Αδιάκοπη η μάχη με τις φλόγες υπό τον φόβο νέων αναζωπυρώσεων - Ενεργό μέτωπο στη Ρόδο

Αδιάκοπη η μάχη με τις φλόγες υπό τον φόβο νέων αναζωπυρώσεων - Ενεργό μέτωπο στη Ρόδο

Χωρίς ενιαίο μέτωπο οι πυρκαγιές σε Δυτική Αττική και Λακωνία - Κίνδυνος εκδήλωσης νέων πυρκαγιών λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών - Σε επιφυλακή οι πυροσβεστικές δυνάμεις

fwtia_xr
Χωρίς ενιαίο μέτωπο είναι οι πυρκαγιές σε Δυτική Αττική, Ρόδο και Λακωνία, ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται επί ποδός υπό τον φόβο νέων αναζωπυρώσεων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, στη Δυτική Αττική, όλο το μέτωπο προς Οινόη είναι σε ύφεση, αλλά οι Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς οι ακραίες θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν γρήγορα εξάπλωση των πυρκαγιών. Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν 300 πυροσβέστες με 120 οχήματα, ενώ από το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Σε ό,τι αφορά τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που είχαν τεθεί σε σημεία του οδικού δικτύου λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή των Δερβενοχωρίων, αναφέρεται ότι αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων:

- Επί της οδού Φυλής από Ι.Μ. Κοιμήσεως της Θετόκου Κλειστων
- Επί της Ε.Ο. Οινόης - Μαγούλας από το εργοστάσιο Τιτάν
- Επί της οδού Αγ. Αικατερίνης από Μάνδρα έως τη Λ.Καταδρομών
- Επί της Λ.Καταδρομών και Γερμανικού
- Στην Π.Ε.Ο. Αθηνών - Θηβών από το ύψος πρατηρίου υγρών καυσίμων «Cyclon» μέχρι τα Βίλια και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cu7o3b5sslex)
Κλείσιμο


Στο Ρόδο η εικόνα είναι επίσης βελτιωμένη αν και υπάρχει ένα ενεργό μέτωπο μεταξύ των Απολλώνων και της Έμπονας. Ελέγχεται πάντως η κατάσταση και υπάρχει αισιοδοξία για πλήρη αντιμετώπιση του προβλήματος. Επιχειρούν 102 πυροσβέστες με 26 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cu7n3wk71es9)


Χθες η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώθηκε στο μέτωπο των Λαέρμων προς Αγ. Ισίδωρο, που ξέσπασε σε δύσβατη περιοχή και το οποίο τελικά περιορίστηκε και βρίσκεται οριοθετημένο. Ένα άλλο μέτωπο, αυτό στον Προφήτη Ηλία ελέγχθηκε και δεν είναι ενεργό.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cu7ns8akxc0x)


Σε ύφεση παραμένει το πύρινο μέτωπο στην περιοχή Λευκοχώματος – Δαφνί Λακωνίας που ξέσπασε το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης και χθες σημειώθηκε σημαντική αναζοπύρωση. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας προσπαθούσαν να σβήσουν και τις μικρές εστίες ώστε να περιορίσουν τις πιθανότητες αναζοπυρώσεων. Με το πρώτο φως της ημέρας στο μέτωπο επιχειρούν 4 αεροσκάφη καθώς και ένα ελικόπτερο. Μέλημα των πυροσβεστικών δυνάμεων ειναι η φωτιά να μην περάσει τον επαρχιακό δρόμο από το Λευκοχωμα προς το Βρονταμά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μάχη της κατάσβεσης εκτός από τις εγχώριες πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν συνδράμει μέχρι σήμερα τα παρακατω επίγεια και εναέρια μέσα από το εξωτερικό:

Μέσω Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ένωσης

• Ιταλία 2 αεροσκάφη CL-415 (ενταγμένα στο rescEU, άφιξη 18/7, αναχώρηση 22/7) και
• Γαλλία 2 αεροσκάφη CL-415 (άφιξη 18/7, αναχώρηση 24/7)
• Η Ρουμανία, μια μονάδα επίγειας δασοπυρόσβεσης αποτελούμενη από 40 πυροσβέστες και 5 οχήματα (άφιξη 19-7-2023), επιπλέον 50 πυροσβέστες και 10 οχήματα (αναχώρηση από Ρουμανία 21/7)
• Η Σλοβακία, μια μονάδα επίγειας δασοπυρόσβεσης αποτελούμενη από 31 πυροσβέστες και 15 οχήματα (20-7-2023)
• Η Πολωνία, μια μονάδα επίγειας δασοπυρόσβεσης αποτελούμενη από 149 πυροσβέστες και 49 οχήματα (21-7-2023)
• Κύπρος, 2 air tractors (άφιξη 21/7)
• Κροατία, 1 CL-415 (ETA 21/7, 13.00 , Μέσω rescEU)
• Βουλγαρία-υπό διερεύνηση 50 άτομα, 10 οχήματα

Σε διμερές επίπεδο

• Ισραήλ , 2 Air-Tractors, άφιξη 20-7-2023
• Ιορδανία, 2 Mi-26 (ETA 21/7, 16.00) και 2 Super Puma (ETA 21/7, 16.00), μέσω Ρόδού

Την ίδια ώρα, σε συλλήψεις τριών ατόμων προχώρησαν οι αρχές στην Κρήτη, επειδή πραγματοποιούσαν υπαίθριες εργασίες, επικίνδυνες για πρόκληση πυρκαγιάς. Ακόμη, επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα σε δύο άνδρες στον Άγιο Αθανάσιο του δήμου Χαλκηδόνος Θεσσαλονίκης και στα Χάνια Πηλίου αφού έκαναν χρήση ράβδου καύσης οξυγόνου για κοπή μετάλλων.

Στο μεταξύ,  σε εξέλιξη βρίσκεται διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπό τον υπουργό, Βασίλη Κικίλια, για τον καύσωνα που επικρατεί στη χώρα αλλά και για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί τις τελευταίες ημέρες.

Ειδήσεις σήμερα:

Οι αστυνομικοί βρήκαν το λάθος του «χασάπη» που τεμάχισε το πτώμα του Ασιάτη στην Κρήτη

Θρίλερ στη Μενεμένη: Το «παιδεραστής» με το αίμα του 64χρονου και η ομολογία άλλων 2 φόνων από τον 29χρονο

Ζευγάρι στο Τέξας απήγαγε 18χρονη: Την κρατούσαν αλυσοδεμένη στο κρεβάτι και την βίαζαν για εβδομάδες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης