Ο υπουργός Παιδείας απαγορεύει στους μαθητές να έχουν κινητά τηλέφωνα στο σχολείο

sxoleio-mesa

Τι αναφέρεται στις «5 εντολές» που περιέχονται σε εγκύκλιο του Κώστα Γαβρόγλου - Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να πηγαίνουν σχολείο με ηλεκτρονικές συσκευές που διαθέτουν συστήματα επεξεργασίας εικόνας και ήχου - Οι κάμερες ασφαλείας στα σχολεία δεν θα χρησιμοποιούνται εντός του ωραρίου λειτουργίας

Εγκύκλιο με πέντε οδηγίες προς τα σχολεία ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, για τη χρήση κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών στις σχολικές μονάδες. Επισημαίνεται επίσης ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο με μαθητές στους δικτυακούς τόπους των σχολικών μονάδων.

Συγκεκριμένα οι συστάσεις Γαβρόγλου επισημαίνουν:

1. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου.

2. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους εκτός από κινητά τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου. Ο ανάλογος εξοπλισμός που τους διαθέτει
το σχολείο στο οποίο φοιτούν, χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα και μόνο υπό την εποπτεία/επίβλεψη του εκπαιδευτικού.

3. Οι εκπαιδευτικοί εκτός από τις διαθέσιμες από το σχολείο ηλεκτρονικές συσκευές (H/Y, laptops, tablets, διαδραστικούς πίνακες κτλ), δύνανται να χρησιμοποιήσουν και το δικό τους προσωπικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και για τις ανάγκες αυτής, αλλά και στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα, τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας και τις σχετικές διατάξεις περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των μαθητών και των εκπαιδευτικών (νόμοι 2472/1997 (ΦΕΚ 50/τ.Α’/1997) και 3471/2006 (ΦΕΚ 133/τ. Α'/2006).

4. Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο με μαθητές στους δικτυακούς τόπους των σχολικών μονάδων. Οι φωτογραφίες αποτελούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη διάταξη του άρθρου 2 στοιχ. α΄ του ν.2472/1997, στο μέτρο που από αυτές δύνανται να προσδιοριστούν, άμεσα ή έμμεσα, τα υποκείμενα των δεδομένων. Σύμφωνα με το άρθρο 5 του ίδιου νόμου, η επεξεργασία και κατά συνέπεια η ανάρτηση, η αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα (πχ αναμνηστικού τύπου φωτογραφίες, βίντεο και δραστηριότητες της σχολικής ζωής) δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται μόνον όταν το υποκείμενο των δεδομένων (οι κηδεμόνες των μαθητριών-μαθητών) έχει δώσει τη συγκατάθεσή του.

Πρότυπο έντυπο γονικής συναίνεσης όσον αφορά στη γονική συγκατάθεση πριν από την αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα και την ανάρτηση, εικόνων και βίντεο με μαθητές στις ιστοσελίδες και ιστολόγια του σχολείου, καθώς και άλλο χρήσιμο υλικό που αφορά στην ασφάλεια των μαθητών στο διαδίκτυο και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών μπορείτε να βρείτε στον ενημερωτικό κόμβο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο»: http://internet-safety.sch.gr/).

5. Δεν επιτρέπεται η χρήση – λειτουργία καμερών ασφαλείας στους σχολικούς χώρους κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, σύμφωνα και με την υπ’ αρ. Γ/ΕΞ/2274/31.3.2011 (ΦΕΚ 548/τ. Β΄/7-4-2011) οδηγία της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και ειδικότερα το άρθρο 18, παρ. 2, που ορίζει επιπλέον ότι οι ώρες λειτουργίας του συστήματος θα πρέπει να αναγράφονται με σαφήνεια σε σχετικές ενημερωτικές πινακίδες έτσι ώστε να γνωρίζουν όλοι οι μαθητές και φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στο σχολείο δεν παρακολουθούνται.

ΣΧΟΛΙΑ (133)

παναγιώτης,16, μαθητής ΕΠΑΛ

και που απαγορεύτηκε τι νομίζετε, ότι θα εφαρμοστεί; Χαχα καλό. Οι περισσότεροιεδω είστε 40 φέυγα και δεν έχετε μπει μεσα σε σχολείο να δείτε τι γίνεται, πολύ περισσότερο σε ΕΠΑΛ.

Nα και κάτι σωστό από τον

ανθελληνα Γαβρόγλου. Καιρός ήταν να σταματήσουν τα κινητά στο σχολείο.

Μπα

Αυτοί είναι οι άνθρωποι που ισχυρίζονταν ότι ΤΟ 2008 “ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΟΡΓΑΝΩΝΑΝ «ΑΥΘΟΡΜΗΤΑ» ΠΟΡΕΙΕΣ” μέσω Twitter και sms ... και εκστασιάζονταν κι ολας οι μαρξιστοπαραφρονες με αυτή την αρλουμπα του Σόρος

Ζορρο

το μονο σωστο μετρο που πηρε ο συριζα οσο καιρο κυβερνα μπραβο στον υπουργο παρολο που δεν τον γουσταρω στο ελαχιστο ειμαι νεοδημοκρατης σπληνα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Γονιός

αλήθεια το κινητό στους καθηγητές θα απαγορεύεται ή μόνο στους μαθητές?????

Δ. Κ.

Αγαπητέ μου, το κινητό δεν απαγορεύεται στους μαθητές λόγω ιερότητας του σχολικού χώρου, όπως στα δικαστήρια π. χ. ,αλλά για να προστατευτεί η εκπαιδευτική διαδικασία και ο ίδιος ο μαθητής φυσικά. Να ΄ξερες τι βιασμό υφίστανται πολλοί μαθητές στα σχολεία λόγω κινητών, αλλά και μεις οι δάσκαλοι. Επομένως δεν μπαίνει ζήτημα για τους εκπαιδευτικούς, που ασφαλώς δεν πρέπει να το έχουν στην τάξη την ώρα της διδασκαλίας. Ο μαθητής όμως δεν θα πρέπει να έχει καθόλου κινητό στο σχολικό χώρο, αίθουσα και προαύλιο. Το τηλέφωνο του σχολείου εξυπηρετεί το όποιο έκτακτο περιστατικό

κουκουρουκου

ακουσαμε και κατι καλο απο την κυβερνηση της ψευτιας, ελπιζω να το τηρησουν και οχι μονο λογια. ολα τα παιδια περπατουν στο δρομο με το ενα χερι στο κινητο λες και ειναι ναρκωμενα. αν τους προτειναν ενα τροπο να "κολησει" το κινητο σαν βραχιολι στο χερι τους θα το'καναν!

Τα κινητά αποβλακώνουν μικρούς και μεγάλους.Κυρίως μεγάλους.

Καιρός να καταργηθούν.Και το ίντερνετ επίσης.

κομπλεξικος ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ

Στα σχολεία θα περνά η δικιά μας άποψη

Να τοποθετηθεί επί του θέματος το μαθητικό κίνημα.

Τέτοιοι περιορισμοί στην ελευθερία των παιδιών και ούτε μία κατάληψη μέχρι τώρα.

Γιώργος

Είμαι εκπαιδευτικός και καραδεξιός του κερατά και καμία όρεξη δεν έχω να πω καλά λόγια για τον πολιτικό μου προϊστάμενο τον οποίο δεν έχω σε εκτίμηση. Ομως το μέτρο είναι σωστό. Εμείς στο Γυμνάσιο που δουλεύω το εφαρμόζουμε χρόνια τώρα με ΑΠΟΛΥΤΗ επιτυχία. Κινητό στο Σχολείο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ. Τους το έχουμε ξεκαθαρίσει από την 1η ημέρα. Αν βρεθεί κινητό το παίρνουμε και ενημερώνουμε τον κηδεμόνα να έρθει να το παραλάβει. Στα ΓΕΛ και στα ΕΠΑΛ όμως, δυστυχώς μέχρι τώρα δεν εφαρμόζεται το μέτρο! Το τι ανοησίες έχω διαβάσει από ΑΣΧΕΤΑ άτομα με κριτική ικανότητα κάτω του μετρίου... δεν λέγεται. Πονάνε τα μάτια μου!

antonis

Και αντί να ντρέπεσαι καμαρώνεις; Είσαι εκπαιδευτικός εσύ που προετοιμάζεις ανθρώπους για το 2030; Τουλάχιστον στο γυμνάσιο σας ρεύμα έχετε ή ανάβετε γκαζολαμπες;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης