«Φρούριο» η Λέσβος για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου

«Φρούριο» η Λέσβος για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου

Εφτασε στο νησί και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος - Οι προετοιμασίες για την υποδοχή του Πάπα είναι πυρετώδεις

«Φρούριο» η Λέσβος για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου
Επί ποδός βρίσκεται τις τελευταίες ώρες ολόκληρη η Λέσβος ενόψει της επίσκεψης του Ποντίφικα στο νησί, το πρωί του Σαββάτου.

Οι προετοιμασίες για την υποδοχή του Πάπα Φραγκίσκου είναι πυρετώδεις, με τεχνικά συνεργεία να «χτενίζουν» όλο το νησί, καλλωπίζοντας και επιδιορθώνοντας τα περισσότερα σημεία του.

Κλείσιμο
Φωτογραφίες από τις ετοιμασίες από την ιστοσελίδα kalloninews.gr




Το Διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης σε έκτακτη συνεδρίαση του, αποφάσισε ότι το Σάββατο θα κλείσουν στις 12.30 όλα τα καταστήματα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να παρακολουθήσουν καταναλωτές και έμποροι, την τελετή που θα γίνει στο λιμάνι της πόλης. 

Επίσης, εργασίες γίνονται και στο hotspot της Μόριας, όπως φαίνεται και στις παρακάτω εικόνες που «ανέβασε» στο Twitter ο δημοσιογράφος του γαλλικού δικτύου i-Tele Martin Cangelosi. Ο ίδιος, μάλιστα, αποκάλυψε πως διανέμονται σκηνές σε όσους πρόσφυγες και μετανάστες κοιμούνταν μέχρι τώρα έξω.





Την ίδια ώρα, όμως, στο νησί υπάρχουν μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις ενώ βρίσκονται ήδη εκεί αστυνομικά κλιμάκια από την Αθήνα αλλά κι από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας είναι και οι περιπολίες ελικοπτέρου της αστυνομίας το οποίο πετάει συνέχεια πάνω από την Λέσβο ενώ αισθητή είναι και η παρουσία οχημάτων με ιταλικές και ολλανδικές πινακίδες τα οποία ανήκουν σε αξιωματούχους του Βατικανού.


Στην Λέσβο το βράδυ ο Βαρθολομαίος
Λίγο μετά τις 8.30 το πρωί της Παρασκευής έφτασε από την Αθηνά στη Μυτιλήνη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ενώ το βράδυ αφίχθη στο νησί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Οι κ.κ. Ιερώνυμος και Βαρθολομαίος, μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, θα συνοδεύσουν τον Πάπα κατά την επίσκεψή του στο νησί, την οποία θα καλύψουν περισσότεροι από 400 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο.

Κατά την άφιξή του στη Μυτιλήνη ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ευχή η σύντομη επίσκεψή τους, με τον Πάπα Φραγκίσκο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο στο νησί και η επικοινωνία τους μαζί με τους πρόσφυγες να έχει αντίκτυπο και πρακτικά αποτελέσματα για αυτούς τους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από τις εστίες και τις πατρίδες τους.


Το πρόγραμμα της επίσκεψης
Ο Αλέξης Τσίπρας θα φτάσει στον αερολιμένα Μυτιλήνης στις 9 το πρωί και λίγο αργότερα θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Β’.

Στις 10.20 αναμένεται η άφιξη του Πάπα Φραγκίσκου στον Αερολιμένα Μυτιλήνης.

Τον Πάπα θα υποδεχθεί ο πρωθυπουργός, ενώ αμέσως μετά θα τον καλωσορίσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β και στη συνέχεια έπειτα ο Σεβ. Πρόεδρος της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Φραγκίσκος Παπαμανώλης.

Θα ακολουθήσει τελετή υποδοχής με ανάκρουση εθνικών ύμνων και θα γίνει παρουσίαση των συνοδειών. 

Λίγα λεπτά μετά τις 11 ο κ. Τσίπρας με τον Πάπα Φραγκίσκο, τον κ. Βαρθολομαίο και τον κ. Ιερώνυμο θα μεταβούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόρια.  Μετά την υποδοχή του πρωθυπουργού στο κέντρο θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί του Πάπα, του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος με πρόσφυγες, ενώ στις 12.25 θα κάνουν ομιλίες.

Στις 12.40  θα πραγματοποιηθεί η υπογραφή Κοινής Διακήρυξης από τον Πάπα Φραγκίσκο, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Β’. Θα ακολουθήσει στις 12.45 γεύμα του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου Β’ με πρόσφυγες. 

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως στον καταυλισμό της Μόριας οι τρεις ηγέτες, αφού χαιρετήσουν τους 300 πρόσφυγες, θα έχουν γεύμα μαζί τους. Το μενού, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει ριζότο, μανιτάρια, ελιές και χαλβά νηστίσιμο.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τον Λιμένα Μυτιλήνης, ενώ στις 13.30 αναμένεται η αναχώρηση του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου Β’ για τον Λιμένα Μυτιλήνης.

Στις 13.45  ο Πάπας Φραγκίσκος, ο κ. Βαρθολομαίος και ο κ. Ιερώνυμος θα φτάσουν στον Λιμένα Μυτιλήνης και θα ακολουθήσει ομιλία του Ποντίφικα.

Στη συνέχεια θα γίνει δέηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου, για τα θύματα των μεταναστευτικών ροών και θα ακολουθήσει ρίψη στεφάνων στην θάλασσα, από την αποβάθρα του Λιμένα Μυτιλήνης.

Στις 14.15 ο κ. Τσίπρας, ο Πάπας, ο ο κ. Βαρθολομαίος και ο κ. Ιερώνυμος  θα αναχωρήσουν για τον Αερολιμένα Μυτιλήνης. 

Θα ακολουθήσουν διαδοχικές συναντήσεις του Πάπα με τον πρωθυπουργό, τον κ. Ιερώνυμο και τον κ. Βαρθολομαίο και στις 15.00 θα υπάρξει χαιρετισμός του Ποντίφικα από τα μέλη των συνοδειών και εν συνεχεία από τον Σεβ. Πρόεδρο της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Φραγκίσκο Παπαμανώλη.

Η αναχώρηση του Πάπα έχει προγραμματιστεί για τις 15.15.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης