Κακοκαιρία «Διομήδης»: Σαρώνει Θεσσαλία και Βόρεια Εύβοια - Πώς θα κινηθεί σήμερα η κακοκαιρία

Κακοκαιρία «Διομήδης»: Σαρώνει Θεσσαλία και Βόρεια Εύβοια - Πώς θα κινηθεί σήμερα η κακοκαιρία

Εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Κοσκινάς και Ψαθοχώρα στον δήμο Παλαμά - Αποκλεισμένα 14 άτομα στην Αγία Τριάδα Φαρσάλων - Απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου -Διακοπή κυκλοφορίας λόγω παγετού στην Λ. Πάρνηθος - Πού υπάρχουν προβλήματα - Live η πορεία της κακοκαιρίας

xionia_diomidis_art
Σαρωτικό είναι το πέρασμα της κακοκαιρίας "Διομήδης" από την Βόρεια Εύβοια καθώς από τα μεσάνυχτα βρέχει ασταμάτητα με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα, ο ποταμός Κηρέας "φούσκωσε" από τα νερά της βροχής με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία στο 57ο χλμ της Εθνικής Οδού Χαλκίδας-Αιδηψού. Η αστυνομία διέκοψε την κυκλοφορία στο κομμάτι που συνδέει το Μαντούδι με το Προκόπι ενώ μετά απο 3 ώρες τα συνεργεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κατάφεραν να ανοίξουν το δρόμο.
diomidis_evoia2
diomidis_evoia

Οι ορμητικοί χείμαρροι έκοψαν στα δύο και τον επαρχιακό δρόμο Κοτσικιάς-Λουτρού. Εκεί η στάθμη του νερού κάλυψε το οδόστρωμα ενώ σε αρκετά σημεία του δρόμου υπάρχουν κατολισθήσεις.

Ο Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας εφιστά την προσοχή στους κατοίκους του οικισμού Σπιάδα εξαιτίας των φερτών υλικών που κατεβάζουν τα φουσκωμένα ρέματα.

Κλείσιμο
kako1

Πρόβληματα καταγράφονται και στην παραλία της Αγίας Άννας όπου αρκετά σπίτια έχουν πλημμύρισει όπως αναφέρουν οι κάτοικοι στις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας του Δήμου.
kako2

Σε επιφυλακή βρίσκονται τα εκχιονιστικά μηχανήματα και οι αλατιέρες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας καθώς από το πρωί χιονίζει σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Εύβοιας.

Η κακοκαιρία στην περιοχή αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα και για αυτό το λόγο ο Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας ανακοίνωσε πως τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά.

Έσπασε το φράγμα του ποταμού Καλέντζη

Στη Θεσσαλία φούσκωσαν ποταμοί με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια και να καταγραφούν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, στην περιοχή Κοσκινά της Καρδίτσας, έσπασε το φράγμα του ποταμού Καλέντζη, και απείλησε τους οικισμούς Κοσκινά και Ψαθοχώρι, οι οποίοι εκκενώθηκαν προληπτικά.

Τουλάχιστον 50 άτομα χρειάστηκε να μεταφερθούν στο κλειστό γυμναστήριο στον Παλαμά Καρδίτσας
για την ασφάλεια τους. Ο πρόεδρος της Κοινότητας Κοσκινά Γιώργος Αγγελούσης μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας έγινε μεγάλος αγώνας για να αποφευχθούν τα χειρότερα, ενώ περιμένουν με το πρώτο φως της ημέρας να δουν τις καταστροφές που έχουν γίνει.

Σήμερα το πρωί η στάθμη του ποταμού Καλέντζη έχει υποχωρήσει.

Στα «λευκά» η Βόρεια Ελλάδα

Στα "λευκά" έχει ντυθεί η Βόρεια Ελλάδα, χιόνια αναμένονται και στα βόρεια του νομού της Αττικής ενώ σε Βοιωτία και Φωκίδα θα εξελιχθεί σήμερα το φαινόμενο της κακοκαιρίας. Στη Θεσσαλία οικισμοί πλημμύρισαν, χείμαρροι υπερχείλισαν ενώ μεγάλα ήταν τα προβλήματα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, στη Φλώρινα, τα Φάρσαλα και στα Τρίκαλα.
farsala_plimmires-1068x801

Φλώρινα

Xωρίς ρεύμα και τηλέφωνο είναι οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές της Φλώρινας από χτες το βράδυ.Οι κάτοικοι της Δροσοπηγής, της Άνω Καλλινίκης, της Υδρούσας, της Άνω Υδρούσας, του Πολυποτάμου, του Φλαμπούρου και άλλων κοινοτήτων βρίσκονται αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις, καθώς εκτός από το χιόνι, το τσουχτερό κρύο και τους μετασεισμούς, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις διακοπές ρεύματος. Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ προσπαθούσαν όλη τη νύχτα να αποκαταστήσουν τις βλάβες που έχουν προκληθεί από την κακοκαιρία, ωστόσο όσο περνούσαν οι ώρες η κατάσταση γινόταν ακόμα πιο δύσκολη.

Αγία Τριάδα Φαρσάλων: Αποκλεισμένα 14 άτομα

Σύμφωνα με το larissanet .gr στην Αγία Τριάδα Φαρσάλων είναι αποκλεισμένα από χτες το βράδυ 14 άτομα γιατί ο δρόμος που οδηγεί στα Φάρσαλα και στον Βόλο έχει κοπεί από τα νερά αλλά και από φερτά υλικά με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην μπορούν να φύγουν από το χωριό. Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας τους ενημέρωσε ότι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το πρωί για να πάνε στο χωριό τους μηχανήματα και να ανοίξουν το δρόμο.

Κλειστά τα σχολεία στα Φάρσαλα

Με απόφαση του δημάρχου Φαρσάλων κ. Μάκη Εσκίογλου,δεν θα λειτουργήσουν όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην επαρχία Φαρσάλων. Η απόφαση ελήφθη λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που πλήττουν την περιοχή τις τελευταίες ώρες.

Tρίκαλα: Καταπλακώθηκε αυτοκίνητο από χιονισμένο έλατο

Άγιο είχαν οι επιβάτες ενός μικρού επαγγελματικού αυτοκινήτου, καθώς κινούνταν στον κεντρικό άξονα Ελάτης -Περτουλίου Τρικάλων όταν από τη σφοδρή χιονοθύελλα που επικρατούσε εκείνη τη στιγμή στην περιοχή έπεσε πάνω στο όχημα ένα μεγάλο χιονισμένο έλατο. Για καλή τους τύχη, το έλατο έπεσε ανάμεσα στην καμπίνα και στην καρότσα του αυτοκινήτου και δεν τους καταπλάκωσε.

Καταπλακώθηκε αυτοκίνητο χιονισμένο έλατο σφοδρή χιονόπτωση χιονοδρομικό Περτουλίου  βράδυ 11-1-2022


Διακοπή κυκλοφορίας λόγω παγετού στην Λ. Πάρνηθος

Λόγω παγετού έχει γίνει διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη Λ. Πάρνηθος στο ρεύμα προς Πάρνηθα από το ύψος του τελεφερίκ.



Σήμερα Τετάρτη 

Στα δυτικά προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα ανατολικά θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και μέχρι το μεσημέρι στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Τα φαινόμενα από το απόγευμα στα βόρεια θα σταματήσουν και στις υπόλοιπες περιοχές θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα νότια.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί 8 με 9 και στα βόρεια τοπικά έως 10 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση και θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Στα βόρεια ηπειρωτικά δεν θα ξεπεράσει τους 4 με 6, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 7 με 9 και στα νησιά τους 13 με 14 βαθμούς Κελσίου. Κατά τόπους παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά - ημιορεινά αλλά και σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης με χαμηλότερο υψόμετρο, οι οποίες τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και το απόγευμα θα σταματήσουν.

Ανεμοι: Στα δυτικά βόρειοι 4 με 6 μποφόρ. Στα ανατολικά βορειοανατολικοί 6 με 8 και το πρωί στο Θρακικό τοπικά έως 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Ήπειρο θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές τοπικά ισχυρές στη Θεσσαλία και τις Σποράδες. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στα θαλάσσια - παραθαλάσια τμήματα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, οι οποίες στη Θεσσαλία και την κεντρική και ανατολική Στερεά, θα είναι κατά τόπους πυκνές. Τα φαινόμενα σταδιακά από το απόγευμα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 στα ανατολικά τοπικά 8 και το πρωί στις Σποράδες έως 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 09 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά, από το απόγευμα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στην Κρήτη. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά κυρίως της Κρήτης.
Ανεμοι: Αρχικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ, που γρήγορα θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν σε 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα Δωδεκάνησα καταιγίδες. Τα φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά, από το απόγευμα στα βόρεια θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 7 με 9 και πρόσκαιρα τοπικά έως 10 μποφόρ. Στα νότια αρχικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, που από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές τοπικά ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά, οι οποίες πρόσκαιρα θα είναι κατά τόπους πυκνές. Τα φαινόμενα σταδιακά από το απόγευμα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 7 με 8 και πρόσκαιρα τοπικά έως 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 06 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές. Χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά και ημιορεινά. Εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Χιόνια θα πέσουν στα γύρω ορεινά - ημιορεινά. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και το απόγευμα θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 06 βαθμούς Κελσίου.

ΠΕΜΠΤΗ 13-01-2022

Στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και κατά τόπους στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα
Δωδεκάνησα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, αλλά και σε ημιορεινές
περιοχές της κεντρικής χώρας, ενώ ενδέχεται πρόσκαιρες χιονοπτώσεις να σημειωθούν και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς
με χαμηλό υψόμετρο. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στη νότια νησιωτική χώρα.
Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 και τοπικά 9 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση τη νύχτα.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 3 με 5 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά
τους 10 με 11, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το κεντρικό Αιγαίο τους 6 με 8, ενώ στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα φτάσει έως
τους 12 με 14 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα βόρεια θα είναι
κατά τόπους ισχυρός. 

Σε συνεχή επιφυλακή η Πολιτική Προστασία

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρος Κολυδάς, ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και όλους τους συμμετέχοντες για την πορεία της κακοκαιρίας ενώ έγινε συνολική αποτίμηση της μέχρι στιγμής κατάστασης από τους περιφερειάρχες.Το υπουργείο καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες:

- Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

- Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

- Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις. Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο.

Ειδήσεις σήμερα:

Σχολεία: Με αυστηρά πρωτόκολλα και νέες οδηγίες οι μαθητές - Αύριο κάνουν ξανά self test

Προς παράταση τα μέτρα για την πανδημία - Σήμερα αποφασίζει η επιτροπή

Σβήνουν και τους φόρους του 2022 τα «voucher» των πάγιων δαπανών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης