Δίκη «ψευτογιατρού»: Σήμερα η απόφαση για τον «Dr. Kontos» και τους συγκατηγορούμενούς του

Δίκη «ψευτογιατρού»: Σήμερα η απόφαση για τον «Dr. Kontos» και τους συγκατηγορούμενούς του

Για 12 ανθρωποκτονίες ασθενών και 14 απόπειρες κατηγορείται ο «Dr. Kontos» - Αυλαία στη δίκη, ένα χρόνο μετά

pseytogiatros-arthro
Η ώρα της ανακοίνωσης της δικαστικής απόφασης για την απίστευτη δράση του «ψευτογιατρού» έφτασε. Σήμερα, εκτός απροόπτου, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, θα εκφωνήσει την τελική ετυμηγορία του για τον 50χρονο κατηγορούμενο γνωστό και ως …«Dr. Kontos και τους 16 συγκατηγορουμένους του, ανάμεσά τους ανάμεσά τους γιατροί, μέλη Διοικητικού Συμβουλίου ιδιωτικής κλινικής, μία μοναχή, ένας έμπορος βοτάνων και ένας πρώην υπουργός. «Δεν είχα συνεργούς. Οι συγκατηγορούμενοι μου πίστευαν ότι ήμουν γιατρός. Τους παραπλάνησα. Είναι αθώοι», έχει πει στην απολογία του ο «ψευτογιατρός» για τα πρόσωπα που κάθισαν στο εδώλιο μαζί του.

Η δίκη για τη πολύκροτη αυτή υπόθεση ρίχνει αυλαία έπειτα από 12μηνη ακροαματική διαδικασία, κατά την οποία θύματα του 50χρονου Νικ. Κοντοστάθη, περιέγραψαν την απίστευτη δράση του, όταν με μαντζούνια και βοτάνια, τους υπόσχονταν ότι θα νικήσουν τον καρκίνο και άλλες σοβαρές ασθένειες, με την προϋπόθεση όμως ότι θα διακόψουν τις θεραπείες που τους είχαν συστήσει οι θεράποντες ιατροί τους. Εκείνοι μέσα στον πόνο και την απελπισία τους πίστευαν τον κατηγορούμενο, ο οποίος με τα κομπογιαννίτικα κόλπα του κατάφερε να τους αποσπάσει χιλιάδες ευρώ.

Είναι ενδεικτικό ότι το κατηγορητήριο αποδίδει στον «ψευτογιατρό» 12 ανθρωποκτονίες ασθενών – ανάμεσά τους και δυο ανήλικα παιδιά που νόσησαν από καρκίνο – και 14 απόπειρες ανθρωποκτονιών.

Ωστόσο, με την πρότασή του προς το δικαστήριο, τον περασμένο Σεπτέμβριο ο εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την ενοχή του 50χρονου κατηγορούμενου για έξι από τις 12 ανθρωποκτονίες για τις οποίες δικάστηκε, όπως και την ενοχή του για πλήθος άλλων αδικημάτων που ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει. Σε ό,τι αφορά στις απόπειρες ανθρωποκτονιών, ο εισαγγελικός λειτουργός είχε ζητήσει την ενοχή του κατηγορουμένου για πέντε από αυτές. Αντίθετα, σύμφωνα με τον εισαγγελέα οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι της υπόθεσης θα πρέπει να απαλλαγούν από κάθε αδίκημα.

«Ο κατηγορούμενος χρησιμοποιούσε τους ασθενείς και συγγενείς του ως όργανα. Τους έδινε την ελπίδα και εκείνοι έσπευσαν να την αδράξουν. Τα θύματα τόνισαν ότι εκείνος ήταν ιδιαίτερα χειριστικός. Όπως μας είπε ο πατέρας του Θεοδόση (σ.σ. ο πατέρας του ενός ανήλικου αγοριού που κατέληξε) το στήσιμο του ήταν τέτοιο που δεν έδινε το περιθώριο να αμφισβητήσεις τον ρόλο του», είχε αναφέρει στην πρότασή τους προς το δικαστήριο ο εισαγγελέας της έδρας γα να προσθέσει: «Τους έλεγε ακριβώς αυτά που ήθελαν να ακούσουν. Αφού παραπλάνησε, συγγενείς και οικείους ως δήθεν έμπειρος ογκολόγος να μην ακολουθήσουν ή να διακόψουν την θεραπεία ενώ οι ασθενείς αγνοούσαν την πραγματική του ιδιότητα, στη συνέχεια τους παραπληροφορούσε προκειμένου να παραμείνουν πιστοί στο δικό του θεραπευτικό σχήμα… Ο Θεοδόσης είχε τη δυνατότητα να υποβληθεί σε δεύτερη χειρουργική επέμβαση ενώ είχε στη διάθεση του κι εναλλακτικές θεραπείες. Η Δέσποινα (το άλλο παιδί που έφυγε από τη ζωή) θα μπορούσε να συνεχίσει θεραπεία της ή να κάνει άλλες».

«Είμαι άνθρωπος της προσφοράς!»

«Δεν θα πω ότι είμαι άγιος και δεν έκανα λάθη αλλά, σίγουρα, δεν είμαι δολοφόνος. Είχα την τύχη και την ευλογία να γεννηθώ μέσα σε χριστιανική οικογένεια. Ο πατέρας μου ήταν ψάλτης και μητέρα μου διακονούσε το ναό όπως μπορούσε. Έμαθα να είμαι από μικρό παιδί άνθρωπος της προσφοράς και να προσπαθώ να κάνω το καλό στους τριγύρω μου…», είχε αναφέρει κατά την απολογία του στο δικαστήριο ο 50χρονος κατηγορούμενος, αναγάγωντας σε προσφορά το εμπόριο ελπίδας σε απεγνωσμένους ασθενείς, έναντι αδράς αμοιβής.

Συνεχίζοντας είχε υποστηρίξει πως από νεαρός ακόμη είχε αρχίσει να ασχολείται με τη…βοτανοθεραπεία: «Σε όλα τα μοναστήρια, η ιατρική που ασκούνε είναι τα βότανα. Εκεί άρχισα να μαθαίνω τα βότανα από τον προπάππου μου. … Εμένα ο Θεός μου είχε δώσει ένα χάρισμα να γνωρίζω καλά τα βότανα… Η αμαρτία μου και το λάθος είναι ότι άφησα ένα ψέμα να προχωρήσει. Ποτέ στη ζωή μου δεν θέλησα να κάνω κακό σε άνθρωπο. Πάντα κοίταζα να βοηθήσω τον συνάνθρωπο μου. Υπάρχουν άτομα που έχω βοηθήσει δωρεάν που πήγαινα στο νοσοκομείο και τους πλήρωνα τις εξετάσεις».

Συνεχώς κατά τη διάρκεια της απολογίας του ο κατηγορούμενος επαναλάμβανε πως δεν είχε καμία πρόσθεση να σκοτώσει οποιονδήποτε, ότι δε ζητούσε από τους ασθενείς ούτε και να διακόψουν τη θεραπεία που τους είχαν συστήσει οι γιατροί τους. Μάλιστα, είχε αναφέρει για τον εαυτό του: «Η φήμη μου έχει περάσει τα σύνορα της Ελλάδος, έχει φτάσει στη Κίνα, στη Ρωσία, στην Αμερική προσπαθούσα να βοηθήσω. Δεν μπορούσα να τους βοηθήσω όλους δωρεάν. Να σας δώσω ένα παράδειγμα, ένα λίτρο ελιά, φασκόμηλο, ηλίανθο και μαϊντανό κοστίζει 4.500 το λίτρο. Εγώ έδινα σε όλους από 8 λίτρα και πάνω. Από ό, τι είδατε, δεν έπαιρνα από όλους χρήματα»!

Κλείσιμο
Δεν, ωστόσο, λίγες οι φορές που οι ισχυρισμοί αυτοί του 50χρονου, είχαν προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση θυμάτων και συγγενών θυμάτων που παρακολουθούσαν τη δίκη όλους αυτούς τους μήνες.




Ειδήσεις σήμερα:

Με ελικόπτερα, drones και «Αύρες» τα μέτρα για την πορεία του Πολυτεχνείου - Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει «βαλλιστικό πύραυλο άγνωστου τύπου»

Ανησυχία στην Τουρκία για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης