Οι δικηγόροι ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό για τη διαμεσολάβηση

dik07

Μύδροι της Ολομέλειας του ΣτΕ κατά του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, στον οποίο καταλογίζει «έλλειψη σεβασμού προς θεσμοθετημένες διαδικασίες της Ελληνικής Δικαιοσύνης και της συνταγματικής δικαιοταξίας»

Την άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητά η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε σήμερα στην Κοζάνη, για το ζήτημα της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης μετά την απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που την έκρινε αντισυνταγματική, άλλα και για θέματα που απασχολούν τη Δικαιοσύνη.

Παράλληλα, η Ολομέλεια υπογραμμίζει ότι η εμμονή του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή να εφαρμόσει το νόμο 4512/2018 για την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης, παρά την απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, συνιστά, κατ’ ελάχιστον, έλλειψη σεβασμού προς θεσμοθετημένες διαδικασίες της Ελληνικής Δικαιοσύνης και της συνταγματικής δικαιοταξίας, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί σοβαρή ανασφάλεια δικαίου στον Έλληνα πολίτη.

Η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, αναφορικά με την απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης (ν. 4512/2018), σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι το δικηγορικό σώμα έχει ταχθεί, κατ’ επανάληψη, υπέρ των εναλλακτικών μορφών επίλυσης των διαφορών, όπως η διαιτησία και η διαμεσολάβηση, που προβλέπονται θεσμικά και από τον Κώδικα Δικηγόρων.

Και εξηγεί η συντονιστική επιτροπή, ότι από την αρχή της εισαγωγής προς ψήφιση του ν. 4512/2018 εξέφρασε το δικηγορικό σώμα τη διαφωνία του ως προς την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης, όπως αυτή προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο, χωρίς συντεχνιακές προσεγγίσεις. Αιτιάσεις που ασπάστηκε παράλληλα και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής.

Παρά τις όποιες σημαντικές αλλαγές επήλθαν στο ψηφισθέν νομοσχέδιο, το ζήτημα της ανεμπόδιστης πρόσβασης του πολίτη στην Δικαιοσύνη, ειδικά σε διαδικασίες μεγάλης κοινωνικής και οικονομικής σημασίας (αυτοκίνητα, οικογενειακές διαφορές κ.λπ.), δεν αντιμετωπίσθηκε επαρκώς, συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Η υιοθέτηση της όποιας μορφής εναλλακτικής επίλυσης διαφορών πρέπει να γίνεται με τρόπο που να μην δυσχεραίνει την πρόσβαση του πολίτη και μάλιστα του οικονομικά αδύναμου στον φυσικό του δικαστή», υπογραμμίζει η συντονιστική και προσθέτει:

«Η απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, όπως έχει δει το φως της δημοσιότητας, ήρθε να επιβεβαιώσει τις αιτιάσεις τόσο του δικηγορικού σώματος όσο και της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής για την μη συμβατότητα των σχετικών διατάξεων με το Σύνταγμα και το Ενωσιακό Δίκαιο».

Όμως, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση: «Η εμμονή του υπουργού στην εφαρμογή του ν. 4512/2018 ως προς την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης, παρά την απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, συνιστά, κατ’ ελάχιστον, έλλειψη σεβασμού προς θεσμοθετημένες διαδικασίες της Ελληνικής Δικαιοσύνης και της συνταγματικής δικαιοταξίας. Ταυτόχρονα δημιουργεί σοβαρή ανασφάλεια δικαίου στον Έλληνα πολίτη, ο οποίος θα κληθεί από τον Οκτώβριο 2018 να επιλύσει τις διαφορές του σε ένα κλίμα αβεβαιότητας από τον διάχυτο έλεγχο της συνταγματικότητας των σχετικών διατάξεων από όλους τους δικαστικούς σχηματισμούς της χώρας, παρά την δεδομένη έκφανση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Θα αποτελέσει δείγμα σεβασμού του Συντάγματος και των νόμων η εξ υπαρχής ρύθμιση του συγκεκριμένου ζητήματος, μετά από διάλογο με τους όλους εμπλεκόμενους φορείς».

Τέλος, η συντονιστική επιτροπή (σε συνέχεια και του από 19.3.2018 αιτήματος), ζητά άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να τον ενημερώσει όλα τα θέματα που αφορούν στην Ελληνική Δικαιοσύνη και ιδίως εκείνα που επηρεάζουν καταλυτικά την ορθή και ταχεία απονομή της.

ΣΧΟΛΙΑ (4)

Ο μόνος λόγος

για τον οποίο διαμαρτύρονται οι δικαστικοί, είναι γιατί θέλουν τη ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ Μεσολάβηση. Θέλουν με άλλα λόγια να την κάνουν αυτοί τη διαμεσολάβηση. Όσο για τα περί υποχρεωτικότητας, αν διαβάσετε το νόμο θα δείτε ότι μόνο υποχρεωτική δεν είναι. Και αυτό, γιατί ο νόμος σαφώς λέει ότι αν στην πρώτη συνάντηση τα μέρη αποφασίσουν ότι δεν θέλουν να γίνει διαμεσολάβηση, μπορούν να το κάνουν. Δείτε τη λέει και η ελληνική ένωση διαμεσολαβητών για το θέμα [...]

Τα λεφτά σας...

...να τα φάτε, οι δικηγόροι με γιατρίνες και οι γιατροί με δικηγορίνες !

ΗλιαςΤ

Πριν πετάξεις τη μπαρούφα σου, μάθε τι παίζεται με την υποχρεωτική διαμεσολαβηση, παντογνωστη του πληκτρολόγιο! Για παράδειγμα : οταν τρακάρει κάποιος με το αυτοκίνητο, και θέλει να πάει δικαστικά, δεν θα μπορεί. Θα πρέπει να λύσει το θέμα με διαμεδολαβητη που θα χρεώνει όσο θέλει. Το θέλεις πράγματι αυτό; Ξεκολλάτε!!

..

και οι δικηγοροι οσο θελουν χρεωνουν. που ειναι η διαφορα;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ekpa

Το πρόγραμμα Βασικής Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών του ΚΕΔΙΒΙΜ του ΕΚΠΑ μπορεί να ανοίξει τον δρόμο ώστε οι μετέχοντες να συμπεριληφθούν στη λίστα διαπιστευμένων διαμεσολαβητών – Η περίοδος των αιτήσεων θα διαρκέσει έως τις 6 Μαΐου

oikos_anoxis

Απίστευτες ιστορίες από γυναίκες σε οίκο ανοχής: «Έχει έρθει κοπέλα με οικονομικά προβλήματα με την συγκατάθεση του ίδιου της του άντρα» - «Τυφλός νέος ήρθε με τη μητέρα του στον οίκο ανοχής» - «Είμαστε υπερήφανες που είμαστε ιερόδουλες» - «Δεν κλέψαμε, δεν κάναμε κάτι κακό»