Πανούσης: Εμείς θα προσπαθήσουμε για την αστυνομική βία, εσείς θα καταγγείλετε όσους ρίχνουν μολότοφ;

Πανούσης: Εμείς θα προσπαθήσουμε για την αστυνομική βία, εσείς θα καταγγείλετε όσους ρίχνουν μολότοφ;

Τι λέει το υπ. Προστασίας του Πολίτη για τα επεισόδια της 15ης Ιουλίου

Πανούσης: Εμείς θα προσπαθήσουμε για την αστυνομική βία, εσείς θα καταγγείλετε όσους ρίχνουν μολότοφ;
Ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ) έχει διατάξει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τη διερεύνηση τυχόν παραπτωμάτων από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Σύνταγμα στις 15 Ιουλίου.

Οι συλλήψεις στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Σύνταγμα, στις 15 Ιουλίου 2015, έγιναν διότι η απρόκλητη ρίψη μολότοφ έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των διαδηλωτών που ειρηνικά διαμαρτύρονταν, σύμφωνα με όσα τονίζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε σημερινή ανακοίνωσή του.
Κλείσιμο

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει τα εξής:


1. Οι συλλήψεις έγιναν διότι η απρόκλητη ρίψη μολότοφ έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή και την σωματική ακεραιότητα των διαδηλωτών που ειρηνικά διαμαρτύρονταν.

2. Οι συλληφθέντες δικάστηκαν και τέσσερις από αυτούς καταδικάστηκαν σε ποινές από 6 μήνες έως 3 χρόνια με αναστολή, ενώ για τους άλλους ορίστηκε τακτική δικάσιμη και αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

3. Ανάμεσα στους συλληφθέντες υπήρχαν πολλοί αλλοδαποί για τους οποίους η δικαιοσύνη θα αποφανθεί στις 25-9-2015.

4. Το υπουργείο έχει ήδη διατάξει ΕΔΕ για τη διερεύνηση τυχόν παραπτωμάτων από τις αστυνομικές δυνάμεις.

5. Σε περίπτωση που κάποιος συλληφθείς έχει τραυματισθεί όλη την αποκατάσταση της υγείας του θα αναλάβει το υπουργείο, αν και μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, ούτε για τους δύο που ζήτησαν προφορικά ιατρική εξέταση και οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο χωρίς να διαπιστωθεί κάτι ή να καταγγελθεί από τους προσαχθέντες βίαιη συμπεριφορά.

Το υπουργείο προσπαθεί να ελέγξει κάθε τυχόν εκτροπή των αστυνομικών δυνάμεων αλλά περιμένει και από τους πολίτες να καταγγέλλουν αυτούς που προκαλούν επικίνδυνα επεισόδια (με βόμβες μολότοφ εμπλουτισμένες με πέτρες και σίδερα) και όχι να ανέχονται ή να συγκαλύπτουν αυτούς που εγκληματούν, να τους χαρακτηρίζουν κοινωνικούς αγωνιστές, να αμφισβητούν τη Δικαιοσύνη και να πιέζουν να μη συλλαμβάνονται όσοι ασκούν βία.

Ο εκνευρισμός του πρωθυπουργού όταν ρωτήθηκε για τα επεισόδια 

Εν τω μεταξύ, στην πρόσφατη συνέντευξή του στο «Κόκκινο» ο Αλέξης Τσίπρας ύψωσε χαρακτηριστικά τον τόνο της φωνής του σε ερώτηση που αφορούσε την αστυνομία.Όταν, δηλαδή, ο δημοσιογράφος του επισήμανε τα μηνύματα των ακροατών για τα φαινόμενα αστυνομικής βίας όπως αυτά καταγράφηκαν κατά τη συγκέντρωση της 15ης Ιουλίου, ο κ. Τσίπρας αρχικά απάντησε σε χαμηλούς τόνους κάνοντας λόγο για μια κυβέρνηση που θέτει τα θέματα αυτά όπου υπάρχουν προς διερεύνηση. Όταν, όμως, ο δημοσιογράφος του επισήμανε ότι «υπήρχαν και σπασίματα χεριών, κύριε πρόεδρε» ο Αλέξης Τσίπρας εξερράγη: «Η άλλη πλευρά καλύφθηκε με τις βόμβες που πήγαν να καεί ο κόσμος; Ότι ήταν 15 αλλοδαποί καλύφθηκε; Η αστυνομία τι πρέπει να κάνει όταν υπάρχει καταιγισμός βομβών; Να περιμένει μέχρι να καεί; Για σταθείτε λίγο».

Η υψηλών τόνων απάντηση του πρωθυπουργού προκάλεσε την παρατήρηση του δημοσιογράφου: «σας θυμώνω; Γιατί;» με τον Αλέξη Τσιπρα να απαντά «γιατί είμαι σε οικείο περιβάλλον».  






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης