Έβρος: Πώς η Τουρκία επιχείρησε να στήσει συνοριακό επεισόδιο «μετακινώντας» μετανάστες από νησίδα σε νησίδα

Έβρος: Πώς η Τουρκία επιχείρησε να στήσει συνοριακό επεισόδιο «μετακινώντας» μετανάστες από νησίδα σε νησίδα

Οι αποδείξεις για το πώς οι Τούρκοι έπαιζαν κρυφτούλι για πολλές ημέρες στο ποτάμι - Αεροφωτογραφίες, ντοκουμέντα και ο  ρόλος της ΜΚΟ «HumanRights360»

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
evros-xr
Οταν στις 20 Ιουλίου η Ασφάλεια της Ορεστιάδας ενημερώθηκε από τη ΜΚΟ «HumanRights360» με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ύπαρξη 48 ατόμων σε νησίδα, με συντεταγμένες -41° 16' 21.2" N, 26° 25' 41.5" E-, ξεκίνησε ένα θρίλερ που κράτησε 25 ολόκληρες ημέρες.

Μια περιπέτεια, για την οποία ειπώθηκαν και γράφτηκαν πολλά, με την τουρκική προπαγάνδα να εργαλειοποιεί στο έπακρον το ανθρώπινο δράμα και να αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης εντός της χώρας. Το «ΘΕΜΑ», μέσα από απόρρητες αναφορές, φωτογραφίες τραβηγμένες από drones της ΕΛ.ΑΣ.  και μαρτυρίες ειδικών ξεδιπλώνει μέρα προς μέρα το χρονικό της περιπέτειας των 38 μεταναστών   στη νησίδα του Εβρου.

Η αλήθεια αποτυπώνεται στον χάρτη που βλέπετε παραπάνω και δείχνει τα σημεία στα οποία μεταφέρθηκαν οι ταλαιπωρημένοι Σύροι και Παλαιστίνιοι από τις τουρκικές αρχές και μάλιστα καταγράφεται σε ποιες περιπτώσεις το σήμα που έστελνε η ΜΚΟ ήταν σε νησίδες στον Εβρο εντός της ελληνικής επικράτειας ή σε τουρκικό έδαφος.

Η υπόθεση προκαλεί εύλογα ερωτήματα για τις επόμενες κινήσεις των τουρκικών αρχών, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το τρίμηνο Μαΐου-Ιουνίου-Ιουλίου του 2022 αυξήθηκαν κατά σχεδόν 59% οι συλλήψεις διακινητών, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Αξίζει να επισημανθεί ότι σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μεταναστών, ένα κοριτσάκι ηλικίας 5 ετών από την ομάδα των Σύρων και Παλαιστινίων μεταναστών στις 7 Αυγούστου ξεψύχησε από τσίμπημα σκορπιού, όταν όμως η ομάδα βρισκόταν σε τουρκικό έδαφος, τότε που σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες των μεταναστών υπό την απειλή των τουρκικών δυνάμεων οδηγήθηκαν και εγκλωβίστηκαν σε μια άλλη νησίδα του ποταμού Εβρου. Ακόμη ένα κοριτσάκι 9 ετών, που δέχθηκε τσίμπημα σκορπιού, ανέβασε πυρετό, όμως εξετάστηκε από γιατρούς στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και ευτυχώς είναι καλά στην υγεία του.

Οι φωτογραφίες της αλήθειας

Η πραγματικότητα είναι ότι σχεδόν καθημερινά ομάδες ταλαιπωρημένων μεταναστών από διάφορες χώρες προσπαθούν να περάσουν τον Εβρο  και να μπουν σε ελληνικό έδαφος. Στις περισσότερες περιπτώσεις πληρώνουν χρήματα σε διακινητές που συνεργάζονται με Τούρκους αξιωματούχους. Η περιπέτεια όμως ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου των 38 δύστυχων ανθρώπων ξεπερνά κάθε όριο, καθώς για σχεδόν 25 ημέρες τουρκικές δυνάμεις προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να τους ωθήσουν να περάσουν τον Εβρο και να φτάσουν στην Ελλάδα.

Η δραματική περιπέτεια ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου, με τη ΜΚΟ «HumanRights360» να στέλνει mail στη Διεύθυνση Ασφαλείας Ορεστιάδας και να τους ενημερώνει ότι σε νησίδα του Εβρου με συγκεκριμένες συντεταγμένες (-41° 16' 21.2" N, 26° 25' 41.5" E-) βρίσκονταν 48 άτομα. Στην ΕΛ.ΑΣ. σήμανε συναγερμός και αμέσως απογειώθηκε drone προκειμένου να ελέγξει το σήμα της ΜΚΟ. Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι η εν λόγω νησίδα βρίσκεται έναντι των οικισμών Αμορίου - Κισσαρίου Διδυμοτείχου, στο μέσον του ποταμού Εβρου και αντιστοιχεί σε θέση εκτός της ελληνικής επικράτειας.
Από το «σάρωμα» της περιοχής και όπως φαίνεται και στη φωτό 1, από το drone της ΕΛ.ΑΣ., δεν βρέθηκε τίποτα και σήμανε λήξη συναγερμού. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι πιθανότατα οι τουρκικές δυνάμεις υποχρέωσαν για κάποιο λόγο τους μετανάστες, ίσως γιατί διαπίστωσαν ότι τους εγκατέλειψαν σε τουρκικό έδαφος, να γυρίσουν άμεσα πίσω.

Την επόμενη μέρα, στις 21-07-2022, εστάλη νέο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τη συγκεκριμένη ΜΚΟ με το οποίο ενημέρωνε ότι ο αριθμός των αλλοδαπών ανέρχεται στους 50. Σήμανε και πάλι συναγερμός. Δυνάμεις έσπευσαν στο σημείο και πραγματοποιήθηκαν έρευνες από αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Με κάθε πρόσφορο τεχνικό μέσο χτένισαν τα σημεία, όμως και σε αυτή την περίπτωση δεν κατέστη δυνατή η ανεύρεση ατόμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την εν λόγω νησίδα διαβιβάστηκε σχετική ενημέρωση, μέσω του Τριμερούς Κέντρου Επαφής Καπιτάν Αντρέεβο, στις τουρκικές αρχές και ζητήθηκε από αυτές να προβούν κατεπειγόντως σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των ατόμων όπως επίσης και στην παροχή της αναγκαίας και κατάλληλης αρωγής.

13 και 15 Αυγούστου

Κλείσιμο
Ομως το θρίλερ δεν σταμάτησε εκεί… Τις επόμενες ημέρες, η ΜΚΟ, που υποστήριζε ότι είχε τηλεφωνική επαφή με τη συγκεκριμένη ομάδα των Σύρων και των Παλαιστινίων μεταναστών, ανέφερε ότι η αμμονησίδα στην οποία βρίσκονταν στον Εβρο βρίσκεται εντός της ελληνικής επικράτειας επικαλούμενη στοιχεία της Google, ακόμη και του Εθνικού Κτηματολογίου και ζητούσε τη διάσωσή τους.

Βέβαια, η ΕΛ.ΑΣ. και οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας που τσέκαραν και πάλι τις συντεταγμένες διαπίστωσαν ότι αντιστοιχούν σε σημείο εκτός της ελληνικής επικράτειας. Σύμφωνα με ελληνικές αναφορές: «Η γνωστοποίηση επαναλήφθηκε στις 13.08.2022 και στις 15.08.2022 οι τουρκικές Αρχές απέστειλαν γνωστοποίηση μέσω του Τριμερούς Κέντρου Επαφής Καπιτάν Αντρέεβο πως θα πραγματοποιούσαν προγραμματισμένη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στο σημείο των προαναφερόμενων συντεταγμένων, το οποίο βρίσκεται στην τουρκική πλευρά».

Οπως λένε στο «ΘΕΜΑ» πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας, πράγματι πραγματοποιήθηκε από τις τουρκικές αρχές επιχείρηση στο προαναφερόμενο σημείο, με τη χρήση μιας λέμβου. Μετά το πέρας της εν λόγω επιχείρησης των τουρκικών αρχών  ουδέν άξιο αναφοράς διαπιστώθηκε, ούτε υπήρξε κάποια απάντηση μέχρι τώρα από τις τουρκικές αρχές.

Και φτάνουμε ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο. Τα ελληνικά drones, όπως φαίνεται και στη φωτό 2 που τράβηξαν και αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ», εντοπίζουν τη συγκεκριμένη ομάδα. Φυσικά, αυτό έγινε μετά από εκτεταμένες έρευνες των Αρχών και τις απογευματινές ώρες της 15ης Αυγούστου εντοπίζεται στην παρέβρια περιοχή των Λαβάρων ομάδα παράτυπων μεταναστών, αποτελούμενη από 22 άνδρες, 9 γυναίκες και 7 παιδιά, ενώ μία από τις γυναίκες είναι έγκυος. Οπως προέκυψε, εις βάρος αρκετών μελών της συγκεκριμένης ομάδας είχαν εκδοθεί από την Τουρκία αποφάσεις απέλασης στη Συρία. Δεδομένα τα οποία ετέθησαν υπ’ όψιν του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Οπως φαίνεται και στη φωτό 3 που τραβήχτηκε από drone της ΕΛ.ΑΣ., οι 38 μετανάστες μεταφέρθηκαν στο σημείο με τη συγκεκριμένη φουσκωτή λέμβο.

Ιδιαίτερη σημασία, όπως φαίνεται και από τον χάρτη, έχει το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σημείο (αμμονησίδα του Εβρου) βρίσκεται περίπου 4 χιλιόμετρα νοτίως από τις αρχικές συντεταγμένες, οι οποίες ήταν εκτός της ελληνικής επικράτειας, που είχαν δηλωθεί ως αρχική θέση προ ημερών.

Σύμφωνα λοιπόν με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, από τη στιγμή του εντοπισμού τους έσπευσαν προς αρωγή, περίθαλψη των μεταναστών, παροχή τροφής και νερού και μεταφορά τους σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας όλες οι απαραίτητες δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και των υπόλοιπων κρατικών υπηρεσιών.

Πώς στήθηκε η προβοκάτσια

Τρεις φωτογραφίες τραβηγμένες από drones της ΕΛ.ΑΣ. και ένας χάρτης αποδεικνύουν την προβοκάτσια που έστησε η τουρκική πλευρά στα ελληνοτουρκικά σύνορα: Στην αεροφωτογραφία Νο1 εμφανίζεται η τουρκική νησίδα στην οποία οι ελληνικές αρχές δεν εντόπισαν από αέρος σημεία ζωής, παρά το γεγονός ότι είχαν ενημερωθεί για παρουσία μεταναστών εκεί. Τους είχαν ήδη μετακινήσει Τούρκοι αξιωματούχοι σε συνεργασία με δουλεμπόρους, οι οποίοι τους μετέφεραν μετά από αρκετές ημέρες σε ελληνικό έδαφος, τέσσερα χιλιόμετρα μακριά, όπως φαίνεται στον χάρτη. Εκεί εντοπίστηκαν αμέσως, όπως φαίνεται στην αεροφωτογραφία Νο2. Τα ελληνικά drones κατέγραψαν μάλιστα και το τουρκικό φουσκωτό που τους μετέφερε, όπως φαίνεται στην αεροφωτογραφία Νο3.
evros-1
1
evros-2
2
evros-3
3


evros-theodorikakos

Τάκης Θεοδωρικάκος: «Το εθνικό συμφέρον πρέπει να κατισχύει του κομματικού»

«Στον Εβρο η απειλή είναι υπαρκτή και συνεχής. Καθημερινά εκατοντάδες παράνομοι μετανάστες προσπαθούν να περάσουν τα σύνορά μας. Υποβοηθούμενοι από οργανωμένα δίκτυα, παρακινούμενοι από διεθνή κυκλώματα. Η Ελληνική Αστυνομία, όμως, είναι εκεί. Συνεργάζεται καθημερινά με τον Στρατό μας, τη Frontex, τους ενστόλους της μεθορίου. Είναι εκεί για να επιτηρεί, να παρεμβαίνει, να προστατεύει, αλλά και να διασώζει. Να προασπίζει τα σύνορα της πατρίδας μας, που όμως είναι και σύνορα της Ευρώπης. Διασφαλίζοντας τα ελληνικά και ταυτόχρονα τα ευρωπαϊκά κυριαρχικά δικαιώματα.

Γιατί όλοι γνωρίζουν ότι οι ένστολοί μας δεν είναι μόνο δυνάμεις αποτροπής, αλλά αποτελούν δύναμη έρευνας και διάσωσης. Μια ασπίδα προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Γι’ αυτό και θέλω να είμαι σαφής: παράνομα από τον Εβρο δεν πρόκειται να περάσει κανείς. Το τελευταίο δεν αποτελεί μήνυμα μόνο προστασίας των συνόρων μας, αλλά και μήνυμα σεβασμού της ίδιας της ανθρώπινης ζωής. Που υπαγορεύουν οι αξίες του πολιτισμού μας, το διεθνές δίκαιο, αλλά και η ίδια μας η ανθρωπιά. Είναι ένα μήνυμα αποτροπής σε κάθε αδίστακτο σύγχρονο δουλέμπορο που δεν διστάζει να εργαλειοποιεί δυστυχισμένους ανθρώπους, στέλνοντάς τους σε διαδρομές θανάτου, σε στεριά και θάλασσα.

Αλλά και ένα μήνυμα εθνικής αποφασιστικότητας απέναντι σε κάθε δύναμη που σήμερα, εργαλειοποιώντας το Μεταναστευτικό, επιχειρεί να θέσει ζήτημα αμφισβήτησης των συνόρων της πατρίδας μας. Καθίσταται, επομένως, εθνικώς επιζήμια η στάση αμφισβήτησης και συκοφάντησης των ενστόλων μας από ορισμένες εσωτερικές φωνές. Που αναπαράγουν τα επιχειρήματα της τουρκικής προπαγάνδας και αναμασούν τα ψέματά της. Είναι αδιανόητο την ημέρα που στα διεθνή δίκτυα οι διασωθέντες μετανάστες στον Εβρο κατήγγειλαν την τουρκική πλευρά -την ίδια στιγμή- μερίδα της αντιπολίτευσης να κατηγορεί  την Ελλάδα, λειτουργώντας εν ονόματί τους. Ας το αντιληφθούμε όλοι κάποια στιγμή: το εθνικό συμφέρον κατισχύει πάντοτε του κομματικού.

Ειδήσεις σήμερα

Τζιπ με τράκτορα έκανε βόλτες δίπλα στο νερό στο Ελαφονήσι - Δείτε βίντεο

Μειώνονται, παρά την κρίση, οι πελάτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ

«Τέτοιους κεραυνούς δεν έχω ξαναδεί» - Μαρτυρίες από τους διασώστες των δρομέων στη Δράμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης