«Stop» στα πλαστικά καλαμάκια βάζει η Σίκινος

Sikinos

Ο Δήμος Σικίνου, οι δημότες και οι επιχειρήσεις του νησιού δεσμεύονται να καταργήσουν τα πλαστικά καλαμάκια και να τα αντικαταστήσουν με επαναχρησιμοποιούμενα ή/και βιοδιασπώμενα

Το κοινωφελές Ίδρυμα «Α.Κ. Λασκαρίδη» σε συνεργασία με τον Δήμο Σικίνου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Sea Change», βάζουν τέλος στα πλαστικά καλαμάκια.

Σύμφωνα με το naxospress, στο πλαίσιο του προγράμματος, ο Δήμος Σικίνου, οι δημότες και οι επιχειρήσεις του νησιού δεσμεύονται να καταργήσουν τα πλαστικά καλαμάκια και να τα αντικαταστήσουν με επαναχρησιμοποιούμενα ή/και βιοδιασπώμενα που θα παραχωρηθούν από το Ίδρυμα. Ο Δήμος Σικίνου είναι ο πρώτος Δήμος που προσκαλεί όλους τους επιχειρηματίες και κατοίκους του νησιού να αυτοδεσμευτούν πως αλλάζουν συνήθειες και συμβάλλουν στη μείωση της παγκόσμιας ρύπανσης. Έτσι, φέτος η Σίκινος θα υποδεχθεί το καλοκαίρι ως το πρώτο #plastic_straw_free νησί της χώρας!

Η έναρξη του προγράμματος «Sea Change» πραγματοποιήθηκε συμβολικά την Κυριακή 20 Μαΐου (Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα #emd2018) και θα κορυφωθεί το επόμενο Σάββατο 26 Μαΐου, με εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 19:30 στο Σχολείο Σικίνου. Η εκδήλωση θα είναι ανοικτή στο κοινό και θα περιλαμβάνει ομιλίες, ανοιχτή συζήτηση για τους κινδύνους από τα πλαστικά μίας χρήσης, καθώς και προβολές των ντοκιμαντέρ «EGEO – H θάλασσα για μένα» και «STRAWS» (σε συνεργασία με το Plastic FreeGreece). Στο ίδιο διάστημα, η ομάδα του προγράμματος σε συνεργασία με τον Δήμο και εθελοντές κατοίκους θα πραγματοποιήσει καθαρισμούς σε προσβάσιμες και απόκρημνες ακτές του νησιού.

Με αφετηρία τη Σίκινο, οι δράσεις του προγράμματος «Sea Change» θα υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες σε περισσότερα νησιά των Κυκλάδων. Στόχος του προγράμματος «Sea Change» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α. Κ. Λασκαρίδη είναι οι πολυεπίπεδες παρεμβάσεις στα νησιά για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την ενίσχυση των κατοίκων. Σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθούν οργανωμένοι καθαρισμοί ακτών σε συνεργασία με τους κατοίκους, εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, πρόγραμμα citizen science για την ενεργοποίηση των μαθητών-ερευνητών σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, καθώς και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με αποδέκτες ειδικές ομάδες κοινού.

Ο Δήμαρχος Σικίνου κ. Βασίλης Μαράκης δήλωσε για το πρόγραμμα: «Με χαρά αγκαλιάζουμε το πρόγραμμα «Sea Change» στο νησί μας. Σε συνέχεια της αέναης προσπάθειάς μας για την μείωση του πλαστικού στη Σίκινο και της ενδυνάμωσης της περιβαλλοντικής συνείδησης των κατοίκων, μετά την εκστρατεία αντικατάστασης της πλαστικής σακούλας φέτος επικεντρωνόμαστε σε άλλα πλαστικά μίας χρήσης, όπως το πλαστικό καλαμάκι, και αλλάζουμε τις καθημερινές μας συνήθειες. Ευχαριστούμε θερμά το ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη που για δεύτερη χρονιά ξεκινά το πρόγραμμά του από την Σίκινο».

Από μέρους του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη, η Εκτελεστική Διευθύντρια Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου ανέφερε σχετικά: «Τα πλαστικά μίας χρήσης είναι ένα από τα πιο επιβαρυντικά είδη για το περιβάλλον. Ένα πλαστικό καλαμάκι ή κύπελο χρησιμοποιείται για λίγα μόλις λεπτά, αλλά οι επιπτώσεις του στο περιβάλλον διαρκούν για δεκαετίες. Η λύση βρίσκεται στα χέρια όλων μας. Στις επιλογές και στις καθημερινές μας συνήθειες. Το πρόγραμμα «Sea Change» προτρέπει τους κατοίκους των Κυκλάδων να πάρουν ενεργά μέρος στον αγώνα για την εξάλειψη των πλαστικών. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η Σίκινος είναι το πρώτο νησί στην Ελλάδα που λέει «Όχι» στο πλαστικό καλαμάκι – και πιστεύουμε πως και άλλοι Δήμοι θα ακολουθήσουν σύντομα το παράδειγμά του».

ΣΧΟΛΙΑ (33)

ΠΡΟΤΑΣΗ

ΠΙΣΩ ΡΕ ....ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΣΠΗΛΙΕΣ

ΕΛΛΗΝΑΣ

Πολύ ωραία όλα αυτά, αλλά στη φωτο βλέπουμε τη Φολέγανδρο...

Σίκινος!

Μακάρι η Σίκινος να έχει στο μέλλον το καθαρότερο περιβάλλον, και άσε τα άλλα νησιά να βρωμίζουν, αν δεν κάνουν το ίδιο! Ας καταργήσουν πλήρως το πλαστικό! Πάντως εμένα θα είναι η πρώτη μου προτεραιότητα για τόπος διακοπών.

GEORGIA P.

ΒΟΛΙΚΗ ΑΥΤΑΠΑΤΗ: Νομίζαμε ότι οι ηγέτες του νησιού επιλέγουν υψηλούς στόχους, που ανταποκρίνονται στις ιδεολογικές πεποιθήσεις τους . Δεν ισχύει αυτό, Επιλέγουν τις πλέον βολικές αυταπάτες , δηλαδή αυτές που συγκινούν τους περισσότερους ψηφοφόρους.

Αρης Σαν

Μάλλον δεν έχετε κάτι να αναδείξετε και το ρίξατε στην οικολογία

OM

Me tin paraklisi tou dimarxou Sikinou, tha to efarmosoun ammesa ke oi Mykonioi! To ixan san top protereotita.

Calamity Jane

Παιδιά, πλέον κυκλοφορούν και καλαμάκια stainless steel, ανοξείδωτα, από το ίδιο δηλαδή υλικό που γίνονται τα κουτάλια και τα πιρούνια. Αγόρασα πριν ένα μήνα και είναι απίθανα. Τα πλένεις και τα ξανά χρησιμοποιείς. Υπάρχουν λύσεις.

@

Πως πλένεις το εσωτερικό του; Αν δεν φτάνει σφουγγάρι ή βουρτσακι, πως φεύγουν τα υπολείμματα;

@ @ 22/05/2018, 18:15

Σωστή η ερώτηση. Υποθέτω ότι αν τα πλύνεις αμέσως με ζεστό νερό θα είναι ok.

George

Με κορδόνι.

Calamity Jane

Είχε στη συσκευασία ειδικό λεπτό βουρτσακι, που χωράει και το καθαρίζεις, αλλά μην φανταστείς ότι μένουν πολλά υπολείμματα όταν πίνεις καφέ ή χυμό. Δεν κολλάνε επανω του, καμία σχεση με τα πλαστικά, εγώ τα πλένω μαζί με τα κουταλοπήρουνα.

@

Σικινος?? Πρωτη φορα το ακουω αυτο. Καθε ποσο περνανε τα πλοια? Παραλιες εχει καλες?

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΑΜΑΚΙΑ! Ένας φραπές μας έμεινε να πίνουμε και θέλετε να τον καταστρέψετε και αυτόν. Η μόλυνση από τα καλαμάκια προέρχεται ναι σίγουρα μας πείσατε. Πείτε καλύτερα πως δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα ουσιαστικό (πλοία που μολύνουν, εργοστάσια, απόβλητα δήμων κλπ) και τα βάλατε με το... καλαμάκι. XATA!

@ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ!

Βρε ούστ, τριτοκοσμικέ! Δε μπορείς δηλαδή να πιείς φραπέ χωρίς πλαστικό καλαμάκι;

Δημητρης τζ.

Για πες εσυ ρε φίλε φραπέ χωρίς καλαμάκι; όπως πίνουν τα άλογα δηλαδή;

Jim

ΕΣΥ είσαι τριτοκοσμικός δικε μου, που επιθυμείς να γυρίσεις τον κόσμο πίσω... Εκτός εάν σε βολεύει η μετριότητα

Παύλου αστεριος

Για δείξε μας πως πίνετε χωρίς καλαμάκι..., άλογο είσαι ???

mm

Σιγά θα χαλάσει ο φραπές σου; κλαψα

Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο καρολος

Να μας πει ο βλάχο- δήμαρχος πόσο ποσοστό από τα σκουπίδια στον δήμο του ανακυκλώνεται. Λειτουργεί στο νησι του εργοστάσιο ανακύκλωσης η' τα σκουπίδια τα πετάει σε καμία χωματερή δίπλα στη θάλασσα. Η σακούλες και τα καλαμάκια είναι το πρόβλημα!

...

Βλαχοδημαρχος αλλά συριζαιος. Προοδευτικος. Ακολουθει το παραδειγμα του μεγαλου αφεντικου...

Αθηναίος

"Τέλος στα καλαμάκια" και τι θα τρώμε?

George

Μπαμπού.

@

Μακαρόνια για παστίτσιο.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

nosokomeio_nikaia

Η Αριστερή Συσπείρωση Ιατρών Νοσοκομείου Νίκαιας-Πειραιά καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να πάρει θέση - Η αποκλειστική ανάθεση της περίθαλψης των κρατουμένων επιβαρύνεται αφόρητα το νοσοκομείο Νίκαιας αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους

skai_main1

Προβληματισμός στην Αντιτρομοκρατική για το «κοκτέιλ» των εκρηκτικών και την ισχύ της βόμβας - Ο κατασκευαστής πέτυχε την «τέλεια καύση» - Γιατί «βλέπουν» την Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών πίσω από την επίθεση

ekrixi-kathimerini

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εφημερίδας, η «Καθημερινή» θα κυκλοφορήσει αύριο, «όπως έχει κάνει τα τελευταία 99 χρόνια, με μοναδική εξαίρεση την περίοδο της δικτατορίας», παρά τις ζημιές στις εγκαταστάσεις της από τη βομβιστική επίθεση

kalatzis

Από τα 556 περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας το 2017, τα 537 είχαν στόχο τον Χριστιανισμό – Δυσανάλογα περιστατικά με αντισημιτικό/ρατσιστικό χαρακτήρα έναντι του πληθυσμού των Ελλήνων Εβραίων