LIVE

Κορωνοϊός

Κατάρ: Τα σχέδια για την Ελλάδα ναυάγησαν, με το ζόρι δεν γίνονται επενδύσεις...

Κατάρ: Τα σχέδια για την Ελλάδα ναυάγησαν, με το ζόρι δεν γίνονται επενδύσεις...

Σε σύγχυση ο Κατρούγκαλος: «Fake news» η αποχώρηση του Κατάρ - Διαβάστε την ανακοίνωση της Al Rayyan, κρατικής επενδυτικής εταιρείας του Κατάρ

«Τα σχέδια για την Ελλάδα ναυάγησαν, με το ζόρι δεν γίνονται επενδύσεις» αναφέρεται σε ανακοίνωση του κρατικού επενδυτικού ομίλου του Κατάρ, Al Rayyan, με την οποία το εμιράτο ανακοινώνει ότι ματαιώνει τα επενδυτικά σχέδιά του για την Ελλάδα. 

«Το κράτος του Κατάρ, όπως και κάθε κράτος, κατά καιρούς συμβαίνει να αντιμετωπίζει κάποια πολιτικά ζητήματα, αλλά στην περίπτωση των επενδύσεων δεν έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες, πόσο μάλλον δυσφήμιση, παρά μόνο στην Ελλάδα» επισημαίνεται στην ανακοίνωση των Καταριανών. 

Το protothema.gr επικοινώνησε με υψηλόβαθμο στέλεχος της Al Rayyan, το οποίο επανέλαβε τη δυσαρέσκεια της εταιρείας για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί συναινετική λύση, αν και υπενθύμισε ότι οι διαφορές της εταιρείας με όσους αντιδρούν στις επενδύσεις της, έχουν πάρει ήδη τη δικαστική οδό. 
Διαβάστε την ανακοίνωση της Al Rayyan, κρατικής επενδυτικής εταιρείας του Κατάρ:

«Το 2010 δόθηκε προτεραιότητα από το Κράτος του Κατάρ στις επενδύσεις στην Ελλάδα, για το λόγο αυτό και η Al Rayyan, ως όχημα επενδυτικό, έχει συσταθεί στην Ελλάδα και όχι σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα . Η ανάπτυξη ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει από εδώ και να εξαπλωθεί περαιτέρω στην Ευρώπη. Αυτό για τους γνωστούς λόγους σε όλους μας.. δεν ευδοκιμεί και συνεχώς σκοντάφτει σε εμπόδια.

Το Κράτος του Κατάρ όπως και κάθε κράτος κατά καιρούς συμβαίνει να αντιμετωπίζει κάποια πολιτικά ζητήματα , αλλά στην περίπτωση των Επενδύσεων δεν έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες , πόσο μάλλον δυσφήμιση, παρά μόνο στην Ελλάδα. Οι επενδύσεις του Κράτους του Κατάρ τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και σε Ευρωπαϊκό απασχολούν επαγγελματικά χιλιάδες κόσμο. Μερικοί , δεν επιθυμούν να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα γενικότερα .

Αλλά και ειδικότερα, μιλώντας για τη Ζάκυνθο διάφοροι παράγοντες δήλωναν σε αρκετές περιστάσεις ότι δεν θέλουν επενδυτές , επιθυμούν να αναπτύξουν οι ίδιοι την περιοχή… Ειδικότερα Στη συνέντευξη τύπου στις 13-2-17 ,μετά την ακροαματική διαδικασία στη Ζάκυνθο , με δήλωσή του ο Κ. Δ. Γκούσκος, πρώην Βουλευτή , πολιτικός αλλά και δικηγόρος, πρότεινε να δημιουργήσουν έναν κοινό φορέα μεταξύ της Εκκλησίας και της περιφέρειας για να μπει μπροστά μία νόμιμη και υψηλού επιπέδου επένδυση για την ανάπτυξη της περιοχής . Δυστυχώς, κάθε καλοκαίρι καίγονται χιλιάδες στρέμματα σε πολλά μέρη της Ελλάδος , ακόμα και αυτό το καλοκαίρι σε Ζάκυνθο, Ηράκλειο, Ηλεία και Κεφαλονιά εκδηλώθηκαν πυρκαγιές .

Ο Κ. Γκούσκος, πάλι , μετά τις πυρκαγιές , που σημάδεψαν το νησί της Ζακύνθου στοχοποίησε με τις δηλώσεις του τον Εξοχότατο Εμίρη του Κατάρ για τις φωτιές. Και αυτό διότι αντί να γίνουν έρευνες για τις αιτίες των πυρκαγιών , αρπάζουν την ευκαιρία ενός δυσάρεστου γεγονότος για να χτίσουν την ιστορία που εξυπηρετεί του σκοπούς τους . Παρατηρώντας την Ελληνική πραγματικότητα , και δη μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, το πρόβλημα δεν περιορίζετε μόνο στις επενδύσεις του Κατάρ , αλλά σε όλους του επενδυτικούς κλάδους και με άλλους επενδυτές, ξένους και μη.

Μπορεί να θεωρηθεί λοιπόν εμμέσως πλην σαφώς ότι η στάση της Ελλάδος προς τους επενδυτές είναι αρνητική. Ο πρωταρχικό σκοπός της εταιρίας Al Rayyan στην Ελλάδα είναι να γίνουν πραγματικές επενδύσεις - ανάπτυξη και όχι εκμετάλλευση . Ο σκοπός αυτός πάντως δεν φαίνετε υλοποιήσιμος μέχρι σήμερα , παρά το γεγονός ότι το Κατάρ ήρθε στην Ελλάδα μετά από πολιτικές συμφωνίες. Σε όλη αυτή την πορεία , γεμάτη αντιξοότητες και δυσχέρειες δοθήκαν ευκαιρίες , ακούστηκαν λόγια ,παρηγορητικά, για αλλαγή του επενδυτικού τοπίου, από πολιτικούς και μη ∙ αλλά μετά από τόσα χρόνια δεν υπήρξε βελτίωση , ούτε η υπάρχει πλέον ελπίδα ότι θα αλλάξει κάτι.

Παρόλα αυτά η εταιρία θα συνεχίσει να πληρώνει τους φόρους της , τον ΕΝΦΙΑ και τις υποχρεώσεις της στο Ελληνικό Κράτος , δίχως όμως να υλοποιηθούν τα πρωταρχικά της σχέδια για ανάπτυξη. Θεωρητικά το Κατάρ έχει ήδη αποχωρήσει , γίνετε μία απλή συντήρηση και αποπεράτωση των ανοιχτών ζητημάτων. Πλέον έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους, όπως και οι υπόλοιποι επενδυτές, αυτό φαίνεται άλλωστε, αν επένδυαν θα ήταν πολύ διαφορετικό το τοπίο. Τα σχέδια για την Ελλάδα ναυάγησαν , με το ζόρι δεν γίνονται επενδύσεις. Η λογική πορεία για τις επενδύσεις θα ήταν τα τελευταία χρόνια να γίνονται συναντήσεις με μηχανικούς και κατασκευαστές .. η κατάληξη είναι να γίνονται συναντήσεις μόνο με νομικούς συμβούλους και δικηγορικές εταιρείες…».


Σε σύγχυση ο Κατρούγκαλος: «Fake news» η αποχώρηση του Κατάρ από την Ελλάδα

Διαψεύδει κατηγορηματικά την είδηση περί απόσυρσης του Κατάρ από κάθε επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα», με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Πορτογαλία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για ένα «ακόμη κατασκευασμένο επεισόδιο», διαμηνύοντας ταυτόχρονα πως «όσοι διακινούν τα σενάρια αυτά υπονομεύουν ευθέως το εθνικό συμφέρον».

Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος διαβεβαιώνει πως «οι οικονομικές σχέσεις εμπιστοσύνης της Ελλάδας με το Κατάρ» βρίσκονται στο καλύτερο σημείο των τελευταίων χρόνων και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει απόφαση του Κατάρ να αποσύρει το οικονομικό ενδιαφέρον του ιδίου και των επιχειρήσεων του από τη χώρα μας.

Και προσθέτει: «Όσα δηλώνει η εταιρεία Al Rayyan -αν πράγματι τα δηλώνει, γιατί παρόμοια επιστολή δεν έχει περιέλθει στην ελληνική κυβέρνηση- αφορούν αποκλειστικά την ίδια και σε καμία περίπτωση δεν αντανακλούν την πραγματικότητα των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Κατάρ».

Ακολουθεί η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

«Η «είδηση» περί απόσυρσης δήθεν του Κατάρ από κάθε επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα αποτελεί κλασική περίπτωση fakenews, ένα ακόμη κατασκευασμένο επεισόδιο της σάγκα που ξεκίνησε με την υποτιθέμενη αποχώρηση από την Ελλάδα της Eldorado Gold. Σκοπός των σεναρίων αυτών είναι να δείξουν τάχα φυγή επενδύσεων από τη χώρα σε μία στιγμή που συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Περιττό είναι να αναφερθεί ότι όσοι διακινούν τα σενάρια αυτά υπονομεύουν ευθέως το εθνικό συμφέρον. Καταρχάς, όσα δηλώνει η εταιρία Al Rayyan -αν πράγματι τα δηλώνει, γιατί παρόμοια επιστολή δεν έχει περιέλθει στην ελληνική κυβέρνηση- αφορούν αποκλειστικά την ίδια και σε καμία περίπτωση δεν αντανακλούν την πραγματικότητα των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Κατάρ.

Η πραγματικότητα έχει ως εξής: η επένδυση της συγκεκριμένης εταιρίας στην Ελλάδα εκκρεμεί από το έτος 2010 και όσες εμπλοκές έχουν δημιουργηθεί σχετικά με αυτήν στην δικαιοσύνη ή την διοίκηση προέκυψαν πολύ πριν από την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνησή μας. Προφανώς η κυβέρνηση δεν μπορούσε να επέμβει σε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, προσπάθησε όμως να ξεκαθαρίσει σε διοικητικό και νομοθετικό επίπεδο αντιφατικές συμπεριφορές του ελληνικού κράτους το προηγούμενο διάστημα, που δημιουργούσαν προβλήματα στις σχέσεις εμπιστοσύνης με το Κατάρ. Παράδειγμα παρόμοιας επέμβασης σε νομοθετικό επίπεδο ήταν η ορθή ρύθμιση φορολογικών θεμάτων που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, την Qatar Airways.

Για την πλήρη αποκατάσταση των καλών διμερών σχέσεων το υπουργείο Εξωτερικών συνεργάσθηκε αρμονικά με την πρεσβεία του Κατάρ στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποίησα επίσκεψη επί τούτου στη χώρα αυτή για να διαλυθούν παρεξηγήσεις που δημιουργήθηκαν επί προηγούμενων κυβερνήσεων. Ακριβώς λόγω των αμοιβαίων προσπαθειών οι οικονομικές σχέσεις εμπιστοσύνης των δύο χωρών βρίσκονται στο καλύτερο σημείο των τελευταίων χρόνων και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει απόφαση του Κατάρ να αποσύρει το οικονομικό ενδιαφέρον του ιδίου και των επιχειρήσεων του από τη χώρα μας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (68)

Κατάρ και Τουρκία το ίδιο συνδικάτο

Να φύγουν χίλιες φορές, όχι επενδύσεις που εξυπηρετούν μουσουλμανικά συμφέροντα, όχι άλλη εξαγορά από τούρκους ή τουρκόφιλους.

Η ΩΜΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν καταλαβαίνω τι αρλούμπες γράφονται, ότι φεύγουν η δεν φεύγουν, αλλά η πρώτη τους επένδυση θα ήταν στα νησάκια Οξυες τα οποία και αγόρασαν. Τα νησάκια αυτά βρίσκονται μεταξύ Ιθάκης και Πάτρας και εκεί θα δημιουργουσαν τουριστικό θέρετρο πολυτελείας (Ξενοδοχεία, πισίνες, διαμόρφωση των πλάζ για μπάνιο στη θάλασσα, κέντρα κ.λ.π. )Τα νησάκια αυτά είναι ξερονησια και αγοράστηκαν από ιδιώτη και όχι από το κράτος.Και μετά, αφού η κυριότητα πέρασε στους καταριανους, η επένδυση. ...σταμάτησε προτού ξεκινήσει. Απότι θυμάμαι ο πρώτος φραγμος ήταν από την υπηρεσία προστασίας περιβάλλοντος. Για να αγοράσουν οι καταριανοι τις Οξυες, σίγουρα είχαν πάρει διαβεβαιωσεις ότι μπορούν να χτίσουν τουριστικές μονάδες. Οπότε. ..είτε η κυβέρνηση Σαμαρά τους κοροϊδεψε, είτε τα λαμογια του δημοσίου προσπάθησαν μετά να τους αποσπάσουν πλουσιοπαροχα ρουσφέτια και μπαχτσισια ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΑΜΑΡΑ.Όχι ότι ο Τσιπρας είναι κανένα λουλούδι, αλλά για τους συγκεκριμένους οι επικεφαλίδες "Ο Τσιπρας διώχνει τις επενδύσεις"είναι παραπλανητικες και το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να έχουν είναι να δώσουν ψήφους στον Τσιπρα.

Κυνικός

Το Κατάρ προωθεί παγκοσμίως τον ισλαμισμό και είναι οι καλύτεροι φίλοι του Ερντογάν. Δεν νομίζω ότι για λόγους εθνικού συμφέροντος η συγκεκριμένη χώρα επιτρέπεται να επενδύσει στην Ελλάδα...Αρκετά με τους ισλαμιστές και τους "πρόσφυγες" που μας κουβαλάνε...

Πεοστεκουμενος Σαμποτερ

ουστ ρε δεν σας θέλουμε!εοκ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο!έξω οι βασεις του θανάτου!

Κυνικός

Το Κατάρ χρηματοδοτεί την ισλαμική τρομοκρατία σε όλο τον κόσμο, αλλά και την ισλαμική λαθρομετανάστευση. Φυσικά, αυτοί δεν δέχονται ομόθρησκούς τους "πρόσφυγες", ούτε τους έπιασε ο πόνος για τους Ροχίνγκια και τους άλλους ισλαμοκαννίβαλους. Δεν νομίζω ότι οι επενδύσεις τους είναι τόσο αθώες. Δεν είναι τυχαίο που ο εμίρης είναι κολλητός του Ερντογάν...Πριν λίγα χρόνια βγήκε στη Γαλλία βιβλίο σοβαρου δημοσιογράφου με τίτλο "Το μικρό βρώμικο Κατάρ". Στην ορθόδοξη εκκλησία που υπάρχει εκεί έχει απαγορευτεί να υπάρχει σταυρός απ' έξω. Το Κατάρ πουλάει βιτρίνα εκσυγχρονισμού από έξω και από μέσα είναι μαύρος ισλαμοφασισμός.

Κρόνος

Καλύτερα, τι τους θέλουμε τους μέχρι χθες νομάδες με τα ήθη και έθιμά τους.

Νικος

Στα τσακιδια να παει ο εμιρης του Καταρ. Αυτοι ειναι οι " καλοι" Αραβες κι ολοι οι υπολοιποι ειναι οι κακοι. Ρε δε πατε στα διαλα. Μαλακομιντια

Τρ

στην συγκεκριμένη κυβέρνηση βαλσαμωμένο πουλί να της δώσεις θα της ξεφύγει

θεος

Αχαχαχαχαχαχαα βαλσαμωμενο πουλι ειπε . χααχαχαχαχαχαχαχα

Tassos

Τωρα εχουμε και πετρελαιο διπλα μας. Δε σας εχουμε αναγκη Δρομο

Στα τσακίδια;

Εαν θυμάμαι καλά αυτός έφυγε επί Σαμαρά 2013-14, οπότε τί λέμε τώρα

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης