Επεισόδια και αντιδράσεις για την μη αποφυλάκιση της Ηριάννας και του Περικλή

Επεισόδια και αντιδράσεις για την μη αποφυλάκιση της Ηριάννας και του Περικλή

Αλληλέγγυοι πέταξαν ακόμα και καρέκλες στους δικαστές με το άκουσμα της υπόθεσης - Νέα ωμή παρέμβαση Κοντονή στην Δικαιοσύνη - Απίστευτη δήλωση Πολάκη - Ανακοινώσεις εξέδωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Επεισόδια και αντιδράσεις για την μη αποφυλάκιση της Ηριάννας και του Περικλή
Νέος κύκλος αντιδράσεων προκλήθηκε μετά την χθεσινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών Αθηνών με την οποία απορρίφθηκαν οι αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης των  ποινών  της Ηριάννας Β.Λ. και του Περικλή Μ
., οι οποίοι έχουν καταδικαστεί  για συμμετοχή στην οργάνωση
Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς.

Κλείσιμο
Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν από το ΣΥΡΙΖΑ
,
ακολούθησε στο ίδιο ταπεραμέντο το ΚΚΕ, ενώ ενεργοποίησαν επακόλουθα τον υπουργό Δικαιοσύνης ο οποίος με δήλωσή του πραγματοποίησε μια ακόμη ωμή παρέμβαση στο χώρο της Δικαιοσύνης
, και έκλεισε προσωρινά αυτός ο κύκλος με την κλασσική πλέον ανάρτηση και με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο στο  facebook, του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Κατ΄ αρχάς, χθες  το μεσημέρι το Πενταμελές Εφετείο  Αναστολών Αθηνών απέρριψε τις αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης των ποινών της 29χρονης Ηριάννας, που έχει καταδικαστεί σε 13 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» και του 33χρόνου Περικλή, ο οποίος επίσης έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών για συμμετοχή στην  ίδια οργάνωση.

Για την 29χρόνη Ηριάννα, ο εισαγγελέας του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών τάχθηκε υπέρ της απόρριψης της αίτησής της, υποστηρίζοντας πως «δεν αποδείχθηκε ουδέν θεμελιωτικό γεγονός που να δικαιολογεί την αιτούμενη αναστολή».

Ως προς τον 33χρόνο ο εισαγγελέας της έδρας ανέφερε ότι «δεν απεδείχθη καμία επιδείνωση της υγείας του» που να δικαιολογεί την αναστολή της ποινής του.

Φυσικά, στο άκουσμα της απορριπτικής απόφασης, αλληλέγγυοι, που είχαν καταλάβει την δικαστική αίθουσα, εκσφενδόνισαν μπουκάλια νερού, ακόμα και καρέκλες, στους δικαστές, οι οποίοι αποχώρησαν από την αίθουσα συνοδευόμενοι από τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Επεισόδια στο Εφετείο μετά το άκουσμα της απορριπτικής απόφασης


Αμέσως μετά το κυβερνών κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ) με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η δικαστική απόφαση «πλήττει κατάφωρα την εμπιστοσύνη των πολιτών στο θεσμό της Δικαιοσύνης». Ειδικότερα, αναφέρει η Κουμουνδούρου: «Η σημερινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, με την οποία απορρίφθηκαν για δεύτερη φορά οι αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης της ποινής της Ηριάννας  και του Περικλή, βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με το κοινό περί δικαίου αίσθημα και πλήττει κατάφωρα την εμπιστοσύνη των πολιτών στο θεσμό της Δικαιοσύνης». Ακόμη, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «Το κίνημα συμπαράστασης, στη χώρα μας και το εξωτερικό, από διανοούμενους, πανεπιστημιακούς, ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και του αθλητισμού, συλλογικότητες και πολιτικές οργανώσεις, στέκεται στο πλευρό της Ηριάννας και του Περικλή μέχρι τη δικαίωσή τους».

Ακολούθησε ο Περισσός με ανακοίνωσή του στην οποία γνωστοποιεί ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Αναλυτικότερα, το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «η προκλητική επιμονή των δικαστηρίων στην άδικη φυλάκιση της Ηριάννας Β.Λ. και του Περικλή Μ. χωρίς κανένα σοβαρό αποδεικτικό στοιχείο, μετά και τη σημερινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας, που απορρίπτει για δεύτερη φορά τις αιτήσεις αναστολής τους, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα». Το ΚΚΕ  αναφέρει ακόμη: «Τεράστιες ευθύνες έχει η Κυβέρνηση που διατηρεί άθικτο και εμπλουτίζει συνεχώς το κατασταλτικό νομοθετικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων, πάνω στο οποίο στηρίζονται τέτοιες αυταρχικές αποφάσεις». Μάλιστα, καταλήγει το ΚΚΕ ότι το επόμενο διάστημα, θα πάρει πρωτοβουλίες για την ανάδειξη αυτού του ζητήματος και την αλλαγή του συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου.

Μονόδρομος ήταν πλέον μετά για τον καθ΄ ύλην αρμόδιο υπουργό κύριο Σταύρο Κοντονή, ο οποίος εκ των χρονικών εξελίξεων όφειλε, μετά το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, να υπερφαλαγγίσει τις όλες εξελίξεις. Έτσι, με δήλωσή του, έκανε ευθεία, νέα, παρέμβαση στην Δικαιοσύνη, ενώ παράλληλα προειδοποιεί εμμέσως πλην σαφώς του δικαστές για τις αποφάσεις που εκδίδουν,  εκπέμποντας απειλές κατά των δικαστών που εξέδωσαν μη αρεστή στο κυβερνών κόμμα απόφαση, επισημαίνοντας ότι «το δικαστήριο που εξέδωσε τη σημερινή απόφαση φέρει και το βάρος της ευθύνης της κρίσης του».

Ακόμη, ο  κ. Κοντονής επισημαίνει στην  δήλωσή του ότι δεν χρειάζεται να επαναλάβει «όσα είχε δηλώσει κατά την έκδοση της πρώτης απόφασης περί της αναστολής εκτέλεσης της ποινής των δύο πρωτοδίκως καταδικασθέντων και όσα είχα αναφέρει ισχύουν».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης μετά την έκδοση της πρώτης απορριπτικής απόφασης για την  Ηριάννα και τον Περικλή είχε επισημάνει ότι η απόρριψη της αίτησής τους απετέλεσε δυσάρεστη έκπληξη. 

Ακόμη, ο κ. Κοντονής κάλεσε «σε αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία τους πάντες αυτές τις ώρες».

Αμέσως μετά, πραγματοποίησε παρέμβαση με τον δικό γλαφυρό τρόπο,  μέσω του facebook, ο αναπληρωτής Υγείας Παύλος Πολάκης, αναρτώντας: «Δεν είναι ΤΥΦΛΗ!!!! Είναι ολοστραβη και εξυπηρετεί σχέδιο .....(ένα τμήμα της σοβαρό). Αν ήταν Ακης, Χριστοφοράκος, στέλεχος της νοβαρτις, λαμόγιο που πήρε μίζες θα ήταν έξω ......».



Λίγο μετά τις 11 το βράδυ, ο κύριος Πολάκης αποφάσισε να επιτεθεί ευθέως στον Εισαγγελέα της υπόθεσης, που ήταν εκείνος που πρότεινε στο Δικαστήριο την απόρριψη της αίτησης της Ηριάννας και του Περικλή, γράφοντας στο προφίλ του, σε β' ενικό πρόσωπο και με τα συνήθη ορθογραφικά και τυπογραφικά λάθη: «Πεσμου Κυρ-εισαγγελέα (Γεράκη): Πότε κοιμήθηκες πιο ανάλαφρα; Όταν αναβλήθηκε η δίκη για τη Ζημενς επειδή δεν είχε μεταφραστεί το βούλευμα ή σήμερα που κράτησες στη φυλακή την Ηριάνα και τον Περικλή;;;;;;;;».




Συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος
Παράλληλα, χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα με αφορμή την χθεσινή απόφαση του Εφετείου σχετικά με την Ηριάννα και τον Περικλή.  

Με κεντρικό σύνθημα «Λευτεριά στην Ηριάννα και στον Περικλή» συλλογικότητες της αριστεράς, του αντιεξουσιαστικού χώρου καθώς κι αλληλέγγυοι-αλληλέγγυες συγκεντρώθηκαν για να δείξουν την συμπαράστασή τους στους δύο κατηγορούμενους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης