Στην ψηφιακή καταγραφή των νοσηλευομένων και τα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ

Στην ψηφιακή καταγραφή των νοσηλευομένων και τα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ

Eντάσσονται στο σύστημα DRG - Κατάργηση φυσικού αρχείου στο ΕΣΥ ως το τέλος του 2023

nosokomio
Συνεχίζεται με συντονισμένο βηματισμό η ψηφιακή διαδρομή των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στο ΕΣΥ. Η εφαρμογή του συστήματος DRG,(DRG – Διαγνωστικά Ομοιογενείς Ομάδες), που κατηγοριοποιεί αλλά και καταχωρεί ψηφιακά όλους τους νοσηλευόμενους ανάλογα με τη διάγνωση και την περίθαλψη που έλαβαν, επεκτείνεται πλέον, έπειτα από τα νοσοκομεία της Κρήτης, στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας.

Το Νοσοκομείο Νάουσας άνοιξε τον δρόμο για την ψηφιακή μετάβαση των νοσοκομείων της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Μακεδονίας, καθώς σε συνεργασία με το Κέντρο Τεκμηρίωσης Κοστολόγησης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών – ΚΕΤΕΚΝΥ (ελληνικό Ινστιτούτο DRG), ανέπτυξε και λειτουργεί ειδική πλατφόρμα για την εφαρμογή του συστήματος.

Στόχος του ΚΕΤΕΚΝΥ μέσα από αυτό το σύστημα κοστολόγησης είναι να αναβαθμιστούν ψηφιακά τα νοσοκομεία και να λειτουργήσει ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενούς. Η ταξινόμηση των περιστατικών σε κατηγορίες γίνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, όπως η κύρια διάγνωση των ασθενών, τυχόν επανεισαγωγή, τα δημογραφικά στοιχεία (φύλο και ηλικία), η διάρκεια νοσηλείας και η ιατρική πράξη. Αυτά στη συνέχεια θα γίνουν αντικείμενο άλλης πιο εξειδικευμένης επεξεργασίας. Το αποτέλεσμα θα δίνει μια πλήρη, ποσοτικά και ποιοτικά, εικόνα του ΕΣΥ, των νοσοκομειακών υπηρεσιών που προσφέρει στους πολίτες.

Το σύστημα DRG αποτελεί επίσης εργαλείο για τη μέτρηση του κόστους του παραγόμενου έργου, την κατάρτιση τεκμηριωμένων προϋπολογισμών, αλλά και την αξιολόγηση και τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των νοσοκομείων.

Μετά το επιτυχημένο εγχείρημα της πλήρους εφαρμογής του στην 7η ΥΠΕ, η πορεία στην 3η ΥΠΕ είχε προσκόμματα, τα οποία όμως αντιμετωπίστηκαν. Ειδικότερα, και όπως ανακοίνωσε το ΚΕΤΕΚΝΥ, καταγράφηκε μεγάλη ανομοιογένεια στα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων και διαπιστώθηκε διαφορετικό επίπεδο «ψηφιακής ωρίμανσης» των υπηρεσιών τους. Σε μικρά νοσοκομεία που δεν διέθεταν ψηφιακή ωρίμανση για να υποστηρίξουν 100% το έργο της 7ης ΥΠΕ, χρησιμοποιήθηκε ειδική πλατφόρμα που αναπτύχθηκε από το τμήμα πληροφορικής του ΚΕΤΕΚΝΥ. Τονίζεται μάλιστα από τους αρμόδιους πως αρκετές φορές χρειάστηκε και επιτεύχθηκε η συνεργασία διαφορετικών φορέων (ΚΕΤΕΚΝΥ, ΥΠΕ, Νοσοκομείων, Υπουργείου Υγείας) ώστε να ξεπεραστούν γρήγορα, προβλήματα δεκαετιών.

Το νοσοκομείο Νάουσας εμφανίστηκε ανοιχτό, πρωτοπόρο και καινοτόμο και σε συνεργασία με το ΚΕΤΕΚΝΥ έδειξε το δρόμο και για τα υπόλοιπα νοσοκομεία, προσφέροντας τεχνογνωσία στον τομέα της πληροφορικής ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες στη διαχείριση – μεταφορά αξιόπιστων δεδομένων. «Με εξαιρετικό ζήλο, συνέπεια και συνεργασία έγινε πράξη η αυτοματοποιημένη διασύνδεση συστημάτων και η αυτόματη εισαγωγή δεδομένων και ιατρικών πράξεων από το σύστημα ιατρικού φακέλου του νοσοκομείου στην πλατφόρμα του ΚΕΤΕΚΝΥ» επισημαίνεται από το Κέντρο. Η απλοποίηση των διαδικασιών σε συνάρτηση με την εισαγωγή αξιόπιστων δεδομένων στο σύστημα, θα έχει σαν αποτέλεσμα την αναβάθμιση των υπηρεσιών που λαμβάνουν οι πολίτες στα νοσοκομεία.

Κλείσιμο
Ως το τέλος του 2023 όλα τα νοσοκομεία της χώρας εκτιμάται ότι θα ενταχθούν στο σύστημα DRG. Τα στοιχεία που συλλέγονται μέσω του συστήματος θα επιτρέψουν στο υπουργείο Υγείας να έχει μια πλήρη εικόνα για τη λειτουργία των νοσοκομείων - την οποία προφανώς τώρα δεν διαθέτει, ούτε σε χαρτί ούτε σε ψηφιακή μορφή- και να μπορεί να παρεμβαίνει όταν και όπου χρειάζεται. Η καταγραφή του παραγόμενου έργου με τον ίδιο τρόπο από όλα τα νοσοκομεία θα αποτελέσει τη βάση για μια νέα προσέγγιση του ΕΣΥ, με ωφελημένους πρωτίστως τους πολίτες, οι οποίοι είναι ο τελικός αποδέκτης των υπηρεσιών υγείας.


Ειδήσεις σήμερα:

Μοσχάτο: «Πήρες λεφτά κι από τη μάνα μου, θα σε σκοτώσω» - Ο τελευταίος διάλογος της 47χρονης με τον λογιστή

Άλεκ Μπάλντουιν: Κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια για τον θάνατο της Χαλίνα Χάτσινς

Κολλέγιο Αθηνών: Πώς ο καβγάς στην «Αβάνα» έφερε την εισβολή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης