω αυτού του ύφους των σημάτων τα οποία οι προϊστάμενες υπηρεσίες φρόντιζαν να στέλνουν και στα αθηναϊκά επιτελεία και μάλλον λόγω της υπερβολικής και εξωπραγματικης εκτίμησης της κατάστασης προκειμένου οι συντάκτες να επιβεβαιωσουν την αφοσίωση τους μια πίστη τους στο χουντικό καθεστώς παρουσίασαν μια εικόνα περιφερειακής κομμουνιστικής εξέγερσης και ανάγκασαν τα αθηναϊκά επιτελεία να μη στείλουν τελικα αυτές τις πολλές έτοιμες δυνάμεις καταδρομών στην Κύπρο αλλά να τις σκορπίσουν στις περιφερειακές πολεις μας για την καταστολή της κομμουνιστικής εξέγερσης.Ημουν εφτά χρονών τότε.Με τη γενική επιστράτευση δυγανιεε όλοι οι άνδρες και μείναμε πίσω οι γέροι οι γυναίκες και τα παιδιά.Μπακαληδες και φουρναραιοι έκρυψαν όλα τα τρόφιμα αλευρια για τις οικογένειες τους και δεν ερχόταν ψωμί ούτε υπήρχαν τρόφιμα.Μας λυπηθηκε η κουμπαρα με το μπακάλικο κι εδωσε στη μάνα μου ένα κυβωτιακι γαριδακια(ήταν πεντανόστιμα τότε καμία σχέση με τα σημερινά)και ένα πακετακι φρυγανιές.Ετρωγα ένα γαριδάκι κάθε βραδι και όταν τελείωσαν από μια φρυγανιά.Αρχισα να λυποθυμαω και με είχαν μάθει να πέφτω με τρόπο και να λέω τώρα θα κοιμηθώ και να κουλουριαζομαι όταν λυποθυμουσα γα να μην χτυπάω.Ειχα πληγές στα γόνατα γαιι πήγαινα να τρέξω να παίξω και δεν με κράταγαν τα ποδια μου και σωριαζομουν.Αρχισα να φτύνω αίμα και οι συχωρεμένες γιαγιάδες με ταηζαν αυγα,γαλα γελαδας συνήλθα κάπως.Λεγαν ειναι ματιασμενο ξεματιαστρα μουκανε ξόρκια.Ξαναηλθε ψωμί,η μάνα μου μάθαινε να ξανατρωγω σαν το μωρο βουταγαμε ψωμί τρώγαμε και κλαιγαμε από χαρά

ΚΟΜΜΕΝΗ Η ΠΑΡΑΜΥΘΑ

ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΚΕΦΑΛΕΣ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΑΝ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΑ ΑΛΛΑ ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΗΧΘΗΣΑΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΤΟΥΝ .Ο ΧΟΥΝΤΙΚΟΣ ΓΚΥΖΙΚΗΣ ΟΡΚΙΣΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ .ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΥΠΗΡΞΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΕΤΣΕΒΙΤ ΜΑΚΑΡΙΟΥ .ΑΥΤΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ...ΔΙΕΦΥΓΑΝ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ .ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΘΥΜΑΜΑΙ ΟΗΕΔΕΣ ΝΑ ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΘΥΜΑΜΑΙ 2 ΕΓΓΛΕΖΟΥΣ ΠΙΛΟΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΕΡΡΙΦΘΗΣΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΟ ΕΓΓΛΕΖΙΚΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΦΟΡΟ HERMES NA ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΘΥΜΑΜΑΙ ΕΓΓΛΕΖΙΚΑ ΠΥΡΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΣ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΠΛΗΣΙΟΝ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΘΥΜΑΜΑΙ ΟΗΕΔΕΣ ΡΟΥΦΙΑΝΟΥΣ ΠΡΟΠΟΜΠΟΥΣ ΚΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΡΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΠΙΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΥΨΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΜΕ .ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΠΗΡΕ Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ .ΙΣΩΣ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΥΟ ΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ...ΒΑΣΟΥΛΑ ΗΘΕΛΑΝ ? Η ΚΥΡΟΣ ΠΛΗΡΩΣΕ ΑΚΡΙΒΑ ΤΟ ΦΛΕΡΤΑΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΜΟΣΧΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ .ΤΕΛΙΚΑ Η ΜΟΣΧΑ ΤΟΝ ΠΟΥΛΗΣΕ ΚΙ ΕΤΣΙ ΕΓΙΝΕ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ .ΤΕΛΟΣ...Η ΧΟΥΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΧΟΤΟΜΗΘΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΙ ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΚΑΛΩΣΑΝ Η ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΕΓΙΝΕ ΕΠΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ...Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΕΙΤΑΙ ΜΑΚΡΑΝ .ΤΑ ΞΕΡΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΑ Ο ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ .....Α Λ Λ Α . -

οτι εγινε πραξικόπημα

στην Κύπρο απ' τον Σαμψών το ξέχασες ,ότι οι δικοί μας ιωαννιδικοι πραξικοπηματίες κύκλωσαν πολυορκησαν και σκότωσαν πολλούς αδελφούς Κύπριους της φρουρας του κυπριακού προεδρικού μεγάρου και ότι ανακοίνωσαν ότι ο Μακάριος είναι νεκρός το παραλήπεις

MK2

Αλλαξε τα χάπια σου! Η πληροφορίες που δίνεις για δήθεν συγκρούσεις μεταξύ ΕΚ και Ελληνικής δύναμης κατά την διάρκεια της εισβολής είναι ΨΕΜΑ! Από την πρώτη ΤουρκΙκη βολή ολοι είμαστε μαζί! Ειμουν στο Πέντε Μίλι και ξέρω από πρώτο χέρι. Σωστά, ο Αττίλας 2 έγινε με πρωθυπουργό τον Καραμανλή. Η Κερυνεια ομωσ είχε ήδη πέσει.

Μάνος2016

Οι κυρίως υπεύθυνοι για τα γεγονότα της Κύπρου με σειρά μεγέθους ευθυνών είναι: οι Αμερικάνοι και οι Εβραίοι της Μοσάντ σε συνεργασία με τους Ιωαννίδη, Καραμανλή και Μακάριο. Αν ανοίξει ποτέ ο φάκελος της Κύπρου, θα μάθουμε όλη την αλήθεια…

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης