Ιατροδικαστής Λέων: Έχουν αποκλειστεί τα παθολογικά αίτια και για Μαλένα και Ίριδα

Ιατροδικαστής Λέων: Έχουν αποκλειστεί τα παθολογικά αίτια και για Μαλένα και Ίριδα

«Η αιτία θανάτου είναι πολύ καλά δεμένη ειδικά για τη δεύτερη περίπτωση για την Ίριδα» - Οι κρίσιμες ημερομηνίες και τα επεισόδια στο διαβιβαστικό της δικογραφίας για την Πισπιρίγκου

malena-irida-arthri
Ο θάνατος από φυσικά αίτια έχει αποκλειστεί και στα δύο πρώτα παιδιά της Ρούλας Πισπιρίγκου, αποκάλυψε ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα το δείτε πάρα πολύ σύντομα» επισημαίνοντας παράλληλα ότι η συνάδελφός του που έχει αναλάβει την υπόθεση έχει κάνει εξαίρετη δουλειά, δίνει ξεκάθαρες αιτίες θανάτου με όλα τα στοιχεία.

«Η αιτία θανάτου, -θα δείτε πάρα πολύ σύντομα δεν θέλω να προκαταβάλω ούτε την επιτροπή, ούτε τη συνάδελφο της δεύτερης νεκροτομής, είναι σίγουρη, είναι πολύ καλά δεμένη ειδικά για τη δεύτερη περίπτωση για την Ίριδα, η ίδια η συνάδελφος έχει κάνει μια εξαίρετη δουλειά παρότι είχε τεχνικές δυσκολίες από πλευράς παθολογοανατομίας, έχει κάνει μια εξαίρετη δουλεία και είμαι βέβαιος ότι θα δώσει μια ξεκάθαρη αιτία θανάτου». 

Ανέφερε ακόμη, ότι δεν βρέθηκε κεταμίνη στις εξετάσεις του πρώτου παιδιού και πως η εξέταση έγινε από το ίδιο εργαστήριο, με την ίδια μεθοδολογία που βρέθηκε η εν λόγω ουσία στον οργανισμό της Τζωρτζίνας.

Ημερομηνίες-«κλειδιά» και κρίσιμα επεισόδια στο διαβιβαστικό της δικογραφίας για την Πισπιρίγκου

Την διαδρομή των τριών μικρών κοριτσιών από την Πάτρα την τελευταία διετία έρχεται να «φωτίζει» βήμα προς βήμα το διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ που συνοδεύει τη δικογραφία της πολύκροτης υπόθεσης της δολοφονίας της 9χρονης Τζωρτζίνας, με φερόμενη ως δράστη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση την μητέρα της, Ρούλα Πισπιρίγκου.

Πιάνοντας το νήμα από την αρχή, στην εξονυχιστική έρευνα των αστυνομικών αρχών, η οποία συμπυκνώνεται στο σχετικό έγγραφο, επισημαίνονται κρίσιμες ημερομηνίες, αλλά και μεμονωμένα περιστατικά που αθροίζονται σε ένα συνεχές «συμβάντων», με κατάληξη τον αιφνίδιο θάνατο της Τζωρτζίνας, συμπληρώνοντας πλέον τις τελευταίες ψηφίδες στο μωσαϊκό της υπόθεσης. Παρότι ο έγγαμος βίος των γονιών της 9χρονης μετρούσε ήδη περισσότερα από επτά χρόνια μέχρι το χαμό της τον περασμένο Ιανουάριο, εντούτοις η τελευταία διετία φαίνεται πως δεν υπήρξε ανέφελη για την ισορροπία της σχέσης τους, αλλά και την κλινική κατάσταση των δύο παιδιών τους.

Η στιγμή που φτάνει στην Ευελπίδων η Ρούλα Πισπιρίγκου 31/3/2022
Κλείσιμο

Απρίλιος 2019: η πρώτη απώλεια

Το τρίτο παιδί, άλλωστε, η μικρή Μαλένα (δεύτερο κατά σειρά στην οικογένεια) είχε πεθάνει προ τριετίας, δηλαδή στις 13 Απριλίου 2019 και σε ηλικία 3,5 ετών, ενώ έπασχε από «λεμφαδενίτιδα τραχήλου δεξιάς γνάθου», σύμφωνα με τον πατέρα της, Μάνο Δασκαλάκη. Στο πόρισμα του πραγματογνώμονα ιατροδικαστή Σωκράτη Τσαντίρη επισημαίνεται όμως πως «η Μαρία Ελένη Δασκαλάκη απεβίωσε στις 13/4/2019 από αδιευκρίνιστα αίτια». Συγκεκριμένα, «με την νεκροτομή δεν διαπιστώθηκε προφανή αιτία θανάτου, με την τοξικολογική εξέταση δεν διαπιστώθηκε δηλητηρίαση και με την ιστολογική εξέταση διαπιστώθηκε εκτεταμένη κενοτοπιώδη εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων και ο θάνατος αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια», ανέφερε στο πόρισμά του ο κ. Τσαντίρης.

Η 3,5 χρονών Μαλένα είχε εισαχθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου του 2019 στο Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», προκειμένου να υποβληθεί σε ένα σε πρόγραμμα χημειοθεραπείας 8 ημερών, στο οποίο, κατά πληροφορίες, το παιδί είχε πολύ καλή απόκριση, ενώ η γενική της κατάσταση θεωρήθηκε εξαιρετική, με βάση τον βιοχημικό έλεγχο μετά την ολοκλήρωση της χημειοθεραπείας. Το απόγευμα, ωστόσο, της 13ης Απριλίου το παιδί κατέληξε ξαφνικά, ενώ ως αιτία θανάτου καταγράφηκε η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών.

Μάρτιος 2021: το νεκρό βρέφος

Ο εφιάλτης για την οικογένεια Δασκαλάκη επέστρεψε και πάλι… Άνοιξη, αυτή τη φορά την Άνοιξη του 2021, καθώς στις 21 Μαρτίου του ίδιου έτους εκπνέει το 6 μηνών βρέφος της οικογένειας, η μικρή Ίριδα, η οποία εντοπίζεται νεκρή από τη μητέρα και τη θεία του στην κούνια του. Στο πόρισμα της ιατροδικαστού Αγγελικής Τσιόλα και βάσει των αποτελεσμάτων των ιστοπαθολογικών εξετάσεων αναφέρεται ότι ο θάνατος του βρέφους «προήλθε από εκ γενετής -σπανιότατα- παθολογικά αίτια (αγενεσία φλεβοκόμβου)», νόσος που, παρόλα αυτά, δεν εντοπίστηκε κατά τους πρώτους μήνες ζωής του βρέφους, που οι επισκέψεις στον παιδίατρο είναι τακτικές και ο έλεγχος είθισται να είναι ενδελεχής.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Mega, μια ημέρα πριν το θάνατο της Ίριδας, δηλαδή στις 20 Μαρτίου 2021 ο πατέρας της, Μάνος Δασκαλάκης φέρεται να εγκατέλειψε την κατοικία της οικογένειας.

tzoetzinas

Απρίλιος 2021: η αρχή των σπασμών

Δεν μεσολαβούν, όμως, ούτε 15 ημέρες από την κατάληξη του βρέφους της οικογένειας και στις 8 Απριλίου 2021 η πρωτότοκη κόρη τους Τζωρτζίνα, παρουσίασε στον ύπνο της «τρομώδεις σπασμωδικές κινήσεις των άκρων». Το σοβαρό επεισόδιο της πρωτότοκης κόρης βαραίνει περαιτέρω την οικογενειακή ατμόσφαιρα που είναι ήδη φορτισμένη, καθώς δύο ημέρες πριν την εισαγωγή της στο νοσοκομείο, δηλαδή στις 6 Απριλίου, οι δικηγόροι των γονιών τους προχωρούν στις απαραίτητες συνεννοήσεις για την υποβολή αιτήματος διαζυγίου. Την παραμονή, μάλιστα, της εμφάνισης σπασμών στο 9χρονο παιδί, δηλαδή στις 7 Απριλίου, κοινοποιούν, κατά πληροφορίες, την απόφασή τους να υποβάλουν αίτημα διαζυγίου στις οικογένειές τους.

Ταυτόχρονα, η κατάσταση της υγείας της μικρής Τζωρτζίνας εμφανίζει ραγδαία επιδείνωση, αφού τρεις ημέρες μετά την εισαγωγή της στο νοσοκομείο, δηλαδή στις 11 Απριλίου, παθαίνει ανακοπή, η οποία της προκαλεί ανήκεστο εγκεφαλική βλάβη, με αποτέλεσμα να υποστεί τετραπληγία. Οι ταλαιπωρίες της όμως δεν σταματούν εδώ, καθώς στους επόμενους έντεκα μήνες που μεσολαβούν μέχρι τον θάνατό της, τα περιστατικά σπασμών πυκνώνουν ανησυχητικά και κορυφώνονται το φετινό Γενάρη.

Γενάρης 2022: Οδεύοντας στο τέλος

Τα επεισόδια της 9χρονης Τζωρτζίνας χαρακτηρίζονται αιφνίδια από τις Αρχές, ενώ στα δύο από αυτά ενεργοποιήθηκε ο βηματοδότης. Όλο αυτό το διάστημα των έντεκα μηνών η άτυχη μικρούλα μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία των Αθηνών και της Πάτρας, χωρίς όμως να εμφανίζει παντού τα ίδια ακριβώς συμπτώματα, αφού η κλινική της εικόνα δεν παρουσίασε κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα, όταν για παράδειγμα νοσηλεύτηκε στο «Ωνάσειο».

Η αντίστροφη μέτρηση, ωστόσο, για τη ζωή του παιδιού αρχίζει στις 21 Ιανουαρίου του 2022, οπότε εισήχθη σε ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Πατρών, όπου και παρέμεινε για 12 ώρες, για να επιστρέψει στη συνέχεια σε Παιδιατρική Κλινική. Έπειτα από 24 ώρες όμως εκδηλώθηκαν στο παιδί άλλα τέσσερα επεισόδια μικρής διάρκειας, τα οποία υποχώρησαν. Τα παιδί εισήχθη εκ νέου στη ΜΕΘ, όπου και έμεινε για 36 ώρες.

Ακολούθως το κοριτσάκι μεταφέρθηκε πίσω στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Πατρών και έπειτα από 24 ώρες εμφάνισε νέο επεισόδιο, με άπνοια, αποκορεσμό, κυάνωση και βραδυκαρδία. Η μικρή εκ νέου εισήχθη στη ΜΕΘ και έμενε εκεί για 24 ώρες χωρίς να έχει εκεί συμπτώματα.

Στις 26 Ιανουαρίου, αποφασίζεται τελικά η διακομιδή της Τζωρτζίνας στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», προκειμένου να διερευνηθούν περισσότερο τα διαδοχικά επεισόδια σπασμών.

Η κλινική εικόνα του παιδιού, όμως, αντιστρέφεται τελείως με την αλλαγή νοσοκομειακού περιβάλλοντος, αφού στο πρώτο 24ωρο της νοσηλείας της στο «Αγλαΐα Κυριακού», η άτυχη μικρούλα δεν παρουσίασε κανένα επεισόδιο.

Η κατάσταση αλλάζει και πάλι στο δεύτερο 24ωρο νοσηλείας της, καθώς σημειώνεται νέο επεισόδιο σπασμών συνολικής διάρκειας 3,5 λεπτών, το οποίο όμως οι γιατροί το αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά. Παράλληλα, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, στις 27 Ιανουαρίου ο πατέρας του κοριτσιού αποχώρησε από το νοσοκομείο και έμεινε μόνον η μητέρα μέχρι και το θάνατο του παιδιού.

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό, ωστόσο, τις «επόμενες ημέρες, από 28 Ιανουαρίου ως 29 Ιανουαρίου, (σ.σ. η Τζωρτζίνα) εμφανίζει μικρής διάρκειας τέτοια επεισόδια, ενώ στις 29 του μήνα παρουσίασε επεισόδια άπνοιας και εισήχθη και πάλι στην Εντατική, διασωληνώθηκε και 13.50 ώρα το παιδί κατέληξε».

Σχεδόν προφητικά, την παραμονή του θανάτου της Τζωρτζίνας, δηλαδή στις 28 Ιανουαρίου, η Ρούλα Πισπιρίγκου απευθυνόμενη στους γιατρούς της 9χρονης, είπε: «Αυτά τα επεισόδια που είδατε δεν είναι τίποτα. Το μεγάλο επεισόδιο δεν το έχει κάνει ακόμα».

Η πρόβλεψη της μητέρας για το «μεγάλο επεισόδιο» επαληθεύτηκε κατά γράμμα λίγες ώρες αργότερα, καθώς η Τζωρτζίνα εξέπνευσε το μεσημέρι της 29ης Ιανουαρίου, για να «επιστρέψει» και πάλι πριν από τρεις εβδομάδες, αποκαλύπτοντας τα ίχνη της κεταμίνης.

Ειδήσεις σήμερα:

Ρούλα Πισπιρίγκου: Οι τελευταίες ώρες της Τζωρτζίνας και η ανεξήγητη επιδείνωση της υγείας της, όταν ήταν μόνη με τη μάνα της

Κρις Ροκ: Χαμός στο πρώτο σόου του 57χρονου κωμικού μετά το ιστορικό χαστούκι του Γουίλ Σμιθ - Δείτε βίντεο

Μεξικό: Έξι κομμένα κεφάλια πάνω στην οροφή αυτοκινήτου μαζί με απειλητικό μήνυμα - Δείτε φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης