Αντζελίνα Τζολί: Ο πανικός για τη σταρ και τα 90 λεπτά τετ-α-τετ με Τσίπρα

Αντζελίνα Τζολί: Ο πανικός για τη σταρ και τα 90 λεπτά τετ-α-τετ με Τσίπρα

Αυτή την ώρα στη Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής - Η ηθοποιός θα επισκεφτεί καταυλισμούς προσφύγων στον Καρά Τεπέ και στη Μόρια - Χθες διανυκτέρευσε σε πολυτελές ξενοδοχείο των Αθηνών

Αντζελίνα Τζολί: Ο πανικός για τη σταρ και τα 90 λεπτά τετ-α-τετ με Τσίπρα
Στη Μυτιλήνη έφτασε σήμερα το πρωί η γνωστή ηθοποιός και πρέσβειρα καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αντζελίνα Τζολί.
   
Η κ. Τζολί αναμένεται να επισκεφτεί καταυλισμούς προσφύγων στον Καρά Τεπέ και στη Μόρια, ενώ αυτή την ώρα βρίσκεται στη 
Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής.

Κλείσιμο

Πηγή φωτογραφίας: facebook - (Viki Chantzi)




Η διάσημη ηθοποιός και πρέσβειρα καλής θελήσεως της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μετά τις επισκέψεις της στο λιμάνι του Πειραιά και τον Ελαιώνα την Τετάρτη, διανυκτέρευσε σε κεντρικό και πολυτελές ξενοδοχείο των Αθηνών.


Η στιγμή της αναχώρησης του κομβόι της Τζολί από το ξενοδοχείο 



Την μεγάλη αξία της «χολιγουντιανής» συνδρομής φαίνεται ότι αρχίζει να αναγνωρίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, γεγονός που πιστοποιήθηκε από την θερμή υποδοχή που επιφύλαξε ο Αλέξης Τσίπρας στην Αντζελίνα Τζολί.






Με μια πρώτης γραμμής σταρ να περιφέρεται ανάμεσα στους πρόσφυγες στον Πειραιά και τον Ελεώνα, ενώ φωτογράφοι και εικονολήπτες από όλο τον κόσμο πάλευαν μεταξύ τους και σχεδόν αλληλοποδοπατήθηκαν προκειμένου να καταγράψουν στιγμιότυπα, η προβολή της τρέχουσας ανθρωπιστικής κρίσης σε ολόκληρο τον πλανήτη δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη.

Η Αντζελίνα Τζολί, εκτός από βραβευμένη ηθοποιός και σκηνοθέτις, είναι διάσημη για την ευαισθησία της επί ζητημάτων όπως το δράμα των προσφύγων. Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Ελλάδα -ή μάλλον της περιοδείας της στη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου εφόσον προηγουμένως βρέθηκε στον Λίβανο- η Αντζελίνα Τζολί ζήτησε να συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε υπό την ιδιότητά της ως πρέσβειρας Καλής Θελήσεως του ΟΗΕ και φυσικά έγινε δεκτό. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επικρίνει δριμύτατα την προηγούμενη κυβέρνηση η οποία είχε προσπαθήσει να αξιοποιήσει την ανάμιξη της Αμάλ Αλαμουντίν, συζύγου του Τζορτζ Κλούνεϊ, στην προβολή της εκστρατείας για τον επαναπατρισμό των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.



Συμπτωματικά -ή και όχι- τόσο το ζεύγος Κλούνεϊ, όσο και οι «Μπραντζελίνα», δηλαδή η Αντζελίνα Τζολί και ο Μπραντ Πιτ, τελευταία έχουν γίνει στόχος έντονων επικρίσεων. Κι αυτό διότι εμφανίζονται μεν να στηρίζουν κάθε προσπάθεια για την επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης λόγω του προσφυγικού ζητήματος, οι ίδιοι όμως δεν έχουν αναλάβει τη φιλοξενία ούτε ενός παιδιού σε κάποια από τις πολυάριθμες και μεγαλοπρεπείς κατοικίες που διαθέτουν στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακρίνεται από πολλούς κοινούς χρήστες η εκ του ασφαλούς και εξ αποστάσεως ασφαλείας συμπόνοια των σούπερ-σταρ και η «τουριστική» επαφή τους με την πραγματική τραγωδία.

Στο πλαίσιο αυτό και ανεξάρτητα από τα πραγματικά αισθήματα των διασημοτήτων του μέγιστου βεληνεκούς, η καχυποψία περιβάλλει κάθε κίνηση των σταρ και ιδιαίτερα τις επιτόπιες «πραγματογνωμοσύνες» τους. Η λιτά ντυμένη και μελανειμονούσα Αντζελίνα Τζολί να συνομιλεί με Αφγανούς μετανάστες στα κοντέινερ του Πειραιά, μοιραία διεγείρει τους κακοπροαίρετους που διακρίνουν μια κάποια σκηνοθεσία. 

Τυπικά, πάντως, η επίσκεψη της Αντζελίνας Τζολί, όπως και εκείνη της Σούζαν Σάραντον που προηγήθηκε, μόνο να ωφελήσει μπορεί το ελληνικό αδιέξοδο ενώπιον της μαζικής προσφυγικής κρίσης. Και αυτό φαίνεται πως έχει γίνει κατανοητό από την κυβέρνηση, έστω και με τον ερασιτεχνισμό, την αμηχανία και τον επαρχιωτισμό που διακρίνει τη συνδιαλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ με τις διεθνείς διασημότητες.

Πειραιάς, Ελαιώνας, Μαξίμου

Οι λεπτομέρειες των κινήσεων της Αντζελίνας Τζολί που δημοσιοποιούνται είναι οι απολύτως ελάχιστες, προφανώς για λόγους ασφαλείας. Επομένως, το πρόγραμμα της επίσκεψής της στην Ελλάδα παραμένει μυστικό και ασαφές, με αλλεπάλληλες αλλαγές της τελευταίας στιγμής. Αυτό συνέβη και με την μετάβασή της στην Λέσβο.

Η Αντζελίνα έφτασε στην Αθήνα με ιδιωτικό Lear Jet λίγο μετά από τις 10:00 εχθές, 16 Μαρτίου. Προερχόμενη από τον Λίβανο προσγειώθηκε στον χώρο των VIP του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και φιλοξενήθηκε για περίπου μιάμιση ώρα στο κτίριο της Γενικής Αεροπορίας. Περίπου στις 12:30 επισκέφτηκε το λιμάνι του Πειραιά και το σημείο όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι σχεδόν 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Εν συνεχεία η Αντζελίνα πήγε στον καταυλισμό προσφύγων στον Ελαιώνα.





Στον Πειραιά, όπως ήταν αναμενόμενο, επικράτησε πανικός αμέσως μόλις έγινε γνωστή η άφιξη της σταρ και εκατοντάδες μετανάστες σκαρφάλωσαν όπου μπορούσαν για να δουν από όσο πιο κοντά γινόταν την Αντζελίνα Τζολί. Τα σπρωξίματα και οι διαγκωνισμοί μεταξύ φωτογράφων και εικονοληπτών συμπλήρωναν την εικόνα του «πεδίου μάχης» γύρω από την Αμερικανίδα ηθοποιό και σκηνοθέτη. Εκείνη, ως μητέρα έξι παιδιών, θέλησε να μιλήσει απευθείας με προσφυγόπουλα, στα οποία και είπε -σύμφωνα με πληροφορίες- πως νιώθει ευτυχισμένη που βρέθηκε κοντά τους.



Συγκεκριμένα, στην πύλη Ε1 του λιμένος Πειραιώς, η Αντζελίνα συνάντησε μία οικογένεια Αφγανών οι οποίοι διαμένουν σε κοντέινερ. Της περιέγραψαν τους λόγους για τους οποίους έφυγαν από την πατρίδα τους και της μίλησαν για το ταξίδι τους ως την Ελλάδα. Ακολούθως η Τζολί συνομίλησε με πρόσφυγες που την περίμεναν έξω από το κοντέινερ και μία γυναίκα από τη Συρία μόλις την είδε ξέσπασε σε κλάματα. Η Αντζελίνα τής χάιδεψε τα χέρια με τρυφερότητα και αγκάλιασε το δύο μηνών βρέφος που κρατούσε η πρόσφυγας.

Παρόμοιες σκηνές επαναλήφθηκαν στον Ελαιώνα, την τελευταία στάση της Αντζελίνας στην Αθήνα πριν από τη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου.

Το μήνυμα της Αντζελίνα Τζολί
«Βρίσκομαι εδώ ώστε να ενισχύσω τις προσπάθειες της Ύπατης Αρμοστείας και της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να επισπευθεί η επείγουσα αντιμετώπιση της επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κατάστασης» ανέφερε στο επίσημο μήνυμά της η Αντζελίνα Τζολί. Και τόνισε ότι «αναμένω με ενδιαφέρον να συναντήσω τις αρχές, τους εταίρους και τους εθελοντές που εργάζονται στο πεδίο προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες και να διασφαλιστεί η προστασία των ευάλωτων ανθρώπων».

Η Αντζελίνα Τζολί επισκέπτεται την Ελλάδα εκ μέρους του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίππο Γκράντι. Μεταφέρει στη χώρα μας τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας σε ό,τι αφορά στην προσπάθεια να ενισχυθούν οι διαδικασίες καταγραφής και παροχής ασύλου, να γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη διεθνή πρότυπα προστασίας και προσφυγικού δικαίου και να εφαρμοστεί το πρόγραμμα της ΕΕ σχετικά με τη μετεγκατάσταση των προσφύγων. Επίσης, όπως σημειώνεται σχετικά σε δελτία τύπου, η Αντζελίνα Τζολί «εκφράζει την εκτίμησή της για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη που έχει επιδείξει η Ελλάδα στους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο οι οποίοι έχουν φθάσει στις ακτές των νησιών της έπειτα από επικίνδυνα, δύσκολα, και ορισμένες φορές, μοιραία ταξίδια».

Ως πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του ΟΗΕ, η Αντζελίνα Τζολί πρόκειται να συμμετάσχει στη διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σύντομα στη Γενεύη με θέμα τις νόμιμες οδούς που μπορούν να έχουν οι Σύροι πρόσφυγες, αλλά και ζητήματα όπως η επανεγκατάσταση, τα προγράμματα υποδοχής για ανθρωπιστικούς λόγους, οι ιδιωτικές χορηγίες, η οικογενειακή επανένωση, οι υποτροφίες για σπουδές και τα προγράμματα εργασιακής κινητικότητας.

Το ραντεβού με τον Τσίπρα

Ενενήντα λεπτά διήρκεσε το τετ-α-τετ της Αντζελίνας Τζολί με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου για το προσφυγικό, υπό τα όμματα των στενών συνεργατών του Έλληνα πρωθυπουργού και της συνοδείας της Αμερικανίδας σταρ.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη ειδικά στα βόρεια σύνορα. Γνωρίζω ότι επισκεφθήκατε τα κέντρα υποδοχής στον Πειραιά. Η κατάσταση εκεί είναι καλύτερη. Έχουμε 30.000 ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στην ελληνική ενδοχώρα λόγω ενεργειών χωρών της βαλκανικής οδού» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Αντζελίνα για το ότι ήρθε στην Ελλάδα προκειμένου να δει από κοντά την ανθρωπιστική τραγωδία και να μεταδώσει το μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι η κατάσταση στη χώρα μας είναι κρίσιμη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης