Παύλος Χατζηαγγελίδης: Ο Ελληνας Γκαουντί σχεδιάζει «Καράβια» και «Πεταλούδες» και τα πουλάει €30.000/τ.μ.

Παύλος Χατζηαγγελίδης: Ο Ελληνας Γκαουντί σχεδιάζει «Καράβια» και «Πεταλούδες» και τα πουλάει €30.000/τ.μ.

Ο δημιουργός των φουτουριστικών κτιρίων που φέρνει Αμερικανούς και Αραβες κροίσους στην Ελλάδα μιλά στο ΘΕΜΑ - 6.350.000 ευρώ ζητά ο Sotheby’s για καθεμία από τις 4 «Πεταλούδες» στη Βουλιαγμένη - Η διαστημική κλινική στη Ρόδο και το διάφανο κτίριο στο Κολωνάκι

STUDIO_314_GREECE2
Οι δημιουργίες του στα νότια προάστια της πρωτεύουσας, στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε νησιά της χώρας θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι μια εκμοντερνισμένη εκδοχή της αρ ντεκό του θρυλικού Καταλανού Αντονι Γκαουντί. Χυτές γραμμές και ενιαίες επιφάνειες, ώστε η όλη κατασκευή να μοιάζει ανάλαφρη, σχεδόν αραχνοΰφαντη. Για τους πιο κυνικούς, οι σχεδιαστικές εμπνεύσεις του 44χρονου αρχιτέκτονα Παύλου Χατζηαγγελίδη δεν είναι παρά ένας διαφορετικός τρόπος εντυπωσιασμού, ώστε να αποσπώνται παρανοϊκά υψηλές τιμές, καθώς το ράλι των τιμών στα ακίνητα των νοτίων προαστίων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, τη στιγμή που διατηρείται η δυναμική του εγχώριου real estate παρά την επέλαση της πανδημίας.

Η «απόβαση» επενδυτών από όλο τον κόσμο στην Αθηναϊκή Ριβιέρα μαρτυρά, αν μη τι άλλο, την τόνωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Σταθερή άνοδο, τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζουν οι τιμές στο παραλιακό μέτωπο, με το τετραγωνικό να ανέρχεται ακόμη και στα 30.000 ευρώ. Τη στάθμη έλξης για την περιοχή ανέβασε ένα από τα σημαντικότερα έργα αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, το Ελληνικό, βάζοντας τα θεμέλια για μεγαλόπνοες επενδυτικές κινήσεις.
f6A
Η πρόταση του αρχιτέκτονα για κτίριο στο Κολωνάκι ανάμεσα στη Σπευσίππου και τη Χάρητος

Το «Καράβι»

Κλείσιμο
Σύγχρονα, διεθνών προδιαγραφών, κτίρια που δανείζονται στοιχεία από την ελληνική ναυτική γοητεία και φλερτάρουν με την ομορφιά ευρωπαϊκών πόλων, κοσμούν την περιοχή των νοτίων προαστίων. Τα βλέμματα μαγνητίζει το εντυπωσιακό εγχείρημα «Καράβι», που έχει σχεδιαστεί από τον Παύλο Χατζηαγγελίδη, αρχιτέκτονα και ιδρυτή του 314 Architecture Studio. Το οικόπεδο των 1.000 τ.μ., στο οποίο υπήρχε παλιά πολυκατοικία με διαμερίσματα, έχει αγοραστεί από τον Αιγύπτιο επιχειρηματία Μανσούρ Αμέρ, που κατασκευάζει στη θέση της κτίριο υπερπολυτελών διαμερισμάτων.

NEA_AKINHTA_2
mansour
Δύο όψεις του κτιρίου υπερπολυτελών διαμερισμάτων του επιχειρηματία Μανσούρ Αμέρ στην Ωκεανίδα.
Μάλιστα η τιμή του τ.μ., σύμφωνα με παράγοντες της μεσιτικής αγοράς, φτάνει τα 30.000 ευρώ. Ο πρώτος όροφος των 120 τ.μ. πωλείται 3.600.000 ευρώ, ο δεύτερος των 180 τ.μ. 5.400.000 ευρώ, ενώ ο τέταρτος στην τιμή των 9.900.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», ο τρίτος όροφος έχει ήδη πουληθεί, άγνωστο όμως σε ποιον και σε ποια τιμή.
f3_2


Το φιλόδοξο εγχείρημα βρίσκεται στη φάση έκδοσης της οικοδομικής άδειας, κάτι που σημαίνει ότι η αποπεράτωσή του υπολογίζεται στα τέλη του 2023. Το πολυτελές «Καράβι», που από την πρώτη στιγμή πυροδότησε σκέψεις για την ταυτότητα του αγοραστή, έχει τη δική του ιστορία. Βασίζεται στην οργανική αρχιτεκτονική, ενώ το σχήμα προέκυψε από την αρχική μορφή του κτιρίου με τα σκαλοπάτια που έχουν κλίση προς τα μέσα. Αναφορικά με τα υλικά, όλα τα δάπεδα, εσωτερικά και εξωτερικά, έχουν σχεδιαστεί να είναι ξύλινα, με τις διαστάσεις των σανίδων να παραπέμπουν σε εκείνες των σκαφών.



Η «Πεταλούδα»

Κοντά στο πολυτελές «Καράβι» ανοίγει τα φτερά της και η «Πεταλούδα». Το κτίριο που ανήκει στην περιοχή του παραλιακού μετώπου, στη Βουλιαγμένη, έχει σχεδιαστεί επίσης από τον Παύλο Χατζηαγγελίδη και έχει τεθεί προς πώληση από το κτηματομεσιτικό γραφείο του οίκου Sotheby’s. Ενδιαφέρον για αγορά έχουν δηλώσει, μέχρι στιγμής, ξένοι επενδυτές από ΗΠΑ, ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες, ενώ κοινό μυστικό αποτελεί το γεγονός ότι η προσέγγιση από Ελληνα αγοραστή στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι απλή υπόθεση, καθώς η τιμή κυμαίνεται στα 12.700 ευρώ το τ.μ. και η τιμή αγοράς αγγίζει τα 6.350.000 ευρώ.

Το οικόπεδο των 1.957 τετραγωνικών μέτρων εντοπίζεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τη θάλασσα και αποτελείται από τέσσερις ανεξάρτητες μονοκατοικίες των 500 τ.μ. που περιλαμβάνουν υπόγειο και σοφίτα. Οπως δηλώνει και το όνομα, η σύνθεση είναι εμπνευσμένη από το σχήμα και την κίνηση της πεταλούδας, της οποίας τα φτερά εκτείνονται διαγωνίως ακτινωτά από τις κατοικίες προς τον υπαίθριο χώρο.



Ετσι, τα «φτερά» αποκτούν τριπλό ρόλο, αυτόν του σκίαστρου για το ισόγειο, αυτόν του εξώστη για τη σοφίτα που χαρίζει θέα προς τη θάλασσα και το γειτονικό πάρκο, καθώς και αυτόν του οπτικού διαχωριστικού μεταξύ των κατοικιών. H διαφάνεια είναι ένα ακόμα σημαντικό χαρακτηριστικό της σύνθεσης, αποτελώντας το συνδετικό στοιχείο μεταξύ του εσωτερικού των κατοικιών και του εξωτερικού του περιβάλλοντος. Σε αυτό το πλαίσιο έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς το U-glass που αντικαθιστά ή καμουφλάρει τους τοίχους, επιτρέποντας έτσι να περνάει το μέγιστο δυνατό φυσικό φως.

f4___Η_κλινικη_στη_Ροδο__αναπαλαιωση_κτιριου
Η κλινική στη Ρόδο όπως θα διαμορφωθεί μετά την αναπαλαίωση του υπάρχοντος κτιρίου


Το project Ελληνικό

Η ακμάζουσα περίοδος στην οποία βρίσκεται η αγοραστική αξία των ακινήτων αποτυπώνεται στις τιμές. Ακόμη και για διαμερίσματα στα νότια, οι τιμές σπανίως πέφτουν κάτω από 10.000 ευρώ το τετραγωνικό. Οι πωλήσεις, δε, μονοκατοικιών στην Αθηναϊκή Ριβιέρα φτάνουν τα 5 εκατομμύρια, γεγονός που εξηγεί τη μετάβαση σε μια νέα εποχή υψηλών επενδυτικών κινήσεων.

Ο Παύλος Χατζηαγγελίδης, ένας από τους αρχιτέκτονες που έχει εστιάσει την καλλιτεχνική του οπτική μεταξύ άλλων και στα νότια προάστια, εξηγώντας στο «ΘΕΜΑ» τη σταθερά ανοδική πορεία που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, δίνει έμφαση στην υλοποίηση του project Ελληνικό. Εχοντας 15-20 σημαντικά εγχειρήματα στα σκαριά, εξηγεί ότι αλλάζει η εικόνα της Αθηναϊκής Ριβιέρας με ψηλά και σύγχρονα κτίρια, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο ακαταμάχητο εκείνο στοιχείο που αποτελεί πόλο έλξης για τους ξένους επενδυτές.

Ο αρχιτέκτονας που έχει ιδρύσει και διατηρεί επί σειρά 15 ετών το 314 Architecture Studio παρέχοντας προτάσεις σύγχρονης αισθητικής, επισημαίνει ότι σε σχέση με τις υπόλοιπες παραθαλάσσιες περιοχές της Ευρώπης, οι τιμές των ακινήτων στην Αθηναϊκή Ριβιέρα είναι ακόμη προσιτές για τους ξένους.

Το επίπεδο των τιμών σε συνδυασμό, όπως σημειώνει, με το κλίμα και το ελκυστικό ελληνικό στοιχείο, κερδίζουν επενδυτές από ΗΠΑ, Ευρώπη και αραβικές χώρες. Ο κ. Χατζηαγγελίδης δεν παραλείπει να αναφερθεί στους επενδυτές με σημαντική αγοραστική δύναμη που καταφθάνουν από την Ντόχα και εντός των ελληνικών τειχών δημιουργούν νέα δεδομένα στο real estate. «Η ανάπτυξη είναι υγιής, δεν βασίζεται σε δάνεια. Σε σχέση με άλλες παραθαλάσσιες πόλεις της Ευρώπης, το επίπεδο τιμών στην Αθηναϊκή Ριβιέρα δεν είναι τόσο υψηλό εάν αναλογιστεί κανείς τι μπορεί να προσφέρει», δηλώνει ο κ. Χατζηαγγελίδης, το γραφείο του οποίου είναι γνωστό σε Ευρώπη και ΗΠΑ, καθώς έχει λάβει δύο φορές διάκριση στα αμερικανικά βραβεία A Awards.



Who is who

Ο ιδρυτής του 314 Architecture Studio, που από το 2006 ασχολείται με αρχιτεκτονικές μελέτες, απόφοιτος πολιτικός μηχανικός του ΕΜΠ το 2002 και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών από το Midlessex University, τονίζει ότι αναμένεται περαιτέρω άνοδος στις τιμές ακινήτων στα νότια προάστια της Αττικής.
f5
«Το επίπεδο τιμών στην Αθηναϊκή Ριβιέρα δεν είναι τόσο υψηλό εάν αναλογιστεί κανείς τι μπορεί να προσφέρει», εκτιμά ο αρχιτέκτονας Παύλος Χατζηαγγελίδης

Μιλά για μια γραμμική ανοδική πορεία μετά τη δεκαετή δημοσιονομική κρίση που βύθισε την αξία των ακινήτων. Η εκτόξευση άρχισε να συντελείται από το 2019, όπως εξηγεί, ύστερα από μια προβληματική φάση καθίζησης. Πίσω, πάντως, από τα ιδιαίτερης αισθητικής αρχιτεκτονικά «κοσμήματα» του Παύλου Χατζηαγγελίδη διακρίνεται η διάθεση για μετάβαση σε μια πιο γοητευτικά σύγχρονη πρόταση. Δημιούργημά του στην Αθήνα έχει, μάλιστα, προβληθεί σε ντοκιμαντέρ σε Αργεντινή και Κατάρ, ενώ η άποψή του για την αρχιτεκτονική αποτυπώνεται και στα νησιά

.Με στοιχεία ελληνικού αρχαίου ναού έγινε η αποκατάσταση διατηρητέου νεοκλασικού στη Ρόδο, προκειμένου να μεταμορφωθεί σε μια υπερσύγχρονη κλινική για τον πλαστικό χειρουργό Λευτέρη Δημητραδιού. Πρόκειται για έργο το κόστος του οποίου υπολογίζεται στο μισό εκατ. ευρώ και πρόκειται να ολοκληρωθεί στις αρχές του φετινού καλοκαιριού.

Ο χαρακτήρας κάθε νησιού τροφοδοτεί την έμπνευση του κ. Χατζηαγγελίδη, «κατευθύνοντας» με έναν τρόπο την αρχιτεκτονική του ματιά. Οι αντανακλάσεις επιτρέπουν στη σύνθεση να επαναλαμβάνονται η βλάστηση και τα στοιχεία νερού, αποτρέποντας οτιδήποτε ξένο να παρεμβάλλεται μεταξύ του εκάστοτε χώρου κατοικίας και του τοπίου. Απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει η βίλα στην Κέρκυρα, με έντονο το στοιχείο της καμάρας και της ενετικής αρχιτεκτονικής, ούτε το συγκρότημα μονοκατοικιών στην Τζια, που βρίσκεται υπό κατασκευή και θυμίζει κοχύλι.

Οι ακτίνες του αρχιτέκτονα φτάνουν και στην ιστορική Επίδαυρο, όπου σχεδίασε ξενοδοχειακό συγκρότημα, ένα πείραμα εναρμόνισης του ελληνικού τοπίου και πολιτισμού, με μια σχεδιαστική ανατροπή. Το οικόπεδο 20 στρεμμάτων βρίσκεται σε προνομιακό σημείο, με πλούσια φυσική βλάστηση και θέα τη θάλασσα. Το εμπνεύστηκε εννοιολογικά από τον θεραπευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα του Ασκληπιείου της Επιδαύρου, καθώς και μορφολογικά από το αρχαιοελληνικό θέατρο και τις αναβαθμίδες.




Ειδήσεις σήμερα:

Η Σοφία Βεργκάρα «ξέθαψε» παλιές της φωτογραφίες με μικροσκοπικό μπικίνι


Facebook: O Μαρκ Ζάκερμπεργκ έχασε $30 δισ. σε μία ημέρα - Bγήκε εκτός της «χρυσής» δεκάδας των πλουσίων

Δολοφονία 19χρονου Άλκη: Ερχονται νέες συλλήψεις - Ήταν καταδρομική επιχείρηση από 6 άτομα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης