Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Το «μανιτάρι φωτιάς» μετά τη σύγκρουση οφείλεται σε ηλεκτρικό τόξο - Πώς προκλήθηκε

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Το «μανιτάρι φωτιάς» μετά τη σύγκρουση οφείλεται σε ηλεκτρικό τόξο - Πώς προκλήθηκε

Η γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς συνέβαλε στη μεγέθυνση της τραγωδίας στα Τέμπη - Απαντήσεις για το φορτίο του εμπορικού τρένου

stigmi
Νέα στοιχεία για την έκρηξη που ακολούθησε τη σύγκρουση του Intercity με το εμπορικό τρένο στα Τέμπη και τις διάφορες συνωμοσίες που τη συνδέουν με το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας, παρουσιάστηκαν στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ.

Ξεχωριστή σημασία έχουν οι αναφορές στο «μανιτάρι φωτάς» το οποίο «σηκώθηκε» μετά τη μοιραία σύγκρουση. «Το 'μανιτάρι' αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από το από το περιβόητο ηλεκτρικό τόξο» δήλωσε ο δημοσιογράφος Κώστας Ντελέζος από τα «Νέα», εξηγώντας ότι σύμφωνα με μηχανολόγους – μηχανικούς του ΟΣΕ, το δίκτυο το οποίο τροφοδοτεί τα ηλεκτρικά τρένα με ρεύμα, φέρει γραμμές, οι οποίες είναι 25.000 βολτ. «Όταν τα δύο τρένα οδηγήθηκαν σε σύγκρουση, το δίκτυο αυτό βραχυκύκλωσε. Εκεί υπήρξαν πολύ υψηλά φορτία και αυτό σχημάτισε ένα “τόξο φλόγας”» συμπλήρωσε ο δημοσιογράφος.

Η στιγμή της σύγκρουσης των δύο τρένων στα Τέμπη



Κλείσιμο
Αναφερόμενος στο φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας, υποστήριξε ότι στο πρώτο και το δεύτερο βαγόνι ήταν σίδερα, σιτηρά και φρούτα. «Κάποιοι είδαν μέσα τα κοντέινερ μιας εταιρείας με έδρα το Ισραήλ και εκεί άρχισαν να πλέκονται τα σενάρια συνωμοσίας ότι ενδεχομένως είχε κάτι άλλο και είχαμε την έκρηξη».

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cr2hznwct2jl)


Πού οφείλεται η γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, κάτω από τα πρώτα βαγόνια υπάρχουν οι κινητήρες. «Το εμπορικό τρένο έχει δύο και το επιβατικό έχει έναν κινητήρα. Μέσα στους κινητήρες αυτούς υπάρχουν μετασχηματιστές, οι οποίοι έχουν από δυόμισι τόνους λάδι ο καθένας. Αυτό το λάδι ψύχει το μετασχηματιστή την ώρα που δουλεύει με μεγάλα φορτία για να μην καίγεται. Με την έκρηξη έσπασαν οι μετασχηματιστές και το λάδι πήρε φωτιά, αλλά αυτό είναι το επόμενο στάδιο μετά το ηλεκτρικό τόξο» εξήγησε ο κ. Ντελέζος.

Περιγράφοντας την ακολουθία των δραματικών γεγονότων μετά την σύγκρουση των δύο τρένων διευκρίνισε ότι «η φωτιά εκδηλώθηκε αμέσως από το λάδι που είχαν οι κινητήρες. Στη συνέχεια πήραν φωτιά τα πλαστικά σημεία του βαγονιού (κουρτίνες, καθίσματα) και εκεί οφείλεται η πυρκαγιά στα πρώτα βαγόνια. Άρα, λοιπόν μιλάμε για ηλεκτρικό τόξο και όχι για οτιδήποτε άλλο».


Ειδήσεις σήμερα:

Θρίλερ με νεκρό βρέφος στη Λάρισα - Στη ΜΕΘ η μάνα του, ισχυρίζεται ότι δεν ήξερε ότι ήταν έγκυος

«Διόρθωσαν» με μπλάνκο την ώρα αναχώρησης των δύο σταθμαρχών το μοιραίο βράδυ!


Νέο Ψυχικό: Πατέρας κλείδωσε το 7χρονο παιδί του στο σπίτι και εξαφανίστηκε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης