Βίντεο: Καταγγελίες-σοκ και συγκλονιστικές εικόνες από το θεραπευτήριο «Σκαραμαγκά»

Βίντεο: Καταγγελίες-σοκ και συγκλονιστικές εικόνες από το θεραπευτήριο «Σκαραμαγκά»

Το protothema.gr μπήκε στο θεραπευτήριο Σκαραμαγκά και κατέγραψε τις άθλιες συνθήκες που υπήρχαν λίγο πριν την μεταφορά των ασθενών στο θεραπευτήριο της Αγίας Βαρβάρας, τον Οκτώβριο του 2017, αλλά και το πώς δείχνει σήμερα, έπειτα από πέντε μήνες εκκένωσης και εγκατάλειψης 

Βίντεο: Καταγγελίες-σοκ και συγκλονιστικές εικόνες από το θεραπευτήριο «Σκαραμαγκά»
Όλο και πιο «θολό» γίνεται το τοπίο που επικρατεί γύρω από τις δομές των παιδιών με χρόνια πάθηση, έπειτα και από τον θάνατο ενός παιδιού από λοίμωξη του αναπνευστικού την Πέμπτη το βράδυ στο θεραπευτήριο της Αγίας Βαρβάρας (πρώην Λοιμωδών).

Γονείς και νοσηλευτικό προσωπικό καταγγέλλουν τα συναρμόδια υπουργεία (Εργασίας και Υγείας) για σοβαρές ελλείψεις σε δομές υλικοτεχνικού επιπέδου, καθώς και σε προσωπικό, απαραίτητο για την φροντίδα των παιδιών. 

Την ώρα που θρηνούμε ένα παιδί, το αρμόδιο υπουργείο απουσιάζει, ενώ γονείς και ΠΟΕΔΗΝ προσπαθούν ο καθένας με τον δικό του τρόπο να προστατέψουν τα παιδιά από την αδιαφορία του κράτους.

Το protothema.gr μπήκε στο θεραπευτήριο Σκαραμαγκά και κατέγραψε τις άθλιες συνθήκες που υπήρχαν λίγο πριν την μεταφορά των ασθενών στο θεραπευτήριο της Αγίας Βαρβάρας, τον Οκτώβριο του 2017, αλλά και το πώς δείχνει σήμερα, έπειτα από πέντε μήνες εκκένωσης. 

Κλείσιμο


Τα κτίρια που στεγάζουν δωμάτια, κουζίνες, ιατρεία και χώρους φιλοξενίας είναι κατεστραμμένα και βανδαλισμένα από άγνωστους, καθώς ποτέ μετά την εκκένωσή τους δεν φυλάχτηκαν. 

Ξηλωμένα καλώδια, πλημμυρισμένα υπόγεια και σπασμένες τουαλέτες συνθέτουν το πάζλ των κτιριακών υποδομών στο θεραπευτήριο του Σκαραμαγκά, το οποίο φιλοξενούσε άτομα με χρόνιες παθήσεις.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννακού, το κτίριο αυτό δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ώστε να φιλοξενήσει άτομα με χρόνιες παθήσεις, ενώ υπογράμμισε πως είναι αντιεπιστημονικό τα άτομα αυτά να βρίσκονται τόσο μακριά από τον οικιστικό ιστό της πόλης λες και η πολιτεία θέλει να κρύβει τα άπλυτα της.

Τόνισε πως ο τομέας της Πρόνοιας, έχει χτυπηθεί πολύ από τις φιλομνημονιακές κυβερνήσεις και θα έπρεπε να δοθούν άμεσα κονδύλια για την πρόσληψη προσωπικού και τεχνικού υλικού για την υποστήριξη των ατόμων. 



Από την άλλη μεριά, οι γονείς των παιδιών από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά «Οικογένεια» καταγγέλλουν τις πρακτικές «φυλάκισης», όπου δένονται άτομα με χρόνιες παθήσεις και ζητούν με την σειρά τους την μεταφορά των παιδιών τους από το θεραπευτήριο της Αγίας Βαρβάρας σε αυτό του Σκαραμαγκά, όπου ζούσαν όλα αυτά τα χρόνια.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Οικογένεια» Γιώργος Γεωργούλας, μιλώντας στο protothema.gr, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι, σαν γονείς, με την εμπειρία και τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια, θεωρούν πως τα παιδιά τους και οι συγγενείς τους κακώς μεταφέρθηκαν σε άλλες δομές και πως θα πρέπει να επιστρέψουν πίσω στο θεραπευτήριο του Σκαραμαγκά μιας και εκεί ήταν ευτυχισμένα.

Μάλιστα καταγγέλλουν ότι, όλα αυτά τα χρόνια, σκόπιμα ελάττωναν το προσωπικό και μείωναν τα κονδύλια για την συντήρηση των δομών, καθώς οι διοικούντες ήθελαν να φτάσουν σε αυτό το σημείο τις προνοιακές δομές. 

«Τη στιγμή που το παιδί και το κάθε παιδί είναι δεμένο με ιμάντες, με πληγές στα πόδια και στα χέρια και μουγκρίζει σαν πληγωμένο ζώο που δεν αντέχει αυτό που βιώνει και μόνο οι γονείς παρεμβαίνουν για να του προσφέρουν ένα χάδι, για να του απαλύνουν το μαρτύριο που βιώνει, ποιος τελικά αναστατώνεται; Δυστυχώς η Ζωή ήταν μόνιμα δεμένη στο Λοιμωδών και πέθανε. Ήταν ένα γλυκύτατο παιδί και κάποιες φορές δραπέτευε από την προσοχή τους και γι' αυτούς η εύκολη λύση ήταν να την έχουν δεμένη. Η Ζωή φανταστείτε ότι είχε διαστάσεις τετράχρονου παιδιού, γιατί είχε πρόβλημα με την ανάπτυξή του και γι' αυτό δυσκολεύομαι να μαντέψω την ηλικία της. Ήταν ένα άκακο αγγελούδι . Κάποια στιγμή γύρισε από το Λοιμωδών στον Σκαραμαγκά πολύ αδυνατισμένη και την ταΐζαμε με σύριγγες . Τρεις μήνες μετά την ξαναπήγαν στο Λοιμωδών, με αποτέλεσμα να είναι δεμένη και κουλουριασμένη στο κρεβάτι σαν σκυλί και να πεθάνει» λέει στο protothema.gr ο κ. Γεωργούλας.












Οι εικόνες των παιδιών συγκλονίζουν το πανελλήνιο, αλλά από το υπουργείο Εργασίας η απάντηση είναι: «Μην ταράζετε την ηρεμία των φιλοξενουμένων»!



Άνθρωποι που ταΐζονται δεμένοι με ιμάντες στο κρεβάτι τους , περιφέρονται γυμνοί σε δωμάτιο με πόρτες κλειστές και σβησμένα φώτα χωρίς κανείς να μπορεί να απαλύνει τον πόνο της ψυχής τους. Ο Βασίλης όταν τον περιορίζουν χωρίς να το επιθυμεί παθαίνει κρίσεις και χτυπάει τα τζάμια. Ο Γιώργος έχει κατηγορηθεί ότι σπάει έπιπλα και τηλεοράσεις .

Η Νίνα αφού έμεινε στο χώρο του παλαιού Λοιμωδών επί δυόμισι χρόνια με τον πατέρα της σε καθημερινή ομηρία να την φροντίζει αφού η φροντίδα της ήταν ανεπαρκής λόγω έλλειψης προσωπικού.



Ο Λεωνίδας γύρισε στον Σκαραμαγκά  από το Λοιμωδών με καψίματα από τσιγάρα σε όλο του το σώμα και τώρα που τον ξαναπήραν στο Λοιμωδών μαζί με όλα τα υπόλοιπα παιδιά κάθεται στην άκρη του κρεβατιού του, μουγκρίζοντας και βογγώντας γιατί το υπόλοιπο μέρος του κρεβατιού είναι κατουρημένο και  ο ίδιος είναι δεμένος με ιμάντα από το πόδι στο οποίο έχει γίνει πληγή. Εκεί λοιπόν στο κρεβάτι του, του δίνουν και το φαγητό.

Η Μαρία που φαίνεται στις φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν με τις κόκκινες πυτζάμες στο κρεβάτι   είχε αδερφό με αυτισμό . Ο αδερφός της Μαρίας ταΐστηκε δεμένος στο κρεβάτι και έπαθε αναρρόφηση και πέθανε.  Ο νοσηλευτής που ήταν υπεύθυνος όταν γύρισε και είδε ότι το παιδί είχε χαθεί έπαθε έμφραγμα και ο ίδιος και πέθανε επιτόπου. Δυστυχώς λόγω της έλλειψης προσωπικού , το δέσιμο αυτών των ανθρώπων είναι η εύκολή λύση. Όλα τα παραπάνω είναι παιδιά που χρειάζονται ειδική μεταχείριση και εποπτεία, αλλά για το υπουργείο Εργασίας είναι «φιλοξενούμενοι».



«Τα παιδιά μας είναι συνέχεια κλεισμένα και δεμένα μέσα σε ένα δωμάτιο. Ακόμα και οι κατάδικοι που βρίσκονται στις φυλακές βγαίνουν στο προαύλιο για να πάρουν καθαρό αέρα. Είναι μεγάλος ο πόνος μου να βλέπω το παιδί μου , δεμένο χειροπόδαρα. Στις φωτογραφίες φαίνονται τα μαρτύρια που περνάει το δικό μου παιδί μαζί με τα άλλα παιδιά. Η Μαρία είναι ένα αυτιστικό παιδί , δεν μπορεί να μιλήσει και όταν ρωτώ τους γιατρούς γιατί τη δένουν τότε αυτοί ,μου απαντούν πως το κάνουν για την ασφάλεια του παιδιού» είπε η μητέρα της Μαρίας, χτες στο protothema.gr 

Στο θεραπευτήριο χρόνιων παθήσεων     Σκαραμαγκά που βρίσκεται στη Λεωφόρο Σχιστού 1 και λειτουργεί εδώ και 29χρόνια περίπου ,κάποτε ζούσαν και περιθάλπονταν πάνω από 80 παιδιά με βαριές αναπηρίες με σύνδρομο νταουν , αυτισμό και με καθυστέρηση νοημοσύνης .
«Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017, ημέρα χαραγμένη βαθιά στο μυαλό και την ψυχή μας με πολύ πόνο , πήραν με αμείλικτο και αδίστακτο τρόπο τα παιδιά μας από το ίδρυμα Σκαραμαγκά χωρίς να μας ενημερώσουν .Εμείς ήμασταν ήδη εκεί αφού αναγκαστήκαμε να φυλάμε σκοπιές έξω από το ίδρυμα για να προστατέψουμε τα παιδιά μας από το ενδεχόμενο αιφνιδιαστικής ενέργειας μεταστέγασης , όπως και έγινε. Την προηγούμενη μέρα στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας , σε συνάντηση με την υπουργό κ. Φωτίου  τόνισε ότι ήθελε να δει τους γονείς και κυρίως τις μανούλες . Την άλλη μέρα όμως δόθηκε εντολή να συλληφθούν και να περάσουν οι γονείς αυτόφωρο αν τυχόν προβάλουν αντίσταση στην εκτέλεση μεταστέγασης" λέει στο protothema.gr o Πρόεδρος του Σωματείου "Σύλλογος Οικογένεια Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδιών του Θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά" κ. Γιωργούλας Γιώργος ο οποίος είχε την αδερφή του στο θεραπευτήριο Σκαραμαγκά και αναγκάστηκε να μεταφερθεί σε άλλους χώρους μαζί με όλα τα υπόλοιπα άτομα με ειδικές ανάγκες.



«Τη στιγμή που έφευγαν όλα τα παιδιά από το ίδρυμα Σκαραμαγκά χτυπιόντουσαν στα καθίσματα του πούλμαν που τους μετέφερε , αντιδρώντας με το δικό τους τρόπο, με τον τρόμο εμφανή στα μάτια τους.Κατέληξαν σε δωμάτια πιο μικρά  από κελιά φυλακής . Το εξωφρενικό είναι οτι δεχθήκαμε τηλεφώνημα από κοινωνικό λειτουργό της διοίκησης η οποία μας ζητούσε να παραδώσουμε τις πρωτότυπες αστυνομικές ταυτότητες των παιδιών μας . Όταν ρωτήσαμε το λόγο , τότε μας απάντησαν ότι σε περίπτωση θανάτου δεν θα δεχθεί το γραφείο τελετών να παραλάβει τη σωρό για ταφή χωρίς την ταυτότητα». 

«Θα θέλαμε να πραγματοποιηθεί επιτόπια επίσκεψη στους νέους χώρους που είναι τραγικά ακατάλληλοι και επικίνδυνοι[και δεν πληρούν ούτε τους στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας,όπως έξοδο κινδύνου,άθραυστα τζάμια,νερά που μπαίνουν από την οροφή με την βροχή,νερά που βγαίνουν στον διάδρομο από το μπάνιο αφού δεν έχει σωστή κλίση το πάτωμα και έχουν γλιστρήσει και πέσει οι τρόφιμοι και πολλά άλλα] καθώς και επίσκεψη στην δομή Σκαραμαγκά έτσι ώστε να επισημανθούν όλα τα προτερήματα ,οι δυνατότητες και οι προδιαγραφές που διαθέτει» λέει ο κ. Γιωργούλας.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης