Την κατάργηση της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών ανακοίνωσε ο Γαβρόγλου

gavroglou

Για επαναφορά του κομματικού κράτους κάνει λόγο η αντιπολίτευση

Την κατάργηση της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου
μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις «Δομές της εκπαίδευσης» με τη διαδικασία μάλιστα του «επείγοντος».

Ο υπουργός τόνισε ότι πλέον καταργείται η αξιολόγηση, η οποία είχε γίνει «όχημα προκειμένου να απολυθούν εργαζόμενοι στην εκπαίδευση» ενώ η συζήτηση του νομοσχεδίου «Αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» θα συνεχιστεί σήμερα. Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταδίκασε τη διαδικασία του επείγοντος, ενώ έγινε λόγος για άλωση της εκπαιδευτικής διοίκησης από κομματικά στελέχη.

«Το ΠΔ 152 είναι ένα μελανό σημείο στη δημοκρατική πορεία της χώρας μετά το ’75 και αποτέλεσε άλλοθι για απολύσεις», σχολίασε αναφερόμενος στο Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζει την αξιολόγηση. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η αξιολόγηση των στελεχών εκπαίδευσης και η αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων, όχι όμως των εκπαιδευτικών.

Ενταση πάντως επικράτησε στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο, με αφορμή τον χαρακτηρισμό του «επείγοντος» που έχει δοθεί και την σύμπτυξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για «ευτελισμό της διαδικασίας» και καυτηριάζοντας το γεγονός ότι το νομοσχέδιο που συζητείται στην Επιτροπή έχει υπερδιπλάσιο αριθμό άρθρων από εκείνον που είχε στη δημόσια διαβούλευση.

«Πρέπει η αρχή της ακαδημαικής χρονιάς να μας βρει προετοιμασμένους με όσα προτείνονται», είπε ο κ. Γαβρόγλου για τον χαρακτηρισμό του επείγοντος και συμπλήρωσε ότι «αλλιώτικα θα υπήρχε καθυστέρηση στη διαδικασία νομοθέτησης, επειδή την ερχόμενη εβδομάδα υπάρχει το πολυνομοσχέδιο».

«Αξιολόγηση που ταυτίζεται με διαδικασίες απόλυσης είναι κάτι υπονομευτικό της δημοκρατίας» ανέφερε ο υπουργός Παιδείας και συμπλήρωσε: «σεβόμαστε τους εκπαιδευτικούς και τη δουλειά τους». «Πρέπει να αρχίζουν οι εκπαιδευτικοί να λειτουργούν χωρίς τέτοια πράγματα να επικρέμονται πάνω από τα κεφάλια τους» διευκρίνισε και κάλεσε όλα τα κόμματα να καταψηφίσουν την κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος 152. «Να γλιτώσουμε από ένα παρελθόν και όχι να επανέλθει» είπε.

«Ευτελίζεται για μία ακόμα φορά η κοινοβουλευτική διαδικασία» σχολίασε εκ μέρους της ΝΔ ο Γιάννης Ανδριανός. Σημείωσε επίσης ότι το νομοσχέδιο προωθεί την ίδρυση νέων δομών «υδροκέφαλων, καταδικασμένων στην υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση» ενώ έκανε λόγο και για «στοχοποίηση των σχολικών συμβούλων».

Τη δυσαρέσκεια για τη διαδικασία του επείγοντος εξέφρασε και ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, λέγοντας ότι «δεν δικαιολογείται επαρκώς το επείγον» ενώ παράλληλα σχολίασε ότι «το υπουργείο δεν προχώρησε σε καμία βελτιωτική αλλαγή από τα σχόλια της διαβούλευσης».

Για «προώθηση των προαπαιτουμένων του τρίτου μνημονίου για την Παιδεία, μέσω του νομοσχεδίου» έκανε λόγο ο Γιάννης Δελής, από το ΚΚΕ.

«Έχει γίνει πια συνήθεια να νομοθετούμε με αυτό τον τρόπο» σχολίασε δυσαρεστημένος εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων ο Αναστάσιος Μεγαλομύστακας, ενώ ο Γιώργος Μαυρωτάς από Το Ποτάμι είπε σκωπτικά ότι «η Βουλή δεν είναι ντεκόρ».

Ο κ. Μαυρωτάς σχολίασε μεταξύ άλλων αρνητικά τις αξιολογήσεις που προβλέπονται από κάτω προς τα πάνω, καθώς επίσης και το ότι απουσιάζει το πλαίσιο μιας λειτουργικής σύνδεσης της τριτοβάθμιας με τις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Ανδριανός: Η ΝΔ θα καταργήσει το νομοσχέδιο για τις Δομές Εκπαίδευσης εάν ψηφιστεί

Τη δέσμευση ότι η Νέα Δημοκρατία, αν τελικά ψηφιστεί από την πλειοψηφία το Σχέδιο Νόμου για τις Δομές Εκπαίδευσης, θα το καταργήσει κατά προτεραιότητα ως Κυβέρνηση, ανέλαβε ο εισηγητής της αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αν. τομεάρχης παιδείας Γιάννης Ανδριανος, κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. «Η Νέα Δημοκρατία θα το καταψηφίσει επί της αρχής το Σχέδιο Νόμου, καλεί την Κυβέρνηση να το αποσύρει, όπως άλλωστε την καλούν και σχεδόν όλοι εκπαιδευτικοί φορείς, και δεσμεύεται ότι, αν τελικά ψηφιστεί από την πλειοψηφία, θα το καταργήσει κατά προτεραιότητα ως Κυβέρνηση” είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Ανδριανός και υπογράμμισε τα εξής:“Επεσήμανα κύριες και κύριοι συνάδελφοι από την αρχή της συνεδρίασης την εντελώς απαράδεκτη διαδικασία που επελέγη για την επεξεργασία του παρόντος νομοσχεδίου. Μια διαδικασία δυστυχώς, στην οποία μας έχει συνηθίσει η σημερινή κυβέρνηση, καθώς την επιλέγει κάθε φορά που έχει να περάσει ένα νομοσχέδιο στο οποίο προκρίνονται στοχεύσεις κομματικού ελέγχου δομών – κι εδώ των δομών της εκπαίδευσης.Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο πύργος της Βαβέλ στην παιδείαΤο νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα μπήκε σε διαβούλευση στις 16 Μαρτίου με 51 άρθρα. Η διαβούλευση ολοκληρώθηκε μέσα σε δέκα μέρες, στις 26 Μαρτίου. Την Παρασκευή που μας πέρασε, στις 10:30 το βράδυ, κατατέθηκε ένα νομοσχέδιο με 113 άρθρα, υπερδιπλάσια δηλαδή από όσα μπήκαν σε διαβούλευση, και 200 σελίδες, που ξεπερνούν τις 500 αν προσμετρήσουμε όλα τα συνοδευτικά κείμενα και τις εκθέσεις, το οποίο η Κυβέρνηση καλεί την Επιτροπή να επεξεργαστεί με τη διαδικασία του επείγοντος, ευτελίζοντας για μια ακόμη φορά την κοινοβουλευτική διαδικασία και χτίζοντας έτσι έναν Πύργο της Βαβέλ στην παιδεία».

Ν. Κεραμέως προς Κ. Γαβρόγλου: Το νομοσχέδιο αντί να ενισχύει την υποστήριξη του σχολείου στον φυσικό του χώρο, εισάγει μια συγκεντρωτική, υδροκεφαλική, απρόσωπη υπερδομή, απομακρυσμένη από τις σχολικές μονάδες.

Σφοδρή επίθεση κατά του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, εξαπέλυσε η τομεάρχης παιδείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως, κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής «O πραγματικός σας στόχος πίσω από αυτό το νομοθέτημα δεν είναι άλλος από την άλωση της εκπαιδευτικής διοίκησης από κομματικά στελέχη, η πλήρωση των θέσεων ευθύνης με περγαμηνές, όχι αξιοσύνης, αλλά κομματικής αφοσίωσης και πειθαρχίας», είπε η Ν. Κεραμέως απευθυνόμενη στον Κ. Καβρόγλου.

ΣΧΟΛΙΑ (29)

Θέλετε κι άλλες αποδείξεις

για την πρόθεση του Γαβρόγλου, άρα και του Τσίπρα , να διαλύσει τη δημόσια παιδεία; Είναι που είναι το κλήμα στραβό , ήρθαν κι οι αμόρφωτοι κουμουνιστές στην εξουσία, να το αποτελειώσουν !Άνθρωποι με πνευματικές παρωπίδες , όπως οι φανατισμένοι κουμουνιστές , οι ναζί και οι όμοιοι τους , είναι εχθροί της πνευματικής εξέλιξης και της προόδου!

Ανάδειξη της ιδιωτικής παιδείας

Ο Σύριζα κάνει τα πάντα ώστε να χειροτερεύει η δημοσια παιδεία (κατάργηση αξιολόγησης) ώστε να διευρυνθεί το χάσμα ποιότητας από την ιδιωτική παιδεία. Γι αυτό κι ο πρωθυπουργός, στέλνοντας τα παιδιά του σε ιδιωτικό με αξιολόγηση εκαπαιδευτικών, θα αισθάνεται χαρούμενος κι ανακούφιση που ξέφυγε από το μπάχαλο της δημόσιας παιδείας και που, όσο είναι ο Σύριζα στην εξουσία, θα γίνεται όλο και πιο πολύ μπάχαλο.

Λαγός πιπέρι έσπερνε

Αφου το Σύριζα δεν θέλει αξιολόγηση και αξιοκρατία και θέλει κομματικό κράτος κανενα πρόβλημα την επόμενη των εκλογών απολυση των αριστερών υπαλλήλων ,εξ αλλου αναξιοκρατίκα πήραν τις θέσεις

καταστρέφουν

ότι υγιές κομμάτι έχει αυτό το κράτος. Πονάει πόδι κόβουν πόδι, αντί να εξελίξουν τον τρόπο αξιολόγησης τον καταργούν. Έλεος ....δρόμο τώρα άρχηστοι.

wtf

Γιατι δεν βγαινουν να πουν οτι θα καταργησουν καθε τετοιο νομο του Συριζα οταν γινουν κυβερνηση? Γιατι να αραδιαζουν μπουρδες και λεξεις που καμμια σημασια δεν εχουν? Απλα και λιτα να λενε οτι καθε τετοιος νομος θα καταργειται, μονο αυτο θελει και καταλαβαινει ο κοσμος.

επι δεξιας

κατα την αξιολόγηση έμπαινε μέσα κομματικη σχολικη σύμβουλος και έκανε κομματικό μπουλιγκ στους διευθυντές τους ζητούσε πράγματα εκτός νόμου,κανονισμών και εγκυκλίων και τους κοπαναγε γροθιές στα γραφεία.Λοιπον αλλού αυτά.Τωρα τα ίδια κανει ο συριζα.Στα τοπικά συμβούλια επιλογής διευθυντών οι δεξιοί ψηφίζουν οτι θελουν και οτι τους πουν οι συριζαιοι και εξοντώνουν οσους είναι πασοκ που δεν έχουν μέσα συνδικαλιστικό εκπρόσωπο με ανταλλαγμα την διατήρηση των δικών τους θέσεων και προνομίων και τωρα με το αριστερό ηθικό πλεονέκτημα αρνούνται να δώσουν και τα πρακτικα των επιτροπών φια πρόσφυγες στα διοικητικά δικαστηρια δ αιτήσεις με δικηγόρους με εντολές εισαγγελέων και παριστάνουν και οτι δεν ξέρουν και τίποτα δεν ξέρω ποιος πήρε αυτήν την απόφαση ,εγώ δεν υπογραψα και κάνουν και απειλητικά τηλεφωνήματα σε σπίτια και άτομα ειδικες ανάγκες πες του να αποσύρει τις μηνύσεις γιατί θα τον κάνουμε να μην πάρει πενεξι χρόνια μισθό,παρακράτος,ήτανε δίκαιο έγινε πράξη

Ξένη

Να πως θα διοικούν την παιδεία οι αγράμματοι Καρανικαίοι. Να πως θα κοπεί κάθε διάθεση απο τα ελληνόπουλα για μεγαλύτερη προσπάθεια, για αριστεία και για οικονομική και κοινωνική άνοδο. Οι ντενεκέδες τύπου Αλέξη θα φαντάζουν κολοσσοί γνώσεων και μόρφωσης.

Έλ

Αλιμονο πως οι αχρηστοι και ανικανοι κυβερνοντες θα βολεψουν τους τεμπελχναδες τους? κουλη αν θες να κυβερνας 10 χρονια καθαρισε του δημοσιο απο τους κηφηνες και στειλε τα ανικανα κοπροσκυλα στα ειδικα δικαστηρια. Ολος ο ελληνικος λαος θα ειναι μαζι σου

Μπράβο στον υπουργό

Η αξιολόγηση προκαλεί άγχος στους εκπαιδευτικούς και τους αποσπά την προσοχή απ'το έργο τους. Είναι ρατσιστική διαδικασία που στιγματίζει τους ανθρώπους και δημιουργεί διακρίσεις και ψυχικά τραύματα

AntiTroll

Α ναι, θες δηλαδή να πεις ότι ο εκπαιδευτικός που σκίζεται για τη δουλειά του και τους μαθητές του πρέπει να έχει τα ίδια προνόμια με αυτόν που δεν δίνει μια για τίποτα και να παίρνουν και τον ίδιο μισθό! Αυτό ονομάζεις ρατσιστική διαδικασία; Μάλλον δεν ξέρεις καν τι θα πει "ρατσιστική", σαν τους ντενεκεδες που κάνουν τώρα κουμάντο!

thanasis

ο μεσος συριζα θελει τεμπεληδες δημοσιους υπαλληλους. να κ η αποδειξη.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

pavlos

«Δεν αυτοκτονεί ο ελληνικός λαός, η βουλή πρέπει να τον σεβαστεί» ανέφερε σε χθεσινές του δηλώσεις από το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία ο  καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

1