Παρμενίων 2023: Αρχίζει σήμερα η μεγάλη άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων - Τα βασικά σενάρια

Παρμενίων 2023: Αρχίζει σήμερα η μεγάλη άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων - Τα βασικά σενάρια

Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα «δοκιμαστούν» στη διαχείριση και την απόκρουση ταραχών που θα μπορούσαν να προκύψουν σε ακριτικές περιοχές

«Παρμενίων 2017»: Εντυπωσιακές εικόνες «πολέμου»
Με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ως ασύμμετρη απειλή από την πλευρά της Τουρκίας, ξεκινά σήμερα  η μεγάλη διακλαδική άσκηση «Παρμενίων 2023» των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια και έκταση άσκηση του στρατεύματος, με τη συμμετοχή του συνόλου σχεδόν των μέσων και του προσωπικού του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας και των Σωμάτων Ασφαλείας, που πραγματοποιείται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η διεξαγωγή της οποίας φέτος υλοποιείται υπό το πρίσμα της ύφεσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

H άσκηση θα διεξαχθεί στο σύνολο του ελλαδικού χώρου, ενώ μεταξύ των βασικών σεναρίων της συμπεριλαμβάνεται και η αντιμετώπιση τυχόν υβριδικών απειλών, όπως είναι η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ως μέσου πίεσης για την αποσταθεροποίηση της χώρας μέσω της συντονισμένης, από εχθρική δύναμη, οργάνωσης και εκδήλωσης ταυτόχρονων περιστατικών εισόδου παράνομων μεταναστών στην ελληνική επικράτεια.

Παράλληλα, ξεχωριστή θέση στα σενάρια αφορά και η διαχείριση αλλά και απόκρουση ταραχών που θα μπορούσαν να προκύψουν σε ακριτικές περιοχές της χώρας, από τη δράση ακραίων στοιχείων. Το συγκεκριμένο σενάριο αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, δεδομένου ότι στη Θράκη έχουν αναπτυχθεί σημαντικές νατοϊκές υποδομές και ειδικά στην Αλεξανδρούπολη, το λιμάνι της οποίας έχει μετατραπεί σε βασικό διαμετακομιστικό κόμβο για την προώθηση όπλων και εφοδίων προς κράτη-μέλη της Συμμαχίας τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην ανατολική Ευρώπη.

Ένα ακόμη βασικό στοιχείο του φετινού «Παρμενίωνα» αφορά την συμπερίληψη της ΝΑ. Μεσογείου έως και την Κύπρο, ως ενιαίο στρατηγικό χώρο τον οποίο η Ελλάδα έπειτα από αρκετά χρόνια, με βάση τα σχετικά σενάρια, εμφανίζεται έτοιμη να καλύψει και αμυντικά προσομοιώνοντας μια σειρά από σενάρια τα οποία παραπέμπουν ευθέως στην αναβίωση του παλαιότερου Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, ανάμεσα στην Αθήνα και τη Λευκωσία.

Από εκεί και πέρα, αναμένεται πως στην άσκηση θα λάβει μέρος το σύνολο του πολεμικού μαςστόλου, ο οποίος όπως κάθε φορά έτσι και σε αυτόν τον «Παρμενίωνα» θα χωριστεί σε δύο μέρη, στους «Κυανούς» και στους «Λευκούς» οι οποίοι εικονικά θα αντιπαρατεθούν μεταξύ τους σε όλο σχεδόν το εύρος του Αιγαίου, με τη συμμετοχή και υποστήριξη μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και των Ειδικών Δυνάμεων.

Επίσης στο πλαίσιο διεξαγωγής της άσκησης προβλέπεται η διεξαγωγή σεναρίων απόβασης, ανορθόδοξου πολέμου, αεροπορικών πληγμάτων, αλλά και η ευρεία χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) σε αποστολές αναγνώρισης αλλά και καταστροφής εχθρικών στόχων. Το τελικό στάδιο του «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 23» το οποίο συνδυάζεται με τις DV Day θα πραγματοποιηθεί στις 4 Οκτωβρίου στη Σάμο και στις 5 Οκτωβρίου στον Έβρο παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο: Με καταιγίδες και κεραυνούς ξημέρωσε η Αττική, ανοιχτά τα σχολεία - Έντονη βροχόπτωση σε Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο

Αργούν οι αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ: Οι βολές Φίλη, η άρνηση Αχτσιόγλου και οι «εξουσίες» Πολάκη

Η Έλενα Ακρίτα την «πέφτει» στην ΕΦΣΥΝ για τον… υπέρκομψο Τάιλερ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης