Νέα δικαστικά προβλήματα με την επένδυση στο Ελληνικό

elliniko-v0

Σε γόρδιο δεσμό έχει μετατραπεί η επένδυση στο Ελληνικό Αττικής, καθώς για δεύτερη φορά θα ασχοληθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας για την συνταγματικότητα και νομιμότητα της επίμαχης επένδυσης και ειδικότερα για τα έργα που πρόκειται να κατασκευαστούν

Τα έργα στην ευρύτερη περιοχή του Ελληνικού θα υλοποιηθούν από επενδυτικό σχήμα υπό την εταιρεία Lamda Development, συμφερόντων του Ομίλου Λάτση.

Προ διμήνου η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας άναψε «το πράσινο φως» για να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό, κάτι εξάλλου το οποίο ήταν ένα από τα 110 προαπαιτούμενα της γ' αξιολόγησης.

Αναλυτικότερα, στις 22 Φεβρουαρίου 2018, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την 111 σελίδων γνωμοδότησή της (29/2018) και με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτρη Βασιλειάδη αποφάνθηκε ότι είναι συνταγματικό και νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την «έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά περιφέρειας Αττικής» (έκταση 6.000 στρεμμάτων) και έκανε μόνο νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις. Έτσι, το κείμενο του Προεδρικού Διατάγματος πήρε τι δρόμο για το Εθνικό Τυπογραφεία για να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Όμως, 507 κάτοικοι της περιοχής του Ελληνικού (Κάτω και Άνω Ελληνικό, Άγιος Κοσμάς, Αργυρούπολης και όμοροι Δήμοι), όπως και 4 νομικά πρόσωπα (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών -Τμήμα Αττικής, Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης, Ινστιτούτο για την Ενδογενή Παραγωγική Ανασυγκρότηση και Σύλλογος Κατοίκων Κάτω Ελληνικού) προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούν να ακυρωθεί το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα.

Υποστηρίζουν οι προσφεύγοντες ότι από το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα βλάπτει ανεπανόρθωτα την ποιότητα ζωής τους και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, αλλά παράλληλα βλάπτει ανεπανόρθωτα την προσωπικότητά τους και το δικαίωμά τους να ζουν σε ένα υγειές, βιώσιμο και αρμονικό περιβάλλον. Βλάπτει όμως και το χαρακτήρα της Πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τους κατοίκους, κ.λπ., το επίμαχο Π.Δ. δημιουργεί μια νέα πόλη μέσα στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό των Αθηνών, που μπορεί να υπερβεί τους 44.000 κατοίκους, με συντελεστή δόμησης προσαυξημένο κατά 70%, ενώ επιτρέπει τη δημιουργία 3 νέων τουριστικών ζωνών συνολικής έκτασης 1.092 στρεμμάτων.

Βασικά, κατά τους προσφεύγοντες, το επίμαχο Π.Δ., παραβιάζει την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης (άρθρο 24 Συντάγματος), καθώς έχουν ξεπεραστεί τα ανεκτά όρια της φέρουσας ικανότητας του Λεκανοπεδίου της Αττικής και της ισορροπίας μεταξύ δομημένων και αδόμητων κοινόχρηστων εκτάσεων. Επίσης, παραβιάζει σωρεία συνταγματικών διατάξεων, όπως επίσης την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία.

Την ίδια στιγμή η υλοποίηση των έργων παραβιάζει το δημόσιο συμφέρον το οποίο υποχωρεί υπέρ του υπέρτερου συνταγματικού προβλεπόμενου δημόσιου συμφέροντος της τήρησης της βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ παράλληλα υποβαθμίζεται εξαιρετικά το ευαίσθητο οικοσύστημα της ακτής, επιδεινώνοντας έτσι ταυτόχρονα το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

Τα πυρά των προσφευγόντων δέχεται πολλαπλώς η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία κατά τους ισχυρισμούς τους εκπονήθηκε εκ των υστέρων (ετεροχρονισμένα), ενώ δεν τηρήθηκε ο προβλεπόμενος χρόνος διαβουλεύσεων με τους τοπικούς παράγοντες, αλλά δεν εξετάστηκαν και εναλλακτικές λύσεις.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις για την ειδική μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς κατά τους κατοίκους, δεν εξέτασε, την κατάσταση που θα διαμορφωθεί από την ανέγερση πληθώρας κτιρίων, αδιευκρίνιστου αριθμού, τα οποία μπορεί να φθάσουν και τα 60 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους, όπως και από τη δημιουργία 6 ουρανοξυστών (ο ένας θα έχει και καζίνο 15.000 τ.μ.). Μάλιστα, για τους ουρανοξύστες επισημαίνουν ότι η μελέτη για τα υψηλά κτίρια είναι ελλιπής.

Τέλος, κατά τους προσφεύγοντες, είναι αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) καθώς παραβιάζει το δικαίωμα στο σεβασμό της περιουσίας των πολιτών. Και αυτό γιατί οι ουρανοξύστες που προβλέπεται να κατασκευαστούν, εμποδίζουν τη θέα προς τη θάλασσα και υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων και την αξία των ακινήτων τους.


Τι προβλέπει το Προεδρικό Διατάγμα


Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, για την ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά καθορίζονται, μεταξύ των άλλων, πολεοδομικά μεγέθη ως εξής:

-Μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση: 2.700.000 τ.μ., στην οποία περιλαμβάνεται και η δόμηση των υφιστάμενων διατηρητέων κτιρίων και των υφιστάμενων και διατηρούμενων κοινωφελών χρήσεων και εγκαταστάσεων υποδομών. Η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη ορίζεται σε 35% στο σύνολο της έκτασης του Μητροπολιτικού Πόλου. Στην περιοχή του παρακτίου μετώπου του Μητροπολιτικού Πόλου, η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη στο σύνολο αυτής ορίζεται σε 15%, με την οποία εξασφαλίζεται η δημιουργία αδόμητου ελεύθερου μετώπου μήκους ενός χιλιομέτρου και διευκολύνονται οι έξοδοι του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής προς τη θάλασσα. Στο Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής η κάλυψη των, πάσης φύσεως, μόνιμων κτιρίων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% της συνολικής επιφανείας αυτού.

-Στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού-Αγίου Κοσμά δημιουργείται ενιαίο και ανοιχτό στο κοινό Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής, εκτάσεως 2.000.569 τ.μ.
Το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής, οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου και οι ανοιχτοί χώροι που θα δημιουργηθούν κατά την εφαρμογή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης πρέπει να ανέρχονται σε τουλάχιστον 2.600.000 τ.μ. της συνολικής έκτασης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά.

-Στις περιοχές προς πολεοδόμηση οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι ανέρχονται κατ’ ελάχιστον σε ποσοστό 50%. Στους πιο πάνω χώρους περιλαμβάνονται και εκτάσεις 300.000 τ.μ. που θα διατεθούν για χρήσεις κοινής ωφέλειας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας.

-Δημιουργία δικτύου πεζόδρομων και ποδηλατοδρόμων με σκοπό, πέραν της αναψυχής, τη σύνδεση των αναπτύξεων με τους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς και με τις στάσεις των άλλων μέσων συλλογικής μετακίνησης, καθώς και με τους μελλοντικούς ποδηλατοδρόμους κατά μήκος των λεωφόρων Βουλιαγμένης και Ποσειδώνος.

ΣΧΟΛΙΑ (69)

Φρενοκομείο

μα καλά και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων; Σε μια εποχή που ο ένας μετά τον άλλο οι μηχανικοί χρεοκοπούν ή μεταναστεύουν, οι αρχιτέκτονες δεν θέλουν ένα έργο που θα δώσει δουλειά σε δεκάδες συναδέλφους τους; Απίστευτο μου φαίνεται εκτός κι αν με το σύλλογο ασχολούντε μονάχα χρυσοπληρωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι,που από τη θέση που τους έχουν βολέψει παριστάνουν τους επαναστάτες.

507

507 λογοι για να μεταναστευσουμε απο αυτο το τρελλοκομειο....

Δύσκολα

Ελληνικό χωρίς την επέκταση της περιφερειακής υμηττού, ξεχάστε το.

mm

Το γιγαντιαίο πάρκο που θα γίνει που θα συντηρείται από ιδιώτη γιατί άμα γινόταν κρατικό θα ήταν μία χωματερη θα πειράζει την ποιότητα ζωής τους.

Dan

Επένδυση ξεεπενδυση μια νέα πόλη μεσα στην ήδη κορεσμένη πόλη δεν ειναι η καλύτερη ιδέα , ας αφήνει τα μεγαλύτερα κέρδη για τον κατασκευαστή. Αυτή ειναι η αλήθεια σας αρέσει δεν σας αρέσει . Αυτο το κατάντημα βέβαια του αεροδρομίου πρεπει να τελειώσει αλλα αλλη ιδέα - πρόταση δεν υπήρχε ; Στο δικό μου το μυαλό χίλιες φορές να γινόταν μια Ελληνική Disneyland οπως στην Γαλλία η Gardaland οπως στην Ιταλία , και δουλειές μόνιμες και περισσότερες και πράσινο και διαφήμιση στην χώρα! Αλλα εμένα που θα το πρότεινα δεν με λένε Λατση.. το ξέχασα ρε γμτ ..

κι αυτό

που προτείνεις έχει περιβαλλοντικό κόστος. Οι δρόμοι θα είναι μόνιμα κορεσμένοι, δεν θα κινείται φύλλο. Επίσης θα πρέπει να πληρώνεις για να μπαίνεις εκει, ενώ στο συγκεκριμένο θα υπάρχει υποτίθεται πάρκο που μπορεί να επισκέπτεται κάποιος ελεύθερα.

Δεν

Υποτιθεται θα ειναι υπαρχει αν γινει παρκο και μαλιστα απο τα μεγαλυτερα στην Ευρωπη

Dan

Οπως είπες υποτίθεται .. Μια πόλη θα πάρεις που θα στραβοβλεπει τους ξενόφερτους που θα σουλατσάρουν έξω απο τα σπίτια τους. Όσο για το πηξιμο που λες , οταν θα σουλατσάρουν 40000 άνθρωποι επιπλέον στην Γλυφαδα, εκεί να δεις χαρά.. Τι λέμε τώρα , οποίος εχει παει στα μέρη που ανέφερα δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει μαζι μου οτι κάτι τέτοιο χρειαζομαςτε και οχι την πόλη για τους πλούσιους αραβοκινεζους..

567

Η κυνοβουλευτική δημοκρατία δεν δούλεψε ποτέ στην Ελλάδα. Ούτε θα δουλέψει ποτέ.

EΠΕ

Άρχισαν πάλι οι μαζικές ροές λαθραίων από την Τουρκία και το θέλουνε να τους στοιβάξουνε μέσα για να ανασάνουν τα νησιά τώρα που έρχεται τουρισμός. Απ το Σεπτέβρη ξαναμιλάμε για επένδυση. Κράτος συμμορία. Τα υπόλοιπα είναι ιστορίες για αγρίους

Διρφυς

Αεροδρόμιο ξανά στο Ελληνικό. Μακάρι ο Λάτσης να φύγει και αύριο το πρωί. Θέλουμε το Αεροδρόμιο σε λειτουργία ξανά.

Σύλλογος Φίλων κάμπιας του Ελληνικού

....και μετά την έχουμε και εμείς στημένη γιά προσφυγή!

Mazepsteupografes

Ζητήστε τη γνώμη των πολιτών πρώτα, εγώ το εγκρίνω ΦΟΥΛ ΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑ!!! Να πάνε να ******ούνε οι 507. Σε κάθε εποχή υπήρχαν αυτοί που αντιδρούσαν και πάντα για άκυρους λόγους και προσωπικά συμφέροντα. Η επένδυση στο Ελληνικό θα αναβαθμίσει την εικόνα της πρωτεύουσας και θα δημιουργήσει ένα νέο οικονομικό και τουριστικό κέντρο στην περιοχή που θα συμβάλλει στην αύξηση του ΑΕΠ μας ετησίως. Το πόση αξία έχει η ακίνητη περιουσία του κάθε... μη πώ τι, και το αν βλέπει θάλασσα δεν με νοιάζει γιατί ούτε εγώ τη βλέπω όπως και το 80% της Αθήνας τουλάχιστον. Και οι αξίες έτσι και αλλιώς μειόνονται όσο περνάει ο καιρός + ο κόσμος θα προτιμούσε να αγοράσει ένα ακίνητο κατασκευασμένο πρόσφατα το οποίο θα είναι και μοντέρνο σε πολύ ωραία περιοχή παρά την παράγκα του Καραγκιόζη δίπλα σε ένα παρατημένο νεκροταφείο αεροπλάνων με χώματα/λάσπες/σκουπίδια/κόπρανα λαθρομεταναστών/φίδια/αρουραίους/κλπ. Άντε μη πω και κάτι άλλο. Φέρτε μου χαρτί να υπογράψω να πάτε δικαστική αγωγή στους 507 για καθυστέρηση της ανάπτυξιακής πορείας της χώρας και κατά φωνήν προσαύξηση στα κοψίματα συντάξεων αντί για ελαφρύνσεις φόρων από τα έσοδα που θα έφερνε το έργο...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4674969

Διακόπηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης η κυκλοφορία στην λεωφόρο Πάρνηθας και την περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης - Η θερμοκρασία στην Αττική, την Τετάρτη, αναμένεται κυμανθεί από -1 έως 10 βαθμούς Κέλσιου, ενώ στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη

1
liana

Βρισκόταν στη συμβολή της Μεσογείων με την Κατεχάκη, όταν αντιλήφθηκε τη φωτιά στο αυτοκίνητό της - Έκανε δεξιά, ακινητοποίησε το όχημα και άνοιξε το καπό, απ' όπου έβγαινε έντονος καπνός, ενώ υπήρχε και ένα πανί

39