Υπόθεση Energa-Hellas Power: Επιστρέφουν σε Δημόσιο και δήμους 88 εκατ. ευρώ, «κλεμμένα» από χαράτσια και τέλη

Υπόθεση Energa-Hellas Power: Επιστρέφουν σε Δημόσιο και δήμους 88 εκατ. ευρώ, «κλεμμένα» από χαράτσια και τέλη

Τα χρήματα αυτά είχαν υπεξαιρέσει οι κατηγορούμενοι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών - Έπεσε και τυοικά η αυλαία της δίκης

Ο επίλογος στην υπόθεση Energa-Hellas Power γράφτηκε, αργά το βράδυ της Τρίτης, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Το δικαστήριο, μετά την καταδίκη σε πολυετείς ποινές των 11 εκ των 19 κατηγορουμένων, αποφάσισε πως θα μοιράσει, άμεσα, τα χρήματα που δεσμεύτηκαν, όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση.

Πιο συγκεκριμένα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας διέταξε να αποδοθεί άμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο το ποσό που προέρχεται από το ΕΕΤΗΔΕ -φόρο γνωστό ως «χαράτσι» στα ακίνητα- ανακοινώνοντας το δεύτερο μέρος της απόφασής του σχετικά με τις δεσμεύσεις των χρηματικών ποσών που βρέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων.

Πρόκειται για ποσό ύψους 52.206.263 ευρώ, το οποίο οι επρόσωποι των δυο εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, Αριστείδης Φλώρος και Βασίλης Μηλιώνης, σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη, υπεξαίρεσαν, καθώς δεν το απόδωσαν ποτέ στα άδεια κρατικά ταμεία, ως όφειλαν.

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι τα χρήματα αυτά προέρχονταν από τους Έλληνες καταναλωτές που, το διάστημα εκείνο (2011), μαζί με το ρεύμα τους, πλήρωναν και τον φόρο στα ακίνητα, που είχε επιβληθεί, προκειμένου να ενισχυθούν τα άδεια κρατικά ταμεία.

Η απόφαση του δικαστηρίου έρχεται έπειτα από μακρά ακροαματική διαδικασία για το πολύκροτο σκάνδαλο υπεξαίρεσης Energa-Hellas Power και ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί η ετυμηγορία επι των ποινών που επιβλήθηκαν στους κατηγορουμένους.

Ακόμη, με τη σημερινή απόφαση του το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων διατάσσει:

- Να αποδοθούν άμεσα στους Δήμους από εισπρακτέες απαιτήσεις τους τέλη ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ.

- Να αποδοθει ποσό 5.992.040 ευρω στο Δημόσιο για το αδίκημα της λαθρεμπορίας.

- Να κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το ποσό των 120 εκατ. ευρώ που είναι δεσμευμένο στις τράπεζες, απ' όπου θα εισπράξουν Δημόσιο και δήμοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο διατάσσει την άμεση απόδοση των χρημάτων αυτών, κάτι που σημαίνει ότι με την καθαρόγραφή της απόφασης, το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να εισπράξει τα χρήματα.

Όταν, δε, εξοφληθούν Δημόσιο και δήμοι, σύμφωνα με την απόφαση, το ποσό που θα απομείνει θα κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για να διατεθεί όταν υπάρξουν οι σχετικοί τίτλοι σε ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ.

Σε ό,τι αφορά τώρα το ποινικό σκέλος της υπόθεσης Energa-Hellas Power, ήδη το δικαστήριο έχει ανακοινώσει, σε προηγούμενη συνεδρίασή του, την απόφασή του επί των ποινών.

Τα μέλη του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας έχουν κρίνει ενόχους και έχουν καταδικάσει τους 11 από τους 19 συνολικά κατηγορούμενους της υπόθεσης. Με βάση την απόφαση αυτή, από τους 11 καταδικασθέντες, μόλις οι τρεις οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Σε όσους έκρινε ενόχους, το δικαστήριο επέβαλε πολυετείς καθείρξεις, οι περισσότεροι όμως εκ των καταδικασθέντων είναι εκτός φυλακής, καθώς τους χορηγήθηκε αναστολή στην εκτέλεση των ποινών τους. Αναμεσά τους και ο Β. Μηλιώνης, εκ των βασικών κατηγορουμένων της υπόθεσης. Αντίθετα, στη φυλακή οδηγήθηκε ο έτερος βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση, Αρ. Φλώρος και δύο ακόμη συγκατηγορουμένοι του.

Υπενθυμίζεται ότι έφεση κατά της απόφασης αυτής που εξέδωσε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων άσκησε ο εισαγγελέας Εφετών, Γρηγόρης Πεπόνης. Εξέλιξη που ενδεχομένως να ανοίξει το δρόμο για πιο αυστηρή ποινική μεταχείριση κάποιων εκ των «πρωταγωνιστών» της υπόθεσης, ανάμεσά τους και ο Βασίλης Μηλιώνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελικός λειτουργός άσκησε έφεση κατά της παραπάνω απόφασης, κρίνοντας ότι οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων «δεν εστάθμησαν ορθώς τον βαθμό της εγκληματικής διάθεσης των κατηγορουμένων», και ζητεί την «εξαφάνιση» της απόφασης ως προς το σκέλη των ποινών, αλλά και των ελαφρυντικών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Πεπόνης ζητά να επιβληθούν οι αρμόζουσες για τη βαρύτητα των εγκλημάτων των κατηγορουμένων ποινές, χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικών.

Να σημειωθεί ότι το δικαστήριο με την απόφασή του, έχει αναγνωρίσει τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της ειλικρινούς μεταμέλειας, στην πλειονότητα των κατηγορούμενων με αποτέλεσμα να «σπάσουν» τα ισόβια, ενώ παράλληλα χορήγησε στους περισσότερους καταδικασθέντες αναστολή στην εκτέλεση των ποινών τους και έτσι βρέθηκαν εκτός φυλακής. 

ΣΧΟΛΙΑ (21)

Αγύριγο κεφάλι

Nα ΜΗΝ πάνε τα λεφτά σε ΔΗΜΟΥΣ!.. Θα κατασπαταληθούν εκεί. Οι ΔΗΜΟΙ και η λεγόμενη "ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ" δεν κάνουν TIΠΟΤΑ. __________ Αφού ΟΥΤΕ "Αυτοδιοίκηση" είναι, ΟΥΤΕ δικά τους λεφτά έχουν. ___________Απλά, ΤΡΟΧΟΠΕΔΗ στον συντονισμό του ΕΡΓΟΥ της Χώρας γίνονται. ____________Και κοστίζουν ...ΟΛΟΙ αυτοί οι ...ΣΥΣ-"σκεπτόμενοι" στους Δήμους ως ο τζίτζικας ...αηδόνι!.. ___________ΕΥΚΑΙΡΙΑ είναι, με την Αναθεώρηση του Συντάγματος, ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ η "Τοπική Αυτοδιοίκηση" και ούτω την ...ΥΔΡΕΥΣΗ, τα ... απορρίμματα και τα ...πιστοποιητικά γεννήσεως και τις... ληξιαρχικές πράξεις να τις αναλάβει ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ γιά όλην την Επικράτειαν μέσω του ιnternet!.. Άντε! ΠΟΛΥ το κουράσαμε με την ..."Τοπική Αυτοδιοίηση"!.. Τι λες; Αν δεν βγάλω ΒΛΑΧΟ-Δήμαρχο χάθηκα και τι θα γίνω!.. ___________Άντε μωρέ τώρα! ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΕΙΤΕ κάποτε!.__________ Θα έχετε κάνε ΕΝΑ ΒΗΜΑ, που θα το δείτε ως ορθό-όχι τώρα- αλλά 100 ΧΡΟΝΙΑ μετά!..

Παλι

καλα εστω και καθυστερημενα ζητανε πισω ενα μεγαλο ποσο. Στη αρχη ειχαν πει για πολυ μικροτερη επιστροφη. Γιατι ειχα αρχισει να αμφιβαλλω σοβαρα για την ελληνικη δικαιοσυνη.

VfV

Και ποιον ειχαν Δικηγορο οι εν λογω 'κυριοι'? ΤΟΝ ΒΟΡΙΔΗ! Μελλοντικο Υπουργο του Κυριακου.....

Και για να μην ξεχναμε ...

Συνήγορος υπεράσπισης αυτών των απατεώνων που υπεξαίρεσαν και καταχράστηκαν περισσότερα από 250 εκατομμύρια ευρώ μέρος των οποίων ήταν και το Χαράτσι της ΔΕΗ το οποίο εισέπραξαν αλλά ουδέποτε απέδωσαν στο δημόσιο, ήταν ο νεοδημοκράτης βουλευτής τσεκουράτος Μάκης Βορίδης (πάντα η Νέα Δημοκρατία ήταν κοντά στην υγειή επιχειρηματικότητα). Το δέ υπουργείο οικονομικων, με υπουργό τότε τον Στουρνάρα, δε μπήκε καν στον κόπο να παραστεί ως πολιτική αγωγή στην δίκη.

Τάκης

Είδες; Μούγκα στην ...Στρούγκα στο σχόλιο σου οι ΔΕΞΙΟΥΚΛΕΣ!..

..

210μυρια δεν φαγανε αυτοι?μπορει να θυμαμαι λαθος

yannis

Zω σε μιά χώρα,με μια Δικαιοσύνη ανάπηρη και αλλήθωρη.Οταν το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δεν εστάθμησαι ορθώς το βαθμό της εγκληματικής πράξεις.Γιατί δεν το τιμωρείς κ Πεπονή? Αυτό δεν ποινικά κολάσιμο?

Τεο

Και δικηγόρος των εν λόγω ο μεγάλος Βορίδης που σε λιγο καιρό θα είναι υπουργός του Μητσοτάκη "προασπίζοντας" τα συμφέροντα του κράτους χαχαχαχα!!!

dim

Αυτό και εγώ δεν το έπιασα ποτέ. Πως γίνεται πολιτικό πρόσωπο να υπερασπίζεται καταχραστή δημόσιας περιουσίας δεν μου είναι κατανοητό.

dim

Δεν νομίζω ότι υπάρχει μεγαλύτερο δικαστικό σκάνδαλο στην Ελλάδα από τις εξοργιστικές ποινές χάδι που επέβαλαν στα αγόρια ! Τους χρωστάμε παραταύτα ένα μεγάλο ευχαριστώ που επιστρέφουν μερικά ... είναι μια μεγαλόψυχη γενναιόδωρη πράξη ... να σημειωθεί στα πρακτικά ως ΔΩΡΕΑ ! Κρίμα για τους λοιπούς ... δηλαδή εμάς ... απλά κρίμα

Κ. Πεπόνη μπράβο

Ο Θεός να σε έχει πάντα καλά!!! Μην τον αφήσεις σε χλωρό κλαρί τον απατεώνα Μηλιώνη. Να φάει πολλά χρόνια στην φυλακή!!!!

vp

πότε θα εξετασθεί η παρέμβαση Πεπόνη, οταν τελειώσουν τα πάρτυ στη Μύκονο και στο Ντουμπάι? Μπορούν να κάνουν και βόλτες ανα τον κόσμο? Ωραια Δικαιοσύνη έχουμε. Αλήθεια υπάρχει ταρίφα, γιατι ετσι ακούγεται και αν ναι, πόση ειναι ώστε να προετοιμαζονται και οι επόμενοι καταχραστες? Α ρε βρομόξυλο που τους χρειάζεται.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4595534

Τα επιχειρήματα για δήθεν δημιουργία υποδομών διαφυγής στο εξωτερικό καθώς και για δήθεν άρνηση διαβίβασης τραπεζικών στοιχείων στις ελληνικές αρχές έχουν πλήρως αποδομηθεί υποστηρίζει ο πρώην υπουργός

ekab12

Με βάση το σχέδιο που καταρτίζει το ΕΚΑΒ εξετάζεται το ενδεχόμενο εύρεσης σημείου στέγασης νέου Τομέα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έτσι ώστε να επιτευχθεί η βελτιστοποίηση της ανταπόκρισης σε επείγοντα περιστατικά στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης

kakopoiisi

Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε 8 χρόνια κάθειρξη αλλά τον άφησε ελεύθερο με τον όρο να μην ξαναπλησιάσει το παιδί - Η υπόθεση αποκαλύφθηκε πριν από λίγα χρόνια μετά την καταγγελία που έκανε η γιαγιά του παιδιού στις Αρχές

1