PROTOTHEMA

Πολιτική

Όλοι τους υπέρ της καταδικασμένης για εμπλοκή σε τρομοκρατία

Κοντονής, Πολάκης και ΣΥΡΙΖΑ κατά δικαστών για την Ηριάννα

Κοντονής, Πολάκης και ΣΥΡΙΖΑ κατά δικαστών για την Ηριάννα

Παρά τους... καφέδες και τα νερά, από τους αληθινούς αλληλέγγυους, στους Φίλη - Ξυδάκη επιμένουν στην προσπάθεια καπηλείας της δικαστικής απόφασης - Ο υπουργός χαρακτηρίζει «δυσάρεστη έκπληξη» (!) την απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο, με ψήφους 3-2, απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης της Ηριάννας - Στο άκουσμα της απόφασης ξέσπασαν επεισόδια

Σε νέα ευθεία παρέμβαση στο έργο και τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης προχώρησε ο κ. Σταύρος Κοντονής από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, με αφορμή, αυτή την φορά, την απόρριψη από το Εφετείο Αναστολών του αιτήματος αποφυλάκισης της Ηριάννας -απόφαση, που ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε «δυσάρεστη έκπληξη».


Έσπευσε, δε, να καταδικάσει τις βιαιοπραγίες κατά των μελών του δικαστηρίου από αγνώστους μετά την έκδοση της απόφασης λέγοντας πως «και οι δικαστές άνθρωποι είναι και ως άνθρωποι κάνουν λάθη...».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν ερωτήθηκε, αλλά αυτοβούλως ζήτησε να τοποθετηθεί για το ζήτημα, λέγοντας αρχικά πως «η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών αποτέλεσε για εμάς μια δυσάρεστη έκπληξη, γιατί η στάση της αιτούσας -της κοπέλας που έχει καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη- καθ’ όλο το χρόνο υποδικίας της ήταν απολύτως υποδειγματική, καθώς τήρησε όλα τα καταναγκαστικά δικονομικά μέτρα που της είχαν επιβληθεί».

«Οι πολίτες ζητούν ίσα μέτρα και σταθμά. Είναι περίεργο ότι ορισμένοι που καταδικάστηκαν σε πολυετείς ποινές για εμπορία ναρκωτικών έχουν δικαίωμα αναστολής μέχρι την εκδίκαση, ενώ άλλοι, όπως η συγκεκριμένη δεν μπόρεσε να πάρει το ευεργέτημα ούτε από το δικαστήριο που εκδίκασε την υπόθεση ούτε από αυτό που συνεδρίασε σήμερα» είπε σε άλλο σημείο ο κ. Κοντονής.

Έσπευσε, δε, να υποστηρίξει πως «ενέργειες που έλαβαν χώρα μετά την έκδοση της απόφασης, ενέργειες βιαιοπραγίας κατά μελών του δικαστηρίου είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες, γιατί δυσφημούν τον αγώνα που κάνει η κοπέλα για την απόδειξη των ισχυρισμών της και τον αγώνα των νομικών συμπαραστατών της, αλλά και γιατί οι δικαστές είναι άνθρωποι και ως άνθρωποι κάνουν λάθη. Ακριβώς γι' αυτό και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας προβλέπει δυνατότητα υποβολής σε σύντομο χρόνο νέας αίτησης που θα κριθεί από το ίδιο δικαστήριο με άλλη σύνθεση. Διατυπώνω λοιπόν την δυσάρεστη έκπληξη για την απόφαση, δεν μπορούμε όμως να μην καταδικάσουμε τα γεγονότα κατά δικαστών που μπορεί να κάνουν λάθος αλλά δεν μπορεί διαφορετικά να λειτουργήσει μια οργανωμένη κοινωνία».

Νωρίτερα, το Εφετείο είχε απορρίψει, με ψήφους 3-2, το αίτημα αποφυλάκισης της Ηριάννας. Δύο δικαστές είχαν την άποψη ότι θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων.

Με φωνές και συνθήματα αντέδρασαν οι αλληλέγγυοι μέσα στη δικαστική αίθουσα, ενώ πετάχτηκαν και μπουκάλια. «Ο Τσοχατζόπουλος είναι έξω! Όλους τους αφήνετε και δυο παιδιά να μείνουν μέσα!» φώναξαν, μεταξύ άλλων, οι παρευρισκόμενοι.

Προηγουμένως, την απόρριψη του αιτήματος είχε προτείνει ο εισαγγελέας της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, υποστηρίζοντας ότι, εάν αφεθεί ελεύθερη, είναι πολύ πιθανόν να τελέσει νέα όμοια αδικήματα.
 
Παράλληλα, ο εισαγγελέας είχε προτείνει να απορριφθεί η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του 33χρονου συγκατηγορούμενου της Ηριάννας, για λόγους υγείας, ο οποίος έχει καταδικαστεί για συμμετοχή στη στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι Μιχαλολιάκοι βγαίνουν, οι Ηριάννες μπαίνουν φυλακή

Ανακοίνωση για τη δικαστική απόφαση για την Ηριάννα εξέδωσε, με τη σειρά του, το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όχι βέβαια, η Δικαιοσύνη δεν είναι πάντα "τυφλή". Ενίοτε βλέπει και πράττει αναλόγως. Βλέπει, πλειοψηφικά τουλάχιστον, με τη δική της μεροληπτική κοινωνική και ταξική ματιά. Βλέπει και εκδικείται, στέλνει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση. Και λέει τούτο: Οι Ηριάννες θα μείνουν στη φυλακή, την ίδια ώρα που θα βγαίνουν οι Μιχαλολιάκοι, κόντρα σε όσους επιθυμούν, παλεύουν, ονειρεύονται μια κοινωνία πιο ανθρώπινη, πιο ανεκτική και πιο δίκαιη» τονίζεται αρχικά.

«Όχι, η κατά πλειοψηφία απόφαση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Η Δικαιοσύνη απέδειξε ότι ξέρει να διατηρεί την ανεξαρτησία της από την κοινή λογική, το δίκιο, απ’ όλο αυτόν τον κόσμο που έλεγε ότι στις 17 Ιουλίου θα πάρουμε την Ηριάννα πίσω.

Όχι, η Δικαιοσύνη δεν είναι ουδέτερη και αν καμιά φορά οι άνθρωποί της βγουν από τον κύκλο του συντηρητισμού και αποδώσουν το δίκιο, όπως έγινε στην περίπτωση του Τάσου Θεοφίλου, σπεύδουν κάποιοι άλλοι θεματοφύλακες ενός σάπιου συστήματος να διορθώσουν το “λάθος”.

Η Ηριάννα, όπως και ο Περικλής, παραμένουν δυστυχώς στη φυλακή. Μια μάχη χάθηκε. Μία, γιατί έρχονται και άλλες. Χάσαμε μια Παρασκευή, έρχονται άλλες, θα τις κερδίσουμε...» καταλήγει η ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολάκης: Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ

«Αντί αλλου σχολίου ...... αφιερωμένο στον εισαγγελέα και τους δικαστες που ξαναφυλάκισαν την Ηριαννα ....» έγραψε στο Facebook ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ποστάροντας το τραγούδι «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ».

Επεισόδια έξω από το Εφετείο

Ένταση με μία ομάδα αλληλέγγυων, η οποία «κατέλαβε» ένα κομμάτι της καθόδου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, επικράτησε λίγο μετά τις 5:30 το απόγευμα στο Εφετείο Αθηνών.

Λίγη ώρα μετά την έκδοση της απορριπτικής απόφασης, ένα γκρουπ βγήκε στον κεντρικό δρόμο της Αθήνας και άναψε φωτιά σε έναν κάδο απορριμάτων, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση και να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες παρακολουθούσαν από απόσταση τη δράση των ομάδων που διαμαρτύρονταν.

Η ένταση κράτησε για διάστημα λίγο μεγαλύτερο της μισής ώρας και στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν, με την ένταση να μεταφέρεται στα Εξάρχεια, όπου άγνωστοι πέταξαν πέτρες στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Το θέμα δεν είναι19/07/201715:08

η Ηριάννα, ο Πολάκης, ο Κοντονής, ο ΣΥΡΙΖΑ. Πριν την Ηριάννα (που ίσως λόγω του ακαδημαϊκού της υποβάθρου η υπόθεση να έγινε πιο γνωστή -κατά πώς εικάζω- και που, επειδή ακριβώς έγινε τόσο γνωστή, απορρίφθηκε η αίτησή της για αναστολή -κατά πώς εικάζω πάλι- ώστε να φανεί η "αποτελεσματικότητα" της "αντιτρομοκρατικής" δράσης του κράτους), υπήρξαν εκατοντάδες από τους οποίους αφαιρέθηκε η ελευθερία, για να εξυπηρετηθούν πολιτικά συμφέροντα, και θα ακολουθήσουν άλλοι τόσοι -και παραπάνω, έπειτα από αυτήν. Το θέμα είναι η ελευθερία. Άλλοι, τιμωρούνται για τις σχέσεις τους -τις "απαγορευμένες", κατά το κυρίαρχο σύστημα-, άλλοι για το φρόνημά τους και/ή τη δράση τους, κατά του ίδιου συστήματος. Ο κοινός παρονομαστής είναι ότι δεν πρόκειται για εγκληματίες (αποδεδειγμένα πολλές φορές, όπως και στην παρούσα περίπτωση) - με τη λέξη "έγκλημα", όμως, να είναι και συχνά αμφιλεγόμενη. Παρ'όλα αυτά, φυλακίζονται, την ίδια στιγμή που άτομα που -αποδεδειγμένα- έχουν διαπράξει εγκλήματα, "δικαιώνονται" και κυκλοφορούν ελεύθερα. Το παράλογο, λοιπόν, είναι ολοφάνερο. Έτσι, το να αγωνίζεσαι κατά του άδικου, είτε πρόκειται για την περίπτωση της Ηριάννας είτε πρόκειται για την χ και τον ψ, είτε πρόκειται για τέτοια μορφή αδικίας (νομικής/δικαστικής) είτε πρόκειται για άλλης μορφής, είναι ο δρόμος που επιλέγουν όσοι αγωνίζονται για την κοινωνική ευημερία, για την κοινωνική ισότητα και ισονομία, για μια κοινωνία πιο βιώσιμη, γενικότερα, που προχωράει μπροστά, και δε μένει σε αντιλήψεις σκοταδιστικές, που μόνο αναχαιτίζουν και οπισθοδρομούν την πορεία αυτή.

Απάντηση
ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΜΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ 18/07/201714:48

ΕΛΕΟΣ πια με τους ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΥΣ του ΣΥΡΙΖΑ!!! Θέλουν δηλαδη να αφεθούν ελεύθερα τα ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ τους των πυρήνων της φωτιάς?? Με τι περίσσιο ΘΡΑΣΣΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ , ενώ ειναι απολυτα σιγουρο , με την μεχρι τωρα εξέλιξη της δίκης, οτι τα στοιχεία που παρουσιάζουν εναντιον της ειναι τοσο ΓΕΛΕΙΑ που θα ΕΒΓΑΖΑΝ ΑΘΩΟ και τον Αλ Καπονε !!! Η αστυνομία για μια ακομα φορα με εντολές του κουμουνιου ΤΟΣΚΑ αδράνησε και αφησε τα ΤΣΙΠΡΑΙΚΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ να καινε και ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ!!! ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΣΚΑ ΠΟΥ ΦΟΡΑΓΕ ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΟΛΗ!!! Επρεπε να φόραγε ΣΤΡΙΓΓΑΚΙΑ στα gay pride!!! Ειναι λίγα τα ψωμιά τους....θα ΠΑΘΟΥΝ οτι έπαθε ο ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ...και οτι θα πάθει σύντομα ο Μαδουρο!!! ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΤΟ ΖΗΤΗΣΑΝ!!! Ήρθε μαλλον η ώρα να ξαναανοιξουν τοσο η ΓΥΑΡΟΣ οςο και μερικες δεκαδες ακομα ΞΕΡΟΝΗΣΙΑ για να στείλουμε εκει τους ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΕΙΣ μαζι τους!!!

Απάντηση
JOHN18/07/201712:45

Τι να σου κάνουν οι δικαστές που στοχοποιούνται ευθέως.Οι αστυνομία φταίει που δένει τις υποθέσεις με DNA κ.ο.κ.Η μόνη λύση να καταργηθεί η οποιαδήποτε ανάμειξη της αστυνομίας.Να καταργηθεί η ανάμειξη της αστυνομίας σε θέματα τρομοκρατίας ή χουλιγκανισμού;

Απάντηση
Παναγιώτης 18/07/201710:54

Τα νυν συντρόφια του Αλέξη Τσίπρα υποστηρικτές τρομοκρατίας, βιβα κομαντάντε.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία