ΔΕΗ: Νέο σύστημα διακανονισμού για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

dei

Aποφασίστηκε πιο λεπτομερές σύστημα ρυθμίσεων

Μεγαλύτερη προκαταβολή και λιγότερες δόσεις για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από λογαριασμούς ρεύματος αποφάσισε η ΔΕΗ στο πλαίσιο της προσπάθειας να περιοριστούν τα χρέη, που στερούν πολύτιμη ρευστότητα από την επιχείρηση.

Παράλληλα, αποφασίστηκε πιο λεπτομερές σύστημα ρυθμίσεων, που συνδέεται αφενός με τον βαθμό συνέπειας στην πληρωμή των λογαριασμών κατά το παρελθόν (όπως ήδη ίσχυε) αλλά και, επιπλέον, με το ύψος του λογαριασμού, ούτως ώστε όσοι έχουν χαμηλότερη κατανάλωση να πληρώνουν μικρότερο ποσοστό προκαταβολής και αντίστροφα. Επίσης, διατηρούνται τα μέτρα (από εξώδικα μέχρι διακοπή ρεύματος και ένδικα μέσα) για όσους δεν πληρώνουν τις δόσεις των διακανονισμών.

Το νέο "σταυρόλεξο" για τους διακανονισμούς οφειλών προς τη ΔΕΗ εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας στις 27 Απριλίου με έναρξη εφαρμογής από την 1η Μαίου. Όπως επισημαίνεται, τα προγράμματα ρυθμίσεων οφειλών που εφαρμόστηκαν την προηγούμενη διετία (2016 - 2017) ανέκοψαν την ανοδική τάση των ληξιπρόθεσμων, όμως η αναθεώρησή τους κρίνεται αναγκαία για τους εξής λόγους:

-Οι ρυθμίσεις να γίνουν όσο το δυνατόν πιο εξατομικευμένες για να μπορούν να αποδώσουν περισσότερο.

-Η ρύθμιση να μην εκλαμβάνεται από τους πελάτες ως τρόπος αποφυγής των υποχρεώσεών τους έναντι της ΔΕΗ.

-Η ΔΕΗ να μπορέσει να ανακτήσει σημαντικό μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών και

-Να περιοριστεί η έκθεση της επιχείρησης στον κίνδυνο δημιουργίας νέων επισφαλειών.Αναλυτικά, για τους οικιακούς πελάτες το νέο σύστημα διακανονισμών έχει ως εξής:

Α. Οι πελάτες διαχωρίζονται κατά το βαθμό της συνέπειας που επέδειξαν στην πληρωμή των λογαριασμών το προηγούμενο δωδεκάμηνο στις εξής 6 κατηγορίες, όπως ίσχυε και πριν:

1.Συνεπείς χωρίς διακανονισμούς.

2.Συνεπείς σε πληρωμές και διακανονισμούς.

3.Περισσότερες από μία ενσωματώσεις λογαριασμών σε επόμενους λογαριασμούς ή και μία αθέτηση διακανονισμού.

4.Πολλαπλή αθέτηση διακανονισμών.

5.Πελάτες με αποκοπή λόγω χρέους, οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει αίτημα επανασύνδεσης και ρύθμισης οφειλών εντός 30 ημερών από την ημερομηνία αποκοπής.

6.Διαπιστωμένη ρευματοκλοπήΒ. Για όσους εντάσσονται στις κατηγορίες 1 έως 4 το σύστημα της ρύθμισης κλιμακώνεται με τα παρακάτω κριτήρια:-Για μέσο μηνιαίο λογαριασμό μέχρι 100 ευρώ απαιτείται προκαταβολή του 10% της οφειλής. Για μηνιαίο λογαριασμό 101 - 250 ευρώ, προκαταβολή 15% και από 250 ευρώ και πάνω η προκαταβολή γίνεται 20%.

-Σε όλες τις περιπτώσεις ο μέγιστος αριθμός των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης είναι 24. Η δόση δεν μπορεί να ξεπερνά το ύψος του μέσου μηνιαίου λογαριασμού (αφού αφαιρεθεί η προκαταβολή). Αν προκύπτει υπόλοιπο, τότε αυτό θα πρέπει να καταβληθεί μαζί με την προκαταβολή.Γ. Για τις κατηγορίες συνέπειας 5 και 6 η ρύθμιση γίνεται με 30% προκαταβολή και μέχρι 18 μηνιαίες δόσεις. Αν έχει κοπεί το ρεύμα λόγω χρέους, χρειάζεται προκαταβολή 40% και μέχρι 12 δόσεις.Υπενθυμίζεται ότι με το σύστημα που ίσχυε ως τώρα, για τις κατηγορίες συνέπειας 1 ως 4 και για οφειλές μέχρι 1.000 ευρώ προβλέπονταν 24 δόσεις χωρίς προκαταβολή, ενώ για οφειλές άνω των 1.000 ευρώ προβλεπόταν προκαταβολή 10% και 18 μηνιαίες δόσεις ή 15% και 36 δόσεις.

Με το νέο σύστημα ρυθμίσεων η ΔΕΗ ευελπιστεί να εντοπίσει και τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές, δηλαδή εκείνους που δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, ενώ έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν. Επίσης, ισχύουν οι ειδικές ρυθμίσεις για τους ευάλωτους οικιακούς πελάτες με άτοκες δόσεις έως 50% του μηνιαίου λογαριασμού που προβλέπει ο Κώδικας Προμήθειας.

Το ΔΣ εξουσιοδότησε, επίσης, τον διευθύνοντα σύμβουλο να εγκρίνει κατ’ εξαίρεση διακανονισμούς για ειδικές περιπτώσεις πελατών, που για ιδιαίτερα σοβαρούς λόγους χρήζουν διαφορετικής αντιμετώπισης ως προς τις γενικές ρυθμίσεις εξόφλησης των οφειλών.

ΣΧΟΛΙΑ (6)

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΟΥ

Η κόρη μου έμενε Ρόδο και είχε απλήρωτο ρεύμα της τάξης των 2300 ευρώ. Οταν μετακόμισε Αθήνα, για να διακοπεί το ρεύμα του σπιτιού και να μη τρέχουν χρεώσεις, παρόλο που δεν ήταν το ρεύμα στο όνομά της, πήγαμε στη ΔΕΗ και αφού πληρώσαμε το 15% της συνολικής οφειλής, κάναμε διακανονισμό σε 36 δόσεις το υπόλοιπο ποσό, 1900 ευρώ περίπου, μεταφέροντας την οφειλή στον παππού της, με υπεύθυνη δήλωση του υπερήλικα πατέρα μου. Πρόσφατα μάθαμε ότι δεν έγινε δεκτός, λόγω ηλικίας του πατέρα μου και παππού της, και θα κινηθούν δικαστικά ενάντια στον ιδιοκτήτη του σπιτιού. Δυστυχώς, εγώ δεν έχω ρεύμα στο όνομά μου και δεν θέλει κανείς μας να μεταφερουμε το ρολόι της ΔΕΗ στο όνομα της κόρης μου, η οποία φιλοξενείται μεν, αλλά δεν γνωρίζουμε ως πότε. Δεν θα έπρεπε να δίνει η ΔΕΗ την ευκαιρία σε οφειλέτες, ώστε να υπάρχει δυνατότητα πληρωμής οφειλών σε άτομα που δεν έχουν στο όνομά τους τη ΔΕΗ? Μπορεί να φταίει έμεσα ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος που δεν άλλαξε το ρεύμα, ίσως επειδή δεν ήθελε να κάνει νέο ηλεκτρολογικό σχέδιο του διαμερίσματος, ή ίσως επειδή δεν ήξερε πόσο θα διαμένει ως Αθηναία...Η ουσία όμως είναι ότι ενώ εμείς βρήκαμε λύση, δεν έγινε δεκτή από τη ΔΕΗ. Τι μπορεί να γίνει?

Βαγγελης

Εγώ πάντως που ανηκω στην κατηγορια 5 ,ΜΕ αίτημα επανασύνδεσης,πλήρωσα το 30% σαν προκαταβολή,όμως ΔΕΝ δεχτηκε η ΔΕΗ να μου κανει περισσοτερες απο 8 δόσεις το υπόλοιπο.Μήπως πρέπει να ξανατσεκάρετε τις πληροφορίες που παίρνετε; και μιλάμε για οφειλή 736€ !

WORLD MILITARY LEGION

ΟΥΚ ΑΝ ΛΑΒΙΣ , ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΜΗ ΕΧΟΝΤΟΣ , Η ΔΕΗ ΝΑ ΒΑΛΗ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΗΣ , ΔΙΟΤΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΤΕ ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ , ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΜΕΤΑΞΥ ΙΔΙΩΤΩΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΩΝΤΑΙ

Γιώργος

Αν δεν ξεκινήσετε να κόβετε το ρεύμα στους μπαταχτσιδες, μην περιμένετε άσπρη μέρα εκεί στη ΔΕΗ. Πλέον σχεδόν οι περισσότεροι την έχουν κάνει σε εναλλακτικούς και σας έχουν μείνει οι μπαταχτσιδες.. Βέβαια, θα μου πεις δεν σας πολύ νοιάζει κιόλας...δημόσιο μαγαζί είναι.

Παναγιωτης

Εμένα πάντως επειδή στον προηγούμενο διακανονισμό δεν πλήρωσα τις δυο τελευταίες δόσεις τώρα αρνούνται να μου ξανακάνουν για ένα συνολικό ποσό 650 ευρώ.

@

Αν σου ξαναέκαναν διακανονισμό, όλοι ασυνεπείς θα γίνονταν. Δεν το καταλαβαίνεις?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης