Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναζητεί τους γονείς του Ρωμανού

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναζητεί τους γονείς του Ρωμανού

...για να τους ενημερώσει - Αρνείται να συναντηθεί με τον Χ.Αθανασίου ο πατέρας του Νίκου Ρωμανού - «Βάζουμε την υγεία του πάνω απ' όλα» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και υποστήριξε ότι ο Ρωμανός λαμβάνει υγρή τροφή - Πρόσθεσε ότι ο απεργός πείνας έχει ορθοστατική υπόταση και έχει χάσει δέκα κιλά

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναζητεί τους γονείς του Ρωμανού
Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα σε κρατουμένους που έχουν διπλή ιδιότητα, καταδίκου και υποδίκου, όπως ο Νίκος Ρωμανός, να σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο εξήγγειλε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου: «Βεβαίως κρατούμενοι με αυτήν την ιδιότητα θα πρέπει να τελειώνουν στις σπουδές τους, γι’ αυτό θα καταθέσουμε ρύθμιση όταν επιστρέψει από την Κίνα ο συναρμόδιος υπουργός κ. Λοβέρδος, για παρακολούθηση μαθημάτων δι’ αλληλογραφίας ή εξ αποστάσεως στα πρότυπα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου».

Παραλλήλως, ο υπουργός Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι αναζητεί τους γονείς του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού προκειμένου να τους παράσχει πληροφορίες.

Σε συνομιλία του με τους συντάκτες που καλύπτουν το δικαστικό ρεπορτάζ, ο κ. Αθανασίου δήλωσε ότι επί του παρόντος δεν έχει καταφέρει να συνομιλήσει με τους γονείς του Νίκου Ρωμανου, επειδή -όπως υποστήριξε ο υπουργός Δικαιοσύνης- δεν απαντούν στα τηλέφωνα.

Νωρίτερα το protothema.gr είχε μεταδώσει την πληροφορία ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης αναμένεται να συναντηθεί εντός της ημέρας με τους γονείς του Νίκου Ρωμανού προκειμένου να οριστικοποιηθεί η τροπολογία με την οποία επιχειρείται να δοθεί λύση στο θέμα και να σταματήσει ο 21χρονος την απεργία πείνας.

Ο Φραγκίσκος Ραγκούσης, δικηγόρος του Νίκου Ρωμανού, υποστήριξε ότι ο πατέρας του απεργού πείνας αρνείται να συναντηθεί με τον υπουργό Δικαιοσύνης. Ο κ. Ραγκούσης, όπως ο ίδιος είπε σε δημοσιογράφους, καταβάλει προσπάθεια προκειμένου να πειστεί η Παυλίνα Νάσιουτζικ, μητέρα του Νίκου Ρωμανού, να συναντηθεί με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου.
Κλείσιμο
Τι θα προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Αθανασίου «θα εξασφαλιστούν όλες οι υποδομές, ο φοιτητής-κρατούμενος θα διαβάζει στη φυλακή και θα δίνει εξετάσεις επί της εξεταστέας ύλης, αν έχει απορίες θα μπορεί να έρχεται σε επαφή με τους καθηγητές του τηλεφωνικά ή διά ζώσης, και να δίνει εξετάσεις σε ειδικό χώρο στις φυλακές με επιτηρητή καθηγητή, την ίδια ώρα που θα δίνουν εξετάσεις και οι συμφοιτητές του».

Ειδικά για τον Νίκο Ρωμανό, ο κ. Αθανασίου είπε ότι «τα δύο εργαστήρια που έχει στο τρέχον εξάμηνο μπορούν να αντικατασταθούν με εργασίες που θα κάνει μέσα στις φυλακές. Όσον αφορά στο μάθημα της πληροφορικής, θα του δοθεί, όπως σε όλους τους φοιτητές, δωρεάν ηλεκτρονικός υπολογιστής, τα εγχειρίδια και θα εκπαιδευτεί». Ο κ. Αθανασίου είπε ότι σε περιπτώσεις εργαστηρίων που απαιτείται φυσική παρουσία θα έρθει σε επαφή με τεχνικούς φορείς ώστε να διασφαλιστούν οι συνθήκες παρακολούθησής τους».
 
«Ψάχνω τους γονείς»
Ο κ. Αθανασίου έστειλε μήνυμα στους γονείς του Νίκου Ρωμανού να βοηθήσουν ώστε να μην κινδυνεύσει η ζωή του παιδιού τους, ενώ είπε πως ενώ τηλεφώνησαν ζητώντας στο υπουργείο ζητώντας ραντεβού, ο ίδιος τους αναζητεί τηλεφωνικά για να συναντηθούν αλλά δεν κατέστη δυνατό μέχρι στιγμής να τους βρει στα τηλέφωνα που άφησαν. Τόνισε πως ενημερώνεται κάθε δύο ώρες και εγγράφως για την πορεία της υγείας του νεαρού κρατουμένου και είπε: "βάζουμε την υγεία του πάνω από όλα". Ακόμα ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι ο Νίκος Ρωμανός δεν παρουσιάζει καρδιακό πρόβλημα, παρά μόνο ορθοστατική υπόταση, και ότι έχει χάσει δέκα κιλά, ενώ λαμβάνει υγρά τροφή. Παράλληλα ο υπουργός, μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι, είπε ότι επικοινώνησε με τον δικηγόρο της οικογένειας του Ρωμανού Φραγκίσκο Ραγκούση, και του ζήτησε να μεσολαβήσει προκειμένου να επικοινωνήσουν οι γονείς του με εκείνον.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο για άγρια πολιτική εκμετάλλευση αναφερόμενος στο δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι "υπάρχει ενδεχομένως άγνοια του νομικού καθεστώτος που υπάρχει. Δηλαδή τι ζητούν από τους δικαστές ; Να παραβιάσουν τον νόμο ή από την πολιτεία να παρέμβει στο έργο της δικαιοσύνης. Και ο Θεός να κατέβαινε δεν μπορούσε να αλλάξει το αποτέλεσμα με βάση το ισχύον καθεστώς". Εξηγώντας το ισχύον καθεστώς, διευκρίνισε πως κάποιος που περνά στο πανεπιστήμιο και είναι κρατούμενος δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα πάρει και άδεια: "Κάνει αίτηση στο συμβούλιο των φυλακών, το οποίο δεσμεύεται αν είναι υπόδικος από τη γνωμοδότηση του ανακριτή που τον προφυλάκισε. Εν προκειμένω η άποψη του ανακριτή είναι πως επειδή εκκρεμούν σε βάρος του τρία εντάλματα για τρομοκρατική οργάνωση δεν μπορεί να του δοθεί αυτή τη στιγμή εκπαιδευτική άδεια, διότι πρέπει να διασφαλιστεί η παρουσία του στις επικείμενες δίκες".
Απαντώντας σε ερώτηση ότι ο Νίκος Ρωμανός αρνείται την εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων είπε : "Το ζητούμενο είναι να τελειώσει τις σπουδές του ή να βγει έξω;".

Ο Αθανασίου ενημερώνει βουλευτές
Εκπροσώπους όλων των κομμάτων έχει καλέσει στο γραφείο του ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου προκειμένου να τους ενημερώσει για την υπόθεση του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού.

Στις πέντε το απόγευμα της Τετάρτης, οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πέρασαν την πόρτα του γραφείου του κ. Αθανασίου για να ενημερωθούν από τον υπουργό Δικαιοσύνης για την προετοιμασία της νομοθετικής πρωτοβουλίας.


Νομοθετική διάταξη
Από το απόγευμα της Τρίτης πληροφορίες ανέφεραν πως η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθετική διάταξη, ώστε να επιτραπεί τελικά στον Ρωμανό να παρακολουθεί κανονικά τα μαθήματα στη σχολή που έχει περάσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης με τους συναρμόδιους υπουργούς Παιδείας και Δικαιοσύνης, Ανδρέα Λοβέρδο και Χαράλαμπο Αθανασίου, συμφώνησαν πως εάν το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά απορρίψει το αίτημα του Ρωμανού -όπως και έγινε σήμερα το πρωί- τότε η λύση θα δοθεί δια της νομοθετικής οδού.

Όλα αυτά, έπειτα από τα σοβαρά επεισόδια με τις 12 συλλήψεις που σημειώθηκαν χθες το βράδυ στα Εξάρχεια και ενώ οι γιατροί του 21χρονου στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» αναφέρουν ότι η υγεία του είναι σε οριακή κατάσταση.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι είναι πολύ αδύναμος και με χαμηλή αρτηριακή πίεση, ο Νίκος Ρωμανός δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει την απεργία πείνας, προσπερνώντας την οποιαδήποτε πιθανότητα να κάνει πίσω και «απαντώντας» με αγώνα ως τη νίκη ή αγώνα ως το θάνατο.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή που εξέδωσε σήμερα, υπό τον τίτλο «Χορεύοντας με τον θάνατο για 24 μέρες» υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι αν το κράτος τον «δολοφονήσει» με την στάση του, «ο κύριος Αθανασίου και η παρέα του θα μείνουν στην ιστορία ως μια συμμορία δολοφόνων, ηθικοί αυτουργοί σε βασανισμό και δολοφονία πολιτικού κρατουμένου». Διαβάστε περισσότερα εδώ





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης