Αμφιλοχία: Καταγγελίες για άθλιες συνθήκες στην κατασκήνωση για παιδιά ΑμεΑ στην Μπούκα - Τι απαντά ο Δήμος

Αμφιλοχία: Καταγγελίες για άθλιες συνθήκες στην κατασκήνωση για παιδιά ΑμεΑ στην Μπούκα - Τι απαντά ο Δήμος

Σε βρώμικες σκηνές με σπασμένους καναπέδες μένουν τα παιδιά ΑμεΑ, σύμφωνα με την καταγγελία γονιών - «Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αυτό» υποστηρίζει ο Δήμος - Δείτε φωτογραφίες

kataskinwsi-amea-mak
Εικόνες ντροπής μέσα από την μοναδική κατασκήνωση για παιδιά ΑμεΑ που λειτουργεί στην Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Μπούκα της Αμφιλοχίας κάνουν εδώ και λίγες ώρες τον γύρο του διαδικτύου, αν και ο Δήμος- σε ανακοίνωσή του- υποστηρίζει πως «η εικόνα που μεταφέρεται για τη λειτουργία της κατασκήνωσης δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Τις φωτογραφίες με τα σκισμένα στρώματα, τους σπασμένους καναπέδες και τις βρώμικες σκηνές έχει αναρτήσει η γραμματέας του 4ΑΜΕΑ και γνωστή ηθοποιός Νένα Χρονοπούλου μετά τις καταγγελίες των γονέων – συνοδών που βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις για το διάστημα 16 Ιουλίου έως 25 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τους γονείς οι συνθήκες είναι τριτοκοσμικές ωστόσο το λιγοστό προσωπικό προσπαθούσε να τους προσφέρει μάταια κάθε βοήθεια.

Στην ανάρτηση της η γραμματέας του 4ΑΜΕΑ αναφέρει:

«Μια κατασκήνωση για παιδιά ΑμεΑ…

Πού; Στην Μπούκα Αμφιλοχίας. 

Πότε; Στις 16 Ιουλίου με διάρκεια δέκα ημερών δηλαδή μέχρι τις 25 Ιουλίου. 

Κλείσιμο
Αριθμός παιδιών 15, αριθμός συνοδών 13.

Υπεύθυνος διοργάνωσης κατασκήνωσης: ΠΟΣΓΑΜΕΑ

Υπεύθυνος εγκαταστάσεων κατασκήνωσης: Δήμος Αμφιλοχίας

Χρηματοδότηση: Υπουργείο Εργασίας

Μέχρι εδώ όλα φαίνονται ιδανικά μέχρι να δούμε τις φωτογραφίες από την εν’ λόγω κατασκήνωση, για να κατεβούμε από το ροζ συννεφάκι μας και να προσγειωθούμε και εμείς και τα παιδιά με αναπηρία στην οδυνηρή πραγματικότητα για ακόμα μία φορά.

Συμπεριφορά άκρως απάνθρωπη, τριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσης, εγκληματικές ελλείψεις και ασφαλώς ο «ρατσισμός» απέναντι στα ΑμεΑ ακόμα μία φορά έχει την τιμητική του».
amea-kataskinwsi__4_
amea-kataskinwsi__5_
 

Αναφορικά με τον διαχωρισμό που γίνεται στις εγκαταστάσεις της συγκεκριμένης κατασκήνωσης ανάμεσα στα «τυπικά» παιδιά και τα ΑμεΑ η Νένα Χρονοπούλου εξηγεί:

«Στις ίδιες εγκαταστάσεις τα «τυπικά» παιδιά το ίδιο χρονικό διάστημα φιλοξενούνται σε σπίτια, ενώ τα παιδιά ΑμεΑ σε σκηνές, ναι με 40 βαθμούς Κελσίου υπό σκιά τα ΑμεΑ ψήνονται στις παράνομες σκηνές της κατασκήνωσης (υπάρχει ΦΕΚ που απαγορεύει τα ΑμεΑ να φιλοξενούνται σε σκηνές).

Στις ίδιες εγκαταστάσεις τα «τυπικά» παιδιά, το ίδιο χρονικό διάστημα έχουν την πολυτέλεια της τουαλέτας εν’ έτη 2023 ενώ τα παιδιά ΑμεΑ πλένονται με το λάστιχο με κρύο νερό και δεν τους παρέχουν μήτε κρεμοσάπουνο.
amea-kataskinwsi__6_
amea-kataskinwsi__7_
 

Στις ίδιες εγκαταστάσεις τα «τυπικά» παιδιά μπορούν και έχουν κάποια υποτυπώδη παιχνίδια για να περνάνε τα απογεύματά τους ενώ τα παιδιά ΑμεΑ αναγκάζονται να καταβρέχονται ως παιχνίδι με το λάστιχο για να γλιτώσουν από τη θερμοπληξία και να βγάλουν από επάνω τους ψύλλους, κοριούς, αλογάκια της Παναγίας, ακρίδες, σκνίπες, κουνούπια και ένα σωρό δερματικά που παρουσιάζουν από την αφόρητη ζέστη”.

Η ανάρτηση της ηθοποιού δεν σταματά εδώ αφού η ίδια συνεχίζει την περιγραφή της ως εξής :

«Τα παιδιά ΑμεΑ ως παιδιά ενός Κατώτερου Θεού για ακόμα μία φορά, ξαπλώνουν σε σκισμένα στρώματα γεμάτα ζωύφια, πίνουν νερό από έναν ψύκτη που όταν το αποφασίζει στάζει λίγο δροσερό νεράκι και είναι πολλά μέτρα μακριά από τις σκηνές τους.

Δεν έχουν συνοδεία γιατρού ή νοσηλευτή, γιατί δε θα μιλήσουν για να το μαρτυρήσουν, και τα φουκαριάρικα ακόμα και τον πόνο τους τον καταπίνουν γιατί ποιος τους δίνει σημασία;

Πάτησαν αχινούς αλλά νοσηλευτής δεν υπήρχε τοποθετημένος υπεύθυνα από το φορέα που εμπιστεύτηκαν οι γονείς τους για να τα πάει στην κατασκήνωση, μία βοηθός νοσηλευτή μόνο υπήρχε η οποία συμπαθέστατη μεν, άπειρη δε και επίσης ενημερωτικά ο βοηθός νοσηλευτή δεν εξουσιοδοτείται να φροντίσει οποιαδήποτε ιατρική πράξη, με λίγα λόγια υπάρχει μόνο για να καλύπτουν κάποιοι τον τροφαντό πισινό τους…
amea-kataskinwsi__8_
amea-kataskinwsi__9_

Σκουριασμένα ράντζα, βουλωμένα φρεάτια και λούκια, ακαθαρσίες που πλημμυρίζουν τις τουαλέτες και αναγκάζουν τα παιδιά με αναπηρία να πηγαίνουν με το αμαξίδιο τους σε δύσβατα μονοπάτια μήπως και φτάσουν στην επόμενη προσβάσιμη τουαλέτα διατηρώντας την αξιοπρέπεια τους».

Σε καταγγελία προχώρησαν και οι συνοδοί των παιδιών που έμειναν αυτές τις ημέρες μαζί τους και βίωσαν από κοντά της όλη κατάσταση :

Αναλυτικά η καταγγελία:

Σήμερα, ημέρα Δευτέρα 24/07/2023 και εκ μέρους όλων των συνοδών που φιλοξενήθηκαν στην ανωτέρω κατασκήνωση από τις 16/07/23 έως τις 25/07/23 θέλουμε να γνωστοποιήσουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο χώρος τα τελευταία χρόνια.

Να τονίσουμε ότι είναι η μοναδική κατασκήνωση που φιλοξενεί ΑΜΕΑ στη Δυτική Ελλάδα. Σκοπός μας είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και εγκαταστάσεων και σαφώς όχι το κλείσιμό της. Κάθε χρόνο συνοδοί και παιδιά περιμένουν με χαρά και αγωνία αυτό το δεκαήμερο διακοπών που ίσως για μερικούς είναι και το μοναδικό στη διάρκεια του χρόνου.  Σας ενημερώνουμε εξ αρχής ότι θα κοινοποιήσουμε τα παρακάτω σε όλους τους αρμόδιους φορείς και τα ΜΜΕ.

Αρχικά να επισημάνουμε ότι κάθε χρόνο γράφουμε αξιολογήσεις προς την αρμόδια αρχή στις οποίες έχουν ξανά αναφερθεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, χωρίς όμως ποτέ να βρίσκουμε αντίκρισμα. Φέτος όμως η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο.  Οι λιγοστές τουαλέτες και ντους βούλωσαν για πολλοστή φορά με αποτέλεσμα να βγουν ακαθαρσίες στην επιφάνεια από όλες τις αποχετεύσεις. Για δύο μέρες υπήρξε αδιαφορία για την κατάσταση έως ότου απειλήσαμε με τη δημοσιοποίηση του γεγονότος.
amea-kataskinwsi__1_
 

Κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών εξυπηρετούνταν 15 ΑΜΕΑ από δύο τουαλέτες ακατάλληλα διαμορφωμένες. Η δυσωδία στον χώρο ήταν ανυπόφορη.  Ο χώρος της κατασκήνωσης δεν πληρεί καμία από τις προδιαγραφές για να φιλοξενήσει άτομα με αναπηρίες. πιο συγκεκριμένα το έδαφος (διάδρομοι προς τις σκηνές, τις τουαλέτες και την τραπεζαρία) είναι ανισόπεδα με αποτέλεσμα να συμβαίνουν συχνά ατυχήματα και τα αναπηρικά αμαξίδια να μην μπορούν να κυκλοφορήσουν στον χώρο. Η πρόσβαση στην θάλασσα είναι αρκετά δύσκολη και δεν υπάρχει ράμπα αναπήρων.

Οι σκηνές που διαμένουν παιδιά και συνοδοί είναι εντελώς ακατάλληλες. Είναι βρόμικες, σχισμένες και δεν κλείνουν με αποτέλεσμα να είναι γεμάτες έντομα και να μην υπάρχει ιδιωτικότητα.  Τα ράντζα είναι σκουριασμένα και σπασμένα. Τα στρώματα που μας δόθηκαν ήταν βρώμικα και σχισμένα με αποτέλεσμα γεμίσαμε εξανθήματα. Το ίδιο ισχυεί και για τα μαξιλάρια. Τις μέρες του καύσωνα η θερμοκρασία μέσα στις σκηνές ξεπερνούσε τους 40° και ουδεμία πρόβλεψη υπήρχε για χώρους δροσιάς. Τα σκίαστρα δεν κάλυπταν ούτε τις μισές σκηνές.

Δεν υπήρχαν καθόλου τραπέζια και καρέκλες να καθόμαστε. Μας έφεραν σπασμένους ξύλινους καναπέδες με βρόμικα στρώματα χωρίς καλύμματα. Επίσης καμία πρόβλεψη υπήρχε για δραστηριότητες που να μπορούν να συμμετέχουν τα ΑΜΕΑ. Τα παιδιά απασχολούνταν με δικό μας εκπαιδευτικό υλικό. Το βασικότερο όλων, δεν υπήρχε γιατρός στην κατασκήνωση και η βοηθός νοσηλευτή δεν είχε τις απαραίτητες γνώσεις
amea-kataskinwsi__2_
amea-kataskinwsi__3_

Να σημειωθεί ότι όλοι οι χώροι εκτός της τραπεζαρίας και μια εκ των δύο τουαλετών είναι αυτοσχέδιες παράγκες με σκουριασμένα σίδερα να κρέμονται και σοβάδες να πέφτουν. Το προσωπικό της κατασκήνωσης αν και ελλιπές, έκανε ότι μπορούσε σε θέματα καθαριότητας αλλά και πάλι δεν ήταν αρκετό. Το μόνο θετικό είναι η πάντα καλή διάθεση του προσωπικού να μας διευκολύνει όπως μπορούσε. Η κουζίνα δεν μας απογοήτευσε ποτέ. Το φαγητό ήταν πάντα προσεγμένο.

Δεν περιμένουμε θαύματα απλά να πληρούνται οι ελάχιστες απαιτούμενες προδιαγραφές. Ας μην διαψεύσουν οι αρμόδιοι αυτές τις ελάχιστες προσδοκίες για να καταφέρουμε να διατηρήσουμε τα χαμόγελα στα πρόσωπα των παιδιών».

Τι απαντά ο Δήμος Αμφιλοχίας

Από την πλευρά του, ο Δήμος Αμφιλοχίας προχώρησε σε διευκρινήσεις αναφορικά με τις εγκαταστάσεις της Παιδικής Εξοχής Μπούκας, δημοσιεύοντας και τις παρακάτω φωτογραφίες.

amfilohia
amfilohia1
amfilohia2


Η ανακοίνωση:

«Ο Δήμος Αμφιλοχίας, αναφορικά με πρόσφατα δημοσιεύματα που διακινήθηκαν στον ηλεκτρονικό τύπο σχετικά με τις εγκαταστάσεις της Παιδικής Εξοχής Μπούκας, από συνοδούς παιδιών με ειδικές ανάγκες που φιλοξενήθηκαν εκεί, διευκρινίζει τα εξής:

Η εικόνα που μεταφέρεται για τη λειτουργία της κατασκήνωσης δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς κατά τις 10 ημέρες που φιλοξενήθηκε η συγκεκριμένη ομάδα παιδιών, όπως και κατά τις προηγούμενες κατασκηνωτικές περιόδους που φιλοξενήθηκαν άλλες ομάδες παιδιών, δεν γνωστοποιήθηκαν στο Δήμο Αμφιλοχίας και το Διοικητικό Συμβούλιο της Παιδικής Εξοχής Μπούκας ανάλογα ζητήματα.

Στο φωτογραφικό υλικό που παρατίθεται απεικονίζονται χώροι οι οποίοι είναι ανενεργοί εδώ και χρόνια και αποκλεισμένοι για τα φιλοξενούμενα παιδιά και σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτοί οι χώροι ή αυτό το υλικό που χρησιμοποιούνται από τους κατασκηνωτές.

Προτού αποδοθεί προς χρήση η κατασκήνωση, πραγματοποιήθηκαν από το προσωπικό του Δήμου όλες οι απαιτούμενες εργασίες καθαρισμού, απεντόμωσης και συντήρησης. Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της, τόσο το προσωπικό του Δήμου όσο και το επιπλέον προσωπικό που προσλήφθηκε για τις ανάγκες της λειτουργίας της, μεριμνούσε καθημερινά ώστε η κατασκήνωση να είναι καθαρή, λειτουργική και ασφαλής, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες των φιλοξενούμενων παιδιών».

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Νίκος Χαρδαλιάς υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη στήριξη της ΝΔ

Στο «σκάνερ» της ΑΑΔΕ τα ηλεκτρονικά καταστήματα - Εντόπισε φοροδιαφυγή €6 εκατ. σε e-shop της Θεσσαλονίκης

Βίντεο: Το ατύχημα που είχε η Μπέσσυ Αργυράκη κατά τη διάρκεια της συναυλίας της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης