Η Ράνια Αντωνοπούλου στον ΟΟΣΑ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
antwnopoulou

Από την επιδότηση ενοικίου στο Κολωνάκι, στη Champs Elysees, με οδηγό και προσωπικό σεφ η Ράνια Αντωνοπούλου

Η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας που αποπέμφθηκε μαζί με τον σύζυγό της Δημ. Παπαδημητρίου μετά την αποκάλυψη για το ετήσιο επίδομα ενοικίου ύψους 12.000 ευρώ είναι φαβορί για τη θέση του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ με έδρα το Παρίσι

Αν και έχουν περάσει μόλις λίγοι μήνες από την αποπομπή της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας μετά την αποκάλυψη ότι λάμβανε ετήσιο επίδομα ενοικίου 12.000 ευρώ για ένα σπίτι στο Κολωνάκι, το μέλλον μοιάζει και πάλι ευοίωνο για την εκ Νέας Υόρκης ορμώμενη Ράνια Αντωνοπούλου.

Η ίδια έχει κάθε λόγο να ελπίζει στην πραγμάτωση της πολιτικής της επανόδου, καθώς είναι πρώτη στη λίστα των υποψηφίων για τη θέση του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με έδρα το Παρίσι, με βαθμό αντίστοιχο πρέσβη που υπηρετεί στο εξωτερικό. Πρόκειται, χωρίς αμφιβολία, για μία επιβράβευση της κυβέρνησης στο πρόσωπό της, καθώς το μηνιαίο εισόδημά της θα είναι περίπου 7.500 ευρώ, χωρίς να υπολογίσει κανείς το πολυτελές σπίτι στο κέντρο του Παρισιού, τον οδηγό και τον προσωπικό σεφ.

Επίσης, το όνομα του συζύγου της και πρώην υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου έχει πέσει στο τραπέζι για τη θέση του Ελληνα εκπροσώπου στην Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank) όταν θα λήξει η θητεία του Χρήστου Παπουτσή. Αλλά ακόμα και ο διευθυντής του γραφείου της αναπληρώτριας υπουργού Γρηγόρης Μαλάμης τοποθετήθηκε γενικός διευθυντής του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού).

Τέσσερις μήνες έχουν περάσει από την ηχηρή αποπομπή της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας και τις περιπέτειες του εξοστρακισθέντος στη Σύρο υπουργικού ζεύγους. Σε αντίθεση όμως με τον δημοφιλή ήρωα των κόμικς Λούκυ Λουκ, εκείνοι δεν χάθηκαν καβάλα στ’ άλογό τους στο ηλιοβασίλεμα σιγοτραγουδώντας «είμαι ένας φτωχός και μόνος καουμπόι πολύ μακριά από το σπίτι μου». Ιδίως η κυρία Αντωνοπούλου!

Παρότι πράγματι ήταν μακριά από το σπίτι της, δεν επέδειξε διάθεση να επιστρέψει στην παλιά ακαδημαϊκή ρουτίνα της στη Νέα Υόρκη. Αντιθέτως, σχεδόν αμέσως μετά την απομάκρυνσή της εμφανίστηκε αποφασισμένη να επανακάμψει. Στους λίγους φίλους που την περιέβαλλαν τις πρώτες εκείνες δύσκολες εβδομάδες εξέφραζε το σοκ που της είχε προκαλέσει η κατάφωρη, κατά την ίδια, αδικία που είχε υποστεί. Ετσι αντιμετώπιζε τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφασή της να πάρει επίδομα ενοικίου την ίδια στιγμή που όχι μόνο ψήφιζε περικοπές για τη μεγάλη πλειονότητα του κόσμου, αλλά διαθέτει και μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία. Τα 1.000 ευρώ μηνιαίως της επιδότησης για το διαμέρισμα του Κολωνακίου ήταν ψίχουλα μπροστά στο πάρτυ των εκατομμυρίων που είχε γνωρίσει η χώρα τα προηγούμενα χρόνια. Ετσι τουλάχιστον διατεινόταν, σκιαγραφώντας τον εαυτό της ως αποδιοπομπαίο τράγο και εξιλαστήριο θύμα.

Μάλιστα δεν έκρυβε τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να την απομακρύνει από την κυβέρνηση αδειάζοντάς την, ενώ έφτασε και να καταλογίσει δόλο σε άτομα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Υποστήριζε συγκεκριμένα...πως της τη στήσανε. Και τούτο διότι λίγο προτού υποβάλει την παραίτησή της, όταν έγινε γνωστό ότι εισέπραττε την επίμαχη επιδότηση, ο Αλέξης Τσίπρας της είπε να περιμένει. Λίγο αργότερα, όμως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος της έδειξε την πόρτα της εξόδου με τις δηλώσεις του. Το ζεύγος μάλιστα έχει αναπτύξει μία θεωρία: ότι η αποκάλυψη του επιδόματος είχε μεθοδευτεί εκ των έσω έτσι ώστε να πληγεί το προφίλ της αναπληρώτριας υπουργού και να συμπαρασύρει και αυτό του συζύγου της για να αδειάσει η θέση στο υπουργείο Οικονομίας.

Οι σχέσεις με τον Δραγασάκη

Εκτός από ορισμένους φίλα προσκείμενους δημοσιογράφους, με τους οποίους η πρώην υπουργός κατέστρωσε κάποιες «παρεμβάσεις» που εν τέλει δεν βρήκαν την απήχηση που ήλπιζε, ανακάλυψε έναν πολύτιμο σύμμαχο στο πρόσωπο του Γιάννη Δραγασάκη.
Η Ράνια Αντωνοπούλου και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου είχαν ανέκαθεν περίπλοκες σχέσεις με τον «Νέστορα» του ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκίνησαν έχοντας την εύνοιά του και στην πορεία απομακρύνθηκαν από τον κύκλο επιρροής του, ανοίγοντας πανιά για νέες συμμαχίες. Μετά την ταπεινωτική τροπή που πήραν τα πράγματα, όμως, οι περισσότεροι εκ των συντρόφων τους είδαν με ανακούφιση, ακόμα και ικανοποίηση, την απομάκρυνσή τους. Εξάλλου, τους θεωρούσαν «αλεξιπτωτιστές». Το ζευγάρι δήλωσε απογοητευμένο από το γεγονός ότι κανένα από τα υπόλοιπα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου δεν του έτεινε χείρα βοηθείας ή συμπαράστασης.

Μετά την αποχώρησή τους από την κυβέρνηση, η Ράνια Αντωνοπούλου φρόντισε να επαναπροσεγγίσει τον Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος, εκτός από αντιπρόεδρος, έχει αναλάβει και το χαρτοφυλάκιο του συζύγου της. Η εύνοιά του είχε ιδιαίτερη αξία και για έναν ακόμα λόγο: έχει στο χαρτοφυλάκιό του ευκαιρίες που φαντάζουν ιδιαίτερα ελκυστικές. Η Ράνια είχε βάλει στο στόχαστρό της τη θέση του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ που εδρεύει στο γοητευτικό Παρίσι. Πρόκειται για μία θέση που δεν απομακρύνει μονάχα τον κάτοχό της 2.872 χλμ. μακριά από τη δυσχερή καθημερινότητα της Αθήνας, αλλά και του εξασφαλίζει πολύ υψηλό μισθό ευρώ, ένα σπίτι στη γαλλική πρωτεύουσα και έναν οδηγό.

Η Μπιρμπίλη του ΠΑΣΟΚ

Αξίζει να θυμίσουμε ότι στην ίδια θέση στο Παρίσι είχε σταλεί και η Τίνα Μπιρμπίλη, άλλοτε στενή συνεργάτιδα του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και υπουργός στην κυβέρνησή του. Η διαμονή της σε διαμέρισμα 300 τ.μ. σε μία από τις καλύτερες συνοικίες στο Παρίσι, δίπλα στη Champs Elysses, τότε στοίχιζε στον Ελληνα φορολογούμενο 8.000 ευρώ τον μήνα ή, αλλιώς, περίπου 200.000 ευρώ στα δύο χρόνια όπου κατείχε σε εκείνο το αξίωμα. Είχε επιλέξει ένα εντυπωσιακό διαμέρισμα 300 τετραγωνικών στον 4ο όροφο ενός εξαώροφου νεοκλασικού κτιρίου, ενώ η μεταφορά της οικοσκευής της από το διαμέρισμά της στην Αθήνα επιβάρυνε τον δημόσιο κορβανά με άλλα 4.428 ευρώ. Η αλλοτινή «πράσινη κυρία» του ΠΑΣΟΚ, όμως, αποτελεί μακρινό παρελθόν.

Την αντικατέστησε ο ακαδημαϊκός Γεώργιος-Στυλιανός Πρεβελάκης στις 10 Ιουνίου του 2013. Ο καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης τοποθετήθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά. Καθώς ζούσε ήδη και εργαζόταν στο Παρίσι δεν επιβάρυνε με κόστος διαμονής το δημόσιο ταμείο. Τον κ. Πρεβελάκη αντικατέστησε ο σεβαστός καθηγητής Οικονομικών Γιώργος Κριμπάς, ο οποίος είχε βρεθεί ξανά πριν από 14 χρόνια στην ίδια θέση. Ο Γιώργος Κριμπάς ορίστηκε σεαυτή τη θέση στις αρχές Ιουνίου του 2015 σε ηλικία 79 ετών. Παρότι το βιογραφικό του είναι ιδιαίτερα πλούσιο, καθώς έχει διατελέσει πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, αντιπρύτανης Οικονομικών και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αθηνών και κοσμήτορας της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, η ηλικία του είχε προκαλέσει κάποια ερωτηματικά. Η εργασία του, όμως, στον ΟΟΣΑ αυτά τα τρία χρόνια είναι κατά γενική ομολογία εντυπωσιακά θετική. Εκτός αυτού, ενδεικτικό του ήθους του είναι ότι έχει επιλέξει να μένει σ’ ένα μικροσκοπικό και οικονομικό διαμέρισμα.

Μάχιμος παραμένει ο σύζυγος της Ράνιας Αντωνοπούλου, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος επέστρεψε στη Νέα Υόρκη και στο Ινστιτούτο Λεβί. Το όνομά του ακούγεται για τη θέση του Ελληνα εκπροσώπου στην Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank) όταν θα λήξει η θητεία του Χρήστου Παπουτσή

Αν πιστέψουμε τις πληροφορίες, ο κ. Δραγασάκης δεν θα του ανανεώσει τη θητεία και πιθανά θα τον αντικαταστήσει με τη Ράνια Αντωνοπούλου. Αν αυτές επιβεβαιωθούν, θα δούμε αν η πρώην αναπληρώτρια υπουργός αυτή τη φορά θα επιδείξει λιτά γούστα ή θα επανέλθει στο μονοπάτι της Τίνας Μπιρμπίλη. Εξάλλου η... σκιά του διαμερίσματος στο Κολωνάκι ακόμα την ακολουθεί.

Το τι θα γίνει θα το μάθουμε μέσα στον Ιούλιο. Απ’ ό,τι μαθαίνουμε, πάντως, η κυρία Αντωνοπούλου είναι μέχρι τώρα η πρώτη υποψηφιότητα στην κούρσα. Μόνο εμπόδιο, το «σκανδαλάκι» με το επίδομα ενοικίου. Εκεί στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης βέβαια το σκέφτονται, τους προβληματίζει πώς θα φανεί να ξαναμπλεχτεί το όνομά της με επίδομα ενοικίου, έστω κι αν αυτό προβλέπεται. Είναι αξιοπερίεργο, εξάλλου, να επιβραβεύεται μία υπουργός που έπληξε το περιβόητο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.

Από την έντυπη έκδοση

ΣΧΟΛΙΑ (33)

G.K

Φάγανε! φάγανε!! φάγανε!!! τ αριστερά λαμόγια. Κατά τ άλλα... συγκυβερνάνε, για να βγάλουν την Ελλάδα από τα μνημόνια...που οι άλλοι μας έβαλαν! και για να καταπολεμήσουν τη διαφθορά... όπως διατείνονται τα ΣΥΡΙΖΟ ΑΝ-Θ-ΕΛΟ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ!!!

chris

Αίσχος! Την διώχνουν από την ηλιόλουστη Ελλάδα για το καταθλιπτικό Παρίσι για ένα ξεροκόμματο.

ΑΗΔΙΑΣΜΕΝΟΣ

Που βλεπετε το περιεργο; Αριστερη και προοδευτικη δεν ειναι η κυρια; τι περιμενατε, να πεινασει σαν κι αυτους τους χαχολους που ακομη το σκεφτονται μηπως πρεπει να ξαναψηφισουν Τσιπρα και Σια;

λενα

Και του πατέρα μου, που δούλευε ως τα 65 και παίρνει 520 ευρώ σύνταξη, θα του τα κόψουν, για να ...σωθεί το Κράτος! Ξευτιλισμένοι! Θέλουν να λέγονται και αριστεροί...

Simos

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΦΑΣΙΣΤΕΡΑ Α Α Α Α !!!

κκκ

Ομορφα, σιωπηλα και μασονικα. Εκατονταδες χιλιαδες ανα τον κοσμο με υφος και δηθεν σοβαροτητα, μοιραζουν τιτλους και προεδριλικια μεταξυ τους, συνηθως αν οχι παντα εις βαρος καλυτερων που ομως δεν ανηκουν σε καποια φιλοσοφικη λεσχη.... (εκει που αν βρεθειτε σε συναξη, δειπνο και λοιπα, δεν θα πιστευετε ποσοι βλαμμενου να χασκογελανε ειναι μαζεμενοι). Και εις ανωτερα Ρανια και εις υγεια των κοροιδων...

ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΙ

Αυτά παθαίνει όποιος μπορεί και πίνει τό αίμα του Ελληνικού λαού....αμοίβεται πλουσιοπάροχα για τις υπηρεσίες του...

Τσυριζοτύφλακας

Ήταν δίκαιο, έγινε πράξη!....με ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΗΘΟΣ!

Γιώτα

Αχ αυτοί οι δεξιοί, όλο προωθούν την οικογενειοκρατία και την πολιτική νομενκλατούρα. Όλα αυτά, μην εχετε καμία αμφιβολία ο,τι τα έκαναν οι δεξιοί, οι κομμουνιστές δεν θα έκαναν τετοια αισχρά πράγματα.

Φιλήμων

Σαμπάνια - χαβιάρι - και Βελουχιώτη Άρη. Βίβα λα ρεβολουθιόν.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

onasio98

Όπως ανακοίνωσε το Ωνάσειο, οι μεταμοσχεύσεις πνευμόνων θα πραγματοποιούνται στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο με τη συνεργασία του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν» και του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής «Σισμανόγλειο

agkyra

Την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι συζητήσεις Ελλάδας - Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η τουρκική πολεμική αεροπορία έκανε νέες παραβιάσεις - Σε δύο περιπτώσεις οι αναχαιτίσεις εξελίχθηκαν σε εμπλοκές