Υπόθεση Energa: Πολυετείς καθείρξεις αλλά εκτός φυλακής βασικοί πρωταγωνιστές του σκανδάλου

Υπόθεση Energa: Πολυετείς καθείρξεις αλλά εκτός φυλακής βασικοί πρωταγωνιστές του σκανδάλου

Εκτός φυλακής με εγγύηση ο πατέρας του Αρη Φλώρου, Αχιλλέας - Τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της ειλικρινούς μεταμέλειας αναγνώρισε το δικαστήριο στους βασικούς κατηγορούμενους - Επιστρέφουν 2,5 εκατ. ευρώ (και όχι 83 εκατ. ευρώ) στο Δημόσιο - Δείτε αναλυτικά τις ποινές

Την τελική απόφασή του για την πολύκροτη υπόθεση της Energa -Hellas Power, που συνδέθηκε με υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος που φτάνει τα 256 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Το τρία μέλη του δικαστηρίου έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση διάρκειας 14 περίπου  ωρών και μακρά ακροαματική διαδικασία που διήρκεσε σχεδόν δυο χρόνια, ανακοίνωσαν την τελική απόφασή τους επί των ποινών για τους 11 από τους συνολικά 19 κατηγορουμένους της υπόθεσης, τους οποίους έκρινε ενόχους. 

Βάση αυτής της απόφασης στη φυλακή από τους 11 συνολικά καταδικασθέντες οδηγούνται ο Άρ. Φλώρος, η Μαρία Σκλαβάκη (που είχε αποδράσει με το βραχιολάκι) καθώς και ο κατηγορούμενος Πέτρος Νικολοθανάσης. 

Αντίθετα στους υπόλοιπους επτά καταδικασθέντες το δικαστήριο χορήγησε αναστολή στην  εκτέλεση της ποινής τους, επιβάλλοντας τους περιοριστικούς όρους. 

Ανάμεσά τους και ο Βασίλης Μηλιώνης, στον οποίο χορηγήθηκε αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του με τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εγγύησης ύψους 60.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο υιοθέτησε στο σύνολό της σχεδόν τα όσα είχε προτείνει νωρίτερα η εισαγγελέας της έδρας. 

Συγκεκριμένα, εκτός από τους Α. Φλώρο, Βασίλη Μηλιώνη, Μ. Σκλαβάκη και Π. Νικολοθανάση, το δικαστήριο αποφάσισε τα εξής για τους υπόλοιπους καταδικασθέντες:

-Αχιλλέα Φλώρο: αναστολή στη εκτέλεση ποινής του με εγγύηση 300 χιλιάδων ευρώ.

-Στ. Σιαφάκα και Ν. Δεκόλη: αναστολή στην εκτέλεση των ποινών τους με εγγυήσεις 50.000 ευρώ για τον καθένα, απαγόρευση εξόδου και εμφάνιση σε Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους.

-Βασίλη Μηλιώνη: αναστολή στην  εκτέλεση της ποινής του με εμφάνιση δυο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα και εγγύηση 70.000 ευρώ.

-Χ. Σμυρλιάδη: αναστολή εκτέλεση της ποινής του, με εγγύηση 30.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου και εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. 

-Βασίλη Δημητράκα και Κων. Κωνστάντο αναστολή με όρους. 

Λαμβάνοντας το λόγο στο δικαστήριο πριν ανακοινωθεί η τελική απόφαση των δικαστών  για τον αν θα χορηγηθούν ή όχι αναστολές, ο Αρ. Φλώρος ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι αν μπει στη φυλακή αυτό θα ισοδυναμεί με προσωπική και επιχειρηματική εξόντωσή του. Όπως είπε δεν έχει κανένα σκοπό να φύγει από την Ελλάδα και να αποφύγει τη Δικαιοσύνη. Το μόνο που ζητάει, είναι όπως είπε, να βρεθεί εκτός φυλακής για να συνεχίσει τον αγώνα του για δικαίωση. Το αίτημά του ωστόσο δεν έγινε δεκτό.

Η απόφαση επί των ποινών 

Νωρίτερα το δικαστήριο είχε επιβάλλει κάθειρξη 21 ετών στον Αριστείδη Φλώρο κρίνοντας τον ένοχο για τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Επιπλέον το δικαστήριο του επέβαλλε στον Αρ. Φλώρο χρηματική ποινή ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.
Ακόμη, με την απόφασή του το δικαστήριο επέβαλε τις εξής κάθειρξης στους καταδικασθέντες (κατά συγχώνευση):  
-14 χρόνια κάθειρξη στον Αχ. Φλώρο για τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης, της λαθρεμπορίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
-10 χρόνια κάθειρξη στον Βασίλη Μηλιώνη για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση. 
-15 χρόνια κάθειρξη στον Στ. Σιαφάκα και χρηματική ποινή 500.000 ευρώ.
-15 χρόνια κάθειρξη στον Νικόλαο Δεκόλη για τα τρία αδικήματα καθώς και χρηματική ποινή ύψους 500.000 ευρώ.
-7 έτη κάθειρξη στον Χαράλαμπο Σμυρλιάδη και χρηματική ποινή ύψους 500.000 ευρώ για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικους χρήματος 
-7 έτη κάθειρξη στον Χρήστο Σιαφάκα και χρηματική ποινή ύψους 500.000 ευρώ για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα
-Ποινή φυλάκισης 4 ετών στον Κων. Κωνστάντο και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ για την πράξη του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Επιπλέον αποφασίστηκε η αναστολή εκτελεσης της ποινής για τέσσερα έτη και η εμφάνιση μία φορά το μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του καθώς και επιμέλεια κοινωνικής αρωγής.
-7 έτη κάθειρξη στην Μαρία Σκλαβάκη και χρηματική ποινή ύψους 300.000 ευρώ.
-Ποινή φυλάκισης 4 ετών στον Βασίλη Δημητράκα για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ. Αποφασίστηκε η αναστολή εκτέλεσης της ποινής για τέσσερα έτη και η εμφάνιση μία φορά το μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του καθώς και επιμέλεια κοινωνικής αρωγής.
-10 έτη κάθειρξη στον Πέτρο Νικολοθανάση και χρηματική ποινή 300.000 ευρώ για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Τα ελαφρυντικά που "έσπασαν" τα ισόβια

Τα μέλη του δικαστηρίου νωρίς απόγευμα της Τρίτης είχαν αναγνωριστεί ελαφρυντικά (πρότερος έντιμος βίο και ειλικρινή μεταμέλεια) στην πλειονότητα των κατηγορούμενων με αποτέλεσμα να "σπάσουν" τα ισόβια. 

Ειδικότερα με βάση την απόφαση του δικαστηρίου για τους εκπροσώπους των Εnerga - Hellas Power, Άρη Φλώρο, Βασίλη Μηλιώνη, Αχιλλέα Φλώρο, Στέφανο Σιαφάκα και Νικόλαο Δεκόλη, αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, ενώ στους τρεις τελευταίους αλλά και τον Α. Φλώρο αναγνωρίστηκε και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη. 

Παράλληλα, το δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφασή του επί του αιτήματος των κατηγορούμενων να επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο ποσό 83 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 103 εκατ. ευρώ που βρίσκονται κατατεθειμένα στους λογαριασμούς τους, έτσι ώστε να τύχουν ηπιότερων ποινών. Το αίτημα των κατηγορουμένων για επιστροφή αφορά τόσο την κατηγορία της υπεξαίρεσης όσο και της λαθρεμπορίας. 

Τελικά, οι δικαστές έκαναν δεκτό το αίτημα των κατηγορουμένων για επιστροφή χρηματικών ποσών μόνο για το αδίκημα της λαθρεμπορίας και για την υπεξαίρεση. 

Και αυτό διότι σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών, προκειμένου να γίνει δεκτλο το αίτημα για επιστροφή των χρημάτων έπρεπε καταρχάς να έχει υποβληθεί πριν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας. Ακόμη, σύμφωνα με το δικαστήριο θα έπρεπε η πρόταση για επιστροφή να αναφέρεται στο σύνολο του ποσού που μερίδα κατηγορούμενων φέρεται να υπεξαίρεσε -συνολικά 256 εκατ. ευρώ -και όχι στα 83 εξ αυτών.  

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι κατηγορούμενοι θα πρέπει πλέον να επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο περίπου 2,5 εκατ., ποσό που φέρεται να αποτελεί τη ζημία από την λαθρεμπορία.  
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (262)

Κωστας

Κλεψανε 250 εκατομ., ζητησαν να επιστρεψουν τα 85 και το δικαστηριο τους ειπε φερτε μονο 2,5. Και ειναι εξω ολοι με αναστολη εκτος απο 3 με που μπηκαν μεσα για λιγο για να κρατησουν τα προσχηματα!!! Οπως καταλαβαινετε το τεραστιο χρημα το τρωνε ολοι αυτοι μαζι με τους δικηγορους τους και τους δικαστες!! Δεν εξηγειται αλλιως αυτη η αποφαση!! Δεν υπαρχει δικαιοσυνη στην Ελλαδα, βουλιαζουμε!!!!!

ουστ

Υπεξαίρεσαν συνολικά 256 εκατ. ευρώ και πάνε σπίτι τους με εγγύηση 60.000 ??????????? Ρε.. μας κοροϊδεύετε ???

Νικυ Μιναζ

Ο δικαστης στην Ελλάδα δεν ειναι επάγγελμα. Ειναι ιδιότητα.

John

Και η δικαιοσύνη στην ελλαδα δεν ειναι κατευθυνόμενη;;;

Χρυσοψαρίδης

ΣΕ 1-2 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΞΕΧΑΣΤΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΠΙΤΑΚΙΑ ΤΟΥΣ. ΟΠΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ σκανδαλάκια

ΕΥΤΥΧΩΣ........

ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ, Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΟΑΣΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ...........

ellinas dikastis

η καλυτερη δουλεια με διαφορά.

Eleos

Είμαι σίγουρος ότι αν ψάξουν στα σπίτια των δικαστών θα βρουν καμία κούτα από αυτά τα 253 εκατομμύρια, άλλη λογική εξήγηση δεν μπορώ να δώσω για την γελοία απόφαση που πήραν.

panos

ενταξει,γελανε και οι πετρες.Τα ελαφρυντικα αυτα σπανια αναγνωριζονται σε τετοιες περιπτωσεις.Το οτι δεν εγινε δεκτη η επιστροφη των 80 εκ.εχει νομικο ερεισμα,τα ελαφρυντικα ομως δεν επρεπε να τους αναγνωριστουν..οσο για το αστικο κομματι της υποθεσης στο οποιο αναφερθηκε ενας αναγνωστης,δυστυχως οι δικηγοροι της ΛΑΓΗΕ που ανελαβαν υποτιθεται να προστατευσουν τα συμφεροντα του δημοσιου,δεν τα εχουν κανει απλως μανταρα,κατι πολυ χειροτερο...

Γρηγόρης

Μπράβο στον Βορίδη και στις χαριστικές διατάξεις του νόμου Ν. 4312/2014 που κατατέθηκε και ψηφίστηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τον Δεκέμβριο του 2014 και προέβλεπε τραγική μείωση της ποινής καταχραστών αν επέστρεφαν κάποια(χαρτζιλίκι δηλαδή) από τα κλεμμένα, ακόμα κι από χρήματα που έχουν κατασχεθεί από το δημόσιο.... Μία από τις πολλές φωτογραφικές διατάξεις και τροπολογίες που περνούσαν σωρηδόν πριν την πτώση τους οι ΣαμαροΒενιζελικοί για να την σκαπουλάρουν τα καμάρια τους....

Κατερίνα

Ενώ με το νόμο Παρασκευοπουλου που βγήκε μαζί με τον Παπαγεωργοπουλο όλη η σαρα και η μαρα, διορθώθηκε το λάθος...ε;

Grothos

Autoi eiste .... Asxetoi .... Astixoiotoi .... Xeroles .... Syrizaioi .... To sxolio tis katerinas ta leei ola .... Dikigore tis trypias dekaras ...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης