Μύκονος: Ξεκινάει αύριο η δίκη για τον 10χρονο Μιχαήλ που έχασε τη ζωή του κάνοντας «μπανάνα»

Μύκονος: Ξεκινάει αύριο η δίκη για τον 10χρονο Μιχαήλ που έχασε τη ζωή του κάνοντας «μπανάνα»

Η δίκη θα γίνει στη Σύρο, με κατηγορούμενους τους δύο ιδιοκτήτες της επιχείρησης εκμίσθωσης θαλάσσιων σπορ και τον οδηγό του ταχύπλοου - Πέρασαν οκτώ χρόνια από τη μέρα που η είδηση του θανάτου του συντάραξε το πανελλήνιο

banana-boat-at-sea
Την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022 στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αιγαίου θα διεξαχθεί η δίκη για το θάνατο του 10χρονου Μιχαήλ Πασχαλάκη, το 2014 στο Καλό Λιβάδι της Μυκόνου, κατά τη διάρκεια θαλάσσιου παιχνιδιού με συρόμενη «μπανάνα». Στην εν λόγω δίκη, η οποία αναβλήθηκε από την αρχικώς προγραμματισμένη ημερομηνία της, στις 4 Νοεμβρίου 2021, κρίνεται η τύχη των κατηγορουμένων ως υπαιτίων για ένα τραγικό συμβάν που είχε συγκλονίσει την ελληνική κοινή γνώμη πριν από σχεδόν 8 χρόνια.

Η ετυμηγορία του Εφετείου Κακουργημάτων Αιγαίου θα είναι οριστική και αμετάκλητη, εξού και αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Επιπλέον επιβεβαίωση της σημασίας της δίκης, αποτελεί το γεγονός ότι στη Σύρο μεταβαίνουν κορυφαίοι ποινικολόγοι όπως ο κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος και, όπως φημολογείται τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Αλέξης Κούγιας.

Η τρίμηνη αναβολή της δικάσιμης αποφασίστηκε κατόπιν σχετικού αιτήματος των τριών κατηγορουμένων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο καταδίκης για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και άλλα σοβαρά αδικήματα.

Υπενθυμίζεται ότι το θανατηφόρο δυστύχημα συνέβη στις 11 Αυγούστου του 2014 στην παραλία Καλό Λιβάδι της Μυκόνου. Τότε ο μικρός Μιχαήλ έχασε τη ζωή του εν ώρα διασκέδασης μαζί με φίλους του, σαν επιβάτης της γνωστής φουσκωτής «μπανάνας» την οποίαν έσυρε ταχύπλοο μιας τοπικής επιχείρησης θαλάσσιων σπορ. Τον Ιούνιο του 2019 καταδικάστηκαν πρωτοδίκως σε κάθειρξη 5-7 ετών τρία άτομα: Ο χειριστής του μοιραίου σκάφους, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, καθώς και η συνιδιοκτήτρια και κατά το νόμο υπεύθυνη ασφαλείας.

Η πρώτη δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αιγαίου η οποία διεξήχθη στην Ερμούπολη της Σύρου ήταν μαραθώνια, ξεκίνησε νωρίς το πρωί και ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα. Οι τρεις κατηγορούμενοι είχαν αποπειραθεί τότε να αποποιηθούν της ευθύνης -έστω και εν μέρει- για το θάνατο του Μιχαήλ, υποδεικνύοντας σαν τον πραγματικό ένοχο ένα τέταρτο άτομο, επίσης εργαζόμενο στην ίδια επιχείρηση ως οδηγό σκαφών. Ωστόσο, ο εν λόγω υπάλληλος ουδέποτε είχε κληθεί από τις αρχές ούτε καν σαν ύποπτος, οπότε το δικαστήριο δεν επέτρεψε στους κατηγορουμένους να επιχειρήσουν ενδεχόμενη μετακύλιση των ευθυνών τους.

Αντιθέτως, σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση, οι τρεις κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για το αδίκημα της «από κοινού και εκ προθέσεως διατάραξης της υδάτινης συγκοινωνίας, από την οποία προέκυψε κίνδυνος για ανθρώπους και επήλθε θάνατος ανθρώπου». Οι ποινές που επιβλήθηκαν ήταν 7 χρόνια κάθειρξης στον επιχειρηματία και ιδιοκτήτη του κέντρου θαλασσίων σπορ στο Καλό Λειβάδι, 5 χρόνια στην υπεύθυνη ασφαλείας και συνιδιοκτήτρια, 6 χρόνια στον οδηγό του ταχυπλόου που χτύπησε θανάσιμα τον Μιχαήλ

Η υπεράσπιση άσκησε αμέσως έφεση και η τριάδα δεν οδηγήθηκε απευθείας στη φυλακή, παρόλο που ένα μέλος της έδρας εισηγήθηκε τη στέρηση ακόμη και του δικαιώματος στην υποβολή έφεσης για τον επιχειρηματία και τον κατηγορούμενο σαν καθαυτό δράστη, δηλαδή τον χειριστή του σκάφους. Μολονότι η πρόταση αυτή δεν υιοθετήθηκε από τα άλλα δύο μέλη του δικαστηρίου, προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς θεωρήθηκε εξαιρετικά ασυνήθιστη για τα ελληνικά δεδομένα.

Παράλληλα με την όποια δικαστική εξέλιξη, στη μνήμη του άτυχου παιδιού, ιδρύθηκε από τον πατέρα του, τον κ. Παναγιώτη Πασχαλάκη η οργάνωση Safe Water Sports. Και από το 2017 στο Καλό Λιβάδι εγκαταστάθηκε ένα περίπτερο της οργάνωσης, για την ενημέρωση, ιδιαίτερα των παιδιών περί τους κινδύνους των θαλάσσιων σπορ, τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας κ.λπ.

Παρά την απερίγραπτη οδύνη και το πένθος στο οποίο βυθίστηκε η οικογένεια με το θάνατο του Μιχαήλ, ο πατέρας του άτυχου παιδιού, ο κ. Παναγιώτης Πασχαλάκης, συνέλαβε την ιδέα για την ίδρυση μιας Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης με στόχο την πρόληψη και αποτροπή θαλάσσιων δυστυχημάτων, πνιγμών κ.λπ. Τα τελευταία 6 χρόνια ο κ. Πασχαλάκης έχει κυριολεκτικά αφιερώσει τη ζωή του στις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει σε Ελλάδα και Κύπρο η Safe Water Sports (safewatersports.gr), τιμώντας ενεργά και επ' ωφελεία του κοινωνικού συνόλου τη μνήμη του τόσο άδικα χαμένου Μιχαήλ.

Ο ίδιος ο κ. Πασχαλάκης έχει τιμηθεί για την προσφορά του από την Ακαδημία Αθηνών, ενώ εκ μέρους της Safe Water Sports έχει αποδεχθεί πλήθος βραβείων και διακρίσεων. Ωστόσο, αυτό που οι άνθρωποι της οργάνωσης εκλαμβάνουν σαν την αληθινή επιβράβευση των προσπαθειών τους, είναι ένα στατιστικό δεδομένο: Το 2021 δεν υπήρξε κανένα θανατηφόρο περιστατικό που να σχετίζεται με θαλάσσια σπορ στην Ελλάδα, κάτι που, εν μέρει τουλάχιστον, θα πρέπει να πιστωθεί στη συμβολή της Safe Water Sports. Η σημασία αυτού του στοιχείου υπογραμμίζεται ακόμη περισσότερο εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα 344 άνθρωποι κατά μέσον όρο χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα. Ανάμεσά τους, δυστυχώς, συγκαταλέγονται βρέφη και παιδιά. Ο πνιγμός είναι η δεύτερη κυριότερη αιτία θανάτου για άτομα ηλικίας από μερικούς μήνες έως 14 έτη.

Κλείσιμο
Mέχρι στιγμής η Safe Water Sports στο ενεργητικό της έχει την ανάπτυξη ενός πρωτοποριακού -και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο- λογισμικού, το οποίο παρέχει δωρεάν σε όλα τα Λιμεναρχεία ανά την Ελλάδα. Το πρόγραμμα αυτό δίνει τη δυνατότητα διαρκούς ηλεκτρονικής παρακολούθησης των αδειοδοτημένων επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες θαλάσσιων σπορ στο κοινό, τη ναυαγοσωστική κάλυψη παραλιών, τους ελέγχους και τις επιθεωρήσεις που γίνονται από τους λιμενικούς κ.λπ. Επιπλέον, η Safe Water Sports εκπαιδεύει και ενημερώνει μαθητές, με επισκέψεις και μαθήματα στα ελληνικά σχολεία, έχοντας φτάσει πλέον τα 40.000 παιδιά το χρόνο. Μάλιστα, από το 2020 οι θεμελιώδεις αρχές τις οποίες διδάσκει η Safe Water Sports έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα των μαθητών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Μεταξύ των ποικίλων δράσεων της οργάνωσης ξεχωρίζει επίσης το Παρατηρητήριο Ατυχημάτων, ένας μηχανισμός συστηματικής καταγραφής όλων των συμβάντων (πνιγμών, τραυματισμών από ατυχήματα, θανάσιμα και μη κ.ο.κ) που λαμβάνουν χώρα στο υδάτινο περιβάλλον της Ελλάδας, σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα και την Αστυνομία.

Η Safe Water Sports φροντίζει παράλληλα για την ενημέρωση των ηλικιωμένων σχετικά με τους κινδύνους στη θάλασσα και παρέχει δωρεάν ψηφιακές εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα. Σε θεσμικό επίπεδο η οργάνωση συνεργάζεται με τον διεθνή φορέα TÜV Austria Hellas για την πιστοποίηση επιχειρήσεων θαλασσίων σπορ και μέσων αναψυχής, οι οποίες πληρούν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Πασχαλάκη, η Safe Water Sports έχει πλέον ως στόχο την ευαισθητοποίηση όλων των Ευρωπαίων πολιτών σχετικά με το ζήτημα της ασφάλειας στις θαλάσσιες δραστηριότητες. Η ελληνική πολιτεία στηρίζει την πρωτοβουλία της οργάνωσης, κάτι που επιβεβαίωθηκε έμπρακτα τον Ιούνιο του 2020 με την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε εκδήλωση της Safe Water Sports στο δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Οπότε, ο κ. Πασχαλάκης, αν μη τι άλλο δεν νιώθει μόνος, καθώς έχει κατορθώσει να μετατρέψει το πένθος και τον πόνο για την απώλεια του Μιχαήλ σε έναν μηχανισμό πρόληψης ατυχημάτων στη θάλασσα, ο οποίος διαρκώς ενισχύεται και επεκτείνεται.

Σε ό,τι αφορά δε τη δικαστική εξέλιξη της τόσο οδυνηρής υπόθεσης, τόσο ο ίδιος ο κ. Πασχαλάκης όσο και ο συνήγορός του, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, αμέσως μετά το πέρας της πρώτης δίκης είχαν δηλώσει ότι «η καταδίκη των κατηγορουμένων είναι μια απόφαση σταθμός, ένα ορόσημο σε όλη αυτή την προσπάθεια που έχουμε κάνει ως οικογένεια, με τη Safe Water Sports, ώστε να μη χαθούν άλλα παιδιά άδικα στη θάλασσα. Όσοι θέτουν το χρήμα πάνω από το σεβασμό στους κανόνες που προστατεύουν τα παιδιά μας στα θαλάσσια σπορ, θα πρέπει να γνωρίζουν πλέον ότι γι' αυτούς η φυλακή θα είναι μονόδρομος».

Ειδήσεις σήμερα:

Σταϊκούρας: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ και σε πόσες δόσεις - Αναλυτικά οι αλλαγές

Τα κινητά τηλέφωνα και το DNA θα «μιλήσουν» τώρα μετά τις αρνητικές τοξικολογικές της Γεωργίας Μπίκα

Τζουμέρκα: Συγκλονίζει ο πατέρας του 21χρονου που σκοτώθηκε - Ξεψύχησε στα χέρια μου, δεν μπόρεσα να σώσω το αγόρι μου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης