Ο προϋπολογισμός «μπλοκάρει» τη λύση για το Νίκο Ρωμανό

Ο προϋπολογισμός «μπλοκάρει» τη λύση για το Νίκο Ρωμανό

Ανησυχία για το ενδεχόμενο επεισοδίων στις εκδηλώσεις μνήμης του Σαββάτου για την συμπλήρωση έξι χρόνων από το θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου

Ο προϋπολογισμός «μπλοκάρει» τη λύση για το Νίκο Ρωμανό
Μετά το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, οπότε προγραμματίζονται εκδηλώσεις μνήμης για το δολοφονημένο Αλέξη Γρηγορόπουλο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό να συνεχίσει τις σπουδές του, οπότε και θα αρθεί η αιτία που τον έχει οδηγήσει στην απόφαση να απόσχει από το φαγητό για 24 μέρες.

Παρά το γεγονός ότι το προσχέδιο της ρύθμισης είναι έτοιμο, η τροπολογία που θα επιτρέπει σε υπόδικους ή και σε κατάδικους να μπορούν να σπουδάζουν (εφόσον έχουν εισαχθεί σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μέσω αλληλογραφίας και τηλεδιάσκεψης) δεν μπορεί να προωθηθεί στη Βουλή προς ψήφιση μέσα στο επόμενο 48ωρο. Στη Βουλή συζητείται το προσχέδιο του προϋπολογισμού και μέχρι την ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Κυριακής 7 Δεκεμβρίου δεν μπορεί να εισαχθεί άλλο θέμα προς ψήφιση στην Ολομέλεια. Κι αυτό ενώ ο συναρμόδιος υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος που επισκέπτεται την Κίνα (προβλέπεται να επιστρέψει στην Αθήνα την Κυριακή) έχει ενημερωθεί και συμφωνεί με την προωθούμενη τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η ανησυχία της κυβέρνησης είναι ωστόσο μήπως προκληθούν βίαια επεισόδια στις εκδηλώσεις μνήμης του Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου, οπότε συμπληρώνονται έξι χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Στις προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, στην κυβέρνηση ανησυχούν ότι θα εκδηλωθεί κύμα διαμαρτυρίας για την απαγόρευση στο Νίκο Ρωμανό να συνεχίσει τις σπουδές του και την αδυναμία της κρατικής μηχανής να επιλύσει το πρόβλημα που έγινε ευρέως γνωστό μετά την έναρξη απεργίας πείνας από τον 21χρονο νέο που βρισκόταν δίπλα στον Αλέξη Γρηγορόπουλο τη στιγμή που δολοφονήθηκε από το όπλο του αστυνομικού Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια.

Κλείσιμο
«Προφανώς και δεν μπορώ να ελέγξω τους κοινωνικούς αυτοματισμούς που προκαλούνται», έγραψε ο Νίκος Ρωμανός στην επιστολή που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα με τίτλο «χορεύοντας με το θάνατο για 24 μέρες».

Την Τετάρτη, οπότε απορρίφθηκε το αίτημα του Νίκου Ρωμανού να συνεχίσει να παρακολουθεί τις σπουδές του στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (στην κατεύθυνση της Δημόσιας Υγείας) στα ΤΕΙ της Αθήνας, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέλαβε σειρά πρωτοβουλιών για να αρθεί το αδιέξοδο που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και διαμαρτυρίες σε όλη την Ελλάδα.

Θέλοντας να δείξει ότι ενδιαφέρεται για την πορεία της υγείας του απεργού πείνας, ο κ. Αθανασίου αποκάλυψε ότι ενημερώνεται κάθε δύο ώρες από τους γιατρούς του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών. «Βάζουμε την υγεία του πάνω από όλα», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε ότι ο Νίκος Ρωμανός δεν παρουσιάζει καρδιακό πρόβλημα, παρά μόνο ορθοστατική υπόταση και ότι έχει χάσει δέκα κιλά. Θέλοντας μάλιστα να διασκεδάσει τις ανησυχίες ότι η υγεία του απεργού πείνας διατρέχει σοβαρό κίνδυνο, ο κ. Αθανασίου υποστήριξε ότι ο Νίκος Ρωμανός λαμβάνει υγρά τροφή.

Παραλλήλως, ο υπουργός Δικαιοσύνης προσπάθησε να έρθει σε επικοινωνία με τους γονείς του απεργού πείνας. Ο Γιώργος Ρωμανός, πατέρας του 21χρονου, ενώ ο δικηγόρος του απεργού πείνας προσπαθεί να πείσει την Παυλίνα Νάσιουτζικ, μητέρα του Νίκου Ρωμανού, να έρθει σε επικοινωνία μαζί του.

Στη σημερινή συνάντησή του με δημοσιογράφους, ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε στις αιτιάσεις του Νίκου Ρωμανού που προειδοποίησε τον Χαράλαμπο Αθανασίου ότι θα μείνει στην ιστορία σαν συμμορία δολοφόνων και τον κατηγόρησε σαν ηθικό αυτουργό στο βασανισμό του. 

Ο κ. Αθανασίου ξεκαθάρισε για το θέμα του Ρωμανού ότι το συμβούλιο των φυλακών ήταν δέσμιο του νομοθετικού πλαισίου και δεν μπορούσε να κάνει τίποτε άλλο από αυτό που έκανε (δηλαδή να μην δώσει άδεια) και ξεκαθάρισε ότι το νομοθετικό πλαίσιο που θα επιτρέπει στον Ρωμανό να συνεχίσει τις σπουδές του θα κατατεθεί στη Βουλή μετά την επιστροφή του υπουργού Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδου από την Κίνα. Επιθυμία του υπουργού Δικαιοσύνης -όπως ο ίδιος δήλωσε- είναι να κατατεθεί εσπευσμένα στη Βουλή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για άγρια πολιτική εκμετάλλευση της υπόθεσης και υποστήριξε ότι «υπάρχει ενδεχομένως άγνοια του νομικού καθεστώτος που υπάρχει. Δηλαδή τι ζητούν από τους δικαστές; Να παραβιάσουν τον νόμο ή από την πολιτεία να παρέμβει στο έργο της δικαιοσύνης. Και ο Θεός να κατέβαινε δεν μπορούσε να αλλάξει το αποτέλεσμα με βάση το ισχύον καθεστώς».


ΣΥΡΙΖΑ: Ατελέσφορη η νομοθετική πρωτοβουλία
Ατελέσφορη ως προς το περιεχόμενο και το χρόνο χαρακτήρισε τη νομοθετική πρωτοβουλία των υπουργείων Παιδείας και Δικαιοσύνης για την υπόθεση Ρωμανού ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας κατηγορώντας την κυβέρνηση για πολιτική ατολμία.

Ο κ. Δρίτσας υποστήριξε ότι υπάρχει πεδίο εξάντλησης όλων των δυνατοτήτων, υπενθυμίζοντας ότι το ερχόμενο Σάββατο 6 Δεκεμβρίου είναι «κρίσιμη ημέρα λόγω της επετείου της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου».

Από την πλευρά της η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι «είναι υπόθεση ζωής, δημοκρατίας και δεν μπορεί να επιτρέψουμε να είναι ο Ρωμανός θύμα της πολιτικής, θύμα των σκοπιμοτήτων, θύμα της ίδιας της δημοκρατίας».


Τι θα προβλέπει η προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Αθανασίου «θα εξασφαλιστούν όλες οι υποδομές, ο φοιτητής-κρατούμενος θα διαβάζει στη φυλακή και θα δίνει εξετάσεις επί της εξεταστέας ύλης, αν έχει απορίες θα μπορεί να έρχεται σε επαφή με τους καθηγητές του τηλεφωνικά ή διά ζώσης, και να δίνει εξετάσεις σε ειδικό χώρο στις φυλακές με επιτηρητή καθηγητή, την ίδια ώρα που θα δίνουν εξετάσεις και οι συμφοιτητές του».

Ειδικά για τον Νίκο Ρωμανό, ο κ. Αθανασίου είπε ότι «τα δύο εργαστήρια που έχει στο τρέχον εξάμηνο μπορούν να αντικατασταθούν με εργασίες που θα κάνει μέσα στις φυλακές. Όσον αφορά στο μάθημα της πληροφορικής, θα του δοθεί, όπως σε όλους τους φοιτητές, δωρεάν ηλεκτρονικός υπολογιστής, τα εγχειρίδια και θα εκπαιδευτεί». Ο κ. Αθανασίου είπε ότι σε περιπτώσεις εργαστηρίων που απαιτείται φυσική παρουσία θα έρθει σε επαφή με τεχνικούς φορείς ώστε να διασφαλιστούν οι συνθήκες παρακολούθησής τους».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης