Άρειος Πάγος: Τα ονόματα που αναμένεται να καλύψουν τις θέσεις πρόεδρου και εισαγγελέα

Άρειος Πάγος: Τα ονόματα που αναμένεται να καλύψουν τις θέσεις πρόεδρου και εισαγγελέα

Ποια ονόματα αναμένεται να καλύψουν τις θέσεις αντιπροέδρων του ΣτΕ

areios_pagos_new_mk
Με γοργούς ρυθμούς έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την κάλυψη των κενών θέσεων του προέδρου και του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, όπως και των οργανικών κενών που δημιουργήθηκαν την 30η Ιουνίου 2023 στις θέσεις των αντιπροέδρων, τόσο του Αρείου Πάγου όσο και του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με την εκπνοή του περασμένου Ιουνίου αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης από τα δύο μεγάλα δικαστήρια της χώρας, δηλαδή τον Άρειο Πάγο και του ΣτΕ (στο Ελεγκτικό Συνέδριο δεν υπήρξε συνταξιοδότηση), συνολικά 30 ανώτατοι και ανώτεροι δικαστές και εισαγγελείς. Μεταξύ αυτών που αποχώρησαν είναι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου και ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου Ισίδωρος Ντογιάκος.

Ακόμη, αποχώρησαν λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου προβλεπομένου ορίου ηλικίας, από το ΣτΕ 3 αντιπρόεδροι, από τον Άρειο Πάγο 3 αντιπρόεδροι και 13 αρεοπαγίτες και από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου 7 αντεισαγγελείς. Επίσης, έχει παραμείνει κενή και η θέση του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Ήδη από το υπουργείο Δικαιοσύνης διαβιβάστηκαν στην Βουλή οι καταστάσεις με τα ονόματα των υποψηφίων προς προαγωγή από τον Άρειο Πάγο και αύριο, αλλά και μεθαύριο οι υποψήφιοι θα περάσουν τη βάσανο της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής. Στη συνέχεια θα γνωστοποιηθεί η απόφαση-πρόταση της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής με την σειρά ψηφοφορίας των ονομάτων των υποψήφιων. Φυσικά, τον τελικό λόγο θα έχει το υπουργικό συμβούλιο.

Κλείσιμο
Πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στην Κυβέρνηση δεν έχει επικρατήσει η εκδηλωθείσα άποψη τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τον Άρειο Πάγο (πρόεδρος και εισαγγελέας) να έχουν σχέση καταγωγής με την Θεσσαλονίκη, αλλά ούτε έγινε αποδεκτό και κάποιο όνομα αντεισαγγελέως που προτάθηκε.

Τα προτεινόμενα ονόματα

Κατά τις ίδιες πληροφορίες πρόεδρος του Αρείου Πάγου αναμένεται να τοποθετηθεί ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος Νικόλαος Πιπιλίγκας ο οποίος αποχωρεί από το δικαστικό σώμα τον ερχόμενο Ιούνιο.

Η κενή θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναμένεται να καλυφθεί από την αντεισαγγελέα Γεωργία Αδειλίνη, η οποία είναι 7η στην επετηρίδα και αποχωρεί σε δυο χρόνια από τον εισαγγελικό κλάδο. Για τις υπόλοιπες θέσεις αναμένεται κατά κανόνα να τηρηθεί η επετηρίδα.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ΝΣΚ

Για την κάλυψη των τριών κενών θέσεων αντιπροέδρων του ΣτΕ αναμένεται να υπάρξει βουτιά στην επετηρίδα, αν και όπως όλα δείχνουν οι προαγωγές αυτές δεν θα γίνουν άμεσα αλλά μετά τη διακοπή των εργασιών της Βουλής λόγω θέρους. Πάντως, ο κατάλογος με τα ονόματα των υποψηφίων προς προαγωγή συμβούλων Επικρατείας έχει διαβιβαστεί μεν από το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Βουλή, αλλά η Βουλή δεν έχει μέχρι στιγμής ξεκινήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες, ως προς το σκέλος αυτό.

Έτσι, οι κενές θέσεις των αντιπροέδρων του ΣτΕ αναμένεται να καλυφθούν από τους συμβούλους Μαρίνα Παπαδοπούλου η οποία αποχωρεί τον Ιούνιο του 2026, το Χρήστο Ντουχάνη, ο οποίος αποχωρεί και πάλι τον Ιούνιο του 2026 και τέλος τον Δημήτρη Εμμανουηλίδη, ο οποίος έχει διατελέσει γενικός διευθυντής στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και αποχωρεί από το δικαστικό σώμα το 2027.

Η κενή θέση του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (μετά την συνταξιοδότηση της Ευγενίας Βελώνη) αναμένεται να καλυφθεί από την 5η στην επετηρίδα αντιπρόεδρο Νίκη Μαριόλη.

Ο κατάλογος των υποψηφίων

Ειδικότερα αύριο η διάσκεψη των προέδρων συνέρχεται, με αντικείμενο την ακρόαση των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου: Νικόλαου Πιπιλίγκα, Θεόδωρου Κανελλόπουλου, Γεώργιου Χριστοδούλου, Ελένης Φραγκάκη, Μαρίας Μουλιανιτάκη και Μυρσίνης Παπαχίου και των αρεοπαγιτών Αικατερίνης Κρυσταλλίδου, Μαρίας Λεπενιώτη, Ιωάννας Κλάπα-Χριστοδουλέα, Χρήστου Κατσιάνη, Δήμητρας Ζώη και Ασημίνας Υφαντή, προκειμένου η διάσκεψη των προέδρων να εκφράσει γνώμη για την πλήρωση της θέσης του προέδρου του Αρείου Πάγου.

Αύριο επίσης, θα συνέχιση η ακρόασης από τα μέλη της διάσκεψης των προέδρων, των αρεοπαγιτών Ιωάννας Μαργέλλου Μπουλταδάκη, Ελένης Κατσούλη, Ιωάννη Δουρουκλάκη, Μαρουλιώς Δαβίου, Μαρίας Κουφούδη, Γεώργιου Καλαμαρίδη, Κυριάκου Μπαμπαλίδη, Μαρίας Βάρκα, Γεωργίας Κατσιμαγκλή, Σοφίας Οικονόμου, Δημήτριου Τράγκα, Κωστούλας Πρίγγουρη, Ελένης Μπερτσιά, Διονύσιου Παλλαδινού, Σπυρίδωνα-Στέφανου Πανταζόπουλου και Αθανάσιου Θεοφάνη, επίσης για την έκφραση γνώμης για την πλήρωση της θέσης του Προέδρου του Αρείου Πάγου. Η ψηφοφορία για την έκφραση της απαιτούμενης γνώμης θα διεξαχθεί κατά τη 2η συνεδρίαση.

Μεθαύριο, έχει προγραμματιστεί η ακρόαση των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου Νικόλαου Πιπιλίγκα, Θεόδωρου Κανελλόπουλου, Γεώργιου Χριστοδούλου, Ελένης Φραγκάκη, Μαρίας Μουλιανιτάκη και Μυρσίνης Παπαχίου και των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου. Αριστέας Θεοδόση, Ιωάννη Αγγελή, Ιωάννη Προβατάρη, Όλγας Σμυρλή, Βασίλειου Παππαδά, Λάμπρου Σοφουλάκη, Γεωργίας Αδειλίνη, Μαριάννας Ψαρουδάκη, Βιργινίας Σακελλαροπούλου και Ιωάννη Μωραϊτάκη, προκειμένου η διάσκεψη των [ροέδρων να εκφράσει γνώμη για την πλήρωση της θέσης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Την ερχόμενη Παρασκευή, έχει οριστεί η ακρόαση των αρεοπαγιτών Αικατερίνης Κρυσταλλίδου, Μαρίας Λεπενιώτη, Ιωάννας Κλάπα-Χριστοδουλέα, Χρήστου Κατσιάνη, Δήμητρας Ζώη, Ασημίνας Υφαντή, Ιωάννας Μαργέλλου-Μπουλταδάκη, Ελένης Κατσούλη, Ιωάννη Δουρουκλάκη, Μαρουλιώς Δαβίου, Μαρίας Κουφούδη, Γεώργιου Καλαμαρίδη, Κυριάκου Μπαμπαλίδη, Μαρίας Βάρκα, Γεωργίας Κατσιμαγκλή, Σοφίας Οικονόμου, Δημήτριου Τράγκα, Κωστούλας Πρίγγουρη, Ελένης Μπερτσιά, Διονύσιου Παλλαδινού, Σπυρίδωνα-Στέφανου Πανταζόπουλου και Αθανάσιου Θεοφάνη, προκειμένου η διάσκεψη των προέδρων να εκφράσει γνώμη επίσης για την πλήρωση της θέσης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και η ψηφοφορία για την έκφραση της απαιτούμενης γνώμης θα διεξαχθεί την ίδια μέρα.

Ειδήσεις σήμερα:


Φονικό τροχαίο στη Λ. Μαραθώνος: Διαλύθηκε το τζιπ του Πολεμικού Ναυτικού - Χαροπαλεύει ο ναύτης

Πανελλαδικές 2023: «Μίλησαν» τα μηχανογραφικά - Τα ακριβά ενοίκια καθορίζουν τις επιλογές των υποψηφίων

Χανιά: Συνεχίζεται το θρίλερ - Βρήκαν μέρος του κορμού του διαμελισμένου άνδρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης