Ικανοποιημένοι οι καθηγητές από την απαγόρευση Γαβρόγλου για κινητά στα σχολεία: Τι ισχύει σε άλλες χώρες

proavylio-matheis-1

Σε μια κίνηση αλά Μακρόν προχώρησε ο υπουργός Παιδείας με εγκύκλιο που εξέδωσε για το θέμα

Τα κινητά θα αναγκασθούν να αποχωριστούν τη νέα σχολική χρονιά οι μαθητές  προκειμένου να περιορισθούν τα φαινόμενα bullying και να συγκεντρωθούν οι μαθητές στα βιβλία τους. Στα βήματα του Μακρόν φαίνεται ότι κινείται ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, ο οποίος πριν αρχίσει το νέο σχολικό έτος βάζει «μπλόκο» στη χρήση κινητού τηλεφώνου στα σχολεία. Το θέμα της χρήσης ή όχι του κινητού τηλεφώνου στα σχολεία είναι ένα θέμα που απασχολεί καθημερινά γονείς μαθητές και καθηγητές. Οι ειδικοί επισημαίνουν πάντως ότι τα κινητά στις περισσότερες περιπτώσεις αποσυντονίζουν τους μαθητές. Την ίδια ώρα γιατροί κάνουν λόγο για επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση μικρών παιδιών στην ακτινοβολία.

Το ζήτημα της χρήσης κινητού τηλεφώνου στα σχολεία προκαλεί αντιθέσεις καθώς από τη μια οι γονείς θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να βρίσκουν τα παιδιά τους ανά πάσα στιγμή ενώ από την άλλοι οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται για τις ενοχλήσεις την ώρα του μαθήματος.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος μιλώντας στο protothema.gr επισημαίνει ότι η κατάσταση - παρά το το γεγονός ότι ήδη ίσχυε η απαγόρευση για μέσα στην τάξη - είναι δύσκολη. Μαθητές τραβούν με το κινητό τους βιντεάκια με τους καθηγητές τους και τα «ανεβάζουν» στο Youtube, οπότε είμαστε ικανοποιημένοι από αυτή την απόφαση του υπουργείου, επισημαίνει. Οι καθητηγές, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, δεν μπορούν να ψάξουν στις τσάντες των μαθητές αλλά αυτοί θα τιμωρούνται αν βγάλουν τα κινητά στο σχολείο. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι περιστατικό που συνέβη παλαιότερα σε σχολείο της Λαμίας, όταν μαθητής «ανέβασε» βιντεάκι με συμμαθήτρια του στις τουαλέτες του σχολείου και στη συνέχει αυτό αναμεταδόθηκε από τοπικό σταθμό.

Το τοπίο στις άλλες χώρες

Όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο Γάλλος διπλωμάτης και πρεσβευτής της Γαλλίας στην Αμερική, Ζεράρ Αρό, η χρήση των κινητών τηλεφώνων από μαθητές στα σχολεία, θα σταματήσει, άμεσα.

Τα κινητά τηλέφωνα απαγορεύονται ήδη στις αίθουσες διδασκαλίας στη Γαλλία, αλλά από τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους, οι μαθητές των δημοτικών και των γυμνασίων δεν θα μπορούν να τα παίρνουν μαζί τους στα διαλείμματα, τις ώρες που γευματίζουν και μεταξύ των μαθημάτων. Για τον υπουργό Παιδείας της Γαλλίας, Ζαν Μισέλ Μπλανγκέ το θέμα των κινητών τηλεφώνων και των tablets είναι θέμα «δημόσιας υγείας». Περισσότερο από το 90% των παιδιών ηλικίας 12 ετών και πάνω στη Γαλλία έχουν κινητό τηλέφωνο, τονίζεται στο νομοσχέδιο.

Η απόφαση της Γαλλίας έχει προκαλέσει συζήτηση και σε άλλες χώρες, όπως η Βρετανία και η Ιρλανδία, για το αν θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Παρισιού και να απαγορεύσουν τα κινητά τηλέφωνα στις σχολικές αίθουσες. Στη Γερμανία οι μαθητές συνηθίζουν να έχουν μαζί τους κινητά αλλά δεν επιτρέπεται να τα χρησιμοποιούν στο σχολείο.

«Τα κινητά τηλέφωνα είναι μια τεχνολογική πρόοδος, όμως δεν μπορούν να μονοπωλούν τις ζωές μας», τόνισε ο Μπλανκέ στη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI.

«Δεν μπορείς να κινηθείς σε ένα κόσμο τεχνολογίας, αν δεν μπορείς να διαβάσεις, να γράψεις, να μετρήσεις, να σεβαστείς τους άλλους και να εργαστείς σε μια ομάδα», πρόσθεσε.

Βάσει της πιο πρόσφατης τροποποίησης του νομοσχεδίου από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος η απαγόρευση θα αφορά και τους καθηγητές. Ωστόσο ο Μπλανκέ εκτίμησε ότι αυτή η πρόσθήκη δεν θα περάσει, επισημαίνοντας: «Δεν πιστεύω ότι είναι απαραίτητο».

Ήδη κάποιοι καθηγητές έχουν εκφράσει δημοσίως την αντίθεσή τους, όπως ο Στεφάν Κροσέ γενικός γραμματέας του συνδικάτου των καθηγητών UNSA, ο οποίος δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL ότι αποτελεί προσβολή προς τους ενήλικες, αλλά και κίνδυνο για την ασφάλεια.

Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου επισημαίνουν ότι η χρήση έξυπνων κινητών τηλεφώνων από τα παιδιά της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει επιδεινώσει το μπούλινγκ, έχει διευκολύνει την πρόσβαση στην πορνογραφία και έχει περιορίσει τις κοινωνικές δεξιότητές τους.

Σύμφωνα πάντως με έρευνα του London School of Economics στο ζήτημα των κινητών τηλεφώνων, μετά από την απαγόρευση της χρήσης του κινητού, οι βαθμοί στα τεστ βελτιώθηκαν κατά 6,4%. Ο αντίκτυπος στους κακούς μαθητές ήταν ακόμη σημαντικότερος, με τη δική τους βαθμολογία στα διαγωνίσματα να βελτιώνεται κατά 14%. «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι μαθητές με κακούς βαθμούς είναι πιο πιθανό να αποσπούνται από τα κινητά τηλέφωνα, ενώ οι πιο καλοί μαθητές μπορούν να συγκεντρωθούν μέσα στην τάξη ανεξάρτητα από το αν έχουν μαζί τους κινητό τηλέφωνο», εξήγησαν οι ερευνητές, αναφερόμενοι στον πειρασμό να στείλει κάποιος μήνυμα, να παίξει παιχνίδια στο κινητό του, ή να συνομιλήσει με άλλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ: Να ενταχθούν τα κινητά τηλέφωνα στην εκπαιδευτική διαδικασία

Πρόταση να ενταχθούν τα κινητά τηλέφωνα στην εκπαιδευτική διαδικασία των σχολείων πρότεινε ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Ναπολέων Μαραβέγιας, μιλώντας στο συνέδριο για το ρόλο της πολιτείας στην εκπαίδευση των χαρισματικών ατόμων.

Τι προβλέπει η εγκύκλιος Γαβρόγλου

Στην εγκύκλιο περιλαμβάνονται πέντε οδηγίες για τη χρήση κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών στις σχολικές μονάδες. Επισημαίνεται επίσης ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο με μαθητές στους δικτυακούς τόπους των σχολικών μονάδων.

Συγκεκριμένα οι συστάσεις Γαβρόγλου επισημαίνουν:

1. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου.

2. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους εκτός από κινητά τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου. Ο ανάλογος εξοπλισμός που τους διαθέτει
το σχολείο στο οποίο φοιτούν, χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα και μόνο υπό την εποπτεία/επίβλεψη του εκπαιδευτικού.

3. Οι εκπαιδευτικοί εκτός από τις διαθέσιμες από το σχολείο ηλεκτρονικές συσκευές (H/Y, laptops, tablets, διαδραστικούς πίνακες κτλ), δύνανται να χρησιμοποιήσουν και το δικό τους προσωπικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και για τις ανάγκες αυτής, αλλά και στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα, τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας και τις σχετικές διατάξεις περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των μαθητών και των εκπαιδευτικών (νόμοι 2472/1997 (ΦΕΚ 50/τ.Α’/1997) και 3471/2006 (ΦΕΚ 133/τ. Α'/2006).

4. Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο με μαθητές στους δικτυακούς τόπους των σχολικών μονάδων. Οι φωτογραφίες αποτελούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη διάταξη του άρθρου 2 στοιχ. α΄ του ν.2472/1997, στο μέτρο που από αυτές δύνανται να προσδιοριστούν, άμεσα ή έμμεσα, τα υποκείμενα των δεδομένων. Σύμφωνα με το άρθρο 5 του ίδιου νόμου, η επεξεργασία και κατά συνέπεια η ανάρτηση, η αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα (πχ αναμνηστικού τύπου φωτογραφίες, βίντεο και δραστηριότητες της σχολικής ζωής) δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται μόνον όταν το υποκείμενο των δεδομένων (οι κηδεμόνες των μαθητριών-μαθητών) έχει δώσει τη συγκατάθεσή του.

Πρότυπο έντυπο γονικής συναίνεσης όσον αφορά στη γονική συγκατάθεση πριν από την αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα και την ανάρτηση, εικόνων και βίντεο με μαθητές στις ιστοσελίδες και ιστολόγια του σχολείου, καθώς και άλλο χρήσιμο υλικό που αφορά στην ασφάλεια των μαθητών στο διαδίκτυο και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών μπορείτε να βρείτε στον ενημερωτικό κόμβο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο»: http://internet-safety.sch.gr/).

5. Δεν επιτρέπεται η χρήση – λειτουργία καμερών ασφαλείας στους σχολικούς χώρους κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, σύμφωνα και με την υπ’ αρ. Γ/ΕΞ/2274/31.3.2011 (ΦΕΚ 548/τ. Β΄/7-4-2011) οδηγία της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και ειδικότερα το άρθρο 18, παρ. 2, που ορίζει επιπλέον ότι οι ώρες λειτουργίας του συστήματος θα πρέπει να αναγράφονται με σαφήνεια σε σχετικές ενημερωτικές πινακίδες έτσι ώστε να γνωρίζουν όλοι οι μαθητές και φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στο σχολείο δεν παρακολουθούνται

ΣΧΟΛΙΑ (27)

Άξιο απορίας

'Η οι δημοσιογράφοι μας δουλεύουν ή ο υπουργός! Καλά τώρα ανακάλυψαν όλοι αυτό το νόμο; Και καλά ο άσχετος κόσμος που τρώει ο,τι του πασάρουν, οι γονείς που έχουν παιδιά δεν έχουν διαβάσει ποτέ τον κανονισμό που τους στέλνει το σχολείο κάθε χρόνο στο σπίτι, στην αρχή της χρονιάς; Αντί να ασχολούμαστε με το ξεπούλημα της Ελλάδας που προωθεί η κυβέρνηση μοιράζουμε συγχαρητήρια για ένα νόμο που υπάρχει εδώ και χρόνια! Πόσο πρόβατα έχουμε γίνει...

Γιάννης Γ

@ Άξιο απορίας ......... Και σε εμένα είναι άξιο απορίας , το πως υπάρχει κόσμος που "αγόμενος και φερόμενος" από τα διάφορα ΜΜΕ , χωρίς στοιχεία λέει και γράφει "για ξεπούλημα της Ελλάδος που προωθεί η κυβέρνηση "..... Τι είδους ξεπούλημα και σε τι άραγε? ΥΓ . Ποτέ δε ήμουν Συριζαίος αλλά το κάτι να έχουμε να λέμε στο έτσι, ε! αυτό με ενοχλεί.

Άξιο απορίας

Αν τη συμφωνία για το σκοπιανό δεν τη θεωρείς ξεπούλημα μάλλον εσύ δεν έχεις στοιχεία για όσα λες, τη στιγμή μάλιστα που όχι εμείς, οι "κοινοί θνητοί" που θεωρείς οτι δε μπορούμε να έχουμε προσωπική άποψη -λες και δεν αποδεικνύεται περίτρανα από την ιστορία η αλήθεια του πράγματος- αλλά διακεκριμένοι επιστήμονες έχουν διαφωνήσει με όσα υπογράφηκαν. Αν εσένα δεν σε ενδιαφέρει η Μακεδονία, εμένα είναι το σπίτι μου και δε δέχομαι ούτε να καπηλεύονται το όνομα και την ιστορία της, ούτε κάποιοι ανθέλληνες να ανοίγουν την πόρτα για αναγνώριση «μακεδονικής εθνότητας» και «σκλαβωμένους μακεδόνες». Επίσης, όποιος σχολιάζει τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης δε σημαίνει οτι βλέπει το πράγμα κομματικά. Δε με ενδιαφέρουν τα κόμματα και οι πολιτικοί, εμένα με απασχολεί το μέλλον της πατρίδας μου και η ανθελληνική και προδοτική πολιτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια. Όσο για το θέμα του κινητού από το οποίο ξεκίνησε η συζήτηση εγώ μιλάω με στοιχεία και το θεωρώ πραγματικά αστείο να γίνονται από χθες συζητήσεις επί συζητήσεων σα να ειπώθηκε κάτι πρωτάκουστο και προοδευτικό. Το όλο ζήτημα είναι αν θα εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος γιατί σε αυτό το σημείο εντοπίζεται το πρόβλημα στην Ελλάδα.

Γ

ΒΙΝΤΕΑΚΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Κ ΜΠΟΥΛΙΝΓΚ ΜΑΘΗΤΩΝ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ...οι μαθητες βιντεοσκοπουν,αφου προκαλουν επιτηδες επεισοδια με καθηγητες, ενω το πιο σοβαρο ειναι οτι φερνουν συνεχεια σε δυσκολη θεση συμμαθητες τους που ειτε δεν συμπαθουν , ειτε ειναι ευαλωτοι ειτε απλως //αντιπαλοι// που κοροιδευουν...ειναι μαστιγα τα κινητα...να μην αναφερω καν πιο πονηρες βιντεοσκοπησεις

Akis

Αντε και καλή επιστροφή και στις ποδιές ακόμα και στο ξύλο που έτρωγαν οι παλαιότεροι. Αντί για εμπρός πάμε πίσω. Ντρέπομαι που σαν γονέας βλέπω τα παιδιά μου να πηγαίνουν στο σχολείο και ΤΙΠΟΤΕ να μην εχει αλλάξει απο τότε.

Ανίατος

Δεν ανακάλυψε την φωτιά ο Γαβρόγλου. Υπήρχε. Αν δείτε και κανονισμούς σχολείων υπάρχει. Αλλά απαγόρευση χωρίς ποινή δεν είναι απαγόρευση, κοροϊδία είναι για τα μάτια του κόσμου. Ξέρετε πόσες άσεμνες φωτό τραβάνε και δημοσιεύουν σε κοινωνικά δίκτυα και μετά τρέχουν οι γονείς (που τους έδωσαν τα κινητά ) για να γλυτώσουν τους εισαγγελείς; Άφησε τα τρεξίματα των εκπαιδευτικών να σώσουν καταστάσεις ενώ έχει μαλλιάσει η γλώσσα τους να μη φέρνουν κινητά στα σχολεία.

Αρης

Παιζει να ειναι και το πρωτο σοβαρο πραγμα που ψηφισε τοσα χρονια ο Συριζα...Μπραβο.

Τ

Εγκυκλιος ειναι, δεν ψηφιστηκε. Το περι κινητων υπηρχε απο παλια, αλλα ελαχιστοι το εφαρμοζαν, ανηλικοι και ενηλικοι. Το νεο ειναι το περι προσωπικων δεδομενων στις φωτο κλπ. Που το προβλεπει νομος απο παλια. Αλλα τωρα εξειδικευτηκε για τα σχολεια και κολλησε και με τα των κινητων. Ετσι εχω καταλαβει.

Γεώργιος Δημητρακακης

Υπάρχει εγκύκλιος για την απαγόρευση κινητών στα σχολεία από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 ,άλλο θέμα αν δεν την εφάρμοζαν οι δντές σχολείων.Πρώην δντής γυμνασίου - λυκείου.

Τ

Οι καθηγητες για τον εαυτο τους εφαρμοσαν τον νομο? Ο Υπουργος γιατι δεν εφαρμοζει το ιδιο στο γραφειο του? Θελει να πει οτι δεν γινεται σοβαρη δουλεια εκει?

@T

Αν δεν μπορείς να καταλάβεις την διαφορά πες να σε γράψουν στην 1η Δημοτικού. Σε 12 χρόνια έλα να δούμε αν έχεις την ίδια απορία.

Γιάννης Γ

@ Γεώργιος Δημητρακακης 26/06/2018, 09:24 .......... Κύριε Δημητρακάκη καλημέρα. ... Δυο φορές έτυχε να πάω όλες και όλες μιας και με τις υποχρεώσεις με το λύκειο όπου φοιτούσε η κόρη μου τις ειχε η σύζυγός μου . .... Πήγα και επισκέφθηκα τον Λυκειάρχη. ...... ΄Ηταν τότε που ηταν της μόδας οι εκδρομές στην Βόρεια Ευρώπη, και με επίσκεψη στο CERN. Κάπου 1000 ευρώ για τα εισιτήρια κλπ κλπ και χώρια τα άλλα έξοδα. .... Όταν τον ρώτησα τον κύριο λυκειάρχη πως πήρε αυτή την απόφαση και έδωσε την έγκρισή του χωρίς να ρωτήσει τους γονείς και το εάν έχουν να τα δώσουν αυτά τα λεφτά. Μετά με τις απαντήσεις του περι ανέμων και υδάτων, και περι ελευθεριών αποφάσεων των παιδιών, όταν τον ξανά ερώτησα ότι οι γονείς είναι αυτοί που επωμίζονται το μεγάλο κόστος της συμμετοχής και όχι από χορηγίες. . Και γιατί δεν ρωτήσατε εάν έχουν να πληρώσουν οι γονείς? Η τελική του απάντηση ξέρετε ποια ήταν? . Θέλετε να καλέσω το 15μελες και να τους τα πείτε αυτά που λέτε σε εμένα. Εκείνη την στιγμή κατάλαβα ότι αυτός ο άνθρωπος την θεσούλα του και το αξίωμα κοίταζε και δεν πάει να κόψουν τον λαιμό τους οι όποιοι γονείς δεν είναι στην κατηγορία των "Εχόντων και κατεχόντων" το ανάλογο χρήμα. ......... Μου ηλθε στο μυαλό αυτή η περίπτωση με αυτό που γράψατε στο σχόλιό σας το ότι οι διευθυντές των σχολείων δεν εφάρμοζαν και τις απαγορεύσεις τότε περι κινητών. ..... Συγνώμη που θα το πω!!! Για την θεσούλα και τον μισθό ρε γαμώτο, ηταν τότε οι Γυμνασιάρχες και Λυκειάρχες, και όχι οι πραγματικοί που είχα γνωρίσει σαράντα χρόνια πριν, τότε που εγώ φοιτούσα. . ΥΓ. Δεν ξέρω εάν συνεχίζεται αυτό και σήμερα με τους γυμνασιάρχες και λυκειάρχες όπου στα σχολεία τους δεν κάνουν αυτοί κουμάντο αλλά οι του 15μελούς και άλλοι.

ΣΩΣΤΑ

ΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΙΝΗΤΟ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ...... ΤΩΡΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΑΛΕΙΜΑ ΜΙΛΑΝΕ ΜΕ ΤΟΝ ΩΡΑΙΟ ΤΥΠΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΛΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΣΥΜΑΘΗΤΡΙΕΣ/// ΜΙΑ ΓΕΝΙΑ ΧΑΖΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Νικος

*Την ίδια ώρα γιατροί κάνουν λόγο για επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση μικρών παιδιών στην ακτινοβολία."....αυτό το πήρατε από το Πανεπιστήμιο της καφετζους; Γιατί εγώ τέτοια επιστημονική δημοσίευση δεν έχω δει.

!!

προφανώς και δεν έχεις δει γιατί δεν ενδιαφέρθηκες....

kaon

Αν τηρειται το ωραριο διδασκαλιας δεν χρειαζονται κινητα.Ομως τουλαχιστον στην Αλεξ/πολη σπανια συμβαινει σε γυμνασια -λυκεια.Πως θα ειδοποιησουν τους γονεις οι μαθητες που μενουν μακρια , σε περιοχη που δεν υπαρχει συγκοινωνια;Ολοκληρωμενα μετρα Γαβρογλου και επιτελους το ωραριο διδασκαλιας να τηρειται ασχετα αν δεν γινεται μαθημα...

Εγώ

Υπάρχει μια συσκευή στο γραφείο του διευθυντή που είναι, αλήθεια, λίγο περίεργη εμφανισιακά. Συνδέεται με καλώδια στον τοίχο, αν και πολλές φορές σε πιο μοντέρνα εκδοχή παρεμβάλλεται και μια άλλη συσκευή. Αυτή ονομάζεται σταθερό τηλέφωνο, μπορεί να το έχεις δει και στο σπίτι της γιαγιάς σου ή κάπου χωμένη στο σπίτι των γονέων σου. Την χρησιμοποιούμε για να κάνουμε κλήσεις και συνομιλίες εξ αποστάσεως... εφευρέτης της ηταν ο Μπελ. Υποψιάζομαι δε οτι αν ρωτήσεις κάποιον μεγαλύτερο θα σου δείξει και πως να την χρησιμοποιήσεις...

Κωστας

Αρκερα ειρωνικο σε κοβω.Υπαρχουν περιπτωσεις που τα παιδια πηγαινουν με τα ποδια η και με λεοφωρειο στο σχολειο επειδη η δεν εχουν μεταφορικο οι γονεις η δουλευουν απο πολυ νωρις η χιλιους λογους ακομα.Υπαρχουν παιδια που περπατανε 30 λεπτα να πανε σχολειο και αλλο τοσο να γυρισουν.Αν εσενα το σχολειο ειναι διπλα η δεν εχεις τετοια προβληματα να μην το παιρνει το κινητο σχολειο.Το δικο μου που θα χρειαστει να ερθει μεσα απο ερημιες και χωραφια θα το εχει μαζι του.Απλα τα πραγματα.Το θεμα ειναι το μυαλο του παιδιου να μην το χρησιμοποιει στο σχολειο που οντως ειναι τραγικο..Αυτα

Τεο7

να και μια σωστή απόφαση από την κυβέρνηση.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ypoyrgeio_politismou__bouboulinas

Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Κώστας Στρατής επικαλέστηκε το non paper του υπουργείου Οικονομικών, για τα ακίνητα πολιτιστικής κληρονομίας - «Δεν έχει συντελεστεί καμία μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ»

kor112

Ο Αριστείδης Φλώρος είναι  καταδικασθείς για το σκάνδαλο της Energa-Hellas  και ο Μάκης Γιαννουσάκης έχει καταδικαστεί σε ισόβια για την συμμετοχή του στην εγκληματική οργάνωση της εμπορίας ναρκωτικών του πλοίου Noor-One 

3